Суха шкіра голови - зволоження та живлення масками, маслами, медикаментами або рецептами народної медицини

Чутлива шкіра, схильна до сухості і лущення, гостро потребує дбайливого догляду. Під впливом агресивних факторів волосся стають ламкими і тьмяними, зовнішній вигляд зачіски залишає бажати кращого. Не варто ігнорувати надмірну сухість шкіри голови, інакше проблема лише поглиблюється. Важливо звернутися за консультацією до трихолога, дерматолога, почати комплексне лікування для швидкого поліпшення стану шкірних покривів.

Що таке суха шкіра голови

Цей неприємний симптом супроводжується сильним свербінням, лупою, лущенням. Верхній шар епідермісу під впливом провокуючих факторів відмирає, і приховати присутність ороговілих частинок у волоссі практично неможливо. Якщо не звернути уваги на таку симптоматику, волоски поступово стоншуються, випадають, прогресує вогнищева алопеція.

Така проблема зі здоров'ям частіше виникає в осінньо-зимовий період, має сезонний характер, доставляє пацієнтові неприємні відчуття і внутрішній дискомфорт. Під впливом провокуючих факторів порушується робота сальних залоз, в результаті чого клітини втрачають здатність утримувати вологу, патологічно знижується її показник в епідермісі. Якщо вчасно і правильно підібрати ефективний засіб від сухості шкіри голови, можна швидко позбутися від неприємної симптоматики.

Причини

Частіше зазначена проблема зі здоров'ям розвивається в період сезонного авітамінозу. На поверхні шкіри формуються мікротріщини, тріщини, в які потрапляє пил, хімічні речовини, різні забруднення. Волосся стають ламкими і сухими, з'являється лупа. На цьому список причин, чому суха шкіра голови, не закінчується. Трихологи виділяють інші фізіологічні фактори:

  • неправильне харчування (вживання у великих кількостях фастфуду, жирної, солоної, копченої і смаженої їжі);
  • наявність шкідливих звичок (куріння, прийом великих порцій кави і алкоголю);
  • малорухливий спосіб життя (відмова від прогулянок на свіжому повітрі, фізична пасивність);
  • повсякденне використання неякісної косметики для волосся, присутність в складі потенційних алергенів;
  • миття голови в надмірно гарячої води, регулярне використання фена для сушіння пасом;
  • часте фарбування, використання неякісної фарби;
  • тривале перебування під пекучим сонцем без головного убору;
  • генетична схильність, коли сухість шкіри передається у спадок;
  • харчова алергія на певні продукти харчування з добового раціону;
  • період менопаузи;
  • зневоднення організму;
  • зміна гормонального фону зважаючи прогресуючої вагітності.

Підвищена сухість епідермісу часто стає вираженим симптомом внутрішнього захворювання. Вирішити проблему зі здоров'ям не вийде, поки лікар разом з пацієнтом не вдасться перемогти основний діагноз. Можливі такі шкірні захворювання, як псоріаз, себорея, екзема, стригучий лишай, дерматит. Не варто виключати грибкове ураження. Інші патологічні фактори:

  • порушення обміну речовин;
  • гінекологічні захворювання;
  • проблеми в роботі щитовидної залози;
  • хронічні захворювання травної системи;
  • перенесений стрес.

Як зволожити шкіру голови

Щоб нормалізувати загальний стан шкірного покриву, насамперед потрібно звернутися за консультацією до дерматолога або трихолога, пройти комплексну діагностику для розпізнавання основного провокуючого фактора. Ось загальні рекомендації фахівців:

  1. Якщо на голові розвивається алергічний дерматит, позитивна динаміка захворювання без виявлення та усунення патогенного фактора (харчового алергену) виражена слабо або зовсім відсутній.
  2. При підозрі на себорею спочатку потрібно визначити характер збудника. Частіше це грибок, винищити який можна курсом протигрибкової терапії з використанням таблеток для прийому всередину, мазей, гелів і шампунів зовнішньо.
  3. При проблемах роботи травної, нервової, ендокринної систем необхідно вчасно звернутися до вузькопрофільним спеціалістам і отримати основне лікування. Не виключено, що одним з позитивних моментів такої медикаментозної терапії буде зволоження і живлення шкіри голови.
  4. Якщо причиною сухості є сезонний авітаміноз, основна мета лікування – заповнити нестачу вітамінів в організмі. Зробити це можна шляхом внесення певних коректив у добовий раціон або після призначення лікарем спеціального полівітамінного комплексу.
  5. Псоріаз, екзема – небезпечні шкірні захворювання. Основне завдання пацієнта при їх діагностиці – чітке дотримання лікарських рекомендацій, воно помітно скоротить число рецидивів.

