Струс мозку - симптоми і ознаки. Як проявляється струс головного мозку у дітей та дорослих

Відрізнити пошкодження головного мозку в легкій формі від удару зможе тільки кваліфікований фахівець. Лікується хвороба повним спокоєм і тривалим сном у стінах стаціонару або домашніх умовах. Інформація, як розпізнати ознаки черепно-мозкової травми, стане в нагоді для екстрених ситуацій.

Ознаки струсу мозку

При отриманні травми первинні ознаки проявляються через лічені хвилини, а відстрочені можуть заявити про себе через кілька тижнів, іноді через місяці. Більш виражені симптоми струсу будуть залежати від ступеня тяжкості, чим сильніше був удар по голові, тим серйозніші наслідки. Тривалість втрати свідомості говорить про масштаби пошкодження мозкової діяльності. За ознаками визначається ступінь: легкий рівень, середній і важкий.

Перші симптоми струсу мозку

Часто зустрічаються ознаки струсу голови проявляються відразу після отримання травми. За ним лікар, до якого звернулися за допомогою, зможе поставити більш точний діагноз. Основний симптом струсу головного мозку – короткочасна або тривала втрата свідомості. До перших показниками при микросотрясении так само відносяться такі характерні зміни, які відбуваються в стані людини, як маленьку дитину, так і підлітка або дорослого:

  • починає нудити;
  • втрачається координація у просторі, як при вертикальному положенні тіла, так і горизонтальному, аж до падіння;
  • з'являється запаморочення;
  • нудота іноді призводить до блювоті;
  • легкий некерований тремор рук;
  • почастішання дихання стає заплутаним;
  • з'являється головний біль, який не проходить навіть при прийомі ліків;
  • реакція зіниці ока на світло слабка або повністю відсутня;
  • шкіра неприродно блідне.

Струс мозку у дитини - симптоми

В основному діти за своєю природою дуже рухливі, рідко коли обходиться без травм і падінь, які стають причиною ЧМТ. Завдання батьків максимально убезпечити малюка від отримання серйозних ушкоджень, щоб йому не довелося довго хворіти або боротися за життя. Ознаки струсу мозку у дитини за деякими параметрами мають відмінності від дорослої ЧМТ. Крім перерахованих вище симптомів, у дітей спостерігається підвищена схильність до капризів, може порушитися сон.

Ознаки струсу мозку у немовляти

Визначити у новонароджених пошкодження усередині голови, параметри якого дещо відрізняються від звичайних, зможе тільки досвідчений педіатр або дитячий хірург. Втрата свідомості у немовлят зустрічається рідко, але частішають зригування незалежно від часу годування. Шкірні покриви обличчя немовляти стають блідішими, ніж завжди, може виступати холодний піт.

Тривалий плач немовляти, неспокій, порушення сну з різким прокидання – це всі можливі симптоми струсу мозку у немовлят, якщо виникла підозра, що малюк вдарився головою. При серйозному пошкодженні головного мозку візуально помітно, як набух джерельце. Температура у маленької дитини різко підвищується, а зіниці очей знаходяться в хаотичному русі, при затуманенном погляді.

Легкий струс мозку - симптоми

Основні симптоми черепно-мозкової травми в легкій формі, за якими лікар визначає діагноз, в більшості своїй залишаються ті ж, що і для середньої тяжкості. Після отримання удару по голові або при інших обставинах, потрібно пройти обстеження. Відсутність видимих ознак не говорить про те, що удар пройшов безслідно. Наслідки можуть виявитися пізніше, тому що навіть легкий струс мозку - симптоми якого невиразні, говорить про порушення функціональної діяльності. Симптоми легкого струсу головного мозку:

  • різко починає крутитися голова;
  • з'являється втрата координації навколишнього простору;
  • нудота закінчується блювотою;
  • відсутня чіткість зображення предметів перед очима, зорово заважає з'являється пелена, плями, спалахи;
  • легка блідість шкіри;
  • відсутній апетит;
  • пульсуючий біль у голові, легкий шум у вухах;
  • слабкість з рясним потовиділенням;
  • нестабільний пульс.

Діагностика струсу мозку

Інформацію як визначити струс мозку за ознаками – повинен знати кожен дорослий, незалежно від професії. Більш детальне обстеження і встановлення діагнозу зможе зробити досвідчений лікар, з'ясувавши та зіставивши симптоми при струсі мозку з розповідями потерпілого. Щоб не упустити важливих деталей, обстеження дорослого або малюка проводять декілька спеціалістів: нейрохірург, травматолог, окуліст, невропатолог.

Правильно визначений діагноз допоможе скоординувати лікування і вже через один-півтора тижня хворий буде відчувати себе значно краще. При необхідності проводять УЗД голови (нейросонографію), МРТ, комп'ютерну томографію, электроэнцефалографию (ЕЕГ) або рентгенографію. Кожен з методів допоможе побачити набряк усередині голови, якщо такий з'явився після удару, зміщення кісток черепної коробки, внутрішні гематоми, крововиливи.

Основним методом установлення діагнозу є візуальний огляд. На підставі результатів лікар визначає правильний підхід до лікування, яке часто проводиться в домашніх умовах при повному спокої. Стаціонар лікарні рекомендується при значних пошкодженнях голови з яскраво вираженою черепно-мозковою травмою. Важливо після діагностики спостерігати за динамікою проведеного лікування та стану самопочуття хворого.

Відео: як визначити струс мозку у дитини

Травма голови у дитини, «струс мозку» - Доктор Комаровський - Невідкладна допомога

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!