Сечогінні трави і збори - список. Які сечогінні трави пити від підвищеного тиску, набряків і для схуднення

Роль фітотерапії в житті людини колосальна, оскільки це гідна заміна офіційним лікування. Наприклад, сечогінні трави використовують при застої води в організмі, коли важливо нормалізувати водний баланс. Це дієвий спосіб протистояння підвищеної набряклості, але першим ділом потрібно знайти причину.

Сечогінні трави від набряків

Препарати рослинного походження відрізняються м'яким діуретичним ефектом, не шкодять здоров'ю в цілому. Їх призначають навіть дітям, вагітним і глибоким пенсіонерам. При хронічній недостатності теж не заборонений такий метод інтенсивної терапії, але перед початком курсу показана консультація фахівця. Сечогінні трави при набряках – це основний або допоміжний лікарський засіб, яке теж має свої протипоказання, не виключені побічні явища. Придбати можна в аптеці, а задіяти тільки за наполяганням лікаря.

Сечогінні засоби при набряках ніг

Підвищена набряклість нижніх кінцівок частіше обумовлена нирковою недостатністю. Хвороба переважає в хронічній формі, тому повністю її вилікувати не надається можливості. Тим не менш, сечогінні трави при набряках ніг скорочують кількість загострень, забезпечують пацієнтові внутрішній комфорт. Лікуватися таким способом дозволено в домашніх умовах, але під пильним контролем фахівця.

Інші причини появи набряків ніг – прогресуюча вагітність, тромбофлебіт, варикоз вен, інші порушення системного кровообігу. Якщо не лікуватися, симптоматика наростає, заважає нормально жити, створює дискомфорт. Щоб стабілізувати загальне самопочуття, показано пити протинабрякові трави. Кращими в заданому напрямку вважаються такі рецепти:

  1. У склянці води протомитися 2-3 хв. 1 ч. л. синьої волошки у висушеному і рубленому вигляді. Настояти, процідити жовтий відвар. Випивати натщесерце по 1 ст. л. тричі за добу, тривалість курсу - 7 днів.
  2. В тарі з'єднати по 1 ст. л. трав фенхелю, солодки, ялівцю. Запарити 1 л води, поставити в спекотне місце. Пити відвар в процідженому вигляді перед трапезою в кількості 1 ст. л. тричі протягом дня. Курс – 7-10 днів.
  3. Приготувати загальновідомим способом ромашку аптечну, календулу, вишневі суцвіття або березові листочки (2 ст. л. сировини на 500 мл вару). Приймати відвар з трави на порожній шлунок для виведення з організму надлишку рідини, усунення запалення.

Сечогінні трави від набряків під очима

При такій проблемі косметичного характеру використовувати сечогінні трави рекомендується в якості примочок. Це допоможе в найкоротші терміни повернути природну красу зовні. Щоб забезпечити протинабряковий та протизапальний ефект всередині, вибирати народні засоби і для перорального застосування. Найбільш ефективні на практиці сечогінні трави при набряках обличчя та їхні рецепти представлені нижче:

  1. При зазначених симптомах доречно приготування відварів з листочків мучниці, польового хвоща, шипшини або листочків ортосифону. Траву вибирати, виходячи з особливостей свого організму, готувати класичним методом – на 500 мл води треба 2 ст. л. трави.
  2. Кращим засобом від набряків під очима є компреси з ромашкою, при цьому вдень дозволено приймати всередину ромашковий чай. Щоб посилити лікувальну дію, можна додати такі трави, як м'ята, меліса.

Сечогінні трави для нирок

При нирковій недостатності засоби, що володіють сечогінним ефектом, повинні стати нормою повсякденності. Для хворих це надійний спосіб нормалізувати водний баланс, уникнути рецидивів основного захворювання. Сечогінна трава для нирок – це допоміжна терапія, яка повинна бути схвалена лікарем. Ефективні збори для усунення набряків і профілактики їх появи такі:

  1. Залити висушені плоди шиповки 2 ст. л. 1 л окропу, томити 3-5 хвилин. Накрити, настояти, приймати всередину, як потужний засіб з вираженим діуретичним ефектом. Шипшина можна замінити листям кропиви, споришем, ялівцем.
  2. З'єднати в одній ємності по 5 ст. л. трави м'яти перцевої, листків кропиви і брусниці, рилець кукурудзи. Залити 1 ст. л. складу 1 ст. води, не проціджувати 6 годин. Після прокип'ятити, охолодити, процідити. Розділити готову дозу на 3 добових підходу.
  3. Помістити в одну ємність 4 ст. л. трави мучниці, додати по 1 ст. л. насіння фенхелю і петрушки. Потім 1 ст. л. заварити в 1 ст. закипілої води. Після охолодження і очищення прийняти відвар за два підходу.

