Чому виникає відчуття закладеності у вухах і що робити в домашніх умовах - народні методи і засоби

Існує безліч факторів, що провокують розвиток цього неприємного стану. Тому категорично відповісти, від чого постійно закладає вуха у людини, наприклад, при ковтанні, не завжди представляється можливим через полиэтиологического характеру цього синдрому. Дізнайтеся, що може обумовлювати стійке, а також епізодичне зниження гостроти слуху.

Симптоми закладеності вух

В більшості випадків цей стан виникає як наслідок присутності в каналі органу чужорідних речовин: сірки, поту. На випадок, якщо постійно закладає вуха без появи хворобливих відчуттів, варто оцінити якість дотримання особистої гігієни. При її недостатній рівень розвиваються багато негативні стани. У звичайній ситуації визначити, що заклало вухо, можна за приглушення звуків навколишнього середовища, спотвореного сприйняття власного голосу. Крім того, зниження гостроти слуху найчастіше клінічно виражається запамороченням, появою шуму в голові.

Чому закладає вуха

Вказаний стан може розвиватися під впливом багатьох внутрішніх і зовнішніх факторів. Закладеність одного або обох вух нерідко вказує на розвиток патологічного процесу в звуковому аналізаторі або сусідніх органах, наприклад, горлі або носі. Такого роду синдроми, як правило, супроводжуються больовими відчуттями та іншими негативними проявами. При всьому цьому причини закладання вух можуть бути обумовлені природними для людини діями. Так, фізіологічне зниження гостроти слуху найчастіше відбувається під час перельоту на літаку.

Крім усього іншого, слід окремо висвітлити питання, від чого може закладати вуха у немовлят. В силу анатомічних особливостей діти першого року життя особливо схильні до поширення інфекції з носа та горла область слухових проходів. З цієї причини вкрай важливо проводити своєчасне адекватне лікування респіраторних захворювань у найменших. Між тим серед інших причин того, чому закладені вуха, можна виділити:

  • високий тиск;
  • запалення зовнішнього вуха;
  • середній отит;
  • сірчані пробки (внаслідок скупчення в слуховому каналі вушної сірки);
  • перепади атмосферного тиску;
  • вушні інфекції;
  • попадання сторонніх предметів;
  • наявність запальних процесів у носоглотці;
  • серйозні патології нервової системи.


Перепади атмосферного тиску

У багатьох абсолютно здорових людей при перельоті на літаку нерідко закладає вуха. Справа в тому, що під час набору висоти внаслідок різкого перепаду тиску барабанна перетинка вигинається назовні, а її коливальна здатність знижується. Важливо відзначити, що захворювання горла (ангіна), наявність патологій слухових каналів, запалення середнього вуха і інші недуги сприяють розвитку даного стану.

Через кілька хвилин після набору потрібної висоти внутрішній тиск барабанної порожнини, як правило, приходить в норму і неприємні симптоми проходять. Треба сказати, що аналогічна ситуація виникає і при заході літака на посадку: тиск у салоні стрімко підвищується, тоді як в барабанної порожнини залишається низьким, що і провокує появу відчуття закладеності.

Попадання води

Зниження гостроти слуху після купання в морі, басейні або власній ванні – дуже поширене неприємне явище. Перераховуючи можливі причини, від чого закладає вуха, фахівці описують наступний механізм розвитку цього стану при попаданні води. Внаслідок попадання рідини в зовнішній слуховий прохід порушується коливальна функція барабанної перетинки. Як наслідок в правому або лівому вусі (рідко в обох вухах) з'являються симптоми закладеності.

Отит

Це серйозне захворювання обумовлюється запаленням слизової оболонки барабанної порожнини. Безпосередньою причиною розвитку закладеності вух при отиті є порушення слухової труби. При непрохідності останньої надходження повітря в барабанну порожнину обмежується і створюються всі умови для розмноження патогенних мікроорганізмів. Здебільшого отит розвивається на тлі запальних захворювань верхніх дихальних шляхів.

Євстахіїт

В медицині застосовується широке розуміння зазначеного стану як запалення середнього вуха. При цьому треба сказати, що первинні симптоми недуги виникають із-за запалення євстахієвої труби. Тісний зв'язок зазначеного каналу з середнім вухом сприяє подальшому поширенню патологічного процесу. Крім того, під час гострої фази захворювання слизова оболонка євстахієвої труби набрякає, внаслідок чого відбувається звуження її просвіту, на тлі чого внутрішній тиск барабанної порожнини знижується і з'являється відчуття закладеності.

Алергічний риніт

Цей стан особливо часто виникає у дитячому віці. Імунітет дитини відрізняється високою чутливістю до різного роду алергенів: пилку рослин, харчових продуктів, медикаментів. При ситуації, коли чужорідна білкова структура проникає в організм через верхні дихальні шляхи, вона осідає на слизовій оболонці носоглотки, викликаючи при цьому запалення і набряк навколишніх тканин.

Зазначені патологічні зміни призводять до розвитку алергічного риніту з рясним виділенням слизу з носа (сильною нежиттю), сльозотечею, вираженим утрудненням дихання і іншими неприємними ознаками. Крім того, на тлі набряку носоглотки відзначається поява симптомів закладеності вух внаслідок перекриття входу слухових труб гиперплазированными тканинами.

