Профілактика плевриту - висококалорійна дієта, фізичні навантаження

Кожне легке вкрите двома листками тонкою серозною тканини, один з яких з усіх боків щільно зростається з поверхнею легкого, інший - заповнює внутрішню порожнину грудини. Між цими листками є простір - плевральна порожнина. Запалення, що супроводжується скупченням в плевральній порожнині рідини, називається плевритом.

Заходи профілактики плевриту

Запалення плеври може розвиватися самостійно або бути наслідком протікають в легенях або прилеглих до них органах гострих або хронічних захворювань, воно може мати вірусну, бактеріальну, алергічну етіологію. Протягом плевриту може супроводжуватися скупчення ексудату (рідини) в плевральній порожнині або випаданням білка фібрину на поверхні плеври (сухий плеврит). Профілактичні заходи у будь-якому випадку повинні включати як загальнозміцнюючі заходи, так і правильне управління основним захворюванням.

Приводом для негайного звернення до лікаря є біль, відчуття тяжкості в грудній клітці, утруднене дихання, підвищена температура, кашель.

Хворі, одного разу перенесли плеврит, повинні перебувати під наглядом лікаря протягом 2-3 років. Важливою складовою попередження плевриту є заходи по зміцненню імунітету, опірності організму до інфекцій, збудників. Традиційно профілактичні заходи передбачають ведення здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок, усунення провокуючих обставин:

  1. Виключення контакту з небезпечними факторами. Слід пам'ятати, що пряме попадання інфекції в плевральну порожнину відбувається при травмуванні, пораненнях, оперативне втручання на грудній клітці. Важливо не допускати переохолодження організму.
  2. Вітамінізована, висококалорійна дієта.
  3. Помірні фізичні навантаження: ходьба, їзда на велосипеді, прогулянки на свіжому повітрі.
  4. Дихальна гімнастика, масаж.
  5. Повноцінний відпочинок, уникнення стресів.
  6. Профілактика, своєчасне лікування інфекційних, вірусних захворювань (у т. ч. гострої пневмонії, туберкульозу, ревматизму та ін), застуд, патологій розташованих поруч з плеврою органів. Слід пам'ятати, що контактний шлях інфікування збудником можливий при захворюваннях легень, серця, підшлункової залози, кровоносних судин та ін
  7. Відмова від куріння, знижує природну стійкість легенів до респіраторних інфекцій.
  8. Підвищення опірності організму інфекціям.

Ефективним профілактичним заходом є збалансоване харчування. Очікуваним ефектом від дієти повинно бути зниження інтенсивності запального процесу, зменшення обсягу надходить у плевральну порожнину серозної рідини.

При підозрі на будь-яке захворювання, яке може спровокувати плеврит, з раціону виключають смажені, гострі, копчені, консервовані продукти, свіжу випічку, кондитерські вироби, шоколад, алкоголь, газовані напої.

Дієта повинна бути вітамінізованої і складатися з калорійних страв - добова енергетична цінність раціону повинна бути 2200-2500 кКал. Щоденне споживання вуглеводів і солей слід зменшити, рідина обмежити 500-600 мл за добу. Продукти, які рекомендуються до вживання :

  • овочеві супи, бульйони, борщі;
  • відварне м'ясо (курка, яловичина, свинина);
  • морська риба;
  • молочні каші;
  • сири, вершкове масло;
  • варені яйця;
  • кисломолочні продукти;
  • хліб пшеничний;
  • овочі, фрукти.
Запалення може призвести до утворення спайкового процесу в області плеври, потовщення плевральних листків, розвитку плевросклероза, обмеження рухливості діафрагми, дихальної недостатності. Щоб уникнути таких ускладнень рекомендується виконувати масаж грудної клітки і дихальну гімнастику, які також сприяють швидкому розсмоктуванню рідини в плеврі.

При виконанні масажу можна використовувати махровий рушник, Починають у положенні сидячи розтиранням шиї, плечового пояса, спини рухами від хребта до грудини і від грудини до плечових суглобів. Потім, в положенні лежачи на животі, толчкообразными натисканнями пальців масажують міжреберні проміжки. Передньобокових поверхню грудної клітини масажують від грудини до плечового суглобу, обходячи область молочної залози у жінок. Масаж виконують щоденно, краще вранці, протягом 10-15 хвилин.

По закінченні масажу рекомендується виконати комплекс вправ дихальної гімнастики. Основним завданням вправ є посилення кровопостачання органів дихання, прискорення розсмоктування рідини в плеврі, ліквідації запального процесу, відновлення звичайної рухливості легень, підвищення загального тонусу хворого. Крім того, гімнастика усуває плевральні нашарування в легенях. Комплекс дихальної фізкультури простий, виконувати його можна самостійно, без сторонньої допомоги. Приклади вправ наведено нижче:

  1. Виконується стоячи, руки опущені, пальці зімкнуті замком. На вдиху потягнутися, прогнутися, підняти руки вгору, розгорнути долонями назовні, на видиху – прийняти вихідне положення.
  2. Виконується стоячи, ноги поставити на ширину плечей, руки зігнути перед грудьми. Глибоко вдихнувши, повернути тулуб в здорову сторону (якщо при цьому відчувається хворобливість, можна злегка нахилятися в здорову сторону). На видиху прийняти вихідне положення.
  3. Виконується лежачи. На видиху підтягувати по черзі коліна якомога ближче до грудей за допомогою рук. На вдиху приймати вихідне положення.

Відео

Як тренувати легені в домашніх умовах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!