Соя в крові

Загальний аналіз крові – це дуже важливе дослідження, яке допомагає лікарю визначити деякі відхилення від норм для здорової людини. Він показує кілька дуже важливих параметрів, серед яких важливий показник ШОЕ. Якщо зі здоров'ям у людини все гаразд, соя в крові знаходиться в межах норми. У дорослих і дітей нормальні показники розрізняються.

Що таке ШОЕ?

Еритроцити – це кров'яні тільця, які виконують дуже важливу функцію в організмі. Ці частинки транспортують кисень у крові людини. ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) – це показник, який визначається шляхом проведення дослідження загального аналізу крові. Його відхилення не завжди однозначно говорять, що у людини є якісь захворювання або запальний процес.

Якщо показник ШОЕ перевищує норму, потрібно звернути увагу й на інші дані аналізу, які можуть підтвердити наявність хвороби. Якщо ж всі інші характеристики нормальні, варто провести додаткові дослідження. Підвищення або зниження цієї характеристики – сигнал для лікаря, який він не може ігнорувати. Своєчасне вжиття заходів дозволить зберегти здоров'я людини.

Фізіологічні межі норми у жінок

Для здорової жінки є свої критерії і норма сої в крові. Швидкість осідання еритроцитів залежить від стану здоров'я і віку. Так, якщо дівчина не перебуває у стані вагітності, то цей показник повинен бути в межах від 3 до 15 мм/год, Якщо порівнювати з чоловіками, то у них ШОЕ повинна знаходитися в діапазоні від 2 до 10 мм/год., Після 60 років у жінок і чоловіків норма цього показника однакова – 15-20 мм/год.

Для вагітних дуже часто характерна підвищена ШОЕ, показник іноді досягає позначки в 25 мм/год у жінок в положенні нерідко виникає анемія, внаслідок якої спостерігається розрідження крові і підвищення швидкості осідання еритроцитів. У зв'язку з індивідуальними особливостями організму такі характеристики можуть бути різними для кожної окремо взятої людини.

Як проводиться аналіз крові?

Для початку хворому потрібно буде здати кров. Оптимально зробити це вранці та натщесерце, щоб попередити відхилення показника у зв'язку з наявністю інших факторів. Біологічний матеріал відправляється на дослідження, яке проводить спеціально навчений лаборант, або ж це робиться в автоматичному режимі з допомогою особливого приладу. Для дослідження потрібно всього кілька крапель рідини.

Визначають швидкість осідання еритроцитів за допомогою спеціального тесту, який з великою часткою ймовірності видасть реальний показник сої в крові людини. Дослідження біологічного матеріалу – процес нескладний, для його проведення потрібно приблизно годину часу. Рідина міститься в пробірку і лаборант стежить за тим, наскільки швидко осідають еритроцити на її дно. Сама плазма крові має трохи меншу щільність, ніж еритроцити, тому вони і опускаються на дно.

Дуже важливо не зациклюватися на цьому параметрі, він тільки підкаже, на що варто звернути увагу. Ефективність дослідження підвищується спільно з іншими діагностикою, які можуть більше сказати про стан людини. Весь процес дослідження має три фази, найтриваліша з них – друга, яка триває 40 хвилин. Перша і третя стадія займають по 10 хвилин. Протягом цього часу еритроцити опускаються на дно, відстоюються і перетворюються в згусток.

Показник результату дослідження отримано як наслідок простих математичних дій. Відстань, на яке опустилися червоні кров'яні тільця, ділиться на час, витрачений на цю операцію. Одиниця виміру - мм/год. Розшифровка отриманих даних проводиться фахівцем, який повинен врахувати всі супутні характеристики. Чим більш виражене відхилення показника ШОЕ від норми здорової людини, тим небезпечніше і триваліше запальний процес в організмі.

Чому рівень ШОЕ в крові підвищується?

Швидкість осідання еритроцитів говорить про те, що не все в порядку з кровообігом або ж навпаки. Іноді підвищений рівень ШОЕ обумовлений особливими причинами, такими як вагітність або наслідки хірургічного втручання. Якщо в організмі є запальні процеси або захворювання онкологічного характеру, то рівень ШОЕ буде дещо завищеними. Нормальні дані ШОЕ для різних категорій людей свої. Якщо показник високий, значить:

  1. Щільність еритроцитів знижена.
  2. В крові є велика кількість луги.
  3. Знижується рівень вмісту альбуміну.

Всі ці фактори є наслідком розрідження крові. Але на прискорення осідання еритроцитів впливають і інші моменти, наприклад, неправильне харчування, якщо в організмі спостерігається нестача вітамінів і мінералів. У немовляти ШОЕ збільшується під час прорізування зубів. Іншими причинами можуть бути гормональні порушення, вагітність, підвищена температура тіла, рак крові, туберкульоз. Таке явище часто виникає унаслідок хронічних захворювань в активній фазі.

Причини зниженої ШОЕ

Лікарі кажуть, що більш небезпечною є підвищена швидкість осідання еритроцитів. Але не варто забувати і про нижніх межах даного параметра. Причиною зниження рівня ШОЕ можуть стати наступні захворювання або патології:

  1. Поліцитемія. Кров стає дуже слизькою, а ШОЕ – мінімальною.
  2. Хвороби печінки і нирок. При цьому знижується рівень фібриногену в крові.
  3. Деякі серцеві патології.

Знижувати ШОЕ може голодування, хронічна недостатність кровообігу, вірусний гепатит, прийом деяких ліків (кальцію хлориду, саліцилатів). При епілепсії і неврозах також відзначається низька швидкість осідання еритроцитів. Але все це виявляється в процесі комплексного аналізу багатьох характеристик стану здоров'я людини, тому, призначаючи лікування, лікар повинен спиратися не тільки на ШОЕ.

Лікування при підвищеної ШОЕ в крові

Підвищений показник ШОЕ не свідчить однозначно про патологіях. Лікування призначається з метою зниження його до норми. Єдиного алгоритму для позбавлення від цього явища немає. Передусім виявляється причина підвищення ШОЕ. Для цього може знадобитися не одна лабораторне дослідження. Якщо в результаті у людини не будуть виявлені інші симптоми захворювань або запалення, то лікування не призначається.

Якщо ж причина ясна, лікар призначить відповідний курс лікування, протягом якого потрібно буде періодично здавати загальний аналіз крові і спостерігати ШОЕ. Чим ближче цей показник до норми, тим більш правильним і ефективним є лікування. Соя в крові людини – важливий показник, але необхідно контролювати цей параметр, особливо, якщо людина перебуває в групі ризику.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!