Зіра - що це за спеція, корисні властивості та протипоказання, в які страви додають і як вибрати

Кмин або зіра – це спеція з легким горіховим ароматом, багата макроелементами та ефірними маслами. Унікальну пряність використовують в косметології і нетрадиційної медицини, додають у випічку, м'ясо, напої, кисломолочні продукти і маринади. У кмине є навіть щось містичне – недарма подекуди на Сході молодята не розлучаються з його насінням в день весілля, щоб шлюб був щасливим. Приправа з оригінальним гоструватим смаком зробить нудні блюда вишуканими та допоможе уникнути проблем зі здоров'ям, якщо знати, як її правильно вибирати, зберігати і застосувати.

Що таке зіра

Одне-чи дворічна рослина зіра – близький родич коріандру, анісу і кропу, що видно з суцвіттям, які збираються в характерні парасольки. Досягає у висоту близько 30 см, має тонкі ниткоподібні листя, яскраво-червоні або білосніжні квітки. Насіння кмину великі, довгасті, відрізняються сильним ароматом і смаком, швидко опадають після дозрівання. Батьківщиною знаменитої індійської спеції вважається Середня Азія, але сьогодні її культивують у сусідній Південно-Східній і Центральній Азії, Північній Африці, Ірані, Латинській Америці і Середземномор'ї.

Склад і калорійність

Енергетична цінність зіри становить 375 ккал на 100 г продукту, але навіть спортсменам, що стежать за вагою та споживанням вуглеводів, не варто лякатися високої калорійності спеції. В столовій ложці вміщується приблизно 15 г приправи, у чайній – всього 6. Кмин переважно складається з води і харчових волокон, які покращують мікрофлору кишечника і знижують рівень холестерину. «Римський кмин» містить мікроелементи, необхідні для нормального функціонування організму – кальцій, магній, залізо, калій, натрій, фосфор, цинк.

Корисні властивості

Кмин – східна приправа, знахідка для гурманів і джерело всіляких макроелементів. Про властивості і користь цієї прянощі йдеться навіть в роботах Гіппократа. Вживання насіння зіри рекомендується при проблемах з травленням, нервової або серцево-судинною системою, дихальними шляхами. Спецію також додають в їжу, при надмірній вазі, нудоти під час вагітності, діабеті, призначають для профілактики раку. Індійська приправа збагачує смак і аромат будь-якої страви, сприятливо впливає на самопочуття, зовнішній вигляд, здоров'я людини:

  • Знижує ризик виникнення інфаркту.
  • Надає заспокійливу дію на нервову систему. Рекомендується при безсонні, хронічної втоми, апатії, нервовому виснаженні, стресі.
  • Надає сечогінний ефект.
  • Покращує зір.
  • Стимулює роботу головного мозку.
  • Має тонізуючий ефект, антиоксидантні і дезодорують властивостями.
  • Призначається при недокрів'ї або анемії, позитивно впливає на стан крові.
  • Є афродизіаком.
  • Попереджає утворення тромбів.
  • Нормалізує апетит, покращує травлення, обмін речовин.
  • Зменшує головні болі.

Насіння зіри

Незалежно від сорту, насіння зіри зовні нагадують кмин, але володіють іншим ароматом і смаком, який посилюється при обсмажуванні або розтиранні в теплих руках. Вони бувають прямими або злегка дугоподібними, мають поздовжні ребра, довжину до 5 мм. Кмин вводять в раціон при схильності до утворення ракових пухлин із-за спадковості або умов праці. Цю пряність бажано подрібнювати в порошок безпосередньо перед додаванням в блюдо або виготовленням для примочок ранок, компресів, інших заготовок для зовнішнього застосування.

Різновиди

Кожна з різновидів зіри відрізняється особливим смаком, кольором, запахом. Перська кмин – це великі насіння з жовто-зеленуватим відтінком, перед додаванням в блюдо їх обсмажують. Темний кирманский кмин у тепловій обробці не потребує, він дрібний, з гострим ароматом, концентрованим смаком. Менш поширені сирійський і набатейське, ці спеції купують в місцях збору, як сувенір з екзотичного куточка планети. Знайома, але рідко зустрічається з-за наркотичних властивостей пряність буниум.

