Причини виникнення алергічного риніту у дітей та дорослих - симптоми, діагностика і лікування

Легким покашливаниям або слабким виділень з носа доросла людина приділяє мало уваги, але якщо симптом спостерігається нездужання кілька днів або тижнів, доводиться задуматися про діагноз: щодо нежитю це може бути алергічний риніт, лікування якого – завдання важке. Які методи терапії можуть проводитися в домашніх умовах і як допомогти маленькій дитині?

Що таке алергічний риніт

По набору симптомів такий нежить від з'являється при інфекційних запальних захворюваннях (ГРВІ і т. д.) відрізняється мало, якщо не брати в розрахунок температуру і кашель. Слизова носової порожнини запалення, що супроводжується набряком, постійними виділеннями. Основа такого типу риніту – моментальна алергічна реакція організму на провокуючий агент (від пилку рослин до конкретного запаху).

Симптоми

Вже на початковій стадії алергічний тип нежитю має масу характерних ознак, що відрізняють його від вірусного риніту. По-перше, протягом «хвороби»: без усунення контактів з збудником людина може страждати від проявів алергії тижнями, але стан не буде погіршуватися. Якщо вдалося визначити і усунути алерген, все закінчиться через 2-4 дні. По-друге, симптоми алергічного риніту не схожі на симптоми «простудного», оскільки тут спостерігаються:

  • тривалі напади чхання;
  • наявність прозорих рясних слизових виділень з носа;
  • сльозоточивість (деякі випадки супроводжуються кон'юнктивітом);
  • закладення носових пазух;
  • дерматити (рідко);
  • шкірний свербіж;
  • підвищене слиновиділення (у немовлят).

Причини алергічного риніту

У лікарів в ходу проста класифікація, яка поділяє всі случі цього захворювання на 3 категорії, що допомагає відслідковувати причини його виникнення:

  • У сезонних алергічних нежитю збудником найчастіше стає пилок рослин. Недуга носить назву «сінна лихоманка».
  • Для цілорічних ринітів фактори провокування алергічної реакції організму можуть бути майже будь-якими: від постійно спостерігається в повітрі вовни тварин, харчових продуктів, холоду, домашнього пилу.
  • У разі медикаментозних ринітів слизову оболонку порожнини носа дратують компоненти лікарських препаратів.

Діагностика

Розбиратися, як вилікувати алергічний нежить, потрібно з ЛОР-му, особливо якщо у хворих спостерігаються ускладнення (переважно лікарі згадують бронхіальну астму, хронічний риніт), варто звернутися до алерголога та імунолога. Якщо нежить супроводжується сильним кашлем і хрипами, потрібен візит до пульмонолога.

Хворому обов'язково призначаються:

  • алергологічні проби;
  • риноскопія;
  • шкірні проби (при проявах алергії сезонного типу).

Лікування алергічного риніту

Дорослим і дітям в обов'язковому порядку призначають антигістамінні препарати, на яких і будується схема боротьби з риніту алергічного походження. Вони будуть пригнічувати активність алергену, впливаючи на ядро проблеми. Однак, зі слів лікарів, лікування алергічного нежитю вимагає комплексного підходу: пацієнту додатково прописують та симптоматичні препарати, що зменшують кількість виділеної слизу і усувають свербіж, сльозотеча і інші супутні проблеми чинники.

Кілька моментів, на яких потрібно зробити акцент:

  • Лікувати пацієнта від риніту, має алергічну природу, без усунення алергенів з поля діяльності марно. Якщо повністю цього добитися не можна (у пацієнта професійний риніт, а зміна діяльності неможлива), потрібно мінімізувати випадки взаємодії з ним.
  • Ліки, що впливають на симптоми риніту, бажано використовувати не курсом, а при гострій необхідності, оскільки всі вони швидко викликають звикання і провокують побічні реакції, особливо це актуально для судинозвужувальних препаратів.

Таблетки

Серед антигістамінних ліків лікарі пацієнтам з ринітом, має алергічну природу, використовують препарати, які впливають на Н1-рецептори. З них вибирають медикаменти, що відносяться до 2-ому і пізнішим поколінням, оскільки у препаратів 1-го покоління присутній сильний седативний ефект. Пероральний прийом таких ліків дає більш явний результат, ніж місцеве їх використання.

Якщо класичні антигістамінні препарати працюють погано, лікар призначає додаткові (або замінюють їх) препарати при алергічному риніті:

  • Глюкокортикоїди.
  • Гіпосенсибілізуючі препарати.
  • Імунокоректори.

