Болять гланди у дитини або дорослого - причини, діагностика й лікування

Якщо опухли і болять гланди в запаленому горлі, при цьому важко ковтати, і відсутній апетит; лікувати захворювання потрібно негайно. Такий неприємний симптом свідчить про патології нижніх дихальних шляхів, що вимагає своєчасної діагностики. Якщо з'явилася гостра біль у гландах, потрібно звернутися за консультацією до отоларинголога, своєчасно почати інтенсивну терапію.

Що таке біль у гландах

Це не самостійне захворювання, а хворобливий симптом, який позбавляє пацієнта апетиту, спокою і повноцінного сну, робить нервовим і роздратованим. Таким способом можна розпізнати алергічну реакцію або запідозрити гостре запалення лімфоїдних тканин. Специфіка клінічної картини залежить від характеру болю, наприклад, це може бути легкий дискомфорт з одного боку глотки або інтенсивний больовий синдром, що перешкоджає нормальній розмові. В обох випадках потрібна консультація отоларинголога, діагностика.

Як болять гланди

Мигдалини конструктивно є захисним бар'єром організму, скорочують ризик вкрай небажаного інфікування. При прогресуючому патологічному процесі гланди починають набрякати і сильно хворіти. Діагностика такого стану в домашніх умовах ускладнена, потрібно вивчити додаткові симптоми, скарги клінічного хворого. Якщо збільшені гланди, ось які захворювання можуть розвиватися:

  1. Набряки гланд, які супроводжуються болем і білим нальотом, частіше спостерігаються при ангіні, гострому, хронічному тонзиліті.
  2. Якщо пацієнту боляче ковтати, при цьому горло встиг почервоніти і запалитися і підвищилася температура тіла, таке відбувається при фарингіті, тонзиліті гострій стадії, ГРВІ.
  3. Присутність відчуття першіння і чужорідного тіла в горлі свідчить про алергічної реакції, дії зовнішнього подразника.
  4. При вірусних інфекціях не просто боляче ковтати, може налякати присутність гнійних нальотів, односторонній або двосторонній набряк.
  5. Лакуни мигдалин перетворюються на твердий кулька і стильно болять при паратонзіллярном абсцесі, патологічний процес супроводжується підвищенням температури тіла.

Причини болю

Якщо хворий скаржиться на рецидивуючі напади болю в горлі, прогресує інфекційний процес з гострим запаленням. Збудниками інфекції є стафілококи, стрептококи, ентерококи. Такі неприємні симптоми також властиві грипу та парагриппу, вимагають диференціальної діагностики. Згубний вплив забезпечують віруси вітряної віспи, кору, крупа, мононуклеозу. Щоб уникнути хронічного вогнища патології, лікарі використовують консервативні методи, рідше – повідомляють про необхідність проведення операції.

З одного боку

При односторонніх ураженнях вогнище біль локалізується в правій або лівій мигдалині, яка може опухнути і сильно хворіти. Спостерігається така аномалія при травмуванні гланд з подальшим проникненням вторинних інфекцій. Відбувається це під впливом твердої їжі, чужорідного тіла, а в дитячому віці – при бажанні все спробувати «на зуб». Якщо болить одна залоза, основні причини:

  • доброякісні, злоякісні пухлини;
  • паратонзилліт;
  • интратонзиллит;
  • невралгія язикоглоткового нерва;
  • синдром Голка-Стерлінга.

При ковтанні

При інфікуванні органів дихання та імунних дефіцити гланди можуть сильно опухнути і хворіти, при цьому ускладнюють природний процес ковтання їжі, роблять її неприємною, нестерпним. Стихійне зараження слизових оболонок відбувається за участю наступних представників патогенної флори, винищити яких можна тільки за участю антибіотичних засобів:

  • віруси кору, грипу, парагрипу, крупа, мононуклеозу;
  • стафілококи, стрептококи, ентерококи;
  • хламідії, збудники дифтерії, кишкової палички.

Хвороби мигдаликів

При запаленні піднебінних мигдалин з'являється гугнявість голосу, а при розмові і під час їжі не залишає гострий больовий синдром. Перш ніж лікувати характерну симптоматику, потрібно своєчасно звернутися до отоларинголога і спільно визначити прогресуюче захворювання нижніх дихальних шляхів:

  • гострий, хронічний тонзиліт;
  • фарингіт;
  • ГРВІ та грип;
  • заглотковий абсцес;
  • алергія;
  • ВІЛ-інфекція;
  • травми при ушкодження слизових оболонок.

Характерна патологія виникає при сухому повітрі в приміщеннях, під впливом тютюнового диму від сигарет. У першому випадку надмірна сухість провокує подразнення слизової ротоглотки, у другому – основним алергеном є смоли і пари тютюну з їх токсичним впливом. Спазми в горлі можуть виникнути і у пасивних курців, стати причиною, чому з'являються біль в мигдалинах.