Застосування

Кмин визнають не тільки в нетрадиційній, але і в офіційній медицині, яка з великою недовірою ставиться до всіляких трав та коріння. Наприклад, у стоматології використовують міститься в його насінні речовина – тимол. Виключно корисну спецію застосовують в косметології, кулінарії, домашній аптечці. Прянощі додають у продукти харчування в якості секретного інгредієнта фірмових страв, щоб поліпшити їх смак і аромат. Зіра – це здоров'я, краса, задоволення від їжі, але важливо знати, як правильно застосовувати унікальну приправу:

  • Додавши дві чайні ложки спеції в склянку окропу, готують напій з легким проносним, сечогінним дією. Відвар насіння допоможе людям, які дотримуються жорсткої дієти, змушені відмовитися від певних страв і з-за цього мають проблеми зі стільцем.
  • Чорний кмин додають в гарячі напої, щоб полегшити запальні процеси органів малого тазу, які спостерігаються у породіль.
  • Слабкий відвар з ненав'язливим ароматом спецій дають дітям при кольках.
  • Семена кмину додають у кефір, ряжанку, кумис, інші кисломолочні продукти, напої та страви, щоб не тільки надати цікавий смак і аромат прянощів, але і уникнути здуття живота.
  • Подрібнене насіння зіри накладають на порізи, садна, інші ушкодження. Завдяки заживляющему, заспокійливого ефекту, приправа сприяє відновленню тканин.
  • Маски, в'язкі кашки на основі спеції наносять на шкіру для відбілювання, видалення пігментних плям, веснянок.
  • При зовнішньому застосуванні приправа допомагає боротися з прищами, висипом. Подрібнене насіння заспокоюють розширені пори, нормалізують секрецію, перешкоджають рясному виділенню шкірного сала.
  • Спецію змішують з оливковою олією, додають у раціон при проблемах з селезінкою, призначають для профілактики захворювань нирок.
  • Відвар слабкої концентрації рекомендується жінкам під час лактації – при годуванні груддю. Воду кип'ятять, змішують з меленою приправою, приймають для збільшення вироблення грудного молока. Ще один рецепт – подрібнити чайну ложку насіння, додати в масу таку ж кількість цукрового піску. На смак молока пряність не впливає, дитина не відмовиться від грудей.
  • Маски з насіння зіри усувають лупа, покращують кровообіг шкіри голови, стимулюють ріст волосся.
  • Приправу додають у страви з бобів, картоплі, квасолі, щоб зменшити бродіння і поліпшити смак, аромат. Настоянка спецій усуває здуття живота, діарея, метеоризм, виводить гази, попереджає блювоту, нудоту.
  • Олія насіння зіри втирають в шкіру для підвищення пружності грудей, ефект посилюється при регулярному контрастному душі.
  • Подрібнене насіння змішують з медом, вживають для поліпшення пам'яті. Пропорції – чайна ложка приправи на столову ложку меду.
  • Кмин допомагає при лікуванні бронхіту, сильного кашлю з виділенням мокротиння.
  • Щоденне полоскання рота відваром насіння позбавляє від неприємного запаху з порожнини рота. Настоянка має тонкий смак, аромат прянощів, не викликає печію.

