Лікування нежиті у дітей - найбільш ефективні назальні краплі, народні засоби, промивання і прогрівання

Посилене виділення слизу з носа у дітей виникає частіше, ніж у дорослих, а протікає у важчій формі. Затяжний риніт згодом поширюється на легені, бронхи, розвивається запалення вуха (отит). З цієї причини необхідно швидке лікування нежиті у дітей в домашніх умовах, яке проводиться, як медикаментозно, так і народними рецептами. Щоб уникнути ускладнень, дитині необхідно зняти набряклість слизової і повернути нормальне дихання носом.

Що таке нежить у дітей

Головний симптом дитячого риніту – інтенсивне утворення носової слизу, яка сама по собі не є небезпечною для здоров'я. Вона затримує частинки пилу, зволожує вдихуване повітря, має антисептичні, захисними властивостями. Однак при інфекційному або вірусному захворюванні кількість слизу збільшується в кілька разів, адже організм починає посилено виробляти муконазальный секрет, щоб прибрати з носоглотки патологічні мікроорганізми. В результаті малюк страждає від сильного нежитю.

Як вилікувати

У більшості випадків лікування нежиті у дитини відбувається в домашніх умовах. Якщо застуда протікає з ускладненнями, то може знадобитися госпіталізація. Термінова медична допомога потрібна малюку або дошкільнику, якщо у нього спостерігається:

  • температура тіла вище 39,5°C;
  • втрата свідомості;
  • дихальна недостатність;
  • судоми;
  • гнійні виділення з носа.

Для усунення симптомів нежиті існує кілька методів лікування. Перше, що потрібно зробити – очистити від слизу носові ходи знезаражувальним розчином. Для цього використовуються сольові розчини на основі морської солі, Мірамістину, Фурациліну. Далі метод лікування нежиті призначається лікарем в індивідуальному порядку, у залежності від причини, що викликали патологію.

Препарати для лікування нежиті у дітей

Щоб лікування нежиті у дітей швидко відбувалося, застосовуються різні групи і форми препаратів. Для дітей до 6 років використовують ліки у вигляді крапель, а для підлітків – спрей. Після діагностики лікарі призначають лікування одним чи декількома з перелічених лікарських груп:

  • судинозвужувальні, після яких зникає набряк слизової носа, відновлюється дихання;
  • гормональні, що володіють протизапальною, протинабряковою, протиалергічною активністю;
  • антисептичні, що застосовуються для знищення вірусів і грибів при бактеріальному нежиті;
  • противірусні, які покликані знищувати вірус потрапляє в організм;
  • імуномодулюючі, які потрібно використовувати на початку хвороби, щоб уникнути прийому антисептиків і антибактеріальних засобів;
  • гомеопатичні, надають протизапальну, протинабрякову дію при гострому риніті;
  • антигістамінні, які призначають при алергічному нежиті.

Краплі

Серед дитячих лікувальних крапель для інтраназального введення існують антибактеріальні препарати, судинозвужувальні, антигістамінні препарати та ліки для живлення і пом'якшення слизової, приготовані на масляній основі. Найпопулярніші:

  1. Санорин. Краплі мають швидким судинозвужувальну дію. Лікування нежиті у дітей Санорином призначається з двох років. Дозування: з 2-6 років – по 1 краплі 2-3 рази/добу в кожну ніздрю, з 6 до 15 – по 2 краплі 3 рази/добу. Краплі застосовуються 3 дні. Тривале використання призводить до реактивної гіперемії слизової оболонки носа і до хронічної закладеності.
  2. Назол Адванс. Комбінований препарат, що застосовується для лікування гострого нежитю різної етіології. Перед застосуванням рекомендується очистити носові ходи фізіологічним розчином, потім капати 2 дози в кожен прохід 2 рази/день. Тривалість курсу – не більше 3 днів. При некоректному використанні може виникнути головний біль, нудота, підвищена стомлюваність.

Фурацилиновые краплі в ніс для дітей

Якщо нежить розвивається під час застуди, то це свідчить про активному розмноженні бактерій в порожнині носа. Допомогти дитячому організму позбутися від неприємного стану допоможуть фурацилін-адреналінові краплі. Як видно з назви, складу препарату містить два компоненти. Фурацилін – відмінний антисептик, який використовують навіть при гнійному гаймориті.

Адреналін швидко звужує судини, що сприяє полегшенню дихання через ніс. У педіатричній практиці даний препарат призначають у мінімальній концентрації: закапують у кожний носовий хід по 2-3 краплі 3 рази/добу. Тривалість застосування 3 дні. Якщо за цей період симптоми нежитю не зникли, призначається повний курс лікування краплями, але не більше 7 діб.

