Сколіоз у дітей шкільного віку: лікування та профілактика

Патологічне викривлення хребта вправо або вліво, що приводить згодом до збільшення фізіологічних вигинів і скручування хребців, називається сколіозом. Це поширене захворювання серед дітей шкільного віку, яке відображається не тільки на зовнішньому вигляді, але і тягне за собою ряд серйозних недуг.

Причини сколіозу у дітей

За типом прояву сколіоз у дитини буває вродженим і набутим. Перший проявляється ще в процесі внутрішньоутробного розвитку. Вроджене викривлення хребетного стовпа характеризується порушенням розвитку міжхребцевих дисків, хрящових тканин, кісткового скелета. Починаючи з 7-річного віку можливо діагностування захворювання, оскільки в цей період відбувається прояв його зовнішніх ознак:

  • аномальні відхилення в попереково-крижовому відділі;
  • зайва худоба;
  • слабкий м'язовий корсет;
  • асиметричне розташування тазу і ніг;
  • вигнута форма спини;
  • холодні кінцівки з підвищеною пітливістю.

Придбаний сколіоз формується у здорової дитини під впливом несприятливих факторів. З'являється патологія в результаті:

  • неправильної постави;
  • носіння тягарів;
  • неактивного способу життя;
  • тривалого сидіння в неправильній позі;
  • дефіциту вітамінів;
  • травми та/або пухлини хребта.

Різновиди

Викривлення хребта у дитини класифікують, виходячи з часу початку захворювання і локалізації деформації хребетного стовпа. В залежності від віку, в якому почався сколіотичної процес, лікарі виділяють наступні види хвороби:

  • Інфантильний. Розвивається у немовлят від народження до 3 років.
  • Ювенільний. Починається у віці 3-10 років.
  • Адолесцентный. Час початку сколіозу у дітей шкільного віку від 10 до 14 років.

По локалізації патологічного процесу хвороба ділиться на шийний (частіше вроджений), грудний, поперековий, грудопоперековий і комбінований (частіше набутий) сколіоз. За кількістю сколіотичних дуг патологія поділяється на:

  • С-образну. Характеризується викривленням однієї дуги. Найпоширеніший сколіоз у дітей шкільного віку.
  • S-образну. Являє собою викривлення хребетного стовпа в двох відділах на дві сторони.
  • Z-подібну. Спостерігається викривлення трьох сколіотичних дуг: серединна – в одній стороні, а дві інші – в протилежному. Це найважчий випадок, який лікується виключно хірургічним шляхом.

В залежності від причин, що викликали захворювання, і його походження, сколіоз ділиться на кілька груп. Серед них:

  1. М'язовий. Формується внаслідок патології зв'язкового і м'язового апарату, наприклад, при вродженому вивиху стегна, кривошиї, контрактурі колінного або тазостегнового суглоба.
  2. Неврогенный. Розвивається в результаті перенесеного поліомієліту, травми спинного мозку, дитячого церебрального паралічу або інших захворювань нервової системи.
  3. Диспластичний. Це вроджені сколиотические зміни хребта, які виникають із-за отхождений від норми кісткових структур і хребців.
  4. Ідіопатичний. Причини виникнення патологій даної групи ще не встановлені. Помічено, що идиопатические сколіози розвиваються частіше у дітей шкільного віку.

Також існує декілька клініко-рентгенологічних класифікацій викривлення хребта за ступенем вираженості. Російські лікарі користуються системою, складеною в 1973 році вітчизняним травматологом Чаклиным Ст. Д.:

  • Сколіоз 1 ступеня. Бічне викривлення помітно у вертикальному положенні тіла пацієнта, а в горизонтальному – зникає. Кут викривлення хребетного стовпа – від 5 до 10°
  • Сколіоз 2 ступеня у дітей. Більш виражена бічна деформація, яка не зникає у положенні лежачи. Кут кривизни – 11-25 °
  • Сколіоз 3 ступеня. Значно виражене бічне викривлення хребта, яке поєднується з уже сформованою компенсаторної дугою. Кут викривлення хребта – 26-50°
  • Сколіоз 4 ступеня. Крім кістково-м'язових деформацій спостерігаються порушення роботи внутрішніх органів. Кут викривлення від 50°.

