Вальгусна стопа у дитини: лікування і профілактика деформації

Плосковальгусная деформація стоп (ПВДС) або вальгированная п'ятка – часте захворювання в дитячому віці. Викривлення може мати в майбутньому серйозні наслідки - патології опорно-рухового апарату, якщо не застосовувати профілактичні заходи, вчасно звертатися до лікаря. Початкові стадії добре піддаються лікуванню, ніжки малюка приходять в правильне стан і не доставляють клопоту дитині і його батькам.

Що таке вальгусна деформація стопи у дітей

Вальгус стопи у дітей виглядає як Х-образне розташування ступень дитини відносно один одного. Внутрішні щиколотки при цьому стикаються, а п'яти розташовані далі один від одного, ніж у нормі. При ходьбі дитина наступає на внутрішню частину стопи. У більшості випадків деформацію діагностують за зовнішнім виглядом стопи і з незграбною ходою. Малюк рухається невпевнено, при ходьбі човгає і швидко втомлюється. Всі перераховані симптоми виявляються в домашніх умовах на початковій стадії захворювання.

Вальгусную стопу не слід плутати з варусною постановкою нижніх кінцівок. При цьому стані ніжки дитини набувають не иксообразную форму, а Про-образну. У новонароджених варус не є патологією, якщо ж викривлення зберігається після перших кроків (основна ознака хвороби – клишоногість), лікарі призначають гімнастику, антиварусную взуття, масаж. Якщо дитина і пізніше продовжує косолапить, призначають гіпсування гомілок і стоп.

Причини і форми захворювання

Вальгусна деформація стоп у дітей має дві варіації: вроджену і набуту форми. Перша формується ще до народження, в утробі матері, поява другої пов'язано з недосконалістю, неправильним розвитком опорно-рухового апарату, слабкістю сполучної тканини. Захворювання пов'язане з частими хворобами, наприклад, ГРВІ, пневмонію, бронхіт.

У недоношених малюків вальгусна дистрофія стопи розвивається при внутрішньоутробної гіпотрофії. В результаті нейром'язових захворювань (миодистрофии, ДЦП, поліомієліту, полінейропатії), м'язової гіпотонії дитина теж може отримати вальгусную деформацію ступень. Іншими причинами стають ожиріння, дисплазія або вроджений вивих стегна.

Ступеня вальгусной деформації стоп у дитини

Захворювання у дітей протікає по чотирьом стадіям розвитку. Найлегша – перша ступінь, відхилення від норми становить від десяти до п'ятнадцяти градусів, що легко піддається корекції. Друга ступінь характеризується відхиленням в 15-20 градусів, лікується дещо складніше. Якщо кут нахилу ступень один до одного становить близько 20-30 градусів, мова йде про третій стадії розвитку захворювання. У цьому випадку корекція буде більш тривалою.

Четверта стадії розвитку деформації – найважча. Відхилення стоп від норми складає в цьому випадку більш 30 градусів, з'являється біль в області Шопарова суглоба – біля щиколотки. Дитині призначають комплексну терапію як початковий етап лікування від захворювання. Якщо цей варіант не приносить ефекту, деформацію стоп виправляють хірургічним шляхом.

Лікування вальгусної стопи у дитини

На думку доктора Комаровського, вальгусна стопа – несерйозне захворювання, яке легко лікується. Педіатр дотримується думки, що однією з основних причин виникнення захворювання є рання постановка дитини на ніжки – раніше семи місяців. Комаровський рекомендує з другого місяця у відповідній формі давати дитині вітаміни для попередження рахіту. Доктор радить ходіння по ортопедичним килимках, які використовуються при лікувальної гімнастики.

Перший крок на шляху до лікування – своєчасне визначення та діагностування проблеми. У разі звернення до дитячого лікаря відразу на першій стадії, буде успішним тільки терапевтичне лікування, у більш запущених випадках не обійтися без втручання хірурга. Діагностика здійснюється на підставі показань подометрии – вимірювання розмірів стопи, плантографии – дослідження відбитків підошов стоп, УЗД.

