Склад і інструкція із застосування крапель Морозова - дозування і протипоказання, аналоги і ціна

Для зняття тривожності, заспокоєння нервів, гарного сну лікарі рекомендують приймати седативні засоби. Якщо протипоказані синтетичні ліки, то допоможе застосування такого препарату, як краплі Морозова. Їх можна зробити в домашніх умовах або купити в аптеці за доступною ціною. Перед прийомом слід уважно ознайомитися з інструкцією, щоб вибрати відповідну схему лікування.

Що таке краплі Морозова

Ліки відноситься до фармакологічної групи седативних препаратів. Надає заспокійливу, гіпотензивну, спазмолітичну дію на серцево-судинну і нервову системи. Краплі названі так на честь лікаря, який вирішив поєднати користь кількох натуральних настоянок і екстрактів в одному лікарському засобі. Препарат накопичується в організмі, тому максимальний ефект досягається через тиждень після початку застосування. Термін придатності до розтину – 3 роки. Після того, як краплі відкриті, потрібно використовувати їх не більше 2 тижнів.

Склад

За основу взято прості компоненти, які можна змішати самостійно. Багато людей готують заспокійливий засіб у домашніх умовах, купуючи потрібні інгредієнти і поєднуючи їх в необхідних пропорціях. Для виготовлення седативних крапель використовуються наступні компоненти:

  • настоянка валеріани – 2 частини;
  • корвалол – 4-5 крапель;
  • перцева м'ята – 3-4 краплі;
  • настоянка глоду – 1 частина;
  • настоянка собачої кропиви – 2 частини.

Варіанти крапель з додаванням димедролу рекомендується купувати тільки після консультації лікаря. Ця настоянка має багато протипоказань, краплі можуть викликати небажані побічні дії. Якщо готувати настоянку Морозова будинку, то потрібно взяти флакон з темного скла і відміряти всі інгредієнти в потрібних пропорціях. Лікарський засіб можна вживати одразу після змішування, довго зберігати краплі не рекомендується.

Показання до застосування

На думку фахівців, настоянка Морозова не є серйозним лікарським засобом. При призначенні враховується стадія захворювання: краще використовувати їх, коли перші симптоми тільки помічені. Ось основні показання до застосування крапель:

  • стресові стани;
  • нервова збудливість, тривожність;
  • початкова стадія гіпертонії;
  • вегето-судинна дистонія;
  • прискорене серцебиття;
  • неврози;
  • порушення сну;
  • рецидивам серцево-судинних захворювань.

Препарат, прийнятий по інструкції, швидко знімає дратівливість, нервозність, позбавляє від хвилювань. Склад настоянки Морозова визнаний прийнятним і ефективним. Всмоктуючись у шлунку, краплі починають діяти вже через кілька хвилин. Якщо після прийому немає ефекту (тиск не знижується, збудження не проходить), потрібно повідомити лікаря, що засіб неефективно. У цьому випадку настоянку Морозова замінять на більш сильне ліки.

Протипоказання

Склад крапель Морозова включає натуральні екстракти і настойки. Готовий препарат та інгредієнти для його приготування (крім димедролу) відпускаються в аптеках без рецепту від лікаря. Однак це не означає, що протипоказання для застосування крапель відсутні. Не можна пити настоянку Морозова:

  • дітям до 14 років;
  • пацієнтам з алергією на препарат;
  • гіпотонікам.

Краплі містять спирт, тому лікарський засіб не рекомендується вживати особам з алкогольною залежністю. При лактації та виношуванні дитини краплі призначають з особливою обережністю, так само як і під час вагітності. Для дітей до 18 років коктейль з лікарських засобів застосовують під контролем лікаря. При недотриманні рекомендацій передозування настає, яку можна визначити за наступними симптомами:

  • зниження частоти серцевого ритму;
  • гіпотонія;
  • запаморочення;
  • загальмованість;
  • сонливість;
  • нудота і блювання.

Як приймати краплі Морозова

Настоянку Морозова приймають всередину, дотримуючись дозування, зазначену в інструкції. Перед вживанням слід струсити флакон, відміряти потрібну кількість засобу і розбавити невеликою кількістю води. Для 25-30 крапель потрібно 50 мл рідини. При різних захворюваннях використовуються різні дози лікарського засобу:

  • підвищений тиск, стресові стани – 30-35 крапель;
  • нервозність, тривожність – 15-20 крапель 3-4 рази на добу;
  • безсоння – 40 крапель за 20 хвилин до сну.

Рішення про тривалість терапії приймає лікар. Для лікування початкової стадії гіпертонічної хвороби курс повинен бути не менше 2 тижнів. Після цього періоду рекомендується зробити перерву на 1 місяць. Якщо краплі приймалися правильно, згідно інструкції, то накопичені організмом речовини допоможуть підтримувати потрібні показники тиску.

Ціна на краплі Морозова

Настоянка Морозова в краплях має доступну ціну, тому покупці віддають її іншим седативну засобів, які коштують набагато дорожче. У Санкт-Петербурзі, Москві та інших російських містах вартість лікарського засобу залежить від об'єму флакона і складових компонентів.

Назва

Обсяг

Ціна (руб)

Настоянка Морозова

22,5 мл

25-37

45 мл

58-63

Аналоги

Коли краплі відсутні в аптеці, лікарі рекомендують замінити настоянку Морозова на один з ефективних аналогів. Можна скористатися для зниження тиску кожним з компонентів ліків – настоянкою валеріани, глоду або пустирника. Аналогічною дією володіє настоянка півонії і Валокордин. Існує препарат, який має такі ж інгредієнти, як і мікстура Морозова. Він називається Валемидин, проте вартість цього засобу трохи вище.

Відео: як зробити краплі Морозова в домашніх умовах

392. Настойка для нервової і серцевої системи з 5 трав. Амурка онлайн

Відгуки

Вікторія, 45 роківМ'яке заспокійливе, яке допомагає, коли понервуєшся або не можеш просто так заснути. Раніше купувала готовий засіб Морозова в аптеці біля будинку, зараз навчилася готувати сама по рецепту в інтернеті. Хоч краплі і зовсім нешкідливі, але не раджу приймати їх в середині робочого дня, щоб не ходити потім як сонна муха.
Ольга, 28 роківРаніше користувалася від безсоння тільки валеріаною, але потім в аптеці побачила настоянку Морозова. Фармацевт сказала, що ця суміш допомагає набагато краще. І правда, ефект вийшов нормальний – п'ю по 30 крапель перед сном і сплю спокійно до ранку. Шкода, що перестали привозити до нас, але можна замовити через інтернет-магазин.
Марина, 37 роківПити засіб Морозова мені порадив лікар, коли я звернулася з головними болями. На прийомі з'ясувалося, що причина моєї недуги – це неправильний режим дня з-за поганого сну. Препарат коштує не так дорого, у порівнянні з іншими заспокійливими. Крім того, можна приготувати вдома, адже всі потрібні компоненти продаються без рецепту.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!