Скільки зберігаються варені яйця в холодильнику: терміни і температура продукту

Для нормального функціонування людський організм потребує постійного надходження поживних речовин. Одним з улюблених продуктів у багатьох народів є яйця – це не тільки прекрасне джерело білка, але й основний компонент смачних страв, більшість з яких готується за лічені хвилини, добре і надовго насичує. Пара варених яєць, омлет з овочами або бутерброд з яйцем, пашот на сніданок – найкращий початок дня. Практично будь-яка російська господиня завжди має в холодильнику з десяток яєць про запас, але не всім відомо, як зберігати цей цінний продукт правильно.

Скільки зберігаються яйця в холодильнику

Термін зберігання яєць в холодильнику спочатку залежить від того, проходили вони термічну обробку. Сирі можуть залишатися придатними для вживання в їжу до трьох місяців, якщо зберігаються при низьких температурах (від 2 до 5 градусів вище нуля). Якщо продукт зберігається в холодильнику, але температура всередині його коливається від 5 до 15 градусів тепла, яєчка зіпсуються приблизно за місяць. Більш високі температурні умови просто не прийнятні для зберігання настільки делікатного продукту.

Якщо ж яйце сире, але розбите, поміщене в ємність з кришкою, при низьких температурах холодильника воно залишиться порівняно свіжим ще двоє діб, а без кришки покриється сухою плівкою вже за пару годин. Термін зберігання яєць не залежить від кольору шкаралупи, а виключно від її цілісності і міцності: яєчка з твердою, міцною оболонкою можуть зберігати свіжість трохи довше. Суттєво зменшує термін зберігання бруд на шкаралупі, але, якщо її помити, зруйнувавши при цьому природний захисний бар'єр, тоді яєчка протухнуть ще швидше.

Всі вищеописані терміни зберігання вказані для курячих яєць, гусячі і качині псуються швидше, тому їх потрібно вживати в їжу не пізніше, ніж через два тижні після знесення. Индюшиные яєчка залишаються придатними так само довго, як і курячі, а ось дієтичні перепелині зберігаються довше всіх інших – до 120 днів в холодильнику і приблизно місяць при кімнатній температурі. Такий тривалий термін придатності їм забезпечує великий вміст лізоциму – природного антибіотика, здатної перешкоджати розмноженню патогенних мікроорганізмів.

Окремо слід згадати про терміни придатності яєць цесарки (домашньої птиці з роду курячих), у яких шкаралупа значно міцніше і містить в 3 рази менше часу, ніж оболонка курячого яєчка, тому зберігається такий продукт при низьких температурах холодильника і навіть просто в прохолодному приміщенні набагато довше. Цесаріние яйця залишаються придатними для вживання в їжу до півроку, якщо зберігаються в умовах температурного режиму від 0 до 10 градусів тепла.

Скільки можна зберігати варені яйця в холодильнику

Продукти птахівництва, що пройшли термічну обробку, можуть не псуватися в холодильнику до трьох тижнів, якщо мова йде про яєчках, зварених круто. Яйця всмятку псуються швидше, а виною всьому жовток, який може зберігатися значно менше, ніж білок. Великодні писанки і крашанки можна вживати протягом тижня, навіть якщо вони просто лежать в прохолодній кімнаті, адже завдяки захисному шару з фарби і рослинного масла, яке використовують для додання блиску пофарбованої шкаралупі, такий продукт не псується довше.

Варені яєчка, у яких шкаралупа ціла і без пошкоджень, зберігаються краще, тому і максимальний строк придатності варених яєць в холодильнику визначається як 20 днів. Очищені продукти птахівництва повинні бути з'їдені протягом чотирьох днів – довше вони просто не пролежать. Причому зберігати їх потрібно виключно при низьких температурах повітря в герметичному контейнері. Скільки зберігаються варені яйця в холодильнику, приготовлені різними способами, ви можете дізнатися з таблиці:

Спосіб варіння

Термін зберігання

Круто

14-20 днів

Некруто

2-3 дні

Великодні

18-24 дні

Щоб варені яєчка як можна довше залишалися свіжими і їстівними, до зберігання їх треба правильно підготувати:

  1. Круто відварити протягом не менше 10 хвилин.
  2. Остудити допомогою холодної води, потім насухо витерти серветкою.
  3. Скласти в чистий сухий контейнер або емальовану посудину з кришкою, відправити на зберігання вглиб рефрижератора.