Подібними захворюваннями займаються ортопеди, травматологи. Терапевтичним методом вальгусна стопа у дитини усувається з допомогою електрофорезу, електричної стимуляції м'язів гомілки і стоп, магнітної терапії з використанням спеціального обладнання. Додатковою, але дуже важливою процедурою буде регулярний масаж стоп, спини, поперекової і сідничної областей суглобів та м'язів ніг. На початковій стадії допомагає носіння ортопедичного взуття. Дуже ефективні такі методи:

  • озокерит;
  • парафін;
  • ванночки з морською сіллю або лікувальними грязями;
  • магнітотерапія;
  • діадинамотерапія;
  • ЛФК (лікувальна фізкультура);
  • ампліпульстерапія

Ванночки

Процедура корисна для поліпшення тонусу м'язів, зв'язок. Щоб приготувати ванночку, необхідна третина склянки морської солі, десять літрів води кімнатної температури. Потім посадіть дитину на 15 хвилин у ванну по пояс. Процедуру слід проводити через день протягом місяця, весь курс повторюється кожні чотири місяці. Купатися в такій ванні не можна.

Фізіопроцедури

Електрофорез ефективний при лікуванні плоскостопості та косолапия. Важливо застосовувати ліки, які підходять за віком, і проводити процедуру за певною схемою. Під час процедури засіб без уколів і таблеток поставляється в потрібне місце: наноситься на бинт і прикладається до ніжок. Після підключають струм певної частоти і потужності на 3-10 хвилин.

Дуже ефективні при такому діагнозі чобітки з воску (парафіну) або озокеритові. Метод протипоказаний при пороці серце, діабеті, патології кровоносних судин. Парафін добре діє на ніжки, прогрівання поступово розширює капіляри, загоює тканини, посилює кровотік, покращує обмінні процеси. Запалення, спазми м'язів відмінно знімаються восковими чобітками.

Крім ЛФК лікарі призначають заняття плаванням: така фізична навантаження приємна для малюка, благотворно впливає на м'язи, кістки і суглоби. Ефективними вважаються тибетські методики лікування – голковколювання, фармакопунктура, певні масажні техніки. Як додатковий спосіб лікарі призначають магнітні пластирі – засіб з китайської медицини.

Масаж

Масаж покращує кровообіг, стимулює живлення тканин, що підвищує тонус м'язів. Певну техніку самостійно підбирати не слід: її рекомендує лікар. Основний упор при масажі роблять на литкові м'язи, м'язи-згиначі і розгиначі ніг. Курс процедур можна проводити у фахівців або в домашніх умовах після консультації.

Малюк лягає на животик, спиною догори на стіл або ліжко, ноги звисають, під гомілки валиком кладеться подушечка. Починають масаж з спинки погладжуваннями руками вздовж хребта від попереку до шиї, потім переходячи в розтирання кінчиками пальців. Закінчити масаж спинки слід погладжуваннями. Тим же чином масажують попереково-крижову область, потім переходять до масажу сідниць.

Сідниці погладжують хрест-навхрест, потім розтирають тильними сторонами пальців. Наприкінці варто повернутися до погладжувань. Ніжки спочатку погладжують, потім переходять до стегон, розминають м'язи задньої поверхні ноги. Після ніжки поплескують і на закінчення погладжують. Массажирование стоп за аналогією починається і закінчується погладжуваннями, між ними п'яти розтирають, розминають і трусять.

Вправи

При лікуванні вальгуса у дітей корисно ходити з різними предметами: м'ячиками, іграшками між ніг голчастим або камнеобразным поверхонь. Вальгусна установка стоп добре виліковується комплексом вправ: стрибками на місці з широко розставленими ногами, сидінні в такому положенні, але стояти так тривалий час не можна. Між вправами роблять перерву для відпочинку малюка. Бігова доріжка у вигляді рахунків відмінно впливає на зміцнення підошви ноги.

