Чага - корисні властивості і застосування гриба

В народній медицині широко застосовується березовий гриб – чага. Особливий склад рослини містить корисні елементи, які надають противосептический, протимікробний ефект. Якщо знати, як пити чагу, готувати її можна здійснювати профілактику всього організму, лікувати онкологічні захворювання, шкірні висипання і багато іншого.

Чим корисна чага

Цей березовий гриб дуже цінний в якості лікувального сировини. Користь чаги для організму полягає в насиченні вітамінами, елементами, які сприяють зміцненню імунітету, нею лікують онкологію (наприклад, міому матки). На початковій стадії настої, відвари допомагають затримати ріст ракових клітин. Лікувальні властивості чаги містяться в плодовому тілі, до складу якого входять:

  • клітковина;
  • оцтова, щавлева, мурашина кислота;
  • смоли;
  • полісахариди;
  • стерини.

Застосування рослини ґрунтується ще на наявності дубильних речовин, які допомагають згортати кров, утворювати захисну плівку на поверхні органів. Алкалоїди, фітонциди, флавоноїди, виявлені у складі березового гриба, роблять з нього прекрасне жовчо - і сечогінний засіб. Безліч інших речовин допомагають у процесі одужання, налагоджують роботу центральної нервової системи, знімають загострення хронічних захворювань.

Як заварити чагу

Знайти це цілюща, унікальна рослина можна самостійно. Росте воно на стовбурі дерева (на березі), виглядає як наріст чорного кольору. Треба знати, як заварити чагу, щоб зберегти унікальні властивості гриба і не зіпсувати відвар, екстракт або настій. Неправильно приготоване засіб не зробить корисного впливу на здоров'я і навіть може нанести шкоду. Нижче кілька прикладів, як заварити чагу правильно.

Рецепт 1

  1. Після збору гриб замочують до розм'якшення в 2 л води.
  2. Потім потрібно натерти лікарська рослина на крупній тертці, знову опустити в ту ж рідина.
  3. Поставте ємність на тихий вогонь, не доводьте до кипіння і тримайте на плиті близько 1 години.
  4. Потім зніміть відвар, дайте охолонути і процідіть.
  5. Потім потрібно склянку сухих ягід калини настояти 6 годин у холодній воді.
  6. Після цього варіть їх 1 годину на водяній бані, охолодіть і процідіть.
  7. Змішайте обидва відвару, додати 250 г меду, соку столітника.
  8. Ретельно перемішайте всі інгредієнти, долийте води до 4 л.
  9. Поставте засіб на 6 днів в комору або підвал.
  10. Коли чага забродить, її ставлять у холодильник.
  11. Приймати за півгодини до їжі 3 рази на добу по 2 ст. л.

Рецепт 2

  1. Змішують столову ложку ліщини і стільки ж висушеної чаги.
  2. Залийте збір 2 склянками води, прокип'ятіть протягом 5 хвилин.
  3. Процідіть відвар і приймайте 3 рази на добу по 2 ч. л. за пів години до їжі.

Настоянка

Крім відварів є рецепти і способи, як наполягати чагу. Приготування цих коштів дещо простіше, ніж відварів. Перед використанням даних домашніх ліків необхідно проконсультуватися з лікарем, тому що застосування рослини з деякими медикаментами не принесе користі, а лише зашкодить. Нижче представлені способи, як готувати настій чаги:

  1. Підготуйте 5 склянок кип'яченої теплої (не гарячої) води. Залийте ними 1 склянку подрібненого гриба. Залиште засіб на 1 день настоюватися, потім злийте рідину, подрібнену чагу відіжміть через марлю. Настій пити треба за пів години до їжі по 0,5 склянки 6 разів за добу.
  2. Корисні властивості цього настою спрямовані на зменшення кровотечі ясен. Вам потрібно змішати по 1 ч. л. чаги і ромашки, залити окропом і накрити кришкою на 4 години, потім процідити. Полоскати протягом тижня.

Лікування чагой при онкології

За спостереженнями людей, які живуть у місцевості, де регулярно використовують корисні властивості березового гриба, випадки появи злоякісних утворень рідкість. Чага проти раку застосовується з давніх пір, іноді навіть в якості самостійного засобу. У сучасній медицині при онкології гриб використовується як допоміжний лікарський компонент. Чага була визнана наукової клінічної медициною реальним засобом для боротьби з раком.

Лікарські препарати на основі березового гриба мають широкий спектр терапії онкологічних патологій. Ще один плюс такого засобу – відсутність токсичності і виражених побічних ефектів. Вкрай рідко зустрічаються випадки, коли проявляються алергічні реакції на гриб у пацієнтів. Застосування медикаменту строго регулюється лікуючим лікарем.

Дізнайтеся більше про застосування чаги при онкології.

Для схуднення

Корисні властивості гриба мають широкий спектр, тому кошти стали застосовувати і для отримання кращого результату в зниженні ваги. Рецепт приготування ґрунтується на збереженні в настої або чаї всіх мінеральних речовин. вітамінів, амінокислот. Кошти з березового гриба допомагають нормалізувати метаболізм і поліпшити обмін речовин. Рецепт приготування чаги для схуднення:

  1. 20 г гриба висипте в склянку води температурою 50 градусів за Цельсієм.
  2. Потім додайте 2 ч. л. меду.
  3. Цією сумішшю залийте маленька кулька прополісу.
  4. Пийте це засіб щоранку натщесерце.

