Синдром зап'ястного каналу - причини виникнення і фактори ризику

З приходом персонального комп'ютера в життя сучасної людини все частіше зустрічаються порушення функціональності кисті. Багатогодинне виконання операцій, пов'язаних з набором тексту, маніпуляціями комп'ютерною мишкою, призводить до виникнення болю, оніміння в пальцях і променевозап'ястному суглобі. Ці симптоми не можна залишати без уваги.

Що таке синдром зап'ястного каналу

Трудові операції, які викликають надмірне здавлення серединного нерва зап'ястя, викликають синдром зап'ястного каналу. Ця патологія називається по-різному. Один з медичних термінів – карпальний тунельний синдром. Він точно відображає анатомію захворювання: «carpus» в перекладі з латинського означає «зап'ястя», нерв, який обмежується, розташовується в окремому каналі, своєрідному тунелі.

Стінки зап'ястного каналу утворені ліктьової та променевої кістки з одного боку та дрібними кістками зап'ястя з іншого. Місце зчленування припадає на стик кисті з боку долоні та передпліччя. В кістковому тунелі проходять сухожилля м'язів кисті серединний нерв. Променевозап'ястний синдром частіше виникає у людей, що мають товсту зв'язку і вузький канал. Защемлення нерва зап'ястя відноситься до патологій периферичної нервової системи.

Аналіз даних про випадки виникнення захворювання виявив цікавий факт. Кистьовий тунельний синдром частіше виникає у європейців, у представників негроїдної раси практично не зустрічається. Це пояснюється анатомічною особливістю зап'ястного каналу темношкірих людей, у них він спочатку широкий. Розміри, форма тунелю зап'ястя, товщина кистьовий зв'язки – індивідуальна особливість людини.

Причини

Неправильний вигин кисті по відношенню до надпліччя (понад 20°) при тривалій роботі з комп'ютерною мишкою – найпоширеніша причина розвитку захворювання. До появи комп'ютерів синдром тунельного зап'ястя діагностували у представників професій, пов'язаних з надмірним навантаженням на кисті. Піаністи, сурдоперекладачі, швачки, перукарі, водії, стоматологи, мотогонщики та інші. У жінок у віці 40-60 років патологія розвивається у 10 разів частіше, ніж у чоловіків.

Не тільки професійний фактор викликає розвиток захворювання. Здавлення серединного нерва провокують набряки, запальні процеси в лучезапястном суглобі. Вони пов'язані з наступними хворобами і станами:

  • травми (забиття, розтягнення, вивихи, переломи);
  • деформації кісток і контрактура м'язів променево-зап'ясткового суглоба;
  • артрити та інші ревматичні ураження;
  • запалення сухожиль (тендовагініт);
  • особливі стану і патології, які викликають затримку рідини в організмі (клімакс, вагітність, прийом гормональних протизаплідних засобів, недостатня функція щитовидної залози (гіпотиреоз), ниркова недостатність);
  • пухлина серединного нерва;
  • цукровий діабет;
  • ожиріння;
  • алкоголізм;
  • амілоїдоз (системне захворювання, пов'язане з порушенням білкового обміну і функціонуванням імунної системи);
  • акромегалія (захворювання, при якому відбувається непропорційне розростання окремих частин тіла, в більшості випадків кінцівок);
  • спадковість (вроджена недостатність вироблення змазки сухожиллями, товста поперечна зв'язка, «квадратне зап'ястя»).

Синдром Зап'ястного Каналу (болю у руці, лікування)

Симптоми тунельного синдрому

Клінічні прояви тунельного синдрому пов'язані з порушенням функціональності частині серединного нерва, що проходить через канал зап'ястя. Вона забезпечує чутливість вказівного, середнього та безіменного пальців, іннервацію м'язів великого. Тунельний синдром зап'ястя розвивається поступово. Основні ознаки захворювання такі:

  • Оніміння перших трьох пальців і, в деяких випадках, половини четвертого. Ознака проявляється вранці або при виконанні певних рухів. Наприклад, водіння автомобіля, поїздка в транспорті, утримуючись, за верхні поручні, розмова по телефону, професійна діяльність, пов'язана з фіксацією кисті.
  • Парестезії (різновид розлади чутливості). На долоні і перших трьох пальцях виникає поколювання, печіння, «повзання мурашок».
  • Пекучі болі, оніміння в області пальців (крім мізинця), долоні, зап'ястя, передпліччя, ліктя. По мірі розвитку захворювання симптоми проявляються по ночах. Хворий прокидається, струшує кистями, опускає їх вниз. Це покращує кровообіг і настає тимчасове полегшення.
  • Незграбні рухи кистю і пальцями викликані порушенням іннервації, а згодом ослабленням м'язів. Хворий випускає предмети, пальці стають неслухняними, «ватяними». Виникають труднощі з листом, набором тексту на клавіатурі.
  • Гіпестезія (зменшення чутливості) в зоні іннервації серединного нерва. Хворий не сприймає легкі дотики, не розрізняє гострі і тупі впливу. По мірі розвитку патології розвивається грубе порушення чутливості (відсутня реакція навіть на уколи).
  • Трофічні порушення (пов'язані з недостатністю харчування тканин). Виникають на стадії пошкодження вегетативних волокон серединного нерва. З цими порушеннями пов'язана зміна температури кисті (вона холодна на дотик), кольору шкіри (блідість), порушення потовиділення (підвищений або знижений). Шкіра на долоні стає товщі, нігті мутніють. Уражена кисть чуйно реагує на зниження температури навколишнього середовища. Вона блідне і стає холодною.
  • Слабкість м'язів, які забезпечують рухи великого пальця. Найбільші труднощі виникають з відведенням великого пальця. Хворому важко обхопити предмет специфічної форми (наприклад, утримати склянку). Тривалий утиск нерва викликає гіпотрофію (витончення), атрофію м'язів першого пальця.

