Отит - лікування у дітей та дорослих

Запальний процес вуха, що викликає неприємні відчуття: біль, свербіж, закладеність, гул, як у трубі, і шум, називається отит. Несвоєчасне звернення до лікаря, відсутність правильної боротьби може привести до неприємних наслідків – від розвитку хронічної форми до запалень кісткової тканини, лицьових нервів, появи менінгіту і т. д.

Як лікувати отит

Чим лікувати отит – етіологія отитів практично завжди є бактеріальної, тому лікування спрямоване на боротьбу з інфекцією. Отити - лікування передбачають комплексний підхід: використання антибіотиків у вигляді крапель або прийом всередину, зняття болю, запалення, налагодження відтоку слизу з носа та слухового проходу. В залежності від ураження слухового проходу може бути призначено хірургічне лікування.

У дітей

Отит вуха у дитини – лікування майже не відрізняється від боротьби з хворобою у дорослих пацієнтів. Використовується комплексний підхід, фізіопроцедури. Батькам не рекомендують використовувати деякі народні засоби для дитячих запалень вуха, наприклад, закопування маслом ускладнює огляд, а спроба прогріти компресом може сприяти прискоренню розвитку хвороби. Важлива умова – з появою перших ознак у дитини звернутися до лікаря. Тільки так можна запобігти розвитку хвороби і її хронічних форм.

У дорослих

Доросла людина, у відмінності від дитини, може пояснити ознаки своєї хвороби, де і що у нього болить. Тому діагностика вушного захворювання проходить набагато простіше і швидше. Отит вуха у дорослого – лікування передбачає до походу до лікаря використання основних методів лікування народними засобами, які передбачають зняття запального синдрому та зменшення відтоку слизової для створення дренажного ефекту.

Середній отит – лікування

Запалення середнього вуха викликає різкий біль, яка практично не вщухає. Лікування середнього отиту – якщо хвороба з'явилася у дитини, то він стає неспокійним, постійно кричить і тримається за вушко. Частою ознакою є підвищення температури. Отит середнього вуха – лікування включає в себе три етапи:

  • зняття больового синдрому;
  • позбавлення від бактеріальної флори;
  • відновлення вушних секреторних функцій;
  • відновлення функції слуху.

Зовнішній

Захворювання зовнішнього вуха набагато простіше вилікувати, ніж інші запалення барабанної порожнини. Важливо не допустити поширення інфекції далі, для цього при виникненні болю слід негайно звернутися до лікаря. Отит зовнішнього вуха – лікування припускає використання крапель з антибактеріальним компонентом і правильне проведення гігієнічних процедур внутрішнього вуха.

Гострий

Запалення середнього вуха, що супроводжується закладеністю, болем, гулом, зниженням слуху, підвищенням температури – гострий період. Правильна і своєчасна діагностика, прийом призначених ліків прискорять процес одужання. Як лікувати гострий отит:

  • нормалізація носового дихання – судинозвужувальні і гормональні краплі;
  • зняття набряку – антигістамінні засоби;
  • усунення запалення барабанної порожнини – краплі з антибіотиком;
  • підняття імунітету і зміцнення захисних сил організму.

Хронічний

Вушне захворювання може перейти в хронічну форму при неправильному лікуванні або його відсутності. Говорити про хронічній формі можна після 6 тижнів перебігу хвороби і не проходить запалення. Причини:

  • стійкість бактерій до антибіотиків, які були призначені для лікування запалення середнього вуха;
  • наявність спайок в порожнині вуха;
  • хіміотерапія;
  • постійні застуди;
  • проблеми з щитовидною залозою, гормональна недостатність.

Хронічний отит вуха – лікування вимагає не тільки консервативного лікування, куди входить комплексний підхід, дотримання всіх приписів лікаря і регулярний огляд, але і хірургічного у деяких випадках. Комплекс фізіотерапевтичних процедур може прискорити одужання. Опромінення порожнин ультрафіолетом, лікування струмами, лазером – все це необхідно додатково використовувати в період відновлення.

Гнійний отит – лікування

Запалення середнього вуха, спричинене бактеріальною інфекцією і розвивається як самостійне захворювання або виникає як ускладнення після вірусної хвороби, називається гнійний отит. Як вилікувати отит? Причини розвитку захворювання:

  • зниження імунітету;
  • тривала хвороба, ослабляющая захисні сили організму;
  • проникнення інфекції в вухо з носоглотки або ззовні.

Мікроби можуть потрапити в зовнішнє вухо з брудних рук, при чищенні ватною паличкою, з водою, навушниками і т. д. Після цього інфекція поширюється на середнє вухо і в ньому починає розвиватися запалення. При тривалій хворобі, що супроводжується гайморит, риніт, ангіною, слиз проникає в середнє вухо зсередини, що є ще одним способом розвитку захворювання. Збудники гнійного запалення:

  • пневмококи;
  • стафілококи;
  • гемофільна паличка;
  • грибкові ураження;
  • поєднання бактерій.

Захворювання вимагає комплексного медикаментозного підходу. Для зменшення болю і запалення потрібно капати антибіотик, для носа призначають судинозвужувальні краплі для спрощення виходу слизу. Як лікувати запалення вуха? Отит – грамотне лікування: якщо підвищується температура лікар може призначити системні антибіотики в таблетках або внутрішньом'язові уколи. Додаткова умова – необхідно вживати антигістамінні препарати для зменшення набряку слизових.

Лікування отиту народними засобами в домашніх умовах

Отит – лікування народними засобами можна починати з моменту появи перших ознак болю або запалення у вусі. Щоб вилікувати дорослого або дитину за допомогою народної медицини, можна використовувати спиртові компреси, турунди, краплі, мазі. Будь-яке народне засіб має лише тимчасову допомогу, але для абсолютної одужання необхідно звертатися до лікаря, інакше запалення може стати хронічним, ексудативним або виникнуть ускладнення.

Безпечні і відповідні методи:

  • Перекис водню – підходить для промивання слухового проходу від слизу, гною, для цього необхідно змочити ватяну паличку розчином і прочистити вухо. Якщо хронічне запалення, можна капати перекисом два рази за день протягом тижня.
  • Герань – лист вкласти у вухо і витримати протягом дня або закапати соком, вичавленим з зеленої частини рослини.
  • Алое – універсальний засіб, який можна застосовувати для усунення запалень у дорослих, дітей, під час вагітності.
  • Борна кислота або камфорний спирт – розігріти до температури тіла і капати в вухо протягом тижня.

Відео

Як лікувати отит в домашніх умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!