Олія розторопші для волосся - корисні властивості для лікування і відновлення, інструкція по застосуванню

Цілющі властивості розторопші (в народі чортополох) відомі давно. Витяжка з насіння рослини повертає пасмам красу, блиск, здоров'я. Розторопша абсолютно безпечна, відновлює структуру пошкодженого волосся. Застосовувати її можна в чистому вигляді або у складі масок.

Користь для волосся

В олії чортополоху знайдено мідь, йод, бор, цинк, селен, вітаміни С, В, Е, А, Д, Е, незамінні жирні кислоти (олеїнова, линолиевая, стеаринова, арахіновая). Ці мікроелементи насичують волосся здоров'ям, відновлюють їх структуру, прискорювати обмінні процеси, омолоджують клітини шкіри голови. Інші властивості розторопші для волосся:

  • усуває причини випадіння;
  • позбавляє від лупи, себореї;
  • стимулює ріст, бореться з облисінням;
  • усуває тьмяність, ламкість, посічені кінчики;
  • надає природний блиск, пружність і силу;
  • регулює вироблення шкірного сала, усуває сухість або надмірну жирність;
  • захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища;
  • за відгуками, поповнює нестачу поживних речовин і вітамінів.

Перед застосуванням витяжки потрібно перевірити схильність до алергії – нанесіть кілька крапель засобу на невелику ділянку шиї прямо під волоссям, витримуйте 10 хвилин, оцініть реакцію. Якщо немає почервоніння і набряку, використовувати продукт можна без побоювання.

Крім очевидної користі, у олії є протипоказання. Його можна застосовувати при вагітності, лактації, ВІЛ-інфекції та Снід, з обережністю використовувати дітям до 12 років. Якщо екстракт рослини не розбавляти, на шкірі може з'явитися висип. Продукт продається в аптеках, магазинах або в інтернеті, вартість 100 мл складе приблизно 250 рублів.

Можна використовувати самостійно приготовану витяжку. Для цього знадобиться жменю насіння розторопші і 500 мл рослинного масла. Насіння подрібнюються до стану борошна за допомогою кавомолки, змішуються з рослинним маслом, витримуються півгодини на водяній бані. Через добу настоювання суміш проціджують. Інший спосіб приготування: взяти борошно розторопші, залити підігрітим оливковим маслом (кількість повинна удвічі перевищувати обсяг насіння), залишити в термосі на 2 тижні. Зберігати готовий продукт потрібно в холодильнику.

Застосування олії розторопші для волосся

Використовувати масло чортополоху можна по-різному. Одні додають в шампуні, інші використовують чисту суміш, треті використовують при приготуванні масок. Трихологи радять поєднувати зовнішнє нанесення продукту з внутрішнім прийомом. Це додатково допоможе поліпшити стан шевелюри, надати їй блиск, позбавити від сухості і посічених кінців.

Використання олії розторопші в чистому вигляді

Для краси та здоров'я волосся будь-якого типу можна використовувати чисте масло розторопші. Найпростіший метод застосування – нанесення його на всю довжину. Попередньо підігрійте його на водяній бані, потім нанесіть на брудні волосся, витримайте 3-4 години під шапочкою, ретельно змийте шампунем.

Щоб повернути блиск, усунути тьмяність і млявість, додайте невелику кількість масляної витяжки в шампунь, бальзам або маску. Наносьте їх стандартно, після промивайте з особливою ретельністю, щоб не залишилося жирного нальоту. Це допоможе зміцнити коріння, усунути лупа, облисіння і відновити пошкоджену структуру.

Рецепти домашніх масок

Розторопша для волосся в косметології і трихолог частіше застосовується для виготовлення лікувальних масок. В домашніх умовах їх можна робити так часто, як заманеться, користі від цього тільки більше.

Для зростання

Для прискорення росту волосся, пробудження сплячих цибулин-фолікулів і профілактики алопеції витяжку з насіння розторопші змішують з маслом чайного дерева або виноградних кісточок, оливковою і вітамінним комплексом в капсулах (А, Е) у рівних частинах. Всі компоненти злегка підігріваються, наносяться на брудні волосся. Зверху треба надіти поліетиленову шапочку і укутати рушником. Через півгодини можна змити маску.

Для зміцнення

Якщо в організмі не вистачає вітамінів, волосся випадає, січеться, тому потрібно додатково їх підживити. Склад з рівних пропорцій жирної сметани, масляної витяжки розторопші, ефірного масла апельсина, яблука та рідкого меду зміцнить коріння, поліпшить стан шкіри голови, запобігає сухість кінчиків.

Всі компоненти збиваються блендером до стану крему наносяться на брудні волосся, витримуються 30-60 хвилин під шапочкою для душу. За рахунок вітамінів відбувається відновлення структури. Маска також допомагає зупинити сезонне випадання волосся, а якщо її втирати в нігті і змивати через півгодини, то нігтьова пластина не буде ламатися.

Поживна маска для сухого волосся

Схильні до сухості волосся більше потребують зволоження, захист і харчуванні. Для них буде корисною маска з рівних частин масла будяків і будь-якого іншого (частіше беруть оливкова), меду, одного жовтка і декількох крапель соку алое. Всі інгредієнти злегка підігріваються, збиваються. Суміш відразу ж потрібно використовувати. Після 30-45 хвилин витримки маска змивається. Регулярне проведення такої процедури усуває тьмяність, млявість, надає силу волоссю.

Проти лупи

Якщо лупа з'явилася з-за недостатнього очищення шкіри голови, то допоможе наступна маска: змішати 30 мл олії розторопші, 1 жовток, 15 мл коньяку, 40 г вівсяних пластівців (перемелених до стану борошна) і десертну ложку лимонного соку. Суміш підігрівається, наноситься на шкіру голови, зверху надягають шапочку. Через півгодини маска змивається м'яким шампунем. Це очистить коріння від пилу, бруду, зміцнить їх, перешкоджає розвитку лупи.

Якщо себорея викликана грибком, то перемогти його може склад з рівних частин (30 мл) олії розторопші і реп'яха, яєчного жовтка. Компоненти підігріваються, наносяться на шкіру голови, втираються, залишки розподіляються по всій довжині. Через 40 хвилин маска змивається шампунем. Мити волосся потрібно ретельно, тому що репейная витяжка важко змивається.

Для блиску

Часте використання фена, плойок, фарбування призводить до сухості, ламкості волосся. Для відновлення їх сили і повернення блиску змішують 30 мл олійного витяжки розторопші, по 1 ампулі вітамінів А і Е, 5 мл ефірного масла троянди. Складові злегка підігріваються на водяній бані, розподіляються по всій довжині і кінчиків волосся. Зверху потрібно обмотати голову поліетиленовою плівкою, надіти шапочку. Через годину витримки маска змивається. Повторювати процедуру потрібно кожні 5 днів курсом 2 місяці.

Для дуже ослаблених, перепалених волосся без блиску допоможе нанесення кожні 3 дні маски з рівних кількостей масел оливи та розторопші, 2-3 жовтків перепелиних яєць. Суміш наноситься на всю довжину, закутується, витримується 40 хвилин. Курс лікування триває місяць.

Відео

ТРИХОЛОГ: як ВИКОРИСТОВУВАТИ МАСЛО ДЛЯ ВОЛОССЯ (3 ради)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!