Холецистит - лікування запалення жовчного міхура

У хірургів запалення жовчного міхура в гострій формі вважається найпоширенішим захворюванням після апендициту. Згідно медстатистике, цього недугу схильні переважно люди 40-60 років. Причому жінок серед пацієнтів в 3,5 рази більше, ніж чоловіків. Своєчасне лікування допомагає врятувати життя багатьох хворих.

Як лікувати холецистит

Тактика лікарської допомоги залежить від виду та тяжкості перебігу захворювання. Калькульозним холециститом часто ускладнюється жовчнокам'яна хвороба. Некалькульозний або безкам'яного варіант недуги розвивається внаслідок дисфункції (м'язової млявості) жовчного міхура і застою жовчі або запалення, що викликається паразитами. Захворювання протікає в двох формах: гострою або хронічною. Чим лікувати холецистит?

При будь-яких формах патології жовчного міхура неодмінна умова дієвої терапії хвороби – лікувальне харчування. Основні його принципи: відмова від алкоголю, важких, жирних страв і міцних, газованих напоїв, частий прийом їжі маленькими порціями. Мета такої дієти – щадне вплив продуктів харчування на міхур і печінку. При гострому холециститі і загостреннях хронічного варіанта недуги в перші дні призначається голодування. Потім на 3-4 тижні – дієта №5а, згодом – №5 на тривалий термін.

Консервативне лікування жовчного міхура передбачає комплексне використання аптечних таблеток, лікарських трав, домашніх засобів. Хворим рекомендується пити мінеральні води, що видобуваються в Єсентуках, Желєзноводську або Боржомі. Практикуються різні методи фізіотерапії. При відсутності очікуваного результату лікарі проводять операції, видаляючи міхур.

Хронічний холецистит – лікування

При цьому захворюванні, довгостроково розвивається внаслідок бактеріальної інфекції або наявності каменів, відбувається деформація слизової і стінок жовчного міхура. Лікування хронічного холециститу повинен проводити лікар-гастроентеролог. Періоди відносного затишшя чергуються з епізодами загострень. Найважливіша умова терапії – не можна порушувати заборони дієти.

Як лікувати жовчний міхур в хронічній формі? Медикаментозне лікування полягає в комплексному застосуванні препаратів наступних груп:

  • анальгетиків– щоб зняти напад болю;
  • спазмолітиків– для усунення м'язових спазмів у міхурі та протоках;
  • холінолітиків– ліків, що підвищують тонус млявого жовчного міхура;
  • жовчогінних медикаментів та гепатопротекторів – для ліквідації застою жовчі (якщо немає каміння);
  • литолитиков– препаратів для розчинення каменів у міхурі;
  • антибіотиків– при наявності бактеріальної мікрофлори;
  • протипаразитарних препаратів – для знищення аскарид, лямблій та ін.

Гострий холецистит – лікування

Пацієнт з підозрою на такий діагноз підлягає негайній госпіталізації. Лікування гострого холециститу слід проводити в умовах стаціонару. Ця форма хвороби виникає частіше при наявності каменів. Як вилікувати жовчний міхур при гострому запаленні? Якщо стан пацієнта не є критичним, проводиться консервативна терапія. Для зняття болю призначають аналгетики, ліки, які нормалізують роботу жовчного міхура, кладуть на правий бік холод.

Бактеріальну інфекцію пригнічують антибіотиками. У перші дні практикують голодування з лужним питтям – кислоти, білки і жири змушують жовчний міхур посилено працювати. Для додаткового харчування та детоксикації організму призначають крапельниці. Якщо через 2-3 доби болі не проходять, тримається висока температура, то робиться хірургічне втручання. Це може бути пункція з дренажем міхура або його видалення.

Калькульозний холецистит – лікування

Основні принципи терапії захворювання за наявності і відсутності каменів багато в чому аналогічні. Як вилікувати калькульозний холецистит форми? Лікар вибирає режим з урахуванням того, наскільки гостро хворіє пацієнт. Крім того, терапія калькульозного виду недуги залежить від локалізації каменів. Якщо, наприклад, вони знаходяться в просвіті загального протоки, то можна застосовувати жовчогінні ліки, оскільки такі кошти можуть призвести камені в рух і закупорити жовчовивідні шляхи.