Сечогінні трави для схуднення

Деякі представники фітотерапії володіють лікувальним, дієтичним ефектом. Якщо правильно використовувати народні сечогінні засоби для схуднення, можна без побоювання для здоров'я позбутися від 3-5 кг зайвої ваги всього за 2-3 тижнів. З організму виводиться зайва вода, нормалізується обмін речовин, має місце легкий проносний ефект. Успішно зарекомендували себе в заданому напрямку корінь солодки і кульбаби, ромашка, розторопша, насіння льону, листя чорної бузини, берези і ожини. Дозування обговорювати з лікарем індивідуально.

Сечогінні трави при підвищеному тиску

Представники фітотерапії благотворно впливає на серцеву діяльність. Наприклад, сечогінні трави при гіпертонії необхідні пацієнтам, щоб підтримувати показник ПЕКЛО на допустимому рівні. У народній медицині гіпертонікам рекомендується звернути увагу на корисні властивості березових бруньок, журавлини, деревію, глоду і пустирника. Після прийому кров по судинах поширюється рівномірно, системний кровотік приходить в норму, і пацієнт відчуває полегшення. Ось найбільш ефективні рецепти:

  1. Сухе листя, насіння, гілки, коріння болиголова подрібнити. 300 г готового збору залити 3 л горілки, настоювати 14 діб. Приймати внутрішньо перед прийомом їжі або у стадії рецидиву по 20 крапель до повного позбавлення від ознак артеріальної гіпертензії.
  2. Свіжі ягоди калини перетерти з медом, прибрати в скляній ємності на зберігання в холодильник. Випивати за три добових підходу перед трапезою по 1 ст. л. протягом 2 тижнів.
  3. Приготувати нирковий чай у правильній концентрації активних компонентів. Приймати протягом дня замість інших напоїв. Рослинний збір підбирати індивідуально, попередньо узгоджувати з кардіологом.

Сечогінний для дітей

Якщо в дитячому віці «слабким місцем» організму є нирки, батьки повинні своєчасно почати лікування. Трави сечогінної дії вважаються допоміжної терапією, мають потужну лікувальну і профілактичну дію. Основна мета – прибрати тривожні симптоми, позбутися від причини патологічного процесу. Ефективні сечогінні трави для дітей, які використовують при циститі і не тільки, наступні:

  1. Чебрець повзучий і листя брусниці, приготовані по інструкції на упаковці, демонструють виражений антибактеріальний ефект, успішно борються з інфекцією. 1 ст. л. сировини на 1 ст. окропу – лікувальний відвар готовий.
  2. Щоб швидко вивести інфекцію сечовивідних шляхів, запарити 1 ст. л. любистку на 1 ст. води. Рослина містить велику концентрацію ефірних масел, дубильні речовини, мінеральні солі і кумарини, володіє вираженим протизапальним ефектом.

Народні сечогінні засоби при вагітності

Оскільки на нирки при виношуванні плоду припадає підвищене навантаження, багато майбутні матусі скаржаться на підвищену набряклість ніг. Сечогінний збір при вагітності є нешкідливим ліками для плода, причому чинить системну дію в жіночому організмі. Для вагітних це нормалізація водного балансу, стабільність нервової системи, внутрішній комфорт і повноцінна фаза сну. Перед тим як пити відвар, порадитися з лікарем. Рецепт наступний:

Залити подрібнений корінь цикорію (1 ст. л. на 1 л окропу. Довести відвар до кипіння, не знімати з вогню 10-12 хв. Частина складу википає, додавати воду до початкової консистенції не потрібно. Настояти, остудити, приймати всередину перед трапезою по третині склянки тричі за добу. В рослинний можна додати волошка синій помірними порціями.

Сечогінні збори трав в аптеці

Для зняття тривожної симптоматики можна завжди придбати сечогінні засоби-трави в аптеці. Такі ліки відпускаються без рецепта, але, перед тим як приготувати і пити, важлива консультація лікаря. Стійким сечогінним ефектом володіє нирковий збір, оскільки продуктивно знижує артеріальний тиск, непомітно розщеплює і виводить камені в нирках, відрізняється спазмолітичним ефектом при гострому больовому нападі. Склад і як його заварювати, зазначено в інструкції, яка додається в упаковці.

Рослинні діуретики - механізм дії

Натуральні засоби з сечогінним ефектом діють м'яко, цілеспрямовано на вогнище патології. Вони роблять благотворний вплив на весь організм при відсутності непереносимості окремих компонентів рослинного походження. Одні сечогінні рослини виводять надлишки рідини разом із сечею, інші демонструють протизапальну, дезинфікуючу, знеболюючу дію. Перед початком курсу важливо визначити, яка трава доречна в конкретній клінічній картині.