Ознаки

Діти шкільного і дошкільного віку з викривленням хребта 1 і 2 ступеня ніяких скарг не пред'являють. Оточуючим все одно помітна завжди опущена голова, зведені плечі, асиметрія спини, сутулість. При сколіоз 3-4 ступеня дитина починає скаржитися на:

  • дискомфорт в області спини;
  • головний біль;
  • прискорене серцебиття;
  • задишку;
  • хворобливі відчуття в серці.

З часом у школяра наростає скутість рухів, він швидко втомлюється, стає неуважним. Діти молодшого віку можуть часто втрачати рівновагу, спотикатися. Викривлення хребетного стовпа – це не тільки фізичний дефект, але і косметичний. Школярі старшого віку з-за цього можуть впадати в депресію. У них найчастіше псуються стосунки з однолітками та батьками, падає самооцінка.

Жити Здорово! Дитячий сколіоз

Наслідки

Деформація хребта протікає менш агресивно, якщо почалася у дитини до 10-12 років. Захворювання, яке з'явилося у віці до 6 років, має, як правило, прогресуючий перебіг, яке супроводжується раннім викривленням, тому повністю вилікувати таку форму хвороби неможливо. Для дівчаток зі сколіозом прогноз в плані вагітності сприятливий, оскільки розроблені комплекси вправ, які готують жінку до пологів, полегшують виношування дитини.

Юнаки призовного віку з таким діагнозом не підлягають призову в збройні сили або мають обмеження, що визначається ступенем вираженості викривлення хребетного стовпа. Іноді сколіоз несе небезпечні і незворотні наслідки для дітей шкільного віку. Ускладнення можуть бути наступними:

  • виникнення горба на ребрах;
  • порушення функціонування і розвитку внутрішніх органів;
  • надмірна асиметрія тазу;
  • деформація грудини;
  • порушення дихання;
  • ослаблення черевних м'язів.

Діагностика

Запідозрити сколіоз у дітей шкільного віку та направити на подальше обстеження можуть дільничний педіатр, лікар навчального закладу, дитячий невролог, хірург, фізіотерапевт, дерматолог та інші фахівці. Для постановки діагнозу лікар оглядає дитину спереду, ззаду, з обох боків у положенні стоячи, нахилу, сидячи, лежачи. При наявності ознак деформації хребетного стовпа лікар з допомогою сколиозометра визначає ступінь викривлення в градусах.

Якщо відхилення від вертикальної осі становить більше 5-7°, то пацієнт направляється на більш детальну діагностику. Методи обстеження:

  • Рентген в горизонтальному і вертикальному положенні в двох проекціях.
  • КТ або МРТ хребетного стовпа дає більш детальну інформацію.
  • Мієлографія призначається за необхідності для виключення міжхребцевих гриж, пухлин спинного мозку та інших патологічних процесів.

Лікування сколіозу у дітей

Терапевтична тактика вибирається для кожної дитини індивідуально. Схема лікування визначається віком, ступенем вираженості хвороби, супутніми захворюваннями. Всі методики діляться на консервативні та хірургічні. До перших відноситься ортопедичний режим (контроль постави, сон на твердій поверхні і інше), носіння корсета, лікувальна фізкультура, масаж, фізіотерапія, мануальна терапія.

Якщо сколіоз не прогресує і знаходиться на 1 або 2 стадії, то всі заходи проводяться для зменшення навантаження на хребет. Школяреві призначаються тільки консервативні методи лікування. Для лікарів головне – не допустити розвитку хвороби. Якщо патологічний процес прогресує, кут викривлення досяг 40° і порушені функції внутрішніх органів, то показане хірургічне втручання. Операцію намагаються робити в шкільному віці від 10 до 14 років, оскільки цей проміжок вважається оптимальним для виправлення хребетного стовпа.