При вагітності

Вище було описано велику кількість корисних властивостей цієї рослини. Однак застосування чаги при вагітності протипоказане. Ця ж заборона поширюється на мам, які годують груддю малюка. Гриб містить багато активних речовин, які при неправильному застосуванні засобу або приготуванні можуть надати негативний ефект на здоров'я дитини.

Для волосся

Застосування цього лікарського засобу поширюється не тільки на онкологію чи ШКТ. Спочатку корисні властивості гриба були помічені при лікуванні косметичних недуг шкіри (псоріаз, висипання), а зараз ще застосовується чага для волосся. Корисні властивості настою допомагають впоратися з лупою, ламкістю та сухістю. Нижче представлено кілька варіантів приготування і застосування масок для волосся:

  1. Одним склянок гарячої води залийте столову ложку подрібненої чаги. Дайте настоятися засобу до 8 годин і процідіть його. Застосовуйте проти лупи настій, втираючи в коріння, потім вздовж всієї довжини. Надягніть на 40 хвилин шапочку, потім помийте голову теплою водою.
  2. Застосування цієї маски допоможе зміцнити, підсилити зростання волосся. Змішайте по столовій ложці меду, свіжого соку цибулі і 2 ложки відвару чаги. Ретельно розмішайте засіб, наносите на коріння волосся, масажними рухами втирайте. Надягніть на пів години шапочку з поліетилену і замотайте зверху рушником. Через 30 мнуть помийте голову шампунем.

Як приготувати чагу для лікування шлунку

Застосування березовий гриб знайшов і для лікування проблем з ШКТ. Загальне тонізуючу, зміцнює імунну систему корисне властивість рослини чинить позитивний вплив на травний тракт. Нижче представлений рецепт, як приготувати чагу для лікування шлунку:

  1. Сушений, потертий гриб в кількості 1 ч. л. залийте водою з температурою 50 градусів за Цельсієм.
  2. Залиште настоюватися гриб на 6 годин. Потім пропустіть засіб через марлю.
  3. Застосування розраховане на 6 місяців, пийте по 1 разу за день вранці натщесерце.

Як пити для профілактики

Відвар чаги деякими людьми використовується в якості профілактичного засобу. Застосування цього засобу слід починати тільки після постановки діагнозу при серйозних недугах. Для запобігання розвитку патологій найкращим чином підходять чаї. Під час приготування дуже важливо дотримуватися пропорцій, рекомендацій з приготування народних рецептів. Дозування лікувальних настоїв, відварів визначається індивідуально, тому загальних рекомендацій не існує.

Протипоказання і побічні дії

Вище було докладно описано, що таке чага - корисні властивості і застосування. Однак, як і у всіх медикаментів, існує ряд протипоказань побічних ефектів. Це пов'язано з тим, що у складі гриба знаходиться велика кількість активних речовин, мікроелементів, які впливають на організм. Неправильне поєднання медикаментозного лікування може призвести до негативних наслідків. Чага – протипоказання і побічні дії:

  1. Застосування засобу при коліті, дизентерії протипоказано.
  2. Не можна використовувати гриб під час годування, вагітності.
  3. При підвищенні збудливості вегетативної нервової системи, розлад травлення застосування засобу слід припинити.
  4. Додатково проконсультуватися з лікарем слід людям з алергічними реакціями.
  5. Дітям чага дозволена тільки після консультації з педіатром.
  6. При відсутності відповідні дієти застосування березового гриба може спровокувати запори.

Всі ці заборони розглядаються у вигляді рекомендацій, але є обмеження, яких треба суворо дотримуватися:

  • заборонено внутрішньовенне введення глюкози;
  • потрібно дотримуватися рослинно-молочної раціону весь період застосування даного засобу, під заборону потрапляють тварини жири, копченості, гострі страви, м'ясо, консерви;
  • не можна поєднувати чагу з антибіотиками.

Відео

Чага (березовий гриб) – корисні властивості і застосування чаги, як наполягати чагу, лікування чагой

Відгуки

Олена, 33 рокиЧага - корисні властивості і застосування цього ліки знала з детсва. Про нього розповідала бабуся, а сама спробувала це засіб після пологів. Гінеколог виявив ерозію і прописав припікання, але я вирішила почати з народної медицини. Купила збір в аптеці, пропилу відвар протягом тижня. Знову прийшла до лікаря і ніяких ознак ерозії вже не було.
Артем, 38 роківВсією сім'єю їздимо збирати цей деревний гриб, що росте він на живій березі з південної сторони. Перетираю темну частину в потерть і заварюю взимку чаї для всіх своїх рідних. Він відмінно зміцнює імунітет, за минулу зиму ніхто навіть не чхнув. До того ж це прекрасний спосіб профілактики захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки, раку і проблем з імунітетом.
Ірина, 28 роківУ минулому році три рази поспіль перехворіла простудними захворюваннями. Довелося пити багато таблеток, що послабило імунітет, роботу печінки. Батьки порадили купити в аптеці березовий гриб і робити на його основі чаї. Це допомогло зміцнити імунітет і цієї зими я не хворіла зовсім. П'ю зараз такі чаї восени для профілактики.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!