Всі вправи спрямовані на розвиток роботи стопи, її кісток і м'язів. Для цього можна виконувати елементи з олівцем: катати по підлозі ступнями, намагатися підняти пальцями ноги. Ходіть з дитиною поперемінно на п'ятах, шкарпетках, зовнішньому ребрі стопи. Інші вправи пов'язані з присіданнями, поворотами, згинань тильної сторони стоп, а також підошов. Дітям більш старшого віку можна виконувати вправи складніше:

  1. Попросити дитину встати рівно, піднімати шкарпетки ніг вгору, повертаючи їх всередину.
  2. Зігнути ноги в сидячому положенні, потім піднімати п'яти від підлоги синхронно і по черзі.
  3. Ковзаючими рухами проводити носком однієї ноги по гомілці іншої, спробувати обхопити її.

Ортопедичне взуття

Плосковальгусные стопи у дітей вимагають носіння певної ортопедичного взуття, яка буде тримати ніжку малюка в правильному положенні. Будь взуття такого виду повинна мати стійкий каблук з підтримкою супінатора, високий жорсткий задник і халява. Фіксація ноги повинна бути чіткою, п'ята знаходиться на висоті трохи більшою, ніж інша ступня: таке підвищення буде профілактикою для розвитку плоскостопості. Ортопеди радять купувати правильну вуличну і домашню взуття.

Ортопедичні устілки будуть альтернативою, якщо купувати різні варіанти лікувальної взуття не дозволяють фінанси: вони більш функціональні і коштують дешевше. Як і ортопедичне взуття, устілки підбираються тільки з фахівцем, так як на ринку вкладиші-супінатори представлені у величезному розмаїтті. З них популярні:

  • Деторсионный ортрез П-3;
  • Ортопедичний вкладиш П-5;
  • Дитячий ортрез П-8;
  • Вкладиш для плосковальгусною стопи П-16;
  • Жорсткий стоподержатель голеностопной групи П-19.

Хірургічне втручання

Хірургічне втручання необхідне при вродженому вертикальному розташуванні таранної кістки або вкороченні ахіллового сухожилля. При вертикальному тарані, крім операції, допомагає комбінована методика Доббса. Стопу спочатку виводять в правильне положення з допомогою гіпсових пов'язок, після цього таранно-ладьевидный суглоб фіксується спицями Кіршнера і виконується повна крізьшкірна ахиллотомия з накладенням гіпсу на вісім тижнів.

Після зняття гіпсу призначають брейс (планку-фіксатор для відведення стопи з черевичками), потім – ортопедичне взуття. Види можливого хірургічного втручання:

  • резекція таранно-п'яткового суглоба;
  • артродез таранно-п'яткового суглоба;
  • пересадка сухожилля довгої малогомілкової м'язи;
  • інші артропластические операції.

Профілактика вальгусної стопи у дитини

Плосковальгусная деформація стоп у дітей розвивається, якщо батьки ставлять дитину на ніжки до семи місяців. Для профілактики розвитку вальгусної стопи в дитини слід проводити наступні методи:

  • Масаж з перших місяців життя.
  • Регулярна гімнастика на зміцнення м'язів і зв'язок.
  • Здорова дієта, свіжа їжа.
  • Вживання вітаміну Д, який позитивно впливає на м'язи дитини і перешкоджає розвитку рахіту.
  • Взуття малюка повинна бути за розміром.
  • Проведення регулярних прогулянок.

Крім цього лікарі радять не навантажувати ніжки дитини до 7-8 місяців і регулярно проводити профілактичні огляди у ортопедів та неврологів у віці одного, трьох, шести і дванадцяти місяців. Взуття не обов'язково повинна бути ортопедичної, але правильна устілка й вірна постановка ніжки всередині черевика убезпечить від появи плоскостопості або косолапия.

Відео

Вальгус стоп у дітей Що це і як уникнути

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!