Вправи при шийному остеохондрозі в домашніх умовах - користь і ефективні комплекси тренувань з відео

Для лікування верхніх відділів хребта корисно робити вправи при шийному остеохондрозі в домашніх умовах. Щоденна зарядка поверне гнучкість суглобів і рухливість м'язів, усуне скутість і больові синдроми. Існує кілька напрямів виконання гімнастики, яку можна робити самостійно. Ознайомтеся з правилами проведення домашньої ЛФК при остеохондрозі шийного відділу.

Що таке остеохондроз

В нормі у кожної людини між хребцями знаходиться сполучна тканина, яка виконує роль амортизатора. При постійному неправильному розподілі динамічних і статичних навантажень, що пов'язано з віковими причинами чи сидячою роботою, тканина поступово починає окостеневать. Вона втягує в процес прилеглі кровоносні судини і нерви. В результаті людина починає відчувати біль в області шиї, голови і верхньої частини спини.

При остеохондрозі можливі запаморочення, нестабільність артеріального тиску, нудота, нестача повітря, оніміння мови. Симптоматика хвороби схожа з симптомами стенокардії, тому діагностика викликає труднощі. Списання симптомів остеохондрозу на інше захворювання може призвести до стійкого дискомфорту і навіть інвалідності. Терапія зачіпає нервову і судинну системи організму, тому до лікування варто підійти зі знанням справи.

Вправи при шийному остеохондрозі

Фізкультура по спеціально розробленій методиці – це один з найдієвіших способів позбавлення від хворобливих симптомів хвороби, а також можливість зупинити подальший розвиток деструктивного ураження суглобів. Але результат буде досягнутий тільки за умови, що відповідні м'язи хребта будуть працювати у ході тренувань щодня, як мінімум за десять хвилин. Існує кілька простих правил, які бажано дотримуватися при виконанні вправ при шийному остеохондрозі в домашніх умовах:

  1. Займатися зарядкою слід в провітрюваному приміщенні і в одязі, яка не буде утрудняти рухів. Інакше ефективність буде значно знижена.
  2. Ідеальні умови для тренування – вуличний свіже повітря.
  3. Після прийому їжі можна переходити до тренувань не раніше ніж через півгодини.
  4. Рухи необхідно виконувати без різких рухів, плавно, можна використовувати валик або подушку.

Щоденні тренування за обраною методикою будуть сприяти не тільки поліпшенню стану хребетних відділів, але і допоможуть загальному оздоровленню організму. При всій ефективності комплексів фізичних вправ, не можна ігнорувати медикаментозне лікування, якщо воно призначене лікарем. Успіх складеться через комплексний підхід. Поліпшення настає у період від одного місяця до чотирьох, залежно від індивідуального стану кожного пацієнта.

Користь фізичних вправ

Для досягнення якісного результату за підсумками фізичних вправ велике значення відіграє фактор мотивації або розуміння того, що дадуть докладені зусилля. Навантаження за спеціальними програмами при остеохондрозі мають наступний доведений потенціал:

  1. Зміцнення м'язового корсета, що дозволяє зупинити деструктивні процеси захворювання.
  2. Вправи при шийному остеохондрозі в домашніх умовах допомагають знизити або повністю прибрати больову симптоматику. При грамотно застосовуваної методикою виконання поз досягається нормалізація гіпертонусу м'язів і зменшення тиск міжхребцевих дисків на нервові закінчення.
  3. З обережністю можна застосовувати комплекс силових тренувань, який зміцнює м'язи преса, сідниць, спини. Поступовий розвиток даних м'язових систем допомагає зменшити навантаження на хворі зони при остеохондрозі, відновити їх еластичність.
  4. Корисні тренування, які розраховані на те, щоб витягнути хребет, збільшуючи простір між хребцями.
  5. Покращення кровообігу в шийному відділі, що допомагає запобігти розвитку дистрофічних та запальних процесів.

