Симптоми і лікування холодової алергії у дитини і дорослого

Масове весняне цвітіння, пил або домашні вихованці – не єдині джерела алергічних реакцій. З приходом зими проявляються інші неприємні симптоми. Це алергія на холод, яка характерна і для теплих періодів з-за переохолоджень, наприклад, при купанні у воді. Ознаки такої алергічної реакції відрізняються від інших, тому визначити її поява не складе праці.

Як проявляється алергія на холод

Раніше медицина відкидала такий діагноз, як алергія від холоду. Все тому що немає алергену, викликає особливу реакцію організму на зниження температури. Причиною виникнення служить вплив холодного повітря. Медики вважають, що якщо немає провокуючого алергену, то і про алергію мови бути не може. Тоді чому у людей розвивається набряк і з'являється свербіж шкірних і слизових покривів? Медицині довелося визнати, що так проявляється алергія на холодне повітря.

Симптоми

Через зниження температури теплових шкірних рецепторів в організмі чутливих до холоду людей у великій кількості викидається гістамін, який і викликає прояв ознак алергії. Останні протікають в легкій формі, але іноді переростають у серйозні висипання. Реакція шкіри на холод має кілька типових симптомів:

  • почервоніння;
  • набряк;
  • свербіж відкритих ділянок, що безпосередньо стикаються з холодним повітрям;
  • пухирі як при кропив'янці, які теж сверблять;
  • лущення пошкоджених ділянок;
  • синці, які проявляються в місцях алергії з часом;
  • загальна слабкість – підвищений тиск, головний біль, задишка.

У дітей алергії піддаються ноги: внутрішня поверхня стегон, гомілок і коліна. Реакція на холод може приймати і інші форми:

  1. Алергічний риніт на холод – нежить і часте чхання на морозі. Слизові носа набрякають, що призводить до утруднення дихання. Симптоми алергії проходять, коли людина заходить в тепле приміщення.
  2. Алергія очей на холод проявляється у вигляді алергічного кон'юнктивіту. Ознаками цієї форми є набряки, сльозоточивість і набряклі повіки. Людина стає гиперчувствительным до яскравих джерел освітлення.

Як виглядає

Кожен відчуває дискомфорт після повернення з вулиці, але у кого-то від морозу проявляються почервоніння і набряки. Коли людина заходить у тепле приміщення, до судинах, сузившимся на холоді, кров приливає. Якщо чутливість шкіри до низькій температурі підвищена – легко проходять симптоми стають більш активними і з'являється алергічна реакція на холод.

На руках

Зовні уражені ділянки виглядають як щільні рожево-червоні висипання. Холодова алергія на руках – це набряки і пухирі з прозорою рідиною всередині. Останні з'являються при особливо важкій формі. Шкіра стає сухою та розтріскується. Ураження нагадують опік від кропиви, тому алергічну реакцію на низьку температуру називають «холодового кропив'янкою».

На обличчі

Холодова алергія на шкірі обличчя виглядає як сверблячі почервонілі ділянки у вигляді плям або пухирів, які покривають губи, щоки і віки. Висип має білястий або рожевий відтінок. У важких випадках особа сильно набрякає. Алергічні ознаки легко сплутати з ГРВІ, застудою або навіть дерматитом, тому краще проконсультуватися з лікарем, щоб той точно поставив діагноз. Особливо це стосується періоду вагітності, коли будь-яка інфекція небезпечна.

Причини холодової алергії

Складно виявити причину виникнення алергії, якщо немає самого алергену. Холод є лише точкою відліку або так званим пусковим механізмом для виникнення збою в роботі імунної системи. Цілісність її клітин порушується, що вивільняє гістамін. Він і є причиною алергічних реакцій. Крім того, існують і інші фактори:

  • генетична схильність;
  • інфекції в хронічній формі – пієлонефрит, карієс, тонзиліт;
  • порушення роботи травної системи;
  • стрес;
  • помилки в прийомі лікарських препаратів.

Лікування холодної алергії

Такі алергени як квітковий пилок, пил або домашні вихованці, можуть бути виключені з навколишнього простору страждає алергією. Як же бути з холодом? Не можна усунути його, тому складно вилікувати такий недуг. Стає можливим лише полегшити симптоми. Для цього призначаються антигістамінні препарати або застосування крему, щоб захистити шкіру.

У дітей

Лікарі рекомендують зі здоровими дітьми займатися загартовуванням і фізичними вправами. У сукупності з прийомом вітамінів А, С, Е може бути позитивна динаміка в лікуванні алергії. Особливо важка реакція на холод у немовляти, адже він не може сказати, що погано себе почуває, а хвороба при цьому прогресує. Ось ще кілька простих порад, як позбавитися від алергії і боротися з її симптомами:

  1. Пошкоджені ділянки змащуйте загоюючими кремами або мазями.
  2. Мінімізуйте перебування дитини на морозі.
  3. Використовувати в одязі натуральні тканини, які не пропускають вологу і вітер. Вибирайте куртки з капюшоном, а взуття з більшою довжиною.
  4. Перед виходом дайте дитині теплий чай, а за годину до цього змастіть обличчя малюка за допомогою жирного крему. Він буде захищати шкіру.
  5. Слідкуйте за харчуванням дитини – алергени підсилюють один одного.

У дорослих

Для дорослих застосовують ті ж антигістамінні препарати, але вони мають ряд побічних ефектів: звикання, пригнічення нервової системи, нирок, печінки та обміну речовин. З цієї причини до медикаментозного лікування додають заходи профілактики реакції на холод:

  • відсутність переохолоджень;
  • одяг з натуральних тканин;
  • зволоження губ гігієнічною помадою (не облизувати їх на морозі);
  • носіння головного убору;
  • масаж щік і носа на холоді;
  • лікування хронічних захворювань.

Народними засобами

Народна медицина пропонує свої методи лікування холодової алергії:

  1. Для загоєння уражених ділянок змащуйте їх соком алое.
  2. Поробіть компреси з відвару з квіток календули. Для приготування залийте 2 ст. л. сировини склянкою води. По черзі накладайте теплі і холодні примочки, тримаючи їх по черзі 2 та 1 хвилину.
  3. Розмішайте в склянці води 1 ст. л. меду і пийте перед сном. Мед зменшує свербіж, володіє снодійним ефектом.
  4. Пийте відвар м'яти по 50 мл щодня по 3 рази після їжі. Щоб приготувати його, залийте 1 ст. л. м'яти склянкою тільки закип'ятила води.

Відео: доктор Комаровський про алергії

Деякі люди дуже мало знають про своє здоров'я або зовсім про нього не дбають, відкладаючи все на потім. Проста алергія шкіри на холод, якщо її лікувати неправильно або не лікувати зовсім, може привести до нападів кашлю і навіть бронхіальній астмі. Бути в курсі того, що відбувається з організмом при морозі допоможе перегляд корисного відео, з якого ви отримаєте повну інформацію про алергію на низькі температури.

Сезонна Алергія - Школа Доктора Комаровського - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!