Волосся на обличчі у жінок: причини зростання і видалення

Подібність вусів або бороди у представниць прекрасної статі виглядає не естетично і завжди змушує сильно комплексувати. Волосся на обличчі у жінок з'являються з різних причин, але в більшості випадків ця проблема викликана гормональними порушеннями. В нинішній час існує безліч способів позбавлення від небажаної рослинності. Вирішити проблему можна косметологічним або медикаментозним шляхом.

Причини появи волосся на обличчі у жінок

Наукова назва виникнення небажаної рослинності у представниць слабкої статі – гірсутизм. Це захворювання викликається надлишком чоловічих статевих гормонів в організмі жінки, який може виникнути з різних причин. Волосся на щоках у дівчат, над верхньою губою або на підборідді доставляють багато неприємностей. Вони відрізняються від пушкового, зростання яких на обличчі всьому тілі у жінки є нормою, мають інший тип цибулини і жорсткий стрижень.

Щоб зрозуміти, що таке гірсутизм, потрібно знати базову інформацію про гормони. Є різні види андрогенів. Найвідомішим є тестостерон. Цей гормон в організмі чоловіків необхідний для утворення сперми і розвитку вторинних статевих ознак (грубість голосу, рослинність на тілі тощо). В організмі жінки має бути невелика кількість тестостерону. Він впливає на менструальний цикл, фертильність, статевий потяг, репродуктивну функцію. Якщо кількість тестостерону в організмі перевищує норму, відбуваються зміни за чоловічим типом.

При гірсутизмі у жінки тонкі непигментированные пушкове волосся перероджуються в термінальні – пофарбовані, дуже жорсткі, довгі. Основною причиною цього є гіперандрогенія – підвищена продукція чоловічих статевих гормонів, яка може виникнути внаслідок:

  • синдрому полікістозних яєчників;
  • менопаузи;
  • порушення роботи ендокринної системи;
  • появи новоутворень в яєчниках;
  • вагітності, лактації;
  • аменореї гіпоталамічного типу;
  • гипертекозе яєчників;
  • хронічної ановуляції.

Гіперандрогенія викликає 90% випадків розвитку гірсутизму, але є й інші стани і діагнози. Причини росту волосся на підборідді в жінок:

  1. Підвищена чутливість до андрогенів. У цьому стані зберігається нормальний гормональний фон, але з якоїсь причини він діє на організм сильніше.
  2. Ідіопатичний гірсутизм. Захворювання виникає без явної причини. Симптоматика ідіопатичного гірсутизму стерта, гормональні відхилення несуттєві.
  3. Розлади надниркової функції. Розвиваються при підвищеному виробленню стероїдних гормонів залозами. Причиною можуть бути пухлини надниркових залоз, гіперплазія їх кори, як вроджена, так і придбана.
  4. Прийом кортикостероїдів, ряду антибіотиків, анаболіків, імунодепресивних засобів, андрогенів, прогестинів.
  5. Спадкова схильність. Рослинність на обличчі викликається хромосомними і генетичними особливостями, поруч захворювань в анамнезі.
  6. Порушення функції гіпофіза. Виникає при синдромі Іценко-Кушинга, акромегалії, пролактиноме. Гіпофіз уражається, в патологічний процес втягуються наднирники, в результаті відбувається синтез надлишкової кількості кортизолу і андрогенів.

Як позбутися від волосся на обличчі

Всі способи можна умовно розділити на дві великі категорії: салонні і домашні. Лазерну, фото - та електроепіляція краще довіряти професіоналам. Шугарінг і видалення волосся з обличчя воском можна робити як в салоні, так і в домашніх умовах. Практично всі інші методи дозволяється виконувати самостійно. Загальні рекомендації:

  1. Вибираючи, як прибрати волосся з обличчя, приймайте до уваги їх структуру і кількість, локалізацію, свій тип шкіри, рівень больового порогу.
  2. Якщо небажана рослинність на обличчі викликана гормональними збоями, то потрібно усунути їх причину, що допоможе вирішити проблему в цілому. Необхідно пройти обстеження організму, виявити захворювання і пройти лікування під контролем лікаря.
  3. Є ряд медикаментів, прийом яких здатний зупинити ріст волосся на обличчі. Цей спосіб ефективний лише в ряді випадків і вимагає попередньої консультації з фахівцем.
  4. Використовуючи засоби, приготовані за народними рецептами, переконайтеся, що у вас відсутня алергія на компоненти, що входять до їх складу. Спочатку зробіть тест на переносимість. Нанесіть приготоване засіб на ділянку шкіри на згині ліктя і залиште на деякий час. Якщо за цей період не з'явиться свербежу, подразнення, печіння, дискомфорту висипу або інших алергічних реакцій, можете пробувати застосовувати продукт для особи.

Видалення в домашніх умовах

Є багато різних способів для того, щоб позбавитися від зайвого волосся. Відрізняються вони по ряду параметрів: тривалості ефекту, ступеня хворобливості. Якщо ви зіткнулися з такою делікатною проблемою, як рослинність на обличчі, спробуйте різні способи, щоб зрозуміти, який вам підходить більше. Слід вибирати з урахуванням типу та кількості волосся, які слід видалити, зони, де вони ростуть, ступеня чутливості шкіри. Варіанти домашніх процедур:

  • гоління;
  • видалення ниткою;
  • депіляція кремом;
  • освітлення;
  • вищипування;
  • шугарінг;
  • воскова епіляція;
  • видалення спеціальним тримером або депилятором для особи.

