Фурункул у вусі - причини виникнення, діагностика, лікування медикаментами і народними засобами, видалення

Прогресуючий фурункул у вусі перекриває слуховий прохід, загрожує серйозними ускладненнями для здоров'я, вимагає негайного лікування. На початковій стадії характерне новоутворення можна усунути медикаментозними методами, однак по мірі його зростання не обійтися без хірургічного втручання. Якщо вчасно не лікувати гнійник у вусі, серед потенційних ускладнень – розтин гною з подальшим зараженням крові. При першій симптоматиці потрібно своєчасно звернутися до фахівця, пройти обстеження.

Що таке фурункул у вусі

Це гостре гнійне запалення, зосереджене в зоні волосяної сумки або підшкірної сітківки. Осередками патології стають області вушної раковини і слухового каналу, що зайвий раз доводить всю серйозність переважаючої клінічної картини – не виключена глухота або прогресуючий абсцес вуха. Сам по собі гнійник не небезпечний, небезпечні наслідки його випадкового розкриття. Захворювання пов'язано зі слабким імунітетом, а в результаті обширного попадання інфекції в організм у патологічний процес можуть бути залучені багато внутрішні органи, системи.

Причини

Фурункул зовнішнього слухового проходу небезпечний своїми ускладненнями, тому ефективне лікування повинне піти відразу після діагностики. Щоб інтенсивна терапія виявилася успішною, насамперед потрібно визначити патогенний фактор і усунути його з життя клінічного хворого. Крім слабкого імунітету причини чиряк у вусі можуть бути такими:

  • болючі запалення зовнішнього вуха;
  • гостра біль мочки вуха;
  • наслідок неправильної гігієни;
  • дискомфорт з набряком слухового проходу;
  • порушення правил чищення вушного проходу;
  • підвищення температури тіла;
  • механічні ушкодження вуха;
  • ускладнення простудних захворювань;
  • приєднання вторинної інфекції;
  • прогресуючі отити вуха;
  • знижений імунну відповідь організму.

Симптоми фурункула у вусі

Характерний недугу на ранній стадії супроводжується свербежем і дискомфортом в області вушної раковини і слухового проходу, проте за такою ознакою складно диференціювати фурункульоз. Неприємні і навіть болючі симптоми проявляються, коли вже остаточно сформувався фурункул на мочці вуха. Найкрасномовніші прояви зазначеного захворювання, на які необхідно звернути особливу увагу, детально представлені нижче:

  • відчуття сухості і печіння в слуховому проході вуха;
  • видимий прояв набряклості вогнища патології;
  • поява гострого болю вогнища патології;
  • гіперемія шкірних покривів, вуха;
  • збільшення привушних лімфатичних вузлів;
  • гострі напади мігрені, біль скронь;
  • часткова або повна глухота.

Якщо фурункул зосереджений безпосередньо в слуховому проході, його не видно, зате пацієнт помічає різке зниження гостроти слуху і не тільки. В результаті запалення волосяних фолікулів шкіра червоніє, до вуха боляче доторкнутися, ще болючіше – лежати з боку вогнища патології. З часом нарив у вусі перетворюється в гнійник, який деякі пацієнти самостійно видавлюють. Робити цього категорично не можна. Фурункул за вухом або на мочці видно «неозброєним оком», тому з консервативним лікуванням не варто затягувати.

Фурункул у вушній раковині у дитини

Якщо характерний недуга розвивається в дитячому віці, перше, що помічають стривожені батьки, - підвищена дратівливість і плаксивість власного чада. Малюк постійно плаче і чіпає хворе вушко, погано спить, не йде на контакт з дорослими. Крім того, не виключені й інші, не менш красномовні симптоми прояву фурункула в дитячому віці:

  • видимий нарив у вусі;
  • порушення температурного режиму;
  • видніється гнійний стрижень;
  • поява гнійних мас, які починають помірно випливати з слухового проходу;
  • гострий напад болю фурункула.

