Отит середнього вуха – симптоми і лікування

Завдяки органам слуху людина має безліч можливостей. Він насолоджується чудовими гранями життя: слухає музику, спів птахів і шум моря, чує голоси близьких людей, сприймаючи це як даність. Чи знаєте ви, що може викликати запалення органів слухового апарату і як наслідок – тимчасове зниження або навіть повну втрату слуху? З цієї статті ви дізнаєтеся все про отит середнього вуха – симптоми і лікування цієї хвороби засобами традиційної і народної медицини. Ви зрозумієте, як ефективно впоратися з таким захворюванням і швидко повернутися в форму.

Симптоми середнього отиту

Отит середнього вуха – це запальне інфекційне захворювання, яке найчастіше є ускладненням після перенесених застуд, ангін або грипу. Коли слизова носа вражена вірусами або бактеріями, ці хвороботворні організми з носоглотки через євстахієву трубу можуть потрапляти в порожнину середнього вушного відділу. Інфекція розвивається в цій області, викликаючи неймовірно хворобливі відчуття. В залежності від того, яке вухо болить, діагностують право-, лівобічний або двосторонній отит. Медики виділяють три стадії цього запалення. Розглянемо їх симптоматику.

Ексудативного

Це початкова фаза запалення. Ексудативний середній отит часто ще називають катаральним, йому притаманні такі ознаки:

  • вухо закладено, всередині відчувається тиск, тому що в середньому відділі збирається рідина, яка не може нормально відтікати з порожнини;

  • біль прострілює в голову, зуби, скроню, посилюється вночі;
  • підвищується температура тіла до 38-39 градусів;
  • шумить у вухах, погіршується слух;
  • можливі запаморочення і порушення координації.

Іноді в середньому вусі відбувається скупчення негнійний серозної рідини без яскравого прояву запалення. Так діагностують серозний середній отит. Він виникає внаслідок порушення функцій євстахієвої труби. Погіршується природний виведення рідини з вушної порожнини. Захворювання це уповільнене, не доставляє гострих хворобливих відчуттів, але помітивши у себе шум у вухах та зниження гостроти слуху, потрібно йти на консультацію до лікаря, щоб зупинити прогресуючу приглухуватість.

Гострого

Якщо вчасно не лікувати катаральний середній отит, захворювання переходить у форму гнійного запалення. Збирається в порожнині рідини стає все більше, вона тисне на барабанну перетинку. У хворого спостерігаються такі симптоми:

  • болючість наростає, піднімається жар;

  • блідість, слабкість в тілі внаслідок інтоксикації;
  • відбувається перфорація – розрив барабанної перетинки, при цьому назовні у вушну раковину починає витікати гній.

Хронічного

Після перфорації болючість вуха зменшується, знижується температура тіла. З настанням полегшення не можна припиняти лікування, щоб гнійний отит не перейшов в хронічну стадію. При такому результаті хвороба періодично буде активізуватися при зниженні імунітету. Сильних больових відчуттів ця форма не викликає, але постійно або періодично з'являються вушні виділення, пацієнти відзначають зниження слуху.

Періодичні рецидиви хронічного отиту середнього вуха викликають таку форму хвороби – адгезивних. На цій стадії внаслідок порушення нормального відтоку рідини з середнього вушного відділу в ньому утворюються спайки, які не дають правильно рухатися слухових кісточок, тому хворий відчуває постійний шум у вухах і наростаюче зниження слуху.

Лікування отиту середнього вуха у дорослого

Це запалення дуже небезпечно своїми ускладненнями (від зниження слуху до гнійного менінгіту), тому симптоми і лікування хвороби повинен визначати лікар. Для успішного одужання треба лікувати інфекційне захворювання, яке спровокувало розвиток запалення. Для цього схеми лікування часто включають застосування антибіотиків, а хворобливі симптоми легко знімуть краплі. Хороші допоміжні результати дає лікування отиту в домашніх умовах народними засобами. Поговоримо про застосування цих методів докладніше.

В домашніх умовах народними засобами

Найпершою допомогою буде така: накладіть хворому на вухо зігріваючу пов'язку з ватою або укутайте його вовняним шарфом. Тепло допоможе зменшити біль. Для полегшення стану використовують такі засоби:

  1. Вставляють у вухо тампони з часточок цибулі, обгорнутих ватою.

  2. Цибулю подрібнюють до стану кашки, вичавлюють сік, який підігрівають до температури тіла. Щоб не було опіку, додають до цієї рідини пару крапель рослинної олії або вершкового масла. Цією сумішшю змочують тампон, яким закривають слуховий прохід.
  3. Запечений зубчик часнику охолоджують, щоб не обпектися, і закладають у вухо.

Але вкрай важливо розуміти, що вухо може хворіти з різних причин і займатися самолікуванням не можна, так ви фактично лише пом'якшити наслідки інфекції. Необхідне лікування для усунення причин хвороби призначить тільки досвідчений отоларинголог, який встановить точний діагноз після аналізу наявних скарг та обстеження. Відвідування лікаря вбереже вас від розвитку ускладнень і погіршення функції слуху.

Краплями

При лікуванні отиту середнього вуха за призначенням лікаря застосовують краплі для носа, наприклад, препарати Нафтизин, Отривин, Називин або інші. Так знімається набряк слизової шляхом звуження судин носа, і тоді рідина може виводитися з вушної порожнини в носоглотку. Важливо знати, що застосовувати ці ліки потрібно не більше тижня, щоб не викликати звикання.

Вушні краплі з протизапальною дією на спиртовій основі, такі як Отикаин, Отипакс, Дроплекс, містять лідокаїн, щоб зняти гострий біль. Якщо з аналізу виділяється з вуха рідини встановлений збудник інфекції, призначають краплі з антибіотиками спрямованого спектру дії, які ефективно борються з цими мікроорганізмами.

Дізнайтеся, як вибрати краплі у вухо при запаленні.

Антибіотиками

Ці препарати призначають, коли лікування отиту середнього вуха у дорослих на гострій стадії не приносить бажаного результату. У пацієнта розвивається інтоксикація організму. Застосовують препарати широкого спектру дії, наприклад, таблетки Амоксициліну. Для комплексності лікування застосовують фізіотерапію. Вона спрямована на зміцнення імунітету, допомагає поліпшити кровопостачання запаленої ділянки і зменшити набряк. За допомогою чергування тиску повітря роблять масаж барабанної перетинки, щоб попередити виникнення спайок середнього вушного відділу.

Лікування у дітей

Діти набагато частіше хворіють отитами, тому що і простуд вони схильні більше дорослих, а євстахієві труби у них більш вузькі. Для лікування використовують краплі для носа (Нафтизин, Назол, Галазолін та ін), і вушні краплі Отипакс, Софрадекс та ін). Антибіотики при захворюванні у дітей застосовуються строго під спостереженням лікаря. Підкреслимо, що якщо у дитини підозрюється отит середнього вуха – його симптоми і лікування повинен встановлювати отоларинголог. Так не буде втрачено час і використовуються всі шанси, щоб не розвинулося погіршення слуху або інші ускладнення.

Відео

Щоб зрозуміти механізм виникнення запальних процесів у вусі і чому інфекція часто вражає його середній відділ, подивіться короткий ролик. У відео наочно показано будова органу. Ви побачите, які його відділи запалюються при середньому отиті, чому можливе тимчасове зниження слуху при захворюванні. Не забувайте, що при лікуванні органів слуху потрібно спостерігатися у лора, щоб не допустити незворотних ускладнень!

Отит -- запалення середнього вуха

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!