Однобічний, двобічний прояв синдрому карпального залежить від причини виникнення змін. Страждає робоча рука (це залежить від індивідуальних особливостей пацієнта – правша він чи лівша), якщо утиск нерва сталося з-за неправильного положення кисті при використанні комп'ютерної миші. Вагітність, захворювання суглобів викликають симетричне звуження каналу. Тунельний синдром не представляє небезпеки для життя людини, але позбавляє його працездатності. Відновлення функціональності кисті залежить від своєчасності лікування.

Діагностика

При виникненні перших симптомів захворювання необхідно звернутися за консультацією до лікаря-невролога. Для діагностування тунельного синдрому проводяться спеціальні тести:

  1. Піднятих рук. Пацієнту пропонують підняти руки вгору і утримувати їх протягом хвилини. При наявності патології через 30-40 секунд спостерігається зміна чутливості пальців.
  2. Манжетний. Манжету для вимірювання тиску накладають між зап'ястям і ліктем, накачують до великих відміток і залишають у такому вигляді на хвилину. При защемленні нерва зап'ястя хворий буде відчувати поколювання і оніміння в перших трьох пальцях і долоні.
  3. Тест Фалена. Хворому пропонують максимально зігнути руку в променевозап'ястному суглобі і утримувати її в такому положенні протягом хвилини. При карпальний тунельний синдром з'явиться сильний біль, і посиляться парестезії.
  4. Тест Тінеля. Поява поколювань в пальцях при простукуванні з боку долоні області самого вузького ділянки зап'ястного каналу.

Описані тести можна провести в домашніх умовах для самодіагностики. Поява неприємних відчуттів під час проведення хоча б одного з них – привід для звернення до лікаря. Для уточнення діагнозу використовують наступні апаратні методики:

  • магниторезонансную томографію (МРТ);
  • ультразвукове дослідження (УЗД);
  • рентгенографію;
  • электронейромиографию.

Пацієнту призначають лабораторні дослідження для виявлення причини захворювання (наприклад, подагри, артриту, гіпотиреозу, цукрового діабету та інших). З цією метою проводять:

  • ревмопроби;
  • біохімію крові;
  • аналіз крові і сечі клінічний і на цукор;
  • дослідження крові на гормони щитовидної залози;
  • аналіз крові на циркулюючі імунні комплекси (ЦІК), антистрептокиназу.

ОНІМІННЯ РУК, пальців або всієї руки, лікування. Синдром зап'ястного каналу.

Лікування синдрому зап'ястного каналу

План терапії залежить від ступеня вираженості патології. Лікування основного захворювання, що викликає карпальний синдром зап'ястя, доповнює комплекс терапевтичних заходів. Дотримання охоронного режиму – головна умова результативності вжитих заходів. Для усунення навантаження з зап'ястя необхідно:

  1. З допомогою спеціального фіксатора обмежити рухливість кисті, щоб запобігти подальшу травматизацію тканин. Ортопедичний виріб продається в аптеках.
  2. Відмовитися від професійної діяльності, виключити рухи, які викликають погіршення стану, на два тижні.
  3. 2-3 рази на день прикладати холод протягом 2-3 хвилин.

Місцева терапія

Усунути болі, неприємні відчуття покликана місцева терапія. Використання компресів на основі багатокомпонентних складів – один з її варіантів. Вони знімають набряк, запальний процес зап'ястного каналу. Процедуру проводять щодня, її тривалість близько 60 хвилин. Приготовлений розчин для компресу зберігають в холодильнику 2-3 дні. Один з ефективних складів наступний:

  • вода – 6 мл;
  • Димексид – 60 мл;
  • Лідокаїн 10% - 4 мл (або Новокаїн 2% - 60 мл);
  • Гідрокортизон – 2 ампули.

У разі тяжкого перебігу захворювання лікарські препарати вводяться безпосередньо канал зап'ястя. Лікар за допомогою довгої голки вводить місцевий анестетик (Новокаїн або Лідокаїн) і глюкокортикостероидный гормональний препарат (Дипроспан або Гідрокортизон). Цей склад знімає біль та інші негативні симптоми. У перші 24-48 годин вони посилюються, але поступово слабшають і зникають. Вже після введення першої ін'єкції стан хворого поліпшується. Пацієнтам, у яких повернулися симптоми, призначають ще дві маніпуляції з інтервалом близько 2 тижнів.

