Як проявляються алергічні реакції у дитини - симптоми, діагностика і лікування

Шкірною реакцією визначається алергія у дитини. Це гостре тяжке захворювання, що характеризується небезпечними симптомами. Ознаки можуть проявлятися на всьому тілі або тільки особі, в місцях зіткнення з дратівливими імунну систему речовинами. Важливо грамотно визначити джерело алергії, виявити причину виникнення реакції та негайно почати лікування дитини.

Що таке алергія

Доросла чи дитяча алергія – це гостра реакція імунітету на алергени – речовини, для звичайної людини нешкідливі. Симптоми виникають в різних частинах тіла, тривають від хвилин до доби, бувають різними за тяжкістю. Імунітет дитини і дорослої людини налаштований на постійну захист організму від небезпечних впливів. При попаданні такого речовини всередину розвиваються процеси – запалення, порушення функціонування органу (шкіра, легені, очі, горло, травний тракт). Якщо захист занадто активна, виникають фактори алергії.

Схильність до них може спостерігатися у дитини у будь-якому випадку, але особливо велика ймовірність виявлення алергії в дитячому віці, якщо обоє батьків були алергіками. Якщо страждає тільки мати, ризик захворіти залишається на рівні 80%, тільки батько – 30-40%, а якщо бабусі і дідусі – 20%. Виявити алерген можна спеціальними пробами, вилікувати – застосуванням антигістамінними засобами, народними методами і профілактичними діями.

Як виглядає алергія у дітей

Найпоширенішим проявом алергії у дітей є свербляча висип на тілі та обличчі. Це дрібні червоні пухирці або великі плями з рожевим відтінком, які можуть набрякнути. Висип сильно свербить, приносить дискомфорт, дитина починає свербіти. Якщо симптоми алергії проявилися на обличчі, то плями називаються кропив'янкою. Вона миттєво з'являється після контакту з алергеном і проходить сама без лікування. При сильному ураженні шкіри тіла не варто чекати, що висип піде самостійно – викличте лікаря і прийміть термінові заходи.

Інший різновидом алергії у дітей вважається контактний дерматит. Він видно тільки на тих місцях, які контактували з алергеном. Його викликають косметика, метали, волокна одягу, побутова хімія. На відміну від кропив'янки і висипу атопічний дерматит проявляється тільки після тривалого контакту, а не відразу. Спочатку шкіра свербить, потім червоніє, сохне, з'являються пухирці, заповнені рідиною.

Симптоми

Знати, як проявляється алергія у дітей, корисно всім батькам. Це допоможе вберегти дитину від ускладнень захворювання, вчасно прийняти заходи по їх усуненню і не допустити набряку Квінке. Ознаки алергії залежать від її виду – харчова проявляється на шкірі, а на пил або пилок – в органах дихання. Ранній вік дитини стає причиною малої помітності симптомів. Щоб їх виявити, уважно слідкуйте за малюком при введенні в раціон нових продуктів, оточуючи його раніше не використалися побутовими матеріалами.

На обличчі

Алергія у дітей на обличчі протікає у вигляді кропив'янки і ураження дихальних органів. У дитини починається алергічний риніт – з'являється прозорий слиз з носа, набрякає носоглотка, очі сльозяться. Малюк може чхати, терти ніс, страждати від нежитю більше 10 днів. Якщо за цей час не проявляються ознаки застуди (температура, біль у горлі), то це алергія.

Серйозними респіраторними розладами є астма та бронхіт алергічного типу. Вони схожі на звичайні, але можуть ставати хронічними. Найбільш тяжкими алергічними реакціями є анафілактичний шок і набряк Квінке. Перший проявляється утрудненим диханням, зблідненням шкіри обличчя і губ, втратою свідомості. Другий ще більш небезпечний – дитина перестає дихати через набряк слизової оболонки, такий стан вимагає негайної медичної допомоги.

На тілі

Основними симптомами прояву алергії на тілі і животі є висип і пухирі. Дитина починає свербіти, погано спить, з'являється дерматит і мокнучі ділянки шкіри – екзема. Гостра кропив'янка спочатку знаходиться у місці взаємодії шкіри з алергеном, при відсутності лікування вражає все тіло. Висип переходить в пухирці, наповнені рідиною, що викликають свербіж і печіння.

Причини

Найголовнішою причиною алергії у дитини є гостра реакція імунітету на певні речовини. У відповідь на взаємодію з новими або неприємними для тіла компонентами виробляються гістаміни, які викликають набрякання, почервоніння шкірних покривів і висип. Причиною кашлю і нудоти стає вдихання пилу, вовни, пуху, прийом в їжу певних продуктів, нанесення на шкіру косметики, лікарських засобів, попадання в тіло пилку і сигаретного диму. Також ймовірність прояви алергії збільшується через поганий екологічної обстановки, спадковості.

Алергія у дітей до року

Частими причинами виникнення алергії у немовлят називають схильність до хвороби і неправильне вигодовування, коли замість грудного молока дитина отримує штучну суміш. Це відбивається на здоров'ї малюка – з'являються висипання, лущення, кишкові коліки, діарея, блювання. Для збереження здоров'я ретельно вибирайте суміш для прикорму, дотримуйтесь рекомендації педіатра та інших лікарів по годівлі.

