Болить коліно при згинанні. Що робити при болю в коліні

Загальне нездужання властиво кожній людині, правда, вогнище патології та інтенсивність симптомів помітно відрізняються для кожної клінічної картини. Якщо коліно опухло, початок хрустіти або хворіти, потрібно негайно звернутися до лікаря, пройти діагностику для своєчасного визначення причини хвороби і лікування.

Біль у колінному суглобі

Самим уразливим суглобом організму людини є колінний, який легко травмувати і тимчасово вивести з ладу. Цей елемент частіше за інших схильний до травм, запальних процесів, порушення водного обміну. Підвищені навантаження і вікові зміни теж призводять до дисфункції і болів коліна. Страждає не тільки колінна чашечка, але прилеглі зв'язки, хрящі, сухожилля. Будь-які патологічні процеси цієї структури супроводжуються гострим больовим синдромом, порушеною рухливість нижніх кінцівок.

Біль у коліні збоку з внутрішньої сторони

Якщо вогнищем патології є внутрішня поверхня колінного суглоба, відомо шість поширених причин переважаючою болю і дискомфорту. Характер залежить від причини ушкодження, віку пацієнта та стану сполучної тканини. Коли болить коліно збоку з внутрішньої сторони, ось які діагнози і патологічні процеси припускають дипломовані фахівці:

  • аневризма підколінної артерії;
  • кіста Бейкера;
  • у підколінній ямці запальний процес лімфатичних вузлів;
  • гонартрит;
  • аваскулярний остеонекроз;
  • тендиніт.

Біль в коліні при згинанні

Деякі пацієнти цілком комфортно почувають себе в стані спокою, оскільки скарги на зміни в загальному самопочутті повністю відсутні. Варто тільки згинати суглоб, відразу ж болять, ниють коліна. Такий стан нормальним вже не назвеш, мало того, необхідно терміново реагувати на таку тривожну симптоматику. Якщо болить коліно при згинанні та розгинанні, не виключено, що в організмі розвивається артроз або артрит. Хвороба переважає в активній фазі, тому її ще можна вилікувати консервативно. Однак є виключення з правил.

Хвороба Кеніга вимагає термінової госпіталізації пацієнта з подальшим проведенням операції. Справа в тому, що в організмі переважає розшарування колінного суглоба на дрібні сегменти, після чого коліно сильно болить при згинанні і наступним випрямленням. Інші причини, чому болять коліна, представлені нижче. Це може бути симптом наступного захворювання:

  • бурсит коліна;
  • подагра;
  • хвороба Осгуда-Шлаттера.

Біль в коліні при ходьбі

Їли неприємні відчуття наздоганяють під час руху, це теж ненормально. Коли болить коліно при ходьбі, це ознака надмірних навантажень, які пацієнт прикладає до м'язових структур, з'єднувальним тканин протягом дня. Такий перевантаження призводить до зношування суглобів, колінні структури болять першими. Лікар рекомендує контролювати свою фізичну активність, інакше розвиваються наступні діагнози:

  • що розсікає остеохондрит;
  • травмування меніска;
  • дистрофічні зміни суглоба на фоні прогресуючого артрозу;
  • кіста Бейкера;
  • остеомієліт;
  • інфекційний артрит;
  • септичний бурсит.

Ниючий біль в коліні

Якщо жінка відчуває тягнуть відчуття в коліні, не виключено, що це класичне запалення або розтягнення зв'язки, сухожилля. Проблема не глобальна, але вимагає своєчасного звернення до лікаря. Особливо часто нагадує про себе при ходьбі по сходах, коли до колінного суглоба кожен раз прикладається інша навантаження. За таких обставин ниючий біль коліна незабаром проходить, але для цього потрібні зігріваючі компреси. Якщо справа йде серйозніше, то позитивна динаміка після таких маніпуляцій відсутня. Не виключені наступні патології:

  • травми;
  • дегенеративні порушення хрящів, суглобових тканин.