Засоби системної дії

Медикаментозна терапія включає препарати різних груп лікарських. Фармакологічну форму препаратів (таблетки, порошки, капсули, ін'єкції внутрішньом'язово) вибирає лікар. Терапія тунельного синдрому включає наступні лікарські засоби:

Група препаратів

Принцип дії

Назви

Нестероїдні протизапальні

Усувають больові відчуття, знімають запалення, набряки

Мелоксикам, Німесулід, Диклофенак, Ібупрофен

Діуретики

Зменшують тканинні набряки

Діакарб, Фуросемід, Лазикс

Вітаміни групи В

Покращують обмінні процеси в нервових клітинах

Доппельгерц актив, Мільгамма, Беневрон, Нейробион, Неуробекс

Судинорозширювальні

Активізують кровообіг, покращують живлення тканин

Трентал, Пентилин, Ангиофлюкс, Нікотинова кислота

Протисудомні

Знімають оніміння, судоми м'язів

Прегабалин, Габапентин

Глюкокортикостероїди

Купируют сильний запальний процес

Преднізолон, Метипред, Гідрокортизон

Міорелаксанти

Знижують тонус м'язів, що обмежують рухливість (призначають для дотримання охоронного режиму)

Мидолкалм, Сирдалуд

Антидепресанти

Покращують якість сну, знімають стресовий стан

Венлафаксин, Дулоксетин

Фізіотерапевтичні процедури

У комплексі з медикаментозною терапією для лікування карпального кистьового синдрому призначають фізіотерапевтичні процедури, якщо на їх проведення немає протипоказань. Серед них:

  • ударно-хвильова терапія;
  • голковколювання;
  • мануальна терапія;
  • ультрафонофорез.

При настанні полегшення стану, для відновлення функціональності кисті, з метою реабілітації після проведеного оперативного втручання рекомендують:

  • спеціальний масаж кисті (руки);
  • лікувальну фізкультуру;
  • грязелікування;
  • електрофорез.

Оперативне втручання

При відсутності позитивного результату після проведеної медикаментозної терапії, збереженні симптомів протягом півроку хворим з тунельним синдромом рекомендується хірургічна операція. Вона спрямована на розширення просвіту зап'ястного каналу і усунення тиску на нерв. Оперативне втручання проводиться з використанням місцевої анестезії. Застосовуються наступні методики:

  • Відкритий спосіб. Проводиться у випадках значних патологічних змін. На зап'ясті робиться надріз довжиною 5 см, розсікається зв'язка і звільняється серединний нерв.
  • Ендоскопічна операція. Виконується із застосуванням спеціальної техніки. На зап'ясті проводиться два невеликих розрізу (1-1,5 см). В один вводиться ендоскоп, в іншій – інструмент для розсічення зв'язки.

На кілька днів після операції на руку накладається гіпс для фіксації суглоба. З метою реабілітації проводяться фізіотерапевтичні процедури. Функціональність кисті відновлюється поступово: через 3 місяці – на 70-80%, близько півроку необхідно для повного одужання. У разі незворотних змін защемленого нерва симптоми захворювання залишаються навіть після проведення операції.

Тунельний синдром. Лікування тунельного синдрому народними засобами і методами

Профілактика

Враховуючи, що основною причиною захворювання є неправильне положення кисті при роботі за комп'ютером, необхідно дотримуватися деяких правил. З метою профілактики зап'ястного синдрому лікарі рекомендують:

  • Правильно організувати робоче місце. Стіл повинен бути такої висоти, щоб при роботі з мишкою і клавіатурою, кисть не провисала. Вона повинна знаходитися на одній прямій з передпліччям.
  • Підтримувати правильну робочу позу – прямий кут між плечем і передпліччям, попереком і стегнами.
  • Підібрати зручну клавіатуру і мишку, щоб вони сприяли збереженню правильного положення кисті. Миша-джойстик розроблена спеціально для людей, які страждають тунельним синдромом.
  • Робити перерви в роботі через кожні 30-60 хвилин.
  • Виконувати спеціальні вправи для розслаблення кистей – струшування, кругові рухи в зап'ястях, стискання і розтискання пальців. Масаж, використання еспандера поліпшить кровообіг, попередить набряк тканин.

Людям, чия професійна діяльність пов'язана з ризиком розвитку променево-синдрому, рекомендується неухильно дотримуватися санітарно-гігієнічні вимоги до виконання трудових операцій. Перерви в роботі, відсутність понаднормових годин, виробнича гімнастика – основні профілактичні заходи. При появі початкових симптомів захворювання необхідно звернутися за медичною допомогою.

Відео

ОНІМІННЯ РУК, пальців або всієї руки, лікування. Синдром зап'ястного каналу.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!