Неврологічні захворювання

Зазначена група синдромів є частою причиною зниження гостроти зору. Тому, якщо закладає вуха, варто звернути увагу на стан нервової системи. Так, основними захворюваннями, здатними викликати порушення функціонування слухового апарату, є вегетосудинна дистонія та остеохондроз шийного відділу хребта. Варто сказати, що клінічна картина цих синдромів нерідко супроводжується головними болями, потемнінням в очах.

Механізм виникнення закладеності вух при неврологічних захворюваннях недостатньо вивчений. Тим не менш передбачається, що основною причиною розвитку цього і багатьох інших симптомів є порушення кровопостачання нервів, іннервують компоненти слухового аналізатора. Усунути закладеність при такій ситуації можна лише шляхом позбавлення від первинного захворювання.

Простудні захворювання

У разі ураження верхніх дихальних шляхів запальним процесом виникає набряк слизової носа і глотки. У результаті вхід в слухову трубу перекривається, що загрожує порушенням вентиляції вушних порожнин. Особливо інтенсивно симптоми закладеності при нежиті або застуді проявляються вранці після сну. При цьому ніяких патологічних змін у вушних проходах не виникає, а зниження гостроти слуху носить тимчасовий характер і, як правило, дозволяється після стихання ознак застуди.

Викривлення носової перегородки

Дане захворювання може виникнути в будь-якому віці і спровокувати розвиток безлічі інших неприємних симптомів. Так, у звичайній ситуації в гайморових пазухах та інших носових порожнинах вільно циркулює повітря, перешкоджаючи при цьому розмноженню патогенної флори. При викривленні носової перегородки надходження кисню обмежена, що сприяє розмноженню в зазначених областях хвороботворних мікроорганізмів. З часом запальний процес поширюється на носоглотку, що і призводить до зниження гостроти слуху.

Що робити, якщо заклало вухо

Епізодичні прояви такого роду неприємних симптомів, як правило, не викликають побоювань за здоров'я пацієнта. При такій ситуації лікарі рекомендують регулярно чистити слуховий прохід вушними паличками і своєчасно лікувати захворювання верхніх дихальних шляхів. На випадок, якщо ознаки закладеності з'явилися після купання, то зробіть декілька нахилів голови у відповідну сторону. За рахунок перепаду тиску залишок рідини вийде і неприємні симптоми зникнуть.

При вираженому свербінні внаслідок наявності сірчаних пробок фахівці радять закапати у вушний прохід кілька крапель перекису або теплої оливкової олії. Пам'ятайте, що вводити які-небудь кошти в слуховий прохід з метою усунення патологічних (гнійних) виділень суворо забороняється. Такого роду стани вимагають негайного звернення до фахівця, який проведе огляд вух і призначить адекватне лікування виник синдрому.

Народні засоби

Усунення закладеності слухового проходу можливо тільки після позбавлення від проблеми, що спричинила розвиток цього неприємного симптому. Тим не менше можна прискорити процес за допомогою народних засобів. Пам'ятайте, що застосування будь-яких рекомендацій цілителів слід заздалегідь обговорити з лікарем. У зворотному випадків ви ризикуєте, крім основного захворювання, отримати ще безліч інших проблем. Серед величезної кількості народних засобів позбавлення від закладеності вух особливо можна виділити наступні:

  • Зігріваючі компреси. Будь-які подібні процедури слід проводити тільки будучи повністю впевненим у відсутності гнійних та запальних процесів у вусі. Прогрівання рекомендується здійснювати камфорним спиртом. З цією метою марлю або ватний тампон змочують у зазначеному складі, трохи віджимають і прикладають на вушну раковину. Тривалість одного сеансу становить близько 20 хвилин. Проводити прогрівання рекомендується тричі за день до покращення стану.
  • Інгаляції відварами цілющих трав. 2 ст. л. сухої сировини залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Потім, накрившись рушником, подихайте парою, що виходить з ємності з лікарських відваром. Проводите інгаляції двічі на добу протягом тижня, поки не перестане гудіти (дзвеніти) у вухах.
  • Промивання сольовим розчином. Цей народний рада використовується, якщо періодично закладає вуха на тлі нежиті. Процедура здійснюється шляхом інтраназального введення гіпертонічного розчину. Останній готується з розрахунку 2 ч. л. солі на склянку води. Процедура промивання носових проходів проводиться за допомогою піпетки кілька разів за день.

Медикаменти

Перед тим як застосовувати той чи інший лікарський засіб, вкрай важливо зрозуміти, від чого закладає вуха. Так, зниження гостроти слуху може бути симптомом серйозних захворювань (гіпертонії, ВЕГЕТО-нападу). Як правило, такі стану, крім усього іншого, супроводжуються запамороченням, нудотою, різким болем та іншими синдромами. Крім того, відповіддю на питання, чому заклало вухо, може служити вушна інфекція. При такій ситуації лікування повинно бути спрямоване на ліквідацію патогенної флори. В цілому для усунення заложенностей вух застосовуються такі препарати:

  • Отипакс. Компоненти цього лікарського засобу успішно справляються із запальними процесами. Тому Отипакс широко використовується для боротьби з отитом і закладеністю вух. Препарат не чинить розчинюючого дії на сірчані пробки.
  • Гаразон. Антибактеріальні вушні краплі, що використовуються для лікування отитів, екзем слизової оболонки слухового проходу. Не застосовується при дефектах барабанної перетинки.
  • Отинум. Має протимікробну і знеболюючим ефектом. Може застосовуватися для розм'якшення сірчаних пробок. Препарат забороняється використовувати при підозрі на порушення цілісності барабанної перетинки.

Відео

Дисфункція євстахієвої труби. Від чого «закладає» вуха

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!