Термін зберігання в морозилці

Не кращим місцем для зберігання яєчок є морозильна камера, адже з-за тривалого впливу дуже низьких температур даний продукт втрачає практично всі свої корисні властивості. Якщо ж ви виявили серед своїх запасів яйця, термін придатності яких підходить до кінця, їх краще заморозити, щоб потім використовувати для приготування страв, а не викидати зараз. Заморожувати можна як сирі, так і варені яєчка, термін зберігання обох видів в морозилці – до одного року. Щоб заморозити сирі яйця, потрібно:

  1. Розбити їх по одному в глибоку тарілку, прибрати залишки шкаралупи, трохи збовтати виделкою.
  2. Всипати дрібку солі або цукру і розмішати для того, щоб консистенція після розморожування яєчної суміші залишалася однорідною, а не стала зернистою.
  3. Перелити яєчну суміш у чистий сухий контейнер відповідного розміру, не доливаючи на 1-2 см до країв – вона збільшиться під впливом негативних температур.
  4. Прописати на кришці контейнера дату заморозки і відправити його на зберігання в морозильну камеру.

Якщо ви хочете заморозити варені яєчка, візьміть тільки жовтки, а варені білки краще використовувати зараз, тому що після розморожування їх зерниста текстура навряд чи залишиться придатною для приготування страв. Щоб заморозити варені жовтки:

  1. Помістіть їх в глибоку каструлю, залийте холодною водою, поставте на сильний вогонь.
  2. Після закипання накрийте каструлю кришкою і залиште на 15 хвилин.
  3. Потім вийміть жовтки шумівкою, звільніть від залишків рідини, складіть у контейнер і заморозьте.

Від чого залежить термін зберігання

Є кілька факторів, від яких безпосередньо залежить термін зберігання варених яєць в холодильнику. Це:

  • температурний режим;
  • цілісність шкаралупи;
  • місце зберігання.

Основним критерієм все ж залишається цілісність шкаралупи, адже при її механічному пошкодженні час, протягом якого продукт буде зберігати свіжість і смакові якості, різко скорочується. Так, яєчка з тріснутого при відварюванні шкаралупою або повністю очищені від неї можуть зберігатися при низьких температурах рефрижератора не більше чотирьох діб. Неприємним наслідком зберігання продукту довше зазначеного періоду є небезпека зараження його патогенною мікрофлорою, що різко підвищує ризик харчового отруєння.

Як зберігати

Якщо ви хочете якомога довше зберегти яєчка свіжими і смачними, тримайте їх у чистому закритому контейнері на одній з поличок холодильника (краще верхній) біля задньої стінки, але ніяк не на дверцята рефрижератора, де для цього є спеціальні комірки. Справа в тому, що часті відкривання і закривання холодильного шафи неминуче призводять до того, що температура продуктів, розташованих на дверцятах, коливається, а не залишається стабільною. Такі перепади негативно впливають на будь-які продукти харчування, але яєчка від цього псуються набагато швидше.

Ще один факт проти зберігання яєць на дверцята рефрижератора – це те, що для тривалого терміну придатності яєчка повинні залишатися нерухомими, тому краще розмістити їх на спеціальному лотку, в якому вони продавалися, де-небудь всередині безпосередньо холодильного шафи. Розміщувати яєчка на лотку або в контейнері потрібно гострим кінцем вниз і обов'язково подалі від різко і сильно пахнуть продуктів. Яйця вмить вбирають сторонні запахи, хоча варені і очищені, вони можуть також створювати всередині холодильника не самий приємний аромат.

Температура зберігання яєць

За Гостом яйця можуть зберігатися при температурі, яка не повинна опускатися нижче нуля градусів і підніматися вище 20 градусів з плюсом. Але для збільшення їх терміну придатності рекомендується зберігати такий швидкопсувний продукт виключно всередині холодильника при температурному режимі, що не перевищує 10 градусів вище нуля. Для варених яєць верхня температурна межа повинна бути строго 5 градусів, нижня – 2, якщо ви хочете зберегти продукт свіжим і їстівним протягом максимально можливого періоду тривалістю до трьох тижнів.

Відео

Скільки зберігаються варені яйця

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!