Ускладнення

Сам по собі фурункул вуха для здоров'я не небезпечний. Серйозну загрозу організму забезпечує його патогенний зростання, яке супроводжується підвищеним ризиком розкриття гнійника, не виключає зараження крові. Може навіть знадобитися термінова госпіталізація пацієнта для подальшого видалення гною. По мірі дозрівання фурункула потенційна загроза здоров'ю тільки зростає, оскільки серед потенційних ускладнень лікарі виділяють:

  • абсцес вуха;
  • менінгіт;
  • перехід нагноєння на надхрящницу, лімфатичні вузли, слинні залози;
  • розвиток сепсису.

Діагностика захворювання

Поки у вусі не луснув фурункул, потрібно своєчасне обстеження вогнища патології, проведення реанімаційних заходів та консервативного лікування. Правильно поставлений діагноз – це половина успіху на шляху до швидкого одужання. Обов'язкові лабораторні дослідження та клінічні обстеження в умовах стаціонару представлені нижче:

  • огляд вушної раковини і каналу отоскопом;
  • аналіз сечі на наявність глюкози;
  • рентгенографія та УЗД при ускладнених клінічних картинах.

Лікування в домашніх умовах

Після діагностики потрібно негайно перейти до консервативного лікування в домашній обстановці. Багато пацієнтів активно користуються борним спиртом, закопують його в закладені слухові проходи. Метод сумнівний, оскільки може спровокувати роздратування, гіперемію вогнища патології. Краще обробити перекисом прохід із запаленням, після чого задіяти інші медичні препарати. Однак, перш ніж говорити про консервативному лікуванні, потрібно вивчити загальні рекомендації фахівців:

  1. Важливо ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, своєчасно чистити слухові проходи, уникати травм.
  2. При надмірному скупченні сірки потрібно в стаціонарі промивати слухові проходи, після чого задіяти місцеві антисептики.
  3. Знімається запалення йодом, однак важливо переконатися у відсутності алергії на цей компонент.
  4. Методи альтернативної медицини можуть бути реалізовані тільки за рекомендацією лікуючого лікаря, домашнє самолікування повністю виключено.

Медикаментозна терапія

Фото фурункула лякає, тому при появі перших симптомів захворювання пацієнти тут же вдаються до допомоги медикаментозної терапії. Підхід до проблеми зі здоров'ям комплексний, а при наявності бактеріальної інфекції отоларингологи в обов'язковому порядку призначаються антибіотики. При фурункулі доречно застосування представників таких фармакологічних груп:

  • антибактеріальні препарати пеніцилінового ряду: Амоксиклав, Диклоксацилін;
  • антибіотики-макроліди: Еритроміцин, Азитроміцин;
  • цефалоспорини: Ципрофлоксацин, Цефаклор;
  • антибіотики групи рифамицинов: Рифабутин, Рифампін;
  • місцеві антисептики: борний спирт, перекис водню, левомицетиновая і стрептомициновая емульсія;
  • вітамінотерапія.

Окремо варто уточнити, що фурункул можна вилікувати за допомогою імуномоделюючої терапії та аутогемотерапії. У першому випадку мова йде про пероральному прийомі медичних препаратів для підвищення захисні сили організму. У другому: пацієнту вводять власну венозну кров з метою в найкоротші терміни стимулювати місцевий імунітет для боротьби з хвороботворної інфекцією.

