Інструкція по застосуванню мікстури Кватера - склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Фінансова нестабільність, стреси на роботі викликають у людей дратівливість і нервозність. Такі стани заважають повноцінно жити і знижують працездатність. Для зняття психоемоційних розладів часто призначається мікстура Кватера, відомі й інші свідчення, при яких допомагають інгредієнти седативного лікарського препарату.

Мікстура Кватера – інструкція по застосуванню

Лікарський засіб є препаратом комбінованого дії, виявляє виражений седативний і легкий протисудомний ефект. Ліки володіє наступними властивостями:

  1. Седативна мікстура допомагає долати симптоми депресії та психічного напруження.
  2. Прийом препарату перешкоджає передчасному старінню організму.
  3. Вживання мікстури нормалізує сон, полегшує засинання і пробудження.
  4. Застосування препарату сприяє підвищенню стійкості до стресових ситуацій та поліпшенню працездатності, допомагає боротися з підвищеною стомлюваністю, тому настоянка Кватера корисна людям розумової праці студентів в період сесій.
  5. Після інфекційних захворювань мікстура підвищить захисні сили організму, полегшить відновлення імунітету.
  6. Застосовувати препарат рекомендується, щоб знімати судомні стани.

Склад

Визначають фармакологічні властивості лікарського засобу натуральні компоненти. До складу мікстури Кватера входять діючі речовини рослинного походження, він включає:

  • настій валеріани;
  • настій листя м'яти перцевої;
  • екстракт кори верби;
  • екстракт гуарани;
  • сироп малини;

Препарат містить активні елементи, які синтезовані хімічним шляхом для посилення дії натуральних компонентів:

  • магнію сульфат:
  • натрію бромід;
  • амідопірин;
  • сорбат калію;
  • лимонну кислоту.

Мікстура Кватера готується на основі допоміжних речовин, до її складу у виробничих умовах включають:

  • консервант – бензоат натрію;
  • дистильовану воду.

Форма випуску

Мікстуру випускають в темних скляних флаконах та у зовнішній картонній упаковці з інструкцією. Існує два варіанти приготування лікарського засобу: на фармацевтичних потужностях і в аптеці. У разі приготування ліків в аптечних умовах консервант бензоат натрію не додають, тому термін зберігання настойки складає всього 3 дні. Ціни на ліки прийнятними – 75-150 рублів. Споживачеві мікстура Кватера відпускається в безрецептурном порядку. В аптеках можна купити аналоги препарату: Ново-Пасит, Персен, але ціни на них вище.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Використовується мікстура Кватера як седативний препарат і як протисудомний засіб завдяки властивостям складових компонентів:

  1. Кореня валеріани. Багатий склад біоактивних елементів рослини визначає лікувальні властивості. Валеріану використовують для відновлення сил. Активні компоненти, що впливають на центральну нервову систему, знижують її збудливість, сприяють розширенню коронарних судин, знижують тиск. Валеріану застосовують для заспокоєння, для зняття стресу і істеричних станів, від безсоння, як антидепресанту при неврозах. Має протисудомну дію, знімає епілептичні припадки, біль, припливи крові до голови.
  2. М'яти перцевої. При впливі м'ятного ментолу на холодові рецептори відбувається звуження поверхневих капілярів і розширення кровоносних судин внутрішніх органів. Це властивість використовують для зняття болю при мігрені, в області серця при стенокардії. В медицині використовують спазмолітичні, судинорозширювальні, знеболюючі властивості м'яти.
  3. Гуарани. Рослина містить гуаранін, який за хімічним складом нагадує кофеїн. Додатково активна речовина включає кардіостимулятори теофілін, теобромін, поліфеноли, вітаміни А, В, Е. Препарати з рослини використовують для усунення втоми, підвищення концентрації уваги і працездатності; як протиспазматичний засіб при болю (мігрені).
  4. Кори верби. Рослина містить біоактивні елементи, глікозиди саліцилової кислоти, флавоноїди, дубильні речовини, таніни. Благодійно впливає на нервову систему, покращує стан судин і мікроциркуляцію крові в головному мозку, сприяє зниженню підвищеного потовиділення. Надає болезаспокійливий, жарознижувальний, протизапальний ефект.
  5. Малини. Складові сиропу: глюкоза, сахароза, фруктоза, пентоза, лимонна, яблучна, саліцилова кислоти, вітаміни А, В, С, РР, мікроелементи сприяють підтримці на необхідному рівні працездатності при розумовому або фізичному напруженні, перешкоджають тромбоутворенню, мають протисклеротичні властивості.
  6. Натрію броміду. Відноситься до седативну засобів. Надає позитивний вплив на центральну нервову систему, на регулювання процесів збудження і гальмування. Використовують як ефективний заспокійливий засіб у боротьбі з істеричними станами при неврозах, при судомах, епілепсії, тахікардії.
  7. Амідопірину. Знімає гарячкові стани, втамовує біль.