Як приймати сечогінні трави

Рослинні компоненти потрібно заварювати, згідно інструкції, не порушувати запропонованих добових дозувань. Пояснюється це так: частина сечогінних трав містять отруйні речовини, шкідливі для органічного ресурсу у великій концентрації. Це любисток, ялівець, материнка, календула, шавлія, кориця, мати-й-мачуха, звіробій, глід. Прийом сечогінних трав у вигляді відвару та настоянок показаний перед прийомом їжі, а продовжується лікуючий курс від 2 до 5 тижнів.

Сечогінні відвари

Лікування природними засобами завжди щадне, але далеко не кожен пацієнт може похвалитися стійким і тривалим ефектом за медичними показаннями. Відвари сечогінних трав більше допомагають у складі комплексної терапії, доповнюють і підсилюють ефект основного лікування. Отже, діуретичними властивостями наділені такі рослини та їх рецепти:

  1. При сечокам'яної хвороби, запальному процесі сечового міхура і подагрі належить пити відвар з липи. Для приготування липового чаю запарити 1 ст. л. сировини в склянці окропу, настояти і процідити. Для смаку додають м'яту, мелісу.
  2. Хвощ польовий лікує пієлонефрит, доречний при асциті, сечокам'яної хвороби, отруєння свинцем. На 1 ст. л. сировини припадає 1 ст. окропу, готувати класичним способом дозу на добу. На наступний день знадобиться свіжа порція.

Сечогінний чай від набряків

Такі природні засоби можна давати дорослому і дитині. Вони допоможуть прибрати зайву воду з організму, при цьому регулюють функції нирок. Сечогінні чаї при набряках можна купити в аптеці або приготувати самостійно. Ось кілька продуктивних рецептів:

  1. З'єднати і перемішати 1 частина суничного листя, по 2 частини трави звіробій і хвоща польового, 3 частини кропиви собачої. Взяти 1 ст. л. складу, залити 1 ст. окропу, настоювати чверть години.
  2. Лікувальний чай можна зробити тільки з хвоща польового, а для цього 1 ст. л. подрібненої сировини залити 1 ст. окропу і приготувати класичним методом.

Сечогінні настої

Використання спиртових настоянок із сечогінним ефектом також доречно при окремих захворюваннях. Приймати такі кошти не рекомендується дітям, вагітним і годуючим жінкам, пацієнтам з хронічними хворобами печінки та органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту. В іншому, діуретичні настої трав допомагають продуктивно вирішити ряд проблем зі здоров'ям. Ось хороші рецепти:

  1. З'єднати календулу і звіробій по 1 ст. л., висушені трави залити 1 л горілки, відстоювати 14 днів. Використовувати всередину тричі по 20 крапель перед трапезою за добу, як сечогінний засіб.
  2. При пієлонефриті залити горілкою 3 ст. л висушеного листя бузини, настоювати 2 тижні. Починати пити при загостренні по 20-30 крапель залежно від маси тіла.

Протипоказання сечогінних засобів

Деяким пацієнтам трави протипоказані, оскільки можуть тільки погіршити загальний стан. Шкода сечогінних трав полягає в диуретическом ефект, оскільки з організму вимиваються корисні вітаміни, цінні мікроелементи. До того ж, варто не забувати про індивідуальну нетерпимості природних компонентів рослинного походження, як результат – геморагічне висипання, кропив'янки. Тому не всім призначають відвари і таблетки на травах.

Трави з сечогінним ефектом – список

Корисно знати, які трави володіють діуретичною, протизапальною ефектом. Проблема набряклості виникає несподівано, може призвести до проблем зі здоров'ям. Якщо використовувати лікувальні трави, реально непомітно добитися одужання основного захворювання, позбавлення від симптомів:

  • насіння льону – сечогінний засіб з жовчогінним ефектом, яка вимиває з нирок камені і пісок, позбавляє від надлишків рідини. Використовується для схуднення, що не заборонено для вагітних. Протипоказання – підвищена чутливість організму;
  • валеріана – трава з сечогінним ефектом, яка не тільки виводить воду, але і заспокоює нерви. Не має протипоказань, випадки передозування виключені. За раз можна випити 800 мг цієї трави;
  • материнка – трава сечогінна, яка містить ефірні масла, флавоніди, карвакрол, фітонциди, тимол. Використовують як відварів і настоїв. Трава не рекомендована при вагітності, хворобах серцево-судинної системи;
  • шавлія – сечогінним ефектом наділені листя, з яких готують настій або відвар. При набряках кращого засобу не знайти, його дію поширено на весь організм. Вагітним і годуючим для лікування та профілактичних заходів не використовувати;
  • мати-й-мачуха – трава з сечогінною дією, яка знімає набряки, запалення, виводить зайву воду. Приймати до 2 місяців, інакше терапевтичний ефект посередній. Трава не рекомендована дітям, вагітним, пацієнтам з хворою печінкою.

Відео: Чим корисний нирковий чай

Нирковий чай Корисні властивості

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!