Антибактеріальні мазі

Представники такої фармакологічної групи діють зовнішньо. Порцію лікувальної мазі пацієнти закладають в хворе вухо, забезпечуючи тим самим локальне вплив безпосередньо на вогнище патології. Необхідно пройти повний курс, інакше полегшення буде тимчасовим, як і раніше, не вдасться остаточно позбутися від фурункула. Ось ефективні антибіотики у формі мазі з коротким описом лікувального ефекту:

  1. Тетрациклін. Це ліки у формі мазі необхідно використовувати зовнішньо. Наносити в невеликій кількості на уражені ділянки 1 – 2 рази щодня, але попередньо промити і просушити шкірні покриви. Курс – 10 – 14 днів.
  2. Левоміцетин. Представлений не тільки розчином антибіотиків, але і лікувальною маззю, призначеної для застосування зовнішньо. Вогнища патології потрібно змащувати вранці і ввечері при курсі інтенсивної терапії – 2 тижні. Додатково можна скористатися маззю Вишневського.

Антисептичні препарати

Такі лікуючі засоби мають підсушують, бактерицидну і антисептичну ефектом, при цьому надають локальна дія безпосередньо на вогнище патології. Список протипоказань та побічних явищ мінімальний, обмежується місцевими та алергічними реакціями при підвищеній чутливості організму до синтетичних компонентів. Якщо такі відсутні, ось ефективні ліки при появі фурункулів:

  1. Борний спирт. З таким лікувальним складом потрібно вранці і ввечері виконувати ватні турунди протягом 10 – 14 діб. В якості альтернативи дозволяється задіяти домашні компреси.
  2. Перекис водню. Перевірений місцевий антисептик. Слуховий прохід перекисом потрібно обробляти, поки у вусі не зникне шипіння. Тільки після цього можна закладати лікувальну мазь.

Самостійне відкриття

Видавлювати гнійник в домашніх умовах категорично заборонено. Потрібно дочекатися, поки він самостійно дозріє і розкриється. У такому разі важливо виключити приєднання вторинної інфекції, а для цього діяти, згідно з такими рекомендаціями:

  1. Промити слуховий прохід перекисом водню, поки гній остаточно не вийде.
  2. Виконати в домашній обстановці ватні турунди з кількома краплями йоду.
  3. Закласти в просушений слуховий прохід вуха порцію мазі Вишневського.

Народні засоби

Методи альтернативної медицини при появі фурункулів є більше допоміжними заходами інтенсивної терапії. Перш ніж вибрати для подальшого лікування перевірений рецепт, необхідно попередньо проконсультуватися з отоларингологом, виключити виникнення алергічної реакції. Ось перевірені на практиці народні засоби при появі у вусі фурункула:

  1. З цибулі і часнику приготувати пюре у співвідношенні зазначених інгредієнтів 1:1. Підсмажити готову кашку на рослинному маслі, використовувати як компрес безпосередньо на вогнище патології. Процедуру бажано виконувати перед сном протягом 3 – 5 днів.
  2. Потрібно з'єднати мед і житнє борошно до консистенції густої сметани, після виконати корж. Прикласти до вогнища патології в теплому вигляді, закріпити за допомогою пов'язок. Проводити сеанс на ніч протягом 5 днів. Коржик з прогріванням сприяє прориву гнійника.

Хірургічне лікування

Якщо консервативні методи лікування фурункула виявилися неефективні на практиці, лікуючий лікар в умовах стаціонару проводить операцію, використовуючи місцеву анестезію. Суть процедури полягає в наступному: безпосередньо на вогнищі патології скальпелем виконується невеликий надріз, через який видаляється стержень фурункула і скупчилися нагноєння. Потім травмована поверхня обробляється місцевим антисептиком, наприклад, йодом.

Профілактика

Фото з'явився у вусі фурункула лякає всіх потенційних пацієнтів. Щоб уникнути вказаного захворювання, потрібно своєчасно подбати про профілактичні заходи. Серед таких лікарі роблять акцент на таких рекомендаціях:

  • виключити хронічні захворювання ЛОР-органів;
  • дотримуватися режим і правильно харчуватися;
  • виключити стреси і перевтома;
  • зміцнювати імунітет;
  • уникати травм слухового проходу.

Відео

Фурункул прямо у вусі → nezdorov.com

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!