Різка біль в коліні

Якщо пацієнт змінює позицію і відчуває різкий простріл колінному суглобу, це тривожний знак, що в чашечці переважає недостатня або надмірна кількість рідини. Така проблема вважається наслідком запальних процесів або інфекційних захворювань. Якщо не лікуватися, число нападів різко зростає, людина частково втрачає хід, душевний спокій. Різка біль коліна з частими нападами свідчить про наступних захворюваннях організму:

  1. Бурсит. Хвороба супроводжується неможливістю руху коліна, гіперемією вогнища патології.
  2. Меніск. Доповнюється повною блокадою суглоба, відсутністю рухливості колінної чашечки, сильно болить.
  3. Суглобова миша. При цьому діагнозі частина суглобових тканин відмирає, тривалий час не проявляється симптоматика.
  4. Підвивих або вивих пателлы. Гострий біль у коліні може бути вродженою або розвивається під впливом провокуючих факторів.
  5. Артрит, ревматоїдний артрит.

Болять коліна після бігу

Така хвороба колінного суглоба частіше формується у спортсменів, які звикли жити на максимумі. Підвищене фізичне навантаження призводить до зношування хрящів і сполучної тканини. Спочатку людину турбує біль в коліні після бігу, але потім такі неприємні відчуття не залишають навіть при стані спокою. На перших парах можна робити компреси, але в ускладнених випадках не допомагають навіть протизапальні і знеболюючі мазі. Якщо болить колінний суглоб, це проблема хронічного характеру, т. е. остаточно позбутися неї вже не вийде.

Чому болять коліна

Лікар кожному пацієнту пояснює етіологію патологічного процесу, рекомендує своєчасно піклуватися про профілактику, не носити тяжкості і не перевантажувати хворі місця організму. В іншому випадку хворий перебуває на диспансерному обліку, медикаментозними та народними методами підтримує загальний стан на задовільному рівні. Найбільш часто діагностовані причини болю в коліні такі:

  • травми кістки, забої м'яких тканин, розтягнення м'яза;
  • фізичні перевантаження;
  • дегенеративні порушення сполучної тканини;
  • вікові зміни суглобів;
  • погана спадковість.

Лікування колінного суглоба

Спочатку потрібно визначити, де болить – спереду чи ззаду, після цього пройти діагностику. УЗД або рентгеноскопія покажуть вогнище патології, його специфіку та особливості. Пацієнти часто запитують, якщо болить коліно, як лікувати? Методів багато, вони включають рецепти альтернативної медицини і застосування нестероїдних протизапальних препаратів. Для обох випадків без консультації фахівця не починати терапію.

Як лікувати колінний суглоб в домашніх умовах

Якщо вночі в коліні почало стріляти, хворіти, вранці потрібно звернутися до лікаря. Він рекомендує знеболюючі препарати перорального застосування і нестероїдні протизапальні засоби у вигляді гелів і мазей. Додатково потрібно позбутися гормону стресу, поправити своє емоційне здоров'я. Лікування колінного суглоба в домашніх умовах передбачає прогулянки на свіжому повітрі, помірні навантаження, присідання і регулярне відвідування басейну. Тільки комплексний підхід, своєчасно увійшов у життя пацієнта, забезпечить довгостроковий період ремісії.

Народні засоби при болях в колінах

Якщо з'явилася ломота, дискомфорт, і присідання під час ранкової зарядки даються все складніше і складніше, є ефективні народні засоби при болях в колінах. Перед їх залученням доцільно пройти тест на алергічну реакцію до рослинних компонентів. Якщо така відсутня, ось хороші рецепти на всі випадки життя:

  1. Спереду і ззаду обернути коліно листом лопуха або подорожника, примотати бинтом. Залишити компрес на ніч, і вранці вже нічого не болить. Засіб можна застосовувати навіть дитині. За таким же принципом можна використовувати ріпчасту цибулю, розділений на пелюстки.
  2. Якщо болять колінні суглоби, і присідання з ходьбою викликають панічний страх, можна використовувати борсуковий або свинячий жир. Необхідно натерти коліно, особливо ззаду, примотати бинтом і не знімати всю ніч. Вранці вже не болить.
  3. Лікарі рекомендують для зігріваючих компресів використовувати жовту глину.

Відео: болі в суглобі - лікування

Лікуємо біль у коліні за 10 хвилин без пігулок і уколів. Жити здорово!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!