Комплекс вправ при остеохондрозі хребта

Обов'язковою умовою перед виконанням домашніх вправ є розминка. Для цього потрібно встати прямо, зробити кілька глибоких вдихів животом, видихів, зробити нахили назад, вперед, направо і наліво. Далі необхідно здійснити обережні повороти корпусом і головою вліво, вправо. В кінці розминки потрібно не поспішаючи кілька разів звести лопатки, а після зробити легкий масаж. Далі можна переходити до вправ:

  1. Покладіть на лоб руки, зчеплені в замок. Почніть тиск рук на лоб і одночасно протидійте тиску, здійснюючи тиск головою в зворотному напрямку. Шия при цьому повинна бути напружена. У такому положенні потрібно затриматися на 15-20 секунд. Далі одну руку треба покласти на шию з боку спини, закинути голову назад, випрямити шию.
  2. Покладіть одну руку на вухо, нахиліть голову до плеча, одночасно надайте протидію рукою. Тривалість процесу 10-15 секунд. Потім поміняйте руку на протилежну і повторіть.
  3. Покладіть одну руку на щоку, спробуйте повертати голову, надаючи одночасно опір рукою. Дане напружене становище має тривати 15-20 секунд. Потім поміняйте руку.
  4. Встаньте прямо і розведіть руки в сторони, кисті розслабте. Обертайте по одній хвилині лівим і правим суглобом плечей по черзі і потім одночасно. Корпус і груди при виконанні кругових рухів трохи нахиліть вперед.

Вправи при шийному остеохондрозі за Бубновскому

Відомий лікар Сергій Бубновський розробив свої вправи від шийного остеохондрозу в домашніх умовах:

  1. З положення сидячи плавно нахилити голову і потягніться маківкою до правого плеча. Після того, як ви відчуєте напругу, зафіксуйте голову на півхвилини і поверніться у вихідне положення. Повторіть з однаковою амплітудою в обидві сторони.
  2. Опустіть голову вниз і зафіксуйте на 30 секунд, витягніть вперед і поверніться у вихідне положення через таку ж кількість часу.
  3. Повертайте голову на всі боки до появи хворобливих відчуттів і фіксуйте її на місці.
  4. Поверніть голову ліворуч, лівою рукою торкніться правого плеча, протримаєтеся півхвилини. Повторіть з іншою стороною.

Ізометричні вправи для шийного відділу хребта

Гімнастика при шийному остеохондрозі в домашніх умовах може включати ізометричні вправи, які відрізняються ті, що під час яких м'язи напружуються, але не скорочуються. Це сприяє тому, що сила м'язів збільшується, а самі вони розслабляються. Корисно виконувати наступні заняття:

  1. Сцепите замок з рук, розмістіть на потилиці, закиньте голову назад, долаючи опір пальців.
  2. Нахиліть голову вправо, ліву долоню покладіть на ліву скроню, подолавши опір голови, намагаючись підняти голову. Повторіть з іншою стороною.
  3. Нахиліть голову вперед, наблизивши її до грудної клітки. Обидві руки покладіть на потилицю, долаючи їх опір, поверніть голову назад.
  4. Стисніть руки в кулаки, розташуйте під підборіддям, нахиліть голову вниз. Покладіть долоню лівої руки на праву щоку, долаючи опір, поверніть вправо. Повторіть з іншою стороною.

Застереження та рекомендації

Домашня лікувальна фізкультура при остеохондрозі шийного відділу хребта вимагає від пацієнта виконання занять у точній відповідності з інструкцією. Застереженнями і рекомендаціями стають:

  • загострення – не привід відмовлятися від виконання легкої гімнастики, але потрібно стежити за своїм самопочуттям;
  • якщо ви відчуваєте біль в шиї, припиніть вправу;
  • перед проведенням фізкультури порадьтеся з лікарем ЛФК;
  • виконуйте зарядку кілька разів в день, поєднуйте з правильним харчуванням;
  • рухи повинні бути повільними і плавними, щоб уникнути травмування;
  • ЛФК можна поєднувати з іншими методами лікування.

Відео

ВПРАВИ ПРИ ШИЙНОМУ ОСТЕОХОНДРОЗІ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!