Маска

Якщо у волоссі з'явилися лусочки, непокоїть відчуття сухості і свербіння, насамперед необхідно сісти на лікувальну дієту, контролювати питний режим. Після діагностики лікар призначає прийом медикаментів. Крім того, за допомогою натуральних косметичних засобів можна забезпечити інтенсивне зволоження шкіри голови в домашніх умовах. Вибраний рецепт маски не повинен містити алергени.

Цибульна

Така маска для сухої шкіри голови швидко прибирає неприємне відчуття стягнутості, відновлює структуру пошкодженого пасм, повертає зачісці презентабельний зовнішній вигляд, гарний відтінок. Різносторонній ефект спостерігається вже після проведення першого сеансу: зникає лупа, скорочується число випали волосків, забезпечено харчування сухих пасм.

Знадобиться:

  • цибулина середнього розміру – 1 шт.;
  • олія рослинна (оливкова, реп'яхову, обліпихова) – 1 ст. л.;
  • лимонний сік – 1 ст. л.

Спосіб приготування і застосування:

  1. Очистити цибулину і віджати сік.
  2. В одержаний концентрат вибране додати рослинне масло.
  3. Ретельно перемішати складу.
  4. Влити лимонний сік.
  5. Однорідну суміш втерти в коріння, рівномірно розподілити по пасмам.
  6. Надягти поліетиленовий пакет (целофанову шапочку).
  7. Зверху укутати голову теплим шарфом або махровим рушником.
  8. Не змивати маску протягом 1 години.
  9. Прополоскати волосся гірчичним розчином (1 ч. л. гірчиці на 1 л. води).

Медова

Така маска для зволоження шкіри голови використовується за умови відсутності алергічної реакції на продукти життєдіяльності бджіл. Мед не тільки зволожує суху дерму, але і забезпечує їй близько 400 вітамінів, корисних мікроелементів. Таким способом можна вирішити проблему підвищеної сухості, полегшити процес розчісування пасм, відновити структуру травмованих волосків. Виконувати маску рекомендується не більше 2 разів на тиждень, всього належить провести 7-10 домашніх процедур.

Знадобиться:

  • мед будь-якого сорту – 1 ст. л.;
  • олія оливкова – 2 ст. л.

Спосіб приготування і застосування:

  1. Підігріти мед на водяній бані.
  2. Додати оливкову олію.
  3. Ретельно перемішати отриманий склад.
  4. Розподілити теплу суміш по всій довжині волосся.
  5. Зверху надіти целофанову шапочку, укутати голову теплою хусткою.
  6. Не змивати маску 15-20 хвилин.
  7. Промити пасма під теплою водою, можна використовувати трав'яний бальзам або ополіскувач.

Репейная

Зволоження шкіри голови проводиться за допомогою лопуха, який ще називають реп'яхом. Це лікарська рослина постачає коріння і шкірний покрив поживними речовинами, ліквідує підвищену сухість, сильний свербіж, успішно бореться з симптомами лупи, стимулює обмін речовин на клітинному рівні. В якості альтернативи можна втирати в коріння реп'яхову олію, або приготувати не менш ефективний відвар лопуха.

Знадобиться:

  • корінь лопуха – 2 ст. л.;
  • окріп – 1 ст.;
  • цибульний сік – 2 ст. л.;
  • медичний спирт – 2 ст. л.

Спосіб приготування і застосування:

  1. Залити сухий корінь лопуха 1 ст. крутого окропу.
  2. Поставити суміш на водяну баню, томити 7-10 хвилин.
  3. Настоювати під накритою кришкою 30 хвилин.
  4. Процідити відвар реп'яха, додати цибульний сік і медичний спирт.
  5. Готовий склад втерти в коріння.
  6. Зверху надіти целофанову шапочку, замотати голову теплою хусткою.
  7. Ополіскування дозволено лише через 30 хвилин.
  8. Процедуру проводити не більше 2 разів за тиждень.