Куди додавати приправу

Зіра не відноситься до числа універсальних приправ, так як має оригінальний, самостійний смак. Кмин використовують при приготуванні мексиканських закусок – молі, курячих крилець, кіноа, буріто, чилі кон карне, кесадільї, фахитас. Але швидка гостра їжа, пряний маринад для м'яса або соус на швидку руку – далеко не межа. Приправу додають у традиційні страви багатьох кухонь світу, наприклад, ковбасу суджук, грецькі долмадес, хумус. Список страв, які для аромату додають насіння зіри, величезний і регулярно поповнюється новими рецептами:

  • Подрібнене насіння кмину дарують легкий горіховий смак і аромат прянощів м'ясного фаршу для домашніх ковбасок, рубаних котлет, копчених сосисок. Приправу додають в маринад для шашлику, барбекю.
  • Класичний плов з бараниною і багато інші східні страви обов'язково готують з додаванням зіри. Кмин додають до тушкованого м'яса, хінкалі, мусаки з баклажанів, манта на пару, люля-кебабу, іншим відомим страв, смак і аромат яких багато в чому залежить від спецій.
  • Мелені насіння входять в чаман – традиційну приправу для вірменських страв з східними прянощами.
  • Ряжанка, свіжий сир, будь-які кисломолочні продукти або страви з кмином – це легкий, але поживний перекус, альтернатива сухомятке, фастфуду. Меленим насінням посипають бутерброди з м'яким сиром.
  • Свіжовичавлений або магазинний томатний сік з сіллю, кінзою, насінням зіри та іншими приправами має освіжаючий смак, швидко втамовує спрагу. Спеції додають у компот, щоб надати напою зігріваючий аромат східних прянощів.
  • Щіпка меленої зіри гармонійно доповнить будь-яку підливку, подарує їй неповторний смак, незалежно від основних інгредієнтів та інших прянощів.
  • Подрібнене насіння кмину додають у морепродукти. Він поєднується з креветками, кальмарами, смаженою рибою.
  • Приправа користується попитом у вегетаріанців, які хочуть урізноманітнити прянощами смак і аромат страв з картоплі, рису, сочевиці, нуту. Перед приготуванням овочевих страв в розігріте масло для смаження додають насіння кмину.
  • Сметана, змішана з меленим насінням зіри – швидкий соус, яким можна заправити улюблений салат. Його рекомендується додавати в перші страви замість жирного майонезу.
  • Для більш багатого смаку прянощів суміш часнику, кмину, коріандру додають в супи.
  • Випічка з цією приправою має більш вишуканий смак. Для посипання домашнього хліба, несолодких булочок, коржів можна використовувати цілі плоди.
  • Насіння кмину подарують оригінальний смак і аромат прянощів домашнім заготівлях. Їх додають до маринаду для консервації або квашення томатів, огірків, капусти, грибів.
  • Пряність зіра незамінна при приготуванні багатьох страв латиноамериканської кухні. Приправу додають цілими насінням або у вигляді порошку використовують для посилення смаку таких екзотичних страв, як енчіладас, кичари, кюфта з баранини, палак панір.

З якими поєднується прянощами

Приправа зіра має сильний смак, що запам'ятовується, тому важливо поєднувати її з правильними спеціями, які доповнюють багату палітру ароматів. Ідеальна компанія для кмину – материнка, пекучий перець, барбарис, шафран, чебрець, фенхель, кріп. Пряність входить до складу таких популярних сумішей, як каррі, курукма, чатні, гарам-масала. До солодкій випічці та інших борошняних страв додають зіру, гвоздику, кардамон і трохи мускатного горіха. Кмин чудово поєднується зі спеціями, з якими має схожий смак – коріандром, тмином.

Чим замінити зіру

Бувають випадки, коли потрібної приправи немає під рукою, але впадати у відчай чи вносити корективи в улюблений рецепт з-за цього не варто. Зіру завжди можна замінити її «братом-близнюком» – кмином, який має схожий смак і майже такий же насичений аромат. При необхідності в страву можна додати суміш перцю чилі і коріандр, кріп, аніс, але тоді воно вже не придбає тонкий горіховий присмак, яким славиться оригінальна спеція. Тому краще запасатися прянощами про запас і зберігати насіння в герметичній скляній посуді, наприклад, мініатюрних баночках з-під дитячого харчування.