Антигістамінні препарати

Головні таблетки від алергічного риніту – ті, які впливають на збудника проблеми: вони блокують рецептори гістаміну (медіатори алергічних реакцій) і в мінімальній мірі знижують симптоми риніту. Антигістамінні препарати допомагають частково впоратися з закладеністю носових ходів, зменшити кількість виходить слизу за рахунок зниження інтенсивності запалення слизових. Переважно лікарями використовуються:

  • Кларитин – ліки 2-ого покоління, тому не впливає на розумову діяльність, не провокує звикання, якщо лікувати риніт курсом (до 3-х місяців), дає тривалий ефект: працює протягом тижня після скасування. Недолік криється в кардіотоксичності. Працює на лоратадине, запобігає виділенню гістаміну. Дозування ліків при риніті алергічної етіології у дорослих – 1 таблетка на добу, у дітей використовують сироп, по 5-10 мг на день.
  • Зіртек – препарат 3-го покоління, що працює на цетиризине, не може бути використаний при вагітності. В краплях дозволений навіть для піврічних дітей з вазомоторний риніт, таблетки – тільки з 6-річного віку. Впливає на всі симптоми риніту алергічної етіології. Прийматися може курсом або разово. Дозування – 1 таблетка на день.

Протизапальні препарати

У гострих випадках (якщо до риніту приєднуються патології дихальних шляхів) лікарі проводять протизапальну терапію, найчастіше глюкокортикостероїди. Якщо захворювання ускладнене вагітністю, або алергічного нежиті піддався дитина, рекомендується тільки місцева терапія. Дорослим призначають таблетки:

  • Преднізолон – використовується при загостреннях, які викликають ускладнення для дихальних шляхів. Лікувати цими таблетками можна тільки під наглядом лікаря, максимальна добова доза дорослим – 0,1 р.
  • Гідрокортизон – має масу ризиків побічних реакцій, але вони розвиваються при тривалому прийомі. Швидко зупиняє запалення, може застосовуватися у дітей віком від 3-х років. Такі препарати призначаються індивідуально, тому дозу підбирає лікар.

Назальні спреї

Окреме місце в медикаментозній терапії при риніті алергічної етіології займають лікарські засоби зовнішнього застосування: це спреї і краплі, які усувають клінічний прояв захворювання. Переважно використовуються ліки з судинозвужувальним ефектом, або протиалергічні засоби, які захищають оболонку носової порожнини. Рідше практикується призначення місцевих гормональних препаратів, але тільки якщо того вимагає висока тяжкість захворювання.

Серед назальних спреїв і крапель проти риніти алергічної природи походження лікарі рекомендують:

  • Нафтизин – класичне судинозвужувальну лікарський засіб, що допомагає перемогти постійну закладеність, але на короткий термін. Краплі/спрей не застосовуються у грудних дітей, дозування підбирається індивідуально. Недолік – при тривалому використанні призводить до подразнення слизових оболонок носа.
  • Назаваль – добре допомагає при проявах алергії навіть у самих маленьких: створює бар'єр від дійсних і можливих алергенів, знімає набряк в носових порожнинах, може застосовуватися для лікування цілорічних ринітів. Основна функція спрею – захисна. Дозування універсальна для всіх: по 1 впорскуванню в кожний носовий хід.

Народні методи

Антигістамінних ліків в нетрадиційній медицині немає, тому лікувати алергічний нежить вона може тільки через усунення симптомів. Найбільш використовувані методи:

  • Промивання носових ходів сольовим розчином (1 ч. л. на 200 мл).
  • Вживання імбирного чаю (50 г тертого кореня з 2 ч. л. меду під 500 мл гарячої води).
  • М'ятний чай при загостренні, щоб полегшити дихання і зняти набряк.

Профілактика захворювання

Єдиний спосіб уберегтися від алергічного нежитю – домогтися зменшення контакту з провокуючим агентом, тому заходи профілактики у кожного свої. Кілька порад:

  • Частіше проводьте вологе прибирання.
  • Поставте фільтр на вікна.
  • Купіть зволожувач повітря.
  • Після виходу на вулицю промивайте ніс морською водою.

Відео

Алергічний нежить. Звідки він береться

Відгуки

Поліна, 33 рокиДо виникнення симптомів безперервного риніту ми про алергічні реакції у дитини не знали. ЛОР після алергопроб підтвердила, що син не переносить котячу шерсть. Плакав багато, оскільки кота довелося віддати бабусі в село – тільки після елімінації контакту з алергеном (зрідка бачився) риніт пройшов.
Алла, 29 роківДля мене ефективним методом боротьби з алергійним нежитем (середня вираженість, дратівливість слизової на пилок) став курсовий прийом Зиртека. Намагалася їм же лікувати дочка (5 років) – риніт передався спадково – не допомогло: стали проявлятися побічні реакції. Їй купили Атровент, використовуємо по необхідності.
Яна, 37 роківСин і дочка кожну зиму страждають від риніту – алергічна реакція на холод. На початковій стадії виникнення захворювання думали про застуді, але симптомів більше не було. Лікування не підібрали, тільки знімаємо симптоматику: ранкове використання Санорина або крапель з ментолом всю зиму – традиція, але риніт зменшують добре, появи побічних дій не бачимо.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!