Основні алергени у дітей

За медичними даними алергічні реакції у дітей виникають за взаємодії з алергенами. Ось їх основні групи:

  1. Харчові– коров'яче молоко, риба, ікра, раки, омари, устриці та інші молюски. 87% дітей страждають від алергії на яєчні білки, багато – на жито, пшеницю, кефір, здобу і квас. Сильні алергени містять овочі, фрукти, ягоди.
  2. Нехарчові– входять до складу харчових продуктів барвники, ароматизатори, емульгатори, консерванти.
  3. Побутовідомашні тварини, зовнішня пил, наповнювачі подушок і ковдр, побутова хімія.
  4. Пилкові– цвітуть кульбаба, полин, кропива, лобода, тополя, акація, пшениця.
  5. Грибкові– ехінокок, шистосома, аскарида, віруси.
  6. Епідермальні– волокна синтетичного походження.

Види алергії

За видами алергенів, що викликають прояв реакцій імунітету, виділяють наступні типи алергії:

  1. Харчова алергія у дітей – найпоширеніша, викликається продуктами харчування з великою кількістю гістамінів. Зустрічається у дітей до двох років при дисбактеріозі, занадто раннє введення прикорму.
  2. На тварин– правильніше говорити не шерсть, а на продукти життєдіяльності, нею переносяться. Алергенами стають слина, кров, клітини епітелію, сеча, екскременти.
  3. На пилок– починається після восьми років. За період виникнення реакції виділяють причину: з квітня по травень цвітуть дерева, з червня по липень – лугові трави, з серпня по вересень – бур'яни.
  4. На ліки – викликається пеніциліном і його похідними. Небезпечний вид загрожує анафілактичним шоком.
  5. На домашній пил – гіпертрофована реакція на виділення дрібних кліщів, що живуть в пилу.
  6. На укуси комах – бджіл, ос через отрути.

Чим небезпечна алергія

Якщо вчасно не вжити заходів щодо усунення алергічних реакцій, то можна отримати ускладнення:

  • алергія стає хронічною;
  • дитина отримує анафілактичний шок або набряк Квінке;
  • симптомами тяжких випадків стають утруднене дихання, холодний піт, липка шкіра, судоми;
  • при відсутності лікування може наступити летальний результат.

Щоб не стати жертвою алергії, слід проводити профілактику, що полягає в наступних правилах:

  • вводити у раціон малюка після року молоко і яйця, після трьох років – горіхи, з обережністю – червоні ягоди;
  • ретельно прибирати в кімнаті дитини – двічі в тиждень робити вологе прибирання, пилососити;
  • виключити використання в квартирі великої кількості меблів, килимів, м'яких іграшок;
  • спати на подушці, ковдрі і матраці з гіпоалергенними наповнювачами;
  • встановити зволожувач повітря;
  • частіше гуляти при променях сонця, гартувати дитини;
  • тримати в аптечці антигістамінні засоби.

Діагностика

Алергічні захворювання у дітей діагностуються тільки після комплексного обстеження організму. Її проводить лікар-алерголог, дивиться на скарги, особливості розвитку захворювання і умови протікання. Після цього відбувається призначення діагностики:

  1. Шкірні внутрішні проби– уколом або подряпиною алергени вводяться під шкіру передпліччя у вигляді крапель. Метод безболісний, дає можливий результат. За раз можна провести не більше 15 проб. Позитивним вважається результат появи набряків і почервоніння.
  2. Дослідження специфічних антитіл– аналіз встановлює можливу групу алергенів, є високочутливим.
  3. Провокаційні тести – застосовуються при незрозумілих результати після перших двох методів. При них в ніс, під язик і в бронхи вводяться алергени, і оцінюється реакція.
  4. Елімінаційних тести проводяться для підтвердження конкретного алергену. Полягають методи видалення алергічних подразнень – призначається дієта, щоденник, виключається контакт з косметикою, пилком.

Як визначити, на що алергія у дитини

В домашніх умовах питання, як виявити алерген у дитини, теж може бути ефективно вирішене. При грудному вигодовуванні матері потрібно переглянути дієту, виключити алергени, замінити одну штучну суміш інший. Під час прикорму жінка ретельно стежить за станом малюка, його реакцією на продукти. У більш дорослих дітей визначити причину алергії допоможуть:

  • харчовий щоденник;
  • увагу до стану води з крана, навколишнього повітря;
  • мити посуд і прати безпечними засобами;
  • заміна косметичних засобів;
  • вологе прибирання, виключення наявність старої м'яких меблів, килимів, кішок;
  • переїзд у інше місце – якщо при перебуванні не спостерігається алергії, значить, проблема може бути в лещатах, плісняви, пилу;
  • період прояви алергії – якщо це весна або літо, стає причиною цвітіння рослин.

Чим лікувати

Першим етапом, з якого починається лікування алергії у дітей, є видалення алергену з оточення. Важкі випадки лікуються призначеними лікарями антигістамінними засобами – мазями, таблетками, уколами. Нелекарственным методом вважається десенсибілізація, яка полягає в поступовому введенні в організм малих доз алергену протягом п'яти років. Так тіло буде менше реагувати.

Спільно з антигістамінними препаратами дитині додатково потрібно приймати вітаміни, гартувати імунітет, наносити мазь на пошкоджену шкіру, щоб уникнути утворення дерматитів. Суспензії з протиалергічними властивостями приймаються всередину, усувають наслідки харчових алергій. Мазі і креми знімають запалення, назальні кортикостероїди полегшують алергічний риніт, бронхолітики – астму, краплі для очей – кон'юнктивіт.

Народні засоби

Крім медикаментів полегшити алергічні реакції у дитини можуть методи народної медицини:

  • відвари ряски, лопуха, кульбаби всередину;
  • ванни і примочки з череди, валеріани;
  • мазі з низкою, березовим дьогтем;
  • прийом прополісу, муміє.

Фото алергії у дітей

Відео

Як знайти причину алергії? - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!