Розчин соди, солі та йоду для полоскання горла

Інфекційно-запальні процеси, що зачіпають верхні дихальні шляхи, нерідко доставляють безліч неприємних відчуттів. ЛОР-захворювання можна лікувати консервативним шляхом, запропонованим традиційною медициною, або спробувати народні засоби лікування. Полоскання горла содою сіллю і йодом допоможе зупинити подальше поширення хвороби, надасть підтримку організму. Розчин чудово справляється з більшою частиною збудників симптомів застуди.

У чому користь полоскання содою, сіллю і йодом

Полоскання горла антисептичними засобами сприяє швидкому «відступу» патогенних організмів. Сіль і сода чудово ощелачивают, очищають проблемну зону. При зміні кислотно-лужного балансу слизової носоглотки, ротової порожнини, гортані бактерії і віруси не в змозі активно розмножуватися. Плюс процедури – захворювання не переходить на інші органи і системи. Йод посилює дію ефекту знезараження, усуває відмерлі клітини з глотки.

Полосканням горла содою сіллю і йодом можна ефективно користуватися:

  • При тонзиліті. Захворювання означає запаленням піднебінних мигдалин. Полоскання горла содою і сіллю при ангіні (гострій формі тонзиліту) разом з промываниями носа трав'яними настоями дозволить зменшити набряк гланд. Розчин допоможе зняти больовий синдром, видалити наявне гнійні відкладення в горлі, продезінфікувати порожнину рота, значно полегшити стан хворого.
  • При зубному болю. Лікарська суміш тимчасово допоможе від больових відчуттів при запаленні зубів і видалити зайві «подразники» у вигляді харчових залишків. У цьому випадку розчин потрібно тримати в роті строго в області джерела дискомфорту.
  • При стоматиті. Стоматит являє собою захворювання, що розвивається під впливом грибків родини Candida. Сода сприятливо впливає на слизову ротоглотки – знижує її кислотність. Грибок позбавляється підходящої середовища проживання. Йод і сіль знезаражують уражену область, сприяють швидкому загоєнню пошкоджень.
  • При фарингіті. Гнійний фарингіт прекрасно піддається терапії за допомогою полоскання горла содою сіллю і йодом. Важливо знати, що фарингіт, супроводжуваний першіння в горлі, сухим кашлем, не варто лікувати з допомогою такого розчину. Його застосування ще більше «висушить» слизову носоглотки. Горло запалиться сильніше. При такій формі захворювання на користь хворому підуть полоскання настоями різних цілющих трав.
  • При гострих або хронічних формах ларингіту. При різних варіаціях ларингіту запалюються голосові зв'язки. В цьому випадку для лікування хвороби добре підійдуть інгаляції з сольового або комбінованого содово-сольового розчину (сіль, сода, йод).

Як приготувати розчин – пропорції

Розчин для полоскання горла дуже легко зробити. У народній медицині існує безліч рецептів-аналогів цього протимікробного препарату. Можливо і окреме застосування соди, солі або йоду. Приготування комплексного засобу повинне супроводжуватися чітким дотриманням пропорцій кожного компонента. Перевищення кількості одного зі складових ліки може пересушити слизову оболонку, що вистилає внутрішню поверхню горла, і призвести до посилення симптомів.

Такі неприємні наслідки відсутні при полосканні горла морською водою: вона м'яко впливає на слизову і очищає її від сторонніх мікроорганізмів. Содово-сольовий розчин готується так: на склянку кип'яченої теплої води потрібно додати по половині чайної ложки соди і солі (рекомендується використовувати морську). Посилити дію кошти можна за допомогою кількох крапель йоду: 3-4 краплі розвести в склянці з готовим содово-сольовим розчином.

Правила полоскання горла

Лікувально-профілактичні заходи, пов'язані з ЛОР-захворюваннями краще робити кожну годину протягом 1-2 діб у період загострення симптомів болю горла, або 2 рази в день як превентивний захід боротьби з чужої організму бактеріальної середовищем. Правильне полоскання допомагає позбутися ознак запалення за 2-3 доби. При здійсненні процедури потрібно, закинувши голову назад, намагатися видавати звук «и». Така техніка сприяє кращому проникненню розчину в проблемну область горла.

Можна полоскати горло

Содово-сольовий розчин – ефективний засіб для усунення симптомів інфікування верхніх дихальних шляхів. При цьому він абсолютно нешкідливий і може застосовуватися без вікових та інших обмежень. Йод володіє сильним « підсушують ефектом. Його використання не повинно бути тривалим. Плюс до всього, йод категорично забороняється використовувати при наявності таких серйозних діагнозів і станів:

  1. гіпотиреозу;
  2. алергії;
  3. реакції гіперчутливості;
  4. нефриту;
  5. ниркової недостатності;
  6. вагітності;
  7. раннього дитячого віку;
  8. туберкульозу;
  9. геморагічного діатезу.

При вагітності

Період виношування дитини є самим неспокійним в житті будь-якої жінки. Майбутня мама відчуває тривогу за здоров'я малюка, тому прагне виключити всі можливі несприятливі явища зі свого життя. Лікування багатьох захворювань часто утруднено внаслідок негативного впливу медичних лікарських засобів на здоров'я плоду. Содово-сольовий розчин – прекрасний засіб від багатьох ЛОР-хвороб, не володіє побічними ефектами.

Полоскати горло при вагітності слід без додавання йоду: його накопичення в організмі жінки здатне завдати істотної шкоди самої матері та її майбутньої дитини. Разова доза йоду, що перевищує 3 грама, в умовах відсутності своєчасної допомоги фахівців може спричинити летальний результат. Симптомами передозування є:

  • нудота;
  • запаморочення;
  • тахікардія;
  • бурий наліт на язиці;
  • підвищена температура;
  • блювання;
  • загальна слабкість;
  • м'язова біль;
  • втрата свідомості.

Маленьким дітям

Полоскання горла у дітей дозволяється з 2-річного віку. В силу можливості проковтування розчину, до складу не рекомендується додавати йод. Гарячі содові інгаляції показані дітям не раніше 5-7 років. Полоскання горла проводиться з регулярністю раз в 2 години. Терапія триває близько 3-4 доби до повного зникнення симптомів запалення глотки. Сприятливий вплив на перебіг клінічної картини надасть поєднання полоскань содово-сольовим розчином з отпаиванием дитини настоями цілющих трав.

Як полоскати горло в ранньому дитячому віці? Малюкам промивання можна робити за допомогою шприца без голки. Для цього потрібно повернути дитину спиною до себе, трохи закинувши голову назад, помістити шприц в рот і вивести вміст всередину. Якщо швидко нахилити малюка вперед, зайва рідина вийде назад. Така процедура особливо показана при фарингітах: за допомогою шприца легко «прицільно» боротися з інфекцією і її наслідками. Детальніше дізнатися про полосканні горла дітям можна на відео нижче.

Лікуємо горло. Яке полоскання корисне - Доктор Комаровський - Інтер

Відео: як і чим полоскати горло при ангіні

Як і чим полоскати горло при ангіні (Сіль, сода, йод)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!