Кулінарні поради

Пряність зіра, яка вважається чи не королевою східних спецій та улюбленою приправою єгипетських фараонів, що не так часто зустрічається на нашому столі. Багато господині ставляться до неї з обережністю і не вирішуються додати в щоденний раціон щось, крім солі або чорного перцю. У насінні кмину є гіркота, гострота, вгадуються солодкуватий аромат, смак і прянощі мускатного горіха, тому при правильному дозуванні ця спеція зробить блюда різноманітними. Головне – знати кілька секретів, які допоможуть розкрити смак приправи і поліпшити процес засвоєння їжі:

  1. Білий кмин обсмажують, перш ніж додати до страви. Сковорода повинна бути сухою, тому що насіння зіри вже містять масла. Спеції прогрівають не до зміни кольору, а до появи аромату.
  2. Зіру краще подрібнювати безпосередньо перед подачею або додаванням в блюдо.
  3. Перемелений кмин небажано зберігати довше місяця навіть у герметичній скляній тарі для спецій.
  4. Цілі насіння можна зберігати близько року, але не більше, інакше з'явиться гіркоту, а разом з ефірними маслами випарується аромат прянощів. Головна умова – відсутність прямих сонячних променів, доступу вологи і кисню.
  5. Масло прогрівають з підсмаженими насінням зіри і використовують його для пасерування овочів. Завдяки цьому кабачки, моркву, цибулю для рагу, аджапсандала або інших страв моментально вбирає аромати прянощів.

Як вибрати якісну приправу

Перш ніж додати кмин в улюблену страву або напій, потрібно правильно вибрати цю спецію. Тільки так насіння зіри віддадуть весь смак і аромат, подарують трапези східне настрій. Приправу можна придбати в найближчому магазині, так і на ринку. В останньому випадку важливо довіритися досвідченому торговцю прянощами і переконатися, що при зберіганні дотримувалися всі умови вологості і товарного сусідства кмину з іншими спеціями. Є кілька нескладних прийомів і загальноприйнятих правил, які допоможуть вибрати якісний продукт:

  1. Важливо звернути увагу на дату виготовлення прянощів – при тривалому зберіганні чорний кумін гіркне, набуває неприємний аромат. Це пов'язано з виділенням кминового олії, яка швидко псується і може перебити смак страви.
  2. Магазинна упаковка спецій повинна бути герметичною. При наявності розривів у приправі можуть завестися комахи (жучки легко пристосовуються до життя навіть в нещільно закритій ємності з меленим червоним перцем та іншими гострими спеціями).
  3. Спеції, які пропонують на ринку на вагу, повинні бути цільними, без сміття, домішок, трав, насіння з сторонніми ароматами.
  4. Не можна купувати прянощі, від яких виходить неприємний, затхлий запах вогкості.
  5. Перегородка між сусідніми спеціями повинна бути щільною, щоб не допустити випадкового змішування приправ або обміну запахами. Існує ризик придбати не чисту пряність, а імпровізовану суміш спецій з сумнівним букетом ароматів і специфічним смаком, який зіпсує блюдо.
  6. Свіжість спеції легко визначити, розтерши пальцями кілька насінин – насичений аромат кмину повинен з'явитися миттєво.
  7. Якщо були порушені умови зберігання, в приправі з'являться грудочки. Такі спеції купувати не можна – вони не віддадуть страві смак і аромат, навіть якщо насіння кмину попередньо підсушити або змішати з іншими прянощами.

Протипоказання

Спеція зіра має не тільки переваги, але і деякі протипоказання, як більшість інших приправ. Людям з підвищеною кислотністю, гастритом, запаленням слизових оболонок травної системи, хронічною виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки не рекомендується додавати в їжу прянощі. Кмин відрізняється високою калорійністю і вмістом вуглеводів, тому при схильності до ожиріння кількість спецій необхідно обмежити. При алергічної реакції або індивідуальній непереносимості від страв з приправою теж доведеться відмовитися.

Відео

ЗІРА КОРИСТЬ ТА ШКОДА, приправа зіра корисні властивості,

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!