Вправи

Цілі лікувальної фізкультури при сколіозі – скоротити навантаження на хребетний стовп, зміцнити м'язовий каркас, відновити баланс м'язово-зв'язкового апарату і вирівняти поставу. Коригуючі вправи призначаються кожному студенту індивідуально. Головна умова – регулярність занять: 2 рази на день по 10-15 хвилин. Приклад вправ для хребта:

  1. У положенні стоячи лікті розведіть в сторони, зігнувши руки до плечей. Робіть ними обертальні рухи за годинниковою стрілкою півхвилини. Робіть два підходи з 10 секундним перервою.
  2. У положенні лежачи животом вниз, підніміть кінцівки, намагаючись утримати їх у повітрі максимальну кількість часу.
  3. Встаньте на карачки. Витягніть назад ліву ногу, а праву руку вперед. Зафиксируйтесь на кілька секунд, поверніться назад. Повторіть те ж вправу з іншою рукою і ногою.

Вправи для дітей при сколіозі

Корсетування

Такий метод лікування сколіозу застосовується при 2 і 3 ступеня захворювання, так як в цей період кут викривлення перевищує 20°. Носіння корсета може призначатися і за умови прогресування патологічного процесу у дитини шкільного віку. Кошти для підтримки постави використовують спочатку за 30 хвилин/день, але поступово загальна тривалість наростає до 4 год./добу. Важливо виконувати всю фізичну навантаження на хребет строго в корсеті.

До вибору ортопедичного виробу потрібно підходити з обережністю, оскільки він може доставляти маленькому пацієнтові дискомфорт, натирати шкіру. Для зменшення больових відчуттів натерті місця необхідно постійно змащувати мазями і надягати під корсет бавовняна або лляна безшовне білизну. З часом дитина звикає до його носіння, неприємні відчуття зникають.

Іпотерапія

Лікування під час їзди на коні рідко використовується, але показує відмінні результати. Іпотерапія є ідеальної тренуванням для тіла дитини зі сколіозом. При цьому м'язовий тонус симетрично формується з двох сторін. Починається терапія з ходьби коні, під час якої ноги школяра спираються на стремена, працюють в такт руху. Пружинний ефект зміцнює м'язи сідниць, сприяє поліпшенню кровопостачання. Іпотерапія проводиться під наглядом фізіотерапевта. Щоб вершник не впав, спеціаліст фіксує його до коня за допомогою спеціальних ременів.

Масаж

При сколіозі дітям шкільного віку завжди призначають масаж. Він допомагає сформувати м'язову пам'ять. Навіть після вдало проведеного лікування є ризик, що ефект буде тривати недовго, адже м'язи запам'ятали викривлене стан хребта. Масаж, що проводиться періодично, буде повертати повержений сегмент хребетного стовпа у вихідне положення.

Методика масажу для сколіозу відрізняється несиметричністю: для кожної ділянки свої дії. Для тонізації м'язів застосовують розтирання, розминання та вібрацію. Для розслаблення напружених ділянок – розтирання і погладжування. Масажист при проведенні сеансів повинен враховувати весь комплекс факторів: відділ пошкодження (шийний, поперековий, грудної), вид і ступінь захворювання, вік дитини. Середній курс лікування масажем – 10-20 сеансів з перервою у півроку.

масаж при СКОЛІОЗІ

Оперативне втручання

Якщо бажаний ефект не настає після консервативного лікування сколіозу, то дітям шкільного віку призначають хірургічне втручання. Лікування передбачає імплантацію спеціальних пристосувань (эндокорректоры, дистракторы та інші) в грудну клітку. Вони фіксують хребет в максимально випрямленому стані. Операції завжди передує витягування хребетного стовпа (тракція). Інші способи хірургічного лікування:

  • кістково-пластична операція (резекція хребців);
  • мобілізуюча хірургія (видалення міжхребцевого диска);
  • косметична операція (резекція кута лопатки, горба).

Профілактика

Для запобігання ознак розвитку сколіозу необхідна своєчасна профілактика захворювання, особливо у дітей шкільного віку. Найкраще запобігання викривлення хребта – це здоровий спосіб життя. Профілактичні заходи включають в себе:

  • правильне положення тіла під час навчання;
  • постійне стеження за поставою;
  • збалансований раціон харчування;
  • достатня кількість сну;
  • щоденні прогулянки на свіжому повітрі;
  • відпочинок на ліжку середньої жорсткості;
  • ранкова зарядка, що включає вправи з комплексу ЛФК.

Відео

Сколіоз у дітей - вправи при сколіозі від доктора Бубновського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!