Обтирання оцтом при температурі

Багатьом знайома ситуація, коли під час хвороби піднімається висока температура, а прийняті ліки не справляються або їх немає під рукою. Які методи першої допомоги для такої ситуації доступні в кожній родині? Дізнайтеся, яким чином правильно використовувати оцет, щоб швидко полегшити стан хворого.

Як збити температуру оцтом

Незалежно від нескінченних суперечок, чи справді допомагає обтирання оцтом, ефект від такого народного методу існує і широко використовується. За рахунок чого йде зниження температури? Оцтовий розчин має леткі кислоти, і тому, потрапляючи на шкіру, він миттєво починає випаровуватися, забираючи з собою тепло. Обтирання оцтом при температурі нижче 38,5 градусів не доцільно. Організм повинен самостійно боротися з вірусами і бактеріями.

Внутрішні органи, спрямовуючи свою енергію на опір «небезпечним гостям», підвищують температуру. Критичною вважається та, яка наближається до позначки 39. Від неї організм, крім шкоди, нічого не отримає. Розтирання оцтом при температурі допоможе швидко охолодити поверхню шкіри і поліпшити самопочуття. Щоб ефект від протирання проявився в короткі терміни, кімнату, де перебуває хворий, потрібно постійно провітрювати для доступу свіжого прохолодного повітря. Залиште на людину мінімум одягу, щоб не перегрівати тіло.

Як робити оцтовий розчин від температури для дітей

Для дітей обтирання оцтом при підвищеній температурі вважається самим надійним, швидким засобом, щоб скинути її до оптимальних показників. Щоб не отримати опік на ніжній дитячій шкірі, варто суворо дотримуватися пропорції при приготуванні розчину. Для дитини краще використовувати яблучний, рисовий, винний оцет натурального походження. Можна застосовувати звичайний столовий 9% або 6%-ний. На половину літра теплої води додається столова ложка оцту, склад ретельно перемішується і негайно застосовується.

Як розводити оцет для обтирання при температурі у дорослих

Під час лікування дорослої людини використовують більш сильний розчин. В злегка підігріту воду (це важлива умова, щоб уникнути різкого звуження судин) додається 2-3 столові ложки оцту на підлогу-літрову ємність. Щоб підсилити ефект, можна додати 15-20 мл спирту або горілки. Сильну концентрацію створювати не варто, від цього стан хворого може тільки погіршитися.

Як обтирати дитину оцтом при температурі

Перед тим, як розтирати дитину оцтом при температурі вище 38 градусів, з нього потрібно зняти весь одяг. М'якою тканинною серветкою або ватним тампоном, змоченим в теплому оцтовому розчині, комфортному для сприйняття, почати обтирання. Бажано дотримуватися послідовність ділянок тіла. Коли дитина зовсім маленький, до трьох років, процедура обмежується тим, що на ноги надягають шкарпетки, змочені в оцтовому розчині. Стежте, щоб постільна білизна та одяг були сухими, часто міняйте їх.

  • Обтирання оцтом при температурі у дитини починайте з долоньок і стоп.
  • Далі, уникаючи зусиль, протріть повністю руки і ноги, приділивши особливу увагу згину колін, ліктів і пахв, де кровоносні артерії проходять дуже близько. При змочуванні оцтовим розчином цих місць ефект настає швидше.
  • Закінчуйте протирання, проводячи вологою ганчірочкою по спинці малюка, шиї.
  • Одяг на дитину відразу одягати не потрібно, прикрийте його легкої бавовняної простирадлом, яка буде добре пропускати повітря.

Обтирання оцтом дорослого при температурі

Дорослій людині збивати високу температуру простіше, ніж дитині. Менше ризику отримати негативну реакцію на обтирання оцтовою водою, так як людина може адекватно говорити про свої відчуття і самопочутті. Важливо, щоб жарознижувальний розчин був приготовлений на основі теплої води. Різкий перепад температурних показників може спричинити звуження судин, що особливо небезпечно для гіпертоніків або викличе м'язові судоми. При обтирании дорослої людини бажано максимально звільнити його тіло від одягу і деякий час обійтися без неї.

  • Спочатку, змоченою розчином тканиною охолодіть пахвові западини, ліктьові і підколінні згини.
  • Добре буде, якщо ви повністю злегка зволожите тіло оцтовою водою, не забуваючи про спину, грудну клітку.
  • При необхідності повторіть процедуру не раніше, ніж через годину.
  • Не можна докладати зусилля і робити натирання, рухи повинні бути легкими.
  • Якщо температура не поспішає опускатися, знизити її, поклавши мокру тканину з розчином води, оцту і горілки на лоб хворого, включаючи скроневу частину. Періодично зволожуйте серветку.

Коли протипоказаний розчин оцту для зняття температури

Будь-які народні домашні методи бездумно застосовувати на практиці не можна. В деяких випадках це може завдати шкоди, іноді непоправної. Консультація з лікарем обов'язкова, особливо якщо питання стосується здоров'я дитини. Для такої елементарної процедури першої допомоги, як обтирання домашнім способом при високій температурі, існують винятки і протипоказання. Не ігноруйте їх, щоб не погіршити стан хворого. Перед початком обтирання жарознижувальну розчином розберіться, в яких випадках цього робити не варто. Ось ці ситуації:

  • у хворого почалися м'язові болі, судоми, блювання;
  • шкірний покрив набагато блідіше звичайного, а кінцівки стали холодними, що говорить про спазмі судин;
  • наявність на поверхні шкіри будь-яких ушкоджень, ранок;
  • індивідуальна алергічна реакція, непереносимість оцту;
  • вік дитини не досяг трьох років;
  • розбавлена приготовлена рідина неправильно, концентрація перевищує допустиму норму, що може спричинити отруєння організму.

Відео: допомагає чи оцет з водою проти спека дітям

Ефективні обтирання при температурі? - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!