Що робити, якщо болять гланди

Перш ніж лікувати характерний симптом, потрібно звернутися до отоларинголога, пройти діагностику на предмет виявлення основного провокуючого фактора. Для продуктивного знищення мікробів належить скористатися антибіотичними засобами, для усунення подразнення слизової – місцевими антисептиками в вигляді аерозолів і домашніх полоскань. Обов'язковою умовою комплексного лікування хворих гланд є дотримання постільного режиму, дієтичне харчування, рясне тепле питво.

Медикаментозне лікування

Якщо гланди встигли опухнути і сильно болять, усунуть біль окремі медикаменти, індивідуально визначені отоларингологом. Це представники кількох фармакологічних груп, які забезпечують комплексний підхід до проблеми зі здоров'ям:

  • жарознижуючі засоби: препарати на основі парацетамолу та ібупрофену;
  • системні антибіотики: Флемоксин Солютаб, Амоксиклав, Аугментин;
  • локальні антибіотики: Тантум Верде, Биопарокс, Граммидин;
  • антигістамінні засоби: Супрастин, Тавегіл, Кларитин;
  • місцеві антисептики: Акваспрей, Хьюмер, Аквамаріс;
  • бактерицидні засоби: Люголь, Йокс;
  • імуностимулятори: Аміксин, Поліоксидоній.

Щоб успішно лікувати хворі гланди, ось якими медикаментами потрібно в обов'язковому порядку скористатися:

  1. Флемоксин Солютаб. Системний антибіотик у формі таблеток, який потрібно приймати протягом 5 – 7 діб по 1 пігулці тричі за добу. Рекомендований навіть при прогресуючої вагітності під суворим лікарським контролем.
  2. Люголь. Це бактерицидний препарат у формі гіркої рідини, яким потрібно вранці і ввечері обробляти запалені гланди. Процедуру належить проводити до повного зникнення неприємних симптомів.

Чим полоскати

Якщо у ротових порожнинах присутній гострий напад болю з відчутною набряком гланд, має місце сильне запалення. Горло болить усередині, а зовні може опухнути шия, при цьому патогенні фактори втягує в патологічний процес лімфатичну систему. В обов'язковому порядку потрібно провести місцеву терапію з участю антисептиків. Як варіант, це можуть бути такі медичні препарати:

  1. Каметон. Спрей для зрошення запалених гланд, який містить в хімічному складі антибіотик. Проводити процедури з його участю рекомендується тричі за добу протягом 5 – 7 днів, потім при відсутності позитивної динаміки замінити лікуючу засіб.
  2. Хлорофіліпт. Якщо в додатку до гландам сильно болять вуха і шия при повороті, потрібно скористатися таким спреєм, який має доступну ціну в аптеці. Потрібно виконувати по 2 – 3 випущення в горло, після не пити, не вживати їжу. Курс лікування – 7 днів.

Інгаляції

Такі домашні процедури позбавляють від гострого болю в горлі, однак повинні бути задіяні в комплексі з медикаментозними засобами. Для виконання інгаляцій можна придбати в аптеці і використовувати спеціальні небулайзери з локальним впливом безпосередньо на вогнище патології. В якості лікувальних розчинів лікарі рекомендують відвар ромашки, календули, кори дуба, лужні та сольові склади вранці і ввечері.

Хірургічне лікування

Необхідність видалення гланд виникає в ускладнених клінічних картинах, коли скупчення гною перешкоджає нормальному диханню, провокує гострі напади асфіксії. Так, у стаціонарі проводиться первинне висічення мигдаликів з їх подальшим випорожненням і усуненням. У такому випадку організм позбавляється захисного бар'єру, стає більш вразливим перед інфекціями. Тому лікарі намагаються не доводити до операції і вирішують проблему зі здоров'ям консервативними методами. Показання до видалення гланд наступні:

  • регулярні ангіни;
  • схильність до ГРВІ, простудних захворювань;
  • ревматизм;
  • ускладнення на фоні хронічного тонзиліту, фарингіту.

Народні методи

Якщо гланди болять, на початковій стадії захворювання можна скористатися народними методами, які здатні зняти біль, усунути запалення слизових оболонок, знизити підвищену активність патогенної флори. Ефективні рецепти:

  1. Необхідно 1 ст. л. харчової соди розчинити в 500 мл кип'яченої води, перемішати, додати кілька крапель йоду. Готовим складом належить полоскати горло кілька разів за добу, поки гланди не перестануть хворіти.
  2. В 1 ст. теплого молока, потрібно розчинити 1 ч. Л. меду і стільки ж козячого жиру. Перемішати, приймати всередину невеликими ковтками. Готувати цілюще для гланд напій належить вранці і ввечері, пити теплим.

Профілактика

Щоб уникнути болісних нападів, пацієнт повинен своєчасно подбати про заходи профілактики. Це не тільки лікувальне харчування і зміцнення імунітету загальновідомими способами, додатково потрібно:

  • уникати тривалого переохолодження організму;
  • виключити травмування слизової порожнини рота;
  • вчасно лікувати вірусні, інфекційні захворювання.

Відео

Як лікувати гланди народними методами.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!