Масло для шкіри голови від сухості

Не менш ефективні при сухій шкірі ефірні масла, які крім зволоження забезпечують епідерміс вітамінами, корисними для зростання і зміцнення волосся мікроелементами, мінералами. Використовувати масляні основи можна самостійно або у складі домашніх масок, попередньо проконсультуватися з дерматологом. Отже:

  1. Рицинова олія зміцнює структуру ослаблених пасма волосся, сприяє їх зростанню, є профілактикою алопеції. Потрібно розвести 2 ст. л. сухих дріжджів 2 ст. л. теплої води і настояти. Окремо перемішати 1 сирий жовток, 2 ст. л. касторки, 1 ч. л. меду. З'єднати обидві суміші в одній ємності, нанести на волосяний покрив по всій довжині. Не змивати 20 хвилин.
  2. Реп'яхова олія усуває сухість, лущення, свербіж і тріщини шкірного покриву, спровоковані прогресуючої себореєю. Рекомендується з'єднати сік алое й олійну основу в рівних пропорціях, перемішати, втерти в коріння сухих пасм. Не змивати 30 хвилин.
  3. Обліпихова олія регулює роботу сальних залоз, зменшує свербіж і сухість, володіє протизапальними властивостями. Потрібно натерти моркву на дрібній тертці, додати 4 ст. л. обліпихової олії, 1 ст. л. касторки. Перемішати і нанести на сухі пасма під плівку, не змивати 2 години.
  4. Лляне масло затримує вологу в клітинах епідермісу, успішно бореться з патогенною флорою. Рекомендується втерти в коріння 2 ст. л. масляної основи на півгодини, можна поєднувати зазначений інгредієнт з реп'яховою і касторовою олією.
  5. Олії чайного дерева стимулюють природний ріст волосся, є ефективною профілактикою себореї. Можна змішати 2 ст. л. основного інгредієнта з шампунем і використовувати для миття сухого пасм.

Шампуні

При сухій шкірі дерматолог після визначення першопричини рекомендує змінити шампунь для повсякденного догляду за волоссям. Класифікація таких доглядають коштів представлена нижче:

  1. З протигрибковим ефектом. Це Дермазол, Нізорал, Себозол, Кето плюс, використовувати які покладено повним курсом 5-7 процедур.
  2. На основі березового дьогтю. Це Альгопикс, дегтярный шампунь, які рекомендується використовувати не більше 2-3 разів за тиждень.
  3. Эмоленты. Це лікувальні шампуні Эмолиум, Ойлатум, які утримують вологу на сухій поверхні епідермісу.

Такі лікувальні засоби є допоміжним лікуванням виниклої проблеми зі здоров'ям, але їх стійкий терапевтичний ефект офіційно підтверджений. Нижче представлені найбільш популярні шампуні з короткою характеристикою, вони зволожують суху шкіру волосяного покриву:

  1. Дермазол. У складі шампуню переважає кетоконазол, ефективний не тільки щодо грибкової інфекції. Такий активний компонент винищує стрептококову і стафілококову флору, при цьому діє без побічних явищ. Склад потрібно нанести на зволожені волосся, спінити і залишити на 5 хвилин. Після гарненько промити голову кип'яченою водою. Всього необхідно від 3 до 5 таких застосувань.
  2. Альгопикс. У натуральному складі присутні дьоготь з ялівцю, спиртовий екстракт водоростей, саліцилова кислота. Використовувати таку рідину рекомендується при себореї будь-якої етіології. Нанести на суху шкіру і залишити на 5 хвилин, після змити водою, можна використовувати бальзам або кондиціонер. Склад підходить для застосування не більш 2-3 рази в тиждень.
  3. Эмолиум. Цей зволожуючий шампунь рекомендований для щоденного застосування при себореї або псоріазі. Препарат розроблений на основі солей і сульфатів, має щадний, гіпоалергенний склад без барвників і консервантів. Необхідно нанести шампунь на волосся, добре втерти в коріння і не змивати 7 хвилин. Після обполоснути водою і просушити без використання фена.

Народні засоби в боротьбі з сухою шкірою

Взимку, навесні та осінній період прогресує сезонний авітаміноз, у числі симптомів якого суха шкіра. Щоб зволожити її, можна скористатися перевіреними рецептами народного лікування. Діють такі нітрохи не слабкіше методів офіційної медицини. Ось доступні в домашніх умовах, народні засоби, але перед їх приготуванням потрібно впевнитися у відсутності алергічної реакції на складові компоненти:

