Аброл ® – інструкція по застосуванню для дітей і дорослих, склад і ціна

Серед ефективних муколітичних засобів лікарі виділяють медичний препарат Аброл (Abrol). Медикамент використовують для лікування кашлю, оскільки він продуктивно розріджує мокротиння, сприяє її виведенню. Перш ніж почати медикаментозну терапію, потрібно проконсультуватися з фахівцем.

Склад і форма випуску

Аброл виробляють у формі круглих таблеток білого кольору з рискою на одній стороні, які фасують на блістери. В упаковці міститься 30 шт., інструкція по застосуванню. Друга форма випуску: сироп для дітей, який розливають по флаконам з темного скла об'ємом 15/5 і 30/5 мл по 100 мл. В комплектації йде мірний ковпачок, інструкція по застосуванню. Активний компонент Аброла – амброксолу гідрохлорид. Допоміжні речовини для обох форм випуску:

Таблетки

Сироп

діоксид кремнію колоїдний безводний

гідроксиетилцелюлоза

стеарат магнію

натрію сахарин

натрію кроскармелоза

сорбіт

мікрокристалічна целюлоза

харчові добавки

гліцерин

бензойна кислота

пропіленгліколь

вода очищена

Властивості препарату

Аброл – це муколитик з комбінованим дією в організмі. Він активує секреторну функцію залоз дихальних шляхів за рахунок збільшення обсягу легенів сурфактанту через механізм прямої дії на пневмоциты в клітинних структурах і альвеолах бронхіол. Таким способом підвищується секреція слизу, нормалізується мукоциліарний кліренс, знижується інтенсивність кашльового рефлексу.

Амброксолу гідрохлорид забезпечує помірну місцеву анестезуючу дію, викликане блокуванням натрієвих каналів, має протизапальний ефект. Активний компонент зменшує вираженість больового синдрому, усуває почервоніння і першіння горла, дискомфорт у ділянці вуха, трахеї, носової порожнини. Препарат посилює дію протимікробних засобів.

При пероральному застосуванні разова доза Аброла продуктивно всмоктується з травного тракту. Максимально допустимої концентрації в плазмі досягає через 2 години. Показник біодоступності становить 95%, на нього не впливає вживання їжі. Метаболізується медикамент печінки, розщеплюючись до дибромантранілової кислоти. Період напіввиведення діючих речовин становить 9 годин. Амброксол виводиться нирками, через кишечник.

Показання до застосування

Лікарський препарат Аброл ® призначають пацієнтам при гострих і рецидивуючих захворюваннях бронхолегеневої системи, що супроводжуються труднощами формування, розрідження і відділення мокротиння.

Спосіб застосування і дозування

Таблетки Аброл ® призначають дорослим пацієнтам, сироп – дітям. Препарат призначений для курсового застосування перорально. Курс лікування варіюється від 7 до 14 днів. При відсутності позитивної динаміки на 5-7 добу медикаментозної терапії ліки замінюють аналогом. Добові дози залежать від форми випуску препарату, віку пацієнта, стадії патологічного процесу.

Сироп Аброл

Лікувальний склад потрібно випивати під час або після прийому їжі. Рекомендована дозування Аброла – по ½ - 2 ч. л. залежно від медичних показань та віку пацієнта. За необхідності добову дозу збільшують до 20 мл Курс лікування становить 10-14 днів. Сироп не призначають пацієнтам при вродженої або придбаної непереносимості фруктози.

Таблетки

Ліки потрібно приймати після прийому їжі, запивати невеликою кількістю води. Таблетки належить ковтати цілком. Перші 2 дні дорослому пацієнту призначають по 1 табл. тричі на добу, потім кількість добових прийомів зменшують до 2. Пацієнтам від 6 до 12 років рекомендують випивати по ½ табл. 2-3 рази на добу. За медичними показаннями, дозу Аброла збільшують до 2 табл. двічі в день. Курс лікування визначають індивідуально.

Лікарська взаємодія

Препарат Аброл ® використовують у складі комплексного лікування. В інструкції по застосуванню представлені відомості про лікарську взаємодію:

  1. При одночасному застосуванні з медикаментами, які пригнічують кашльовий рефлекс, висока ймовірність накопичення слизу в бронхах.
  2. У комплексі з антибіотиками (Еритроміцином, Доксицикліном, Амоксициліном, Цефуроксимом) підвищується концентрація антибактеріальних засобів в легеневих тканинах.

