Біль в м'язах після тренування - як позбутися мазями, масажем і гарячими ваннами

При напрузі м'язові волокна можуть почати хворіти відразу або протягом 3-х наступних днів. Прибрати причину больових відчуттів, заспокоїти мускулатуру допоможуть спеціальні препарати та народні засоби. Якщо турбує біль в м'язах після тренування – як позбавитися від неї, читайте нижче.

Чому болять м'язи після тренування

Будь-яка біль під час тренування виникає через молочної кислоти в м'язових структурах. Речовина накопичується під час виконання заняття у вигляді продукту фізіологічних процесів. Коли м'язові волокна все більше скорочуються, тоді речовина підвищує печіння і больовий синдром, оскільки його концентрація збільшується. При зупинці тренування кров'ю виводиться молочна кислота з мускулатури, біль проходить, підвищується активність ферментів.

Болю в м'язах після тренування називаються «запізнюється больовий синдром». Їй схильні люди, що випробували незвичне навантаження. Больові відчуття виникають внаслідок дрібних розривів м'язових структур. Тіло людини реагує на такі мікротравми болем. Загоєння після розривів дозволяє далі рости м'язі, синтез білка і гормони служать будівельним матеріалом для мускулатури, яка набирає вагу, об'єм.

Як зменшити біль в м'язах після тренування

Невід'ємним показником прикладених зусиль під час вправ називають неприємні больові відчуття, уникнути які допоможе правильне харчування, ретельна гімнастика, розминка перед тренуванням і заминка зі статичною розтяжкою м'язів, релаксація, повноцінний сон. За допомогою нижчеперелічених дій можна зменшити біль в м'язах після тренування:

  1. Елімінація, або розпад продуктів метаболізму через рясне пиття.
  2. Контрастний душ по завершенню тренування хвилин на 10.
  3. Прийом антиоксидантів, вітамінного комплексу, протизапальних засобів.
  4. Масаж хворої, пошкодженої області м'язових волокон.
  5. Забезпечення руху м'язів для якнайшвидшого їх відновлення.
  6. Плавання (будь повільні водні процедури).

Мазь від болю у м'язах після тренування

Спортсменам полегшити стан допомагають засоби зовнішнього застосування. Підійде не будь-яка мазь для м'язів після тренування. Виходячи з інтенсивності, тривалості болю можна вибрати один з видів кремів: охолоджуючий, зігріваючий, з сильним знеболюючим ефектом. Важливо визначити характер больового синдрому. Розігрівати м'язи не можна при гострих травмах, при набряклості полегшують стан кошти з охолоджуючим ефектом.

Як зняти м'язовий біль після фізичного навантаження в районі живота та інших областях? Список діючих мазей, що впливають на рецептори больових відчуттів:

  • Фастум;
  • Капсикам;
  • Троксевазин;
  • Венорутон;
  • Вольтарен;
  • Долобене;
  • Финалгон.

Ефективність мазей доводиться їх впливом на м'язи у вигляді:

  • підвищення еластичності, розслаблення тканин;
  • лікування дискомфорту;
  • поліпшення кровообігу;
  • позбавлення від продуктів метаболізму;
  • відновлення обмінного процесу.

Таблетки від м'язового болю

Нестероїдні протизапальні препарати полегшують сильні неприємні відчуття, ліквідують набряк і запалення. Приймати такі таблетки від болю в м'язах після тренування регулярно не варто: вони завдають шкоди органів (печінки і шлунку людини), а також здатні послабити і пригальмувати відновні процеси. Препарати НПЗП діють на час. До них відносяться:

  • Аспірин;
  • Ібупрофен;
  • Нурофен.

Гаряча ванна після тренування

Деякі люди вважають, що впоратися з м'язовим стресом допомагає лазня, гаряча ванна після тренування. Науково доведено, що регенеруючого впливу на мускулатуру вона не справить. Запалення м'язової структурі виникає при навантаженні, тому не рекомендується ще більше розігрівати організм. Як швидко відновити м'язи після тренування? Рекомендують теплу ванну з додаванням морської солі. Забезпечити знеболювання допоможе контрастний душ. Чергування холодної води та гарячої бадьорить, додає енергію і силу.

Масаж

Регенерувати м'язові клітини, забезпечити киснем і поліпшити працездатність допоможе масаж після тренування. Швидким рішенням, як розвантажити суглоби і пом'якшити мускулатуру, буде масаж льодом. Охолодження забезпечить позбавлення від болю, яка може з'явитися через пару днів. Як зняти біль у м'язах після тренування? Для цього потрібно до місця локалізації болю прикладати лід на три хвилини. Потім можна поплавати або виконати легкі фізичні вправи.

Спортивний масаж роблять за 12 годин до наступного заняття. Загальні правила виконання процедури:

  1. Рухи повинні бути легкими і не переривчастими.
  2. Натискання виконуються в зонах лімфатичних вузлів.
  3. Після погладжування, підняття м'язів роблять розтирання.
  4. Початковий дискомфорт – звичайне явище: біль пройде до завершення процедури.
  5. Напрямок масажу: починають з проксимального кінця частини тіла, а закінчують від низу до верху (до проксимального від дистального кінця).

Народні засоби

При заняттях в тренажерному залі виникає ломота в тілі, вилікувати яку можна без медикаментозних засобів. Спробуйте приготувати суміш з яйця (1 шт), яблучного оцту (1 ст. л.) або скипидару (1 ч. л.). Всі інгредієнти потрібно змішати до стану густої сметани. Втирати необхідно перед сном, обгорнути вовняною ковдрою. Підійдуть і інші народні засоби від болю у м'язах:

  • борсуковий жир;
  • примочки з меду, натертого хрону;
  • компреси з гілочок верби;
  • капустяний лист;
  • перцева настоянка (щоб змащувати уражені ділянки);
  • настій з буркуну.

Відео: як позбутися від м'язовий біль після тренування

ЛАЙФХАК ЯК ПОЗБАВИТИСЯ ВІД БОЛЮ В М'ЯЗАХ ПІСЛЯ ТРЕНУВАННЯ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!