  1. З'єднати сирої курячий жовток з 1 ст. л. касторової олії, 10 краплями гліцерину. Перемішати склад, нанести на волосся, створити на голові так званий «парниковий ефект». Через 30 хвилин гарненько помити голову, не сушити феном.
  2. Змішати в рівних пропорціях сметану середньої рідини і віджатий через марлю лимоновый сік, додати 1 сире яйце. Перетерти інгредієнти, злегка підігріти склад, нанести і тримати на волоссі 20-40 хвилин. Після помити голову.
  3. З'єднати 1 ст. л. лимонного концентрату з 5 ст. л. попередньо підігрітого оливкової олії, перемішати. Нанести суміш на волосся, потримати 20 хвилин, після змити шампунем. Процедуру належить проводити двічі на тиждень.
  4. 5 г харчової соди розчинити в 1 л теплої води, перемішати. Використовувати лужний розчин для полоскання волосся після миття, акуратно втираючи в коріння подібно маніпуляцій при масажі голови. Всього належить виконати 5 процедур, але не більше 2 за тиждень.

Як боротися з себореєю на голові

Якщо причина погіршень полягає в грибковому ураженні шкірного покриву, після діагностики лікар призначає ряд протигрибкових засобів, інші лікувальні заходи. Ось як можна боротися з себореєю:

  1. Щоб нормалізувати секрецію сальних залоз, рекомендується використовувати шампунь Фридерм Цинк, суху пасту Сульсена.
  2. В добовий раціон потрібно включити продукти харчування, багаті вітамінами А, В, С, цинком, селеном.
  3. У стаціонарі рекомендується пройти повний курс фототерапії за рекомендацією лікуючого лікаря, використовувати методи перевіреної альтернативи.
  4. Щодня змащувати чутливу шкіру голови реп'яхову, касторовою або обліпиховою олією.
  5. Замість синтетичного бальзаму-ополіскувача краще використовувати відвари цілющих трав або лимонний розчин.

Медикаменти

Щоб забезпечити бездоганне здоров'я, зволоження шкіри голови і волосся, потрібно знайти причину патології і своєчасно її усунути. Особливо якщо мова йде про себореї і підвищеної активності патогенного грибка. Щоб прискорити настання лікувального ефекту, лікарі рекомендують вдатися до допомоги медикаментозної терапії. Це:

  • вітамінні комплекси: Аевіт, Неуробекс;
  • антімікотікі для прийому всередину: Кетоконазол, Флуконазол, Спорагал;
  • засоби для зовнішнього застосування: сірчана мазь 10%.

При комплексній взаємодії зазначених фармакологічних груп можна дуже швидко позбутися від підвищеної сухості голови і супроводжує її дискомфорту. Ось ефективні і надійні фармацевтичні позиції:

  1. Флуконазол. Це таблетки для прийому всередину. Однойменний активний компонент порушує цілісність мембрани грибків, сприяє їх знищенню. Добова доза залежить від тяжкості інфекції, але, в будь-якому разі, її потрібно запивати великою кількістю води. Тривалість прийому – 5-7 днів без перерви.
  2. Сірчана мазь. Це лікувальний склад жовтого кольору пухкої структури, яким потрібно обробляти проблемні зони до 2-3 разів за добу протягом тижня. Сірка активна відносно дрібних паразитів і патогенних грибків, які викликають симптоми себореї. Курс лікування підбирається індивідуально.

Профілактика

Щоб виключити проблему зі здоров'ям, дерматологи роблять особливий акцент на загальнодоступних заходи профілактики. Це хороша можливість попередити патологічний процес, повернути волоссю зовнішню привабливість. Ось про які профілактичних заходах йдеться:

  1. Необхідно правильно вибрати шампунь для миття голови з позначкою «Для сухих і ламких волосся».
  2. Потрібно збагатити власний раціон натуральними вітамінами, придбати за призначенням лікуючого лікаря підходящий при себореї полівітамінний комплекс.
  3. В повсякденний раціон необхідно включити горіхи, злаки, бобові, жирні сорти риби, лляна та оливкова олія, сири, овочі, фрукти, випивати за день не менше 2 л води.
  4. У спекотний або морозний день не можна виходити на вулицю без головного убору, інакше волосся стають ламкими і млявими.
  5. Потрібно повністю відмовитися від шкідливих звичок, утримуватися від вживання жирних, солоних і гострих страв, сумнівних перекусів у фастфуді.
  6. При використанні термічних щипців для виконання завивки або прасування для випрямлення, укладання локонів важливо контролювати температуру електричного приладу, додатково використовувати захисні косметичні засоби (маски, олії).

Відео

Суха шкіра голови: які причини і що робити

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!