Аброл ® для дітей

Пацієнтам віком до 2 років зазначений медикамент не призначають. Добові дози Аброла варіюються залежно від віку пацієнта, коригуються в індивідуальному порядку:

  • діти до 2 років: ½ ч. л. (2,5 мл) двічі на добу;
  • 2-6 років: ½ ч. л. (2,5 мл) тричі на добу;
  • пацієнти 6-12 років: 1 ч. л. 2-3 рази в день;
  • діти старше 12 років: 2 ч. л. тричі на добу.

Побічні дії

Ліки Аброл характеризується хорошою переносимістю організмом. Можливі побічні ефекти описані в інструкції по застосуванню:

  • кропив'янка, свербіж, шкірний висип і набряклість;
  • розлад смаку, сухість у роті;
  • дизуричні розлади;
  • нудота, біль у животі, блювання;
  • підвищена слинотеча;
  • ангіоневротичний набряк, еритема;
  • лихоманка.

Протипоказання

Таблетки Аброл ® не призначають дітям до 6 років, сироп – до 2 років. Абсолютним медичним протипоказанням є підвищена чутливість організму до діючих речовин препарату. Не рекомендовано таке фармацевтичне призначення при вагітності, лактації.

Умови продажу та зберігання

Інструкція по застосуванню Аброла повідомляє, що препарат не є рецептурним. Купити його можна в аптеці або замовити через інтернет. Зберігати ліки потрібно при температурі до 25 градусів. Сироп не можна заморожувати. Термін придатності – 3 роки від дати випуску, зазначеної на упаковці.

Аналоги

Якщо Аброл характеризується низькою ефективністю або викликає побічні ефекти, ліки потрібно замінити. Аналоги препарату і їх короткі характеристики:

  1. Амбротард. Капсули пролонгованої дії для застосування перорально. Дорослим пацієнтам призначають по 1 капс. за добу незалежно від прийому їжі. Курс лікування становить 7-10 днів.
  2. Лазолван. Це таблетки, пастилки, розчин і солодкий сироп з амброксолу гідрохлоридом в хімічному складі. Медикамент активізує секрецію слизу у дихальних шляхах, сприяє її швидкому виведенню.
  3. Бронховал. Муколітичний препарат у формі таблеток і солодкого сиропу для дорослих пацієнтів та дітей з захворюваннями бронхолегеневої системи і порушеним відходженням мокротиння.
  4. Лазолекс. Ін'єкційний розчин для лікування недоношених і новонароджених дітей, мають проблеми з диханням. Це муколітичний препарат з помірними відхаркувальні властивості.
  5. Амброксол. Це таблетки та сироп з однойменною діючою речовиною. Препарат призначений для застосування всередину, добові дози і курс лікування залежать від стадії захворювання, віку пацієнта.
  6. Мукоангин. Це білі таблетки зі скошеними краями, призначені для розсмоктування. Ліки прискорює відходження мокротиння, діє швидко і без побічних ефектів.
  7. Секразол. Муколітичний засіб у формі таблеток з амброксолом в хімічному складі. Дорослим пацієнтам призначають по 1 табл. тричі за добу, дітям від 6 років – по ½ табл. з такою ж кількістю добових прийомів.
  8. Флавамед. Це таблетки та сироп від кашлю, які діють вже на самому початку курсу. Медикамент сприяє розрідженню і виділенню в'язкого мокротиння, пригнічує кашльовий рефлекс.
  9. Солфран. Таблетки представляють групу ліків для усунення симптомів застуди і кашльового рефлексу. Медикамент можна попередньо розжовувати, запивати помірною кількістю води.
  10. Халиксол. Це таблетки та сироп без запаху, необхідні при захворюваннях дихальних шляхів з вираженим кашльовим рефлексом. Добова доза і схема лікування залежать від інтенсивності кашлю, віку пацієнта.

Ціна Аброла

Назви столичних аптек

Ціна таблеток 30 мг №20, рублів

Ціна сиропу 30 мг/5 мл флакон 100мл №1, рублів

Аптека.ру

100

120

Аптека 911

105

135

Аптека "КОСМО"

110

150

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!