Показання до застосування

Різноманітністю лікувальних властивостей активних елементів пояснюється можливість широкого застосування ліки. Як ефективне заспокійливий засіб препарат призначають, щоб усунути:

  • порушення сну;
  • тривожність;
  • фобії;
  • істерію;
  • стрес;
  • втома.

Схвальні відгуки отримала мікстура Кватера як ефективне заспокійливий засіб у період менопаузи. При клімаксі відбувається зміна гормонального фону в організмі жінки, спостерігаються часті емоційні розлади, іноді депресії – ліки допомагає усувати такі симптоми менопаузи. Додатково для клімактеричного періоду властиві підвищене потовиділення і припливи крові, у таких ситуаціях мікстура Кватера є ефективною.

Як протисудомний засіб препарат в даний час використовують рідко. Згідно інструкції, ліки призначається як седативний і знеболюючий засіб для лікування:

  • головного болю;
  • неврастенії;
  • неврозів;
  • тимчасових психоемоційних розладів (підвищеної збудженості, депресії, тривожного, панічного, істеричного стану, безсоння).

Протипоказання

Хоча мікстура Кватера переважно складається з натуральних компонентів, приймати її самостійно не можна. Препарат протипоказаний, якщо існує індивідуальна непереносимість бромідів. Випадки алергічних проявів на складові рослинного походження зустрічаються рідко, але необхідно враховувати й таку можливість, якщо немає реакції на бром.

Як приймати мікстуру Кватера

Для прийому ліків потрібно призначення лікаря. Як седативний засіб для зняття напруги, для заспокоєння, проти безсоння, підвищення працездатності мікстура Кватера приймається по столовій ложці один раз на день перед сном. При наявності судом або спазмів, частих головних болів рекомендується збільшити щоденне вживання до 2-3 разів по столовій ложці. Тривалість курсу лікування індивідуально для пацієнта визначає фахівець.

Побічний ефект

Небажані реакції на активні речовини, які містить мікстура Кватера, трапляються рідко. Існують відгуки приймали ліки про наявність алергічних проявів: гіперемії шкіри, свербежу, печіння, кропив'янки, висипів, набряку Квінке. Ліки іноді викликає сонливість, втомлюваність, запаморочення, головний біль, загальмованість, втрату координації, нудоту, блювоту.

Особливі вказівки

Існують застереження про те, що мікстура Кватера здатна викликати у людей похилого віку інтоксикацію. Це пов'язано зі зниженням з віком швидкості виведення брому та ризиком його накопичення. Не рекомендується приймати ліки особам, зайнятим на небезпечних ділянках виробництва або на роботі з вимогами підвищеної уваги. Ліки несумісний з алкоголем.

Мікстура Кватера при вагітності

Виношування малюка часто супроводжується емоційними розладами, підвищеною збудливістю, дратівливістю. Мікстура Кватера здатна усунути такі прояви. Самостійно приймати ліки не рекомендується, необхідно призначення лікаря. Фахівець може оцінити стан пацієнта, порівняти необхідність лікування та ризик для плоду.

Для дітей

Інструкція містить застереження про те, що мікстура Кватера протипоказана новонародженим. Щоденний прийом препарату може призначить лікар дітям у віці після одного року. Дозування мікстури для дитини – одна чайна ложка на добу перед сном. Мікстура Кватера допомагає відновити психоемоційний стан дитини, зняти підвищену збудженість.

Відгуки

Ольга, 45 роківДовгий час страждала безсонням. Допомогла мікстура Кватера. Ліки замовила в рецептурному відділі аптеки, приготували швидко – забрала через 4 години після замовлення. Приймаю щодня перед сном. Нарешті виспалася, відбулося відновлення емоційного стану, заспокоїлася, кудись зникла дратівливість.
Світлана, 52 рокиВідчувала себе погано – змучили припливи, жар. Знайома сказала, що їй допомагає Мікстура Кватера. Я теж вирішила приймати ліки. В аптеці здивувала ціна – всього 80 рублів. Вживаю щодня вже другий тиждень, стан значно покращився, припливи зникли, сон став спокійніше, відчуваю себе добре, помітила підвищення працездатності.
Олена, 28 роківостаннім часом дуже багато доводиться вирішувати питань, іноді залишаюся після роботи. Помітила, що почала зриватися, кричати на роботі і вдома. Сусідка сказала, що є перевірений засіб – мікстура Кватера. Випробувала ліки – результат перевищив очікування. Через тиждень прийому помітила, що заспокоїлася і на роботі стала швидше управлятися.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!