Чорноплідна горобина - лікувальні властивості і протипоказання аронії

В комори природи запасі все для міцного здоров'я людини: буквально кожна травинка може послужити такої мети. Загляньте в скарбничку народних зілля, що складаються із цього виду горобини – дізнайтеся корисну для себе інформацію. Знайомі кожному чорні ягоди можуть бути благотворні для всіх, від малого до великого!

Користь чорноплідної горобини для здоров'я

Дане рослина, яку ще називають аронией чорноплідної, дуже високо цінується за свої цілющі властивості не тільки в народі, але і в традиційній медицині. За що ж воно так шановане? Найбільша користь чорноплідної горобини для організму укладена в її ягодах, хоча для лікувальних цілей можуть бути використані і листя цього чагарника. До складу плодів рослини входять:

  • вітаміни A, C, E, K та вітаміни групи B (в тому числі рутин);
  • цінні макро - і мікроелементи – залізо, мідь, бор, йодисті речовини та інші;
  • підсолоджувач сорбіт;
  • пектини;
  • дубильні речовини.

Хімічний склад визначає, як ці чорні ягоди впливають на організм людини. Вони позитивно впливають на систему кровотворення, допомагають при порушеннях згортання крові. Споживання в їжу аронії добре зміцнює стінки кровоносних судин і знижує артеріальний тиск. В пошані ці ягоди ще й за їхні лікувальні властивості при захворюваннях щитовидної залози, а також за здатність підвищувати імунітет і знімати алергічні реакції.

Вино

Які особливості цього напою? Вони визначаються складом плодів, які дає черноплодка – лікувальні властивості і протипоказання, які є у її ягід, властиві і для зробленого з них вина. Вживання цього п'янкого напою з черноплодки позитивно впливає на щитоподібну залозу, печінку, систему травлення. Його радять пити при авітамінозі, а ще – з метою виведення радіонуклідів. Не можна пити вино з чорноплідної горобини, якщо у людини діагностовано виразка, гіпотонія, підвищена згортання крові. Можлива індивідуальна непереносимість напою.

Від тиску

Рецепти із застосуванням ягід аронії популярні серед гіпертоніків. Вживають черноплодку від тиску в сирому або переробленому вигляді – як сік або настоянку. Такі продукти нормалізують цей важливий показник здоров'я за рахунок багатого змісту в них калію. Макроелемент сприяє виведенню з організму зайвої рідини, тим самим покращуючи показання тонометра.

При вагітності

Чи корисні ці ягоди жінці в положенні? Чорноплідну горобину при вагітності добре вживати з-за її багатого вітамінного складу, гипоаллергенності і здатності підвищувати імунітет, а ще – усувати набряклість. Плануючи включити в свій раціон такі плоди, майбутній мамі не можна забувати, що не можна їсти аронію при гіпотонії, варикозі, проблеми з органами травлення, схильності до запорів.

Варення

Таке ласощі, яке навіть починаюча господиня без проблем зможе приготувати за традиційними рецептами заготовок на зиму, стане хорошим иммуноукрепляющим засобом для всієї родини. У варення з чорноплідної горобини – користь і шкоди майже ніякого, за винятком загальних протипоказань для використання аронії. Вживання цієї страви допоможе при дефіциті йоду, зробить м'який жовчогінний ефект, благотворно позначиться на кровоносної травної, нервової системи.

Настоянка

Такий лікувальний засіб дуже популярно. Настоянку з черноплодки роблять домашні умільці, заливаючи горілкою свіжі ягоди або сушені плоди, які можна купити в аптеці. Настоянку використовують в помірних кількостях (близько 30 мл на день) як антиоксидантний засіб, для поліпшення травлення, виведення радіонуклідів, при порушенні обміну речовин. Не можна приймати цей засіб дітям, вагітним жінкам і при загальних протипоказань для вживання в їжу аронії.

Для дітей

Яку користь принесуть ці чорні ягоди малюкам? Чорноплідна горобина для дітей – відмінне ласощі завдяки багатому вітамінному складу і гіпоалергенним властивостями. Антиоксидантні компоненти рослини допоможуть зміцнити активно формується імунітет, а здатність аронії покращувати згортання крові захистить від рясних носових кровотеч. Корисні властивості цих чорних ягід майже не зміняться, якщо зробити з них для дитини сік, морс, сироп, варення або заморозити. Що стосується заборон, крім загальних обмежень, не можна давати аронію дітям до 1 року.

При діабеті

Ця ягода дуже корисна для людей, які страждають такою недугою. Чорноплідну горобину при діабеті часто включають у схему лікування захворювання як добавку до раціону, адже солодким смаком вона зобов'язана не рослинним сахарів, а сорбиту – циклічним спирту, який є природним підсолоджувачем. Завдяки цій речовині діабетики без побоювань можуть насолоджуватися приємним смаком ягід черноплодки, не побоюючись потім отримати погані показники аналізів крові.

Чорноплідна горобина – протипоказання

Використовуючи в своєму раціоні аронію з метою отримати лікувальний загальнозміцнюючий ефект для організму, не треба забувати про деякі обмеження. Пам'ятайте, що не завжди корисна чорноплідна горобина – протипоказаннями до її вживання є:

  • знижений артеріальний тиск;
  • гастрит з підвищеною кислотністю;
  • порушення перистальтики кишечнику;
  • виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
  • схильність до підвищеного згортання крові;
  • варикоз;
  • тромбоз.

Відео

Чорноплідна горобина -- подарунок Мічуріна

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!