Назальні спреї

Тривалі і рясні виділення з носа швидко усуваються назальними спреями. При зрошенні носоглотки частинки ліки досягають навіть внутрішніх пазух, а пристрій флакона виключає передозування і розвиток побічних реакцій. Найпопулярніші препарати для дітей:

  1. Снуп. Має судинозвужувальну дію, швидко і ефективно знімає набряк слизової. Спрей призначений для лікування дітей від 2 років. Призначають по 1 впорскуванню 2 -3 рази/добу тривалістю не більше 7 днів. Не використовують Снуп при атеросклерозі, гіпертонії, гіперчутливості до компонентів.
  2. Виброцил. Комбіноване засіб, який призначають при бактеріальному, вірусному або алергічному риніті. Судинозвужувальний ефект виражений слабо. Чинить антигістамінну, протинабрякову. протизапальну дію. Призначають дітям після 6 років по 1-2 вприскування 3-4 рази/добу протягом 7 днів. При некоректному використанні можливий розвиток алергічних реакцій і медикаментозного риніту.

Інгаляції

Ефективний домашній метод лікування нежиті – вдихання пари (інгаляції небулайзером або відварами лікарських трав). Терапія показана дітям, у яких риніт розвинувся на тлі ГРВІ або застуди. Якщо нежить має алергічну природу, то інгаляції відварами або іншими засобами не допоможуть. У будь-якому випадку цей метод лікування має бути узгоджене з лікарем. Для чого потрібна інгаляція? За допомогою даної процедури можна:

  • очистити носову порожнину від виділень;
  • зволожити слизову носа;
  • стимулювати кровообіг;
  • доставити у вогнище запалення антисептики, протизапальні та інші препарати.

Полоскання

При затяжних слизових виділеннях з носа при будь-якому комплексному лікуванні призначають полоскання носової порожнини соляним розчином. Його можна купити в аптеці або приготувати самостійно. Користь полоскань полягає в тому, що хлорид натрію за складом близький за концентрації до сироватці крові, тому дитячий організм не розцінює його як чужорідний елемент. Сольовий розчин спонукає клітини миготливого епітелію на активний імунну відповідь. Полоскання показані не тільки для лікування нежиті, але і для профілактичного очищення носика грудним дітям.

Як прогріти ніс в домашніх умовах

Якщо причиною риніту у дитини став вірус, то ефективним лікуванням буде застосування судинозвужувальних препаратів і зігріваючих компресів. В якості грілки для носа може послужити відварне куряче яйце, підігріта кухонна сіль, житнє коржик. Всі ці продукти в теплому вигляді загортаються в тканину і прикладаються до носових пазух. Компреси слід робити на ніч, так як є можливість зберегти тепло довше, закутавши сина або доньку щільніше і уклавши спати.

Чим лікувати починається нежить

Соплі на початковій стадії захворювання (якщо риніт не супроводжується температурою) можна прибрати промиванням носа фізіологічним розчином. Хороші результати дають народні засоби від нежитю для дітей. Відмінними антисептичними властивостями володіє суміш соку алое з розчином меду (1:1 з водою). Засіб використовують при початковому риніті різної етіології. Для його приготування потрібно помістити лист алое в холодильник на ніч, потім з допомогою терки віджати сік. Водний розчин меду слід змішати з соком 1:1 і закапувати в кожну ніздрю за 2-3 години до сну.

Лікування затяжного нежиті у дітей

Полегшити симптоми синуситу або хронічного риніту допоможуть антисептики і промивання носа сольовими розчинами. Запалення приносових пазух приберуть судинозвужувальні краплі та інгаляції муколітиків (засобів, що розріджують слиз). При гнійному нежиті необхідно:

  • проводити системну антибактеріальну терапію (Кларитроміцин, Амоксицилін);
  • застосовувати протизапальні засоби місцевого впливу (Піносол, Гідрокортизон);
  • вдаватися до физиопроцедурам (УВЧ, СМВ).

Чим лікувати бактеріальний нежить

Схема лікування заснована на усунення патогенних бактерій, тому включає в себе очищення носової порожнини, підвищення імунітету, відновлення тканин слизової і профілактичні заходи для виключення рецидивів. Широко використовуються ліки для зовнішнього застосування у вигляді мазей, спреїв, крапель в поєднанні з народними методами. Відмінні результати зафіксовані при промиванні носа відваром шавлії і ромашки аптечної. Для усунення бактеріальної інфекції рекомендовано комплексне введення крапель: Виброцила, через 5 хвилин Мірамістину, через 5 хвилин Изофры.

Лікування нежиті у дітей народними засобами швидко

При лікуванні риніту у якості допоміжного засобу відмінно підійде ефірне масло евкаліпта. Використовувати його можна кількома способами: розвести з водою 1:4 і промивати дитині ніс тричі на добу або закопувати носові ходи 4 рази/день. Не менш ефективний при затяжному риніті сік цибулі, розведений з водою (3 краплі на 5 мл). Його по 2 краплі слід закапувати в кожну ніздрю 2-3 рази/день. Розведений з водою 1:1 сік каланхое теж дає швидкий лікувальний ефект для виведення надлишку слизу з носа. Його необхідно закапувати при нежиті на будь-якій стадії по 2-3 рази/день.

Відео

Нежить і ліки від нежиті - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!