При загостренні недуги в ході стаціонарного лікування призначають голодування, знеболюючі, холінолітичні і спазмолітичні препарати, дезінтоксикаційну крапельниці. Подальше харчування повинно відповідати дієтичного стола №5а, потім №5. Лікування калькульозного холециститу без операції займає не один місяць. Суворе дотримання дієти не можна припиняти, коли гострота хвороби спаде. Заборона гострої, жирної, смаженої їжі та алкоголю має бути довічним.

Безкам'яного холецистит – лікування

Інфекція легко проникає в млявий жовчний міхур із застояною жовчю. Ознаки загострення бескаменной форми хвороби схожі з симптомами гострого калькульозного варіанти недуги. Як лікувати запалення жовчного міхура, коли каменів немає? Якщо стан пацієнта важкий, з ризиком для життя, необхідно екстрене його видалення. Консервативне лікування безкам'яного холециститу теж вимагає чималого часу. Головна умова терапії – знову-таки жорстка дієта.

Холецистит у дітей – лікування

Нерідкі випадки, коли одужання досягається завдяки корекції режиму харчування. Дієти №5а, 5 попереджають застій жовчі, утворення каменів і рецидиви хвороби. При холециститі у дітей – лікування медикаментами призначають, застосовуючи щадні ліки, з мінімумом побічних дій, у низьких дозах. Якщо необхідно, дають антибіотики, антигістамінні, антипаразитарні препарати. Ефективні фізіопроцедури, вправи лікувальної фізкультури.

Лікування холециститу в домашніх умовах

Як і раніше на першому місці – дієтичне харчування. Додаткове лікування холециститу в домашніх умовах можна проводити тільки після схвалення лікаря. Можливі варіанти:

  • вживання висівок, бурякового соку, сирих або зварених некруто яєць, рослинних олій для активізації відтоку жовчі;
  • пиття мінеральної води;
  • вправи з нахилами тулуба, неквапливий біг підтюпцем;
  • прийняття теплою (не гарячою!) ванни при відчутті насувається болю.

Лікування холециститу ліками

Сучасна медицина володіє ефективними препаратами для терапії цього захворювання. У лікуванні холециститу ліками сьогодні часто рекомендується приймати:

  • анальгетики– Кетонал, Анальгін, Баралгін;
  • спазмолітики– Но-шпа, Дюспаталин, Мебеверин;
  • препарати, що нормалізують роботу жовчного міхура – Ріабал; Платифілін; сульфат магнію, Сорбіт, Ксиліт, Холосас;
  • жовчогінні засоби– Дигестал, Фестал, Холензим, Аллохол;
  • антибіотики– Ампіцилін, Ципрофлоксацин, Фуразолідон;
  • гепатопротектори– Есенціале, Гепабене, Карсил;
  • литолитики(препарати, що розчиняють камені) – Урсосан, Эксхол, Урсофальк та ін.

Холецистит – лікування народними засобами

Рекомендовані рецепти дієвими за умови, що недуга не запущений. Ефективні народні засоби лікування холециститу, які слід приймати по 1 ст. ложці тричі на день перед їжею:

  • Відвар споришу: 1 ст. ложку аптечної трави залити однією склянкою води, поставити на водяну баню, кип'ятити півгодини, профільтрувати.
  • Настій лепехи: 1 ч. ложку дрібно нарізаних коренів заварити 1/2 склянки окропу, утеплити і наполягати, поки настій не охолоне, потім процідити.
  • Настій кукурудзяних рилець: 1 ст. ложку сухої сировини заварити однією склянкою окропу, утеплити і настоювати 1 годину, потім профільтрувати.

Відео: лікування холециститу народними засобами

8 способів лікування народними засобами жовчного міхура

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!