Де знаходиться кон'юнктивальний мішок ока - лікування захворювань

Очі є одним з найважливіших сенсорних органів, за допомогою яких людина бачить навколишній світ. Складаються вони з очного яблука, зорової системи та допоміжних органів. Одним з останніх є кон'юнктивальний мішок, який знаходиться між нижнім, верхнім століттями і очним яблуком, при цьому практично всі препарати у вигляді крапель закопуються через цю частину ока.

Що таке кон'юнктивальний мішок

Очної мішок являє собою порожнину, розташовану між повікою і оком. Яблуко і віко формують його передню і задню стінки, а зони їх з'єднання один з одним утворюють кон'юнктивальний склепіння. Визначення «кон'юнктивальний мішок» дано органу не випадково: при закритих століттях він утворює закриту порожнину, в яку може поміститися не більше 1-2 крапель.

Верхнє склепіння у дорослої людини має поглиблений на 1 см, а глибина нижнього – 8 мм. Кон'юнктивальна порожнина вкрита гладкою слизовою оболонкою рожевого кольору. А у внутрішніх і зовнішніх куточків вона червона, пухка, оскільки містить безліч судин. Важлива функція конъюнктивной порожнини – секреція слізної рідини, яка допомагає видалити потрапляє в око сміття і змочує орган зору.

Особливості будови

Порожнину кон'юнктивального мішка розташована між очним яблуком і століттями. Простір зверху і знизу оточене конъюнктивным склепінням, а спереду і ззаду - оболонкою століття і кон'юнктивою ока. При закритих повіках орган являє собою закритий мішечок, особливістю якого є незначна місткість (порожнина вміщає не більше 1-2 крапель). Кон'юнктива щільно прилягає до хрящів століття. Орган складається з:

  • оболонки, сформованої з епітеліальних клітин зі складною структурою;
  • райдужки;
  • отвори слізного каналу (функція слізних залоз полягає в тому, що з допомогою вырабатывающегося секрету зволожуються очні яблука);
  • склер;
  • нижнього конъюнктивного зводу;
  • слізного м'ясця.

Де знаходиться

Щоб без фото і схеми зрозуміти, де знаходиться кон'юнктивальний мішок, необхідно взяти будь повіку, відтягнути його пальцями трохи вперед: що утворилося простір буде шуканим органом. Нижня порожнина слізного мішка знаходиться знизу, знайти її можна, відсунувши нижню повіку. Завдяки унікальній будові при закапуванні розчинів лікарських засобів у кон'юнктивний мішок, препарат потрапляє у всі куточки, розтікаючись по поверхні ока, що відбувається із-за постійного моргання.

Для чого потрібен

Кон'юнктивальна порожнину важливий орган, а також необъемлемая складова системи зору. Функції, які вона виконує:

  • без неї неможлива терапія очних хвороб (якщо закапати ліки в простір між віками і очним яблуком, лікувальний ефект досягається вже через 15 хвилин, оскільки краплі швидко поширюються по органів зору, відразу починаючи діяти);
  • в кон'юнктивальної порожнини здійснюється вироблення слизу і рідини, яка міститься в сльозах (це забезпечує зволоження ока, що запобігає роздратування, забруднення або травмування органу зору).

Що робити при попаданні чужорідного тіла

Якщо в око потрапила порошинка або інший чужорідний предмет, не завжди від нього можна позбутися самостійно. Оскільки при моргання тіло може дряпати рогівку або навіть застрягти в ній, необхідно негайно звернутися до лікаря. Чим швидше чужорідний предмет буде вилучено з порожнини століття, тим нижчим буде ризик запалення слізного каналу або розвитку інших ускладнень. Щоб виконати процедуру в домашніх умовах, потрібно:

  • ретельно вимити руки з милом, підпиляти нігті;
  • відтягнути нижню повіку і уважно оглянути поверхню епітелію кон'юнктиви (при цьому хворий повинен дивитися верх);
  • якщо ворсинка/смітинка знаходиться в мішку, дістати її можна куточком чистої серветки;
  • якщо стороннє тіло не було виявлено в нижній частині, варто оглянути верхній мішок;
  • побачити смітинку, яка розташовується вгорі можна, якщо злегка вивернути верхню повіку назовні, при цьому витягується чужорідний предмет аналогічно;
  • після проведення маніпуляції рекомендується закапати око спеціальними краплями.

Які захворювання кон'юнктивального мішка існують

Більшість патологій кон'юнктивальної порожнини пов'язано з неправильною гігієною рук і очей. Як правило, такі захворювання, як кон'юнктивіт, частіше діагностують у дітей (повіку дитини часто треться брудними руками, внаслідок чого починається запальний процес). Що відбувається в даному випадку:

  • запальний процес супроводжується печінням, сверблячкою;
  • сльозотеча посилюється;
  • в складках повік та очних щілинах накопичується гній (як правило, маси накопичуються в порожнині нижнього століття).

Оскільки дану проблему здатна викликати не тільки інфекція, але й алергія, перед лікуванням кон'юнктивіту важливо відвідати офтальмолога, який підтвердить очне захворювання, встановити його причину і призначить пацієнту адекватне лікування. Як правило, терапія проходить із застосуванням очних мазей і очних крапель. Оскільки мішок, як і кон'юнктива, є ніжним органом, що навіть при попаданні маленької порошинки може початися розвиток інфікування і запалення.

Як закапати краплі в кон'юнктивальний мішок

Препарат закапується безпосередньо в мішок (у нижній його склепіння), оскільки туди вміщається більший об'єм рідини, ніж у верхню частину порожнини. З допомогою моргання краплі швидко розподіляються по всій поверхні очного яблука, що забезпечує швидке всмоктування ліків та оперативне прояв фармакологічної дії. Під час закапування слід дотримуватися такі важливі правила:

  • ретельно мити руки з милом;
  • флакон з краплями інтенсивно потрясти перед використанням;
  • трохи відкинути голову назад, пальцем відсунути нижню повіку і капнути на передню поверхню очі 1-2 краплі препарату, не торкаючись флаконом до органу зору, після відпустити повіку (зіниця краще спрямовувати вгору);
  • повіки потримати закритими пару хвилин;
  • слізний мішок утворює у внутрішнього кута невеликий горбок, на який потрібно обережно натиснути, щоб видалити залишки ліків;
  • очей слід промокнути чистою серветкою.

Як правильно накласти мазь

Мало відрізняється процес введення мазі від закапування очних розчинів. Маніпуляцію проводять наступним чином:

  • відтягують нижню повіку, зіниця направляють вгору;
  • тонку смужку мазі викладають на кон'юнктивний напівмісячний звід, який межує з нижньою частиною очі, рухаючись по всій його довжині: від зовнішнього краю до внутрішнього;
  • після слід часто поморгати, щоб препарат швидко розподілився по поверхні ока.

Фото кон'юнктивального мішка

Відео

Анатомія ока людини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!