Засіб для видалення волосся

Багато виробників випускають креми для депіляції. Видалення волосся відбувається під впливом хімічних компонентів, що входять до складу таких засобів. Додатково крем може містити рослинні екстракти, олії, вітаміни, які доглядають за шкірою. Ефект хімічної депіляції залежить від безлічі факторів, значення мають якість кошти, структура волосся. Рекомендується відмовитися від дешевих кремів маловідомих виробників, тому що вони можуть викликати алергію та інші неприємні наслідки або просто не дати результату. Як правильно користуватися:

  1. Перед першим застосуванням уважно вивчіть інструкцію і зробіть тест на чутливість.
  2. Нанесіть препарат рівним шаром на суху або вологу шкіру (в залежності від того, що рекомендовано в анотації).
  3. Через вказаний в інструкції час, зніміть крем лопаткою або змийте водою.
  4. Обробіть шкіру тоніком. Нанесіть зволожуючий крем.

Епіляція

Маються на увазі способи видалення зайвого волосся з впливом на фолікули. Вони забезпечують стійкий, хоча і не постійний результат. Для особи підійдуть такі види епіляції:

  1. Вищипування. Спеціальним пінцетом небажані волосся вириваються з коренем. Процедуру легко робити в домашніх умовах, ефекту вистачає приблизно на 10-14 днів. До недоліків механічного вищипування відноситься те, що поступово волосся будуть відростати швидше і займати все більшу поверхню шкіри.
  2. Епіляція воском. Для особи існують спеціальні невеликі смужки. Вони містять рослинні екстракти, дбайливо доглядають за ніжною шкірою. Смужки розігрівають, щоб розплавити віск, приклеюють до коригованої області і різко відривають проти зростання стрижнів, вириваючи їх з корінням. Після воскової епіляції можливо поява почервоніння і роздратування, великий ризик вростання. Додаткові недоліки для власниць чутливої шкіри – гематоми, куперозные сіточки.
  3. Видалення ниткою. Дуже популярний метод у жінок на Сході і в Азії. Нитка зав'язується в кільце і скручується кілька разів посередині, щоб отримати дві петлі. Виріб прикладають до ділянки, який потрібно проепілювати. Місце скрутки розташовують біля стовбура і розширюють дальню петлю. В результаті волосок закручується і виривається, як пінцетом. Метод не підійде жінкам з низьким больовим порогом. Спосіб ефективний, допомагає видалити волосся і навіть пушок на обличчі у жінок на 3-4 тижні. Для нього важливо правильно підібрати нитку, вона повинна бути товстою, але не шовкової – можна взяти катушечную швейну.
  4. Шугарінг. Метод схожий на воскову епіляцію, але припускає використання цукрового сиропу, який можна придбати в готовому вигляді або зварити в домашніх умовах. Волосся видаляються не проти росту, а за нього, що перешкоджає вростання.

Депіляція

У цю категорію входять методи видалення волосся без впливу на фолікули. Варіанти депіляції:

  1. Гоління. Самий простий і безболісний, але вкрай небажаний варіант для особи. При регулярному гоління стерженьки стають ще помітніше: жорсткіше, грубіше, темніше. Крім того, щетина з пеньків з'являється дуже швидко, а це не прикрашає жодну жінку.
  2. Застосування тріммера. Багато виробників випускають компактні апарати для делікатного видалення волосся з обличчя, що працюють від батарейок або акумулятора. Користуватися ними легко і швидко. Важливо чітко дотримуватися правил застосування, зазначені в інструкції.
  3. Використання крему. Якщо ви підберете якісне засіб, то депіляція не доставить вам проблем.
  4. Народні засоби. Як правило, вони допомагають висвітлити стрижні, зробити їх тонше, уповільнити зростання.

Дієта

Якщо гірсутизм супроводжується надлишковою масою тіла, в обов'язковому порядку потрібно вибрати систему харчування для корекції ваги. Як правило, призначається низкоуглеводная дієта, дотримання якої сприяє нормалізації обмінних процесів. Добова калорійність не повинна перевищувати 1800 ккал. Підбирати продукти слід з урахуванням того, щоб 50% раціону становили вуглеводи, 32% – білки, 18% – жири.

Лікарська терапія

Медикаменти призначаються при гірсутизмі після повного обстеження організму. Перед початком терапії треба переконатися, що у пацієнта не виявлено андроген-секретуючі пухлини. Призначаються гормональні препарати, прийом яких триває від 3 до 6 місяців. Іноді курс повторюється кілька разів. Гормональні ліки не впливають на ті волосся, які вже з'явилися, але уповільнюють зростання нових. Залежно від поставленого діагнозу пацієнту можуть бути призначені такі медикаменти та види терапії:

  1. Діані-35, Ярина, Жанін. Ліки антиандрогенного дії. Знижують рівень тестостерону. Зменшують чутливість волосяних цибулин до андрогенів. Призначаються при гіперандрогенії.
  2. Хіміотерапія, хірургічне та інше лікування. Застосовується при пухлинах надниркових залоз, яєчників, гіпофіза.
  3. Кортизол, Преднізолон. Призначається при вродженої гіперплазії наднирників.
  4. Antiestrogen Кломіфен, гормональні оральні контрацептиви (Андрокур, Жанін, Ярина). Препарати ефективні при лікуванні полікістозу яєчників.

Застосовувати гормональні медикаменти можна тільки під наглядом лікаря. У кожного з них дуже багато протипоказань. Будь-які гормональні ліки не можна приймати при:

  • індивідуальної непереносимості;
  • пухлиноподібних утвореннях;
  • вагітності;
  • лактації.

Апаратні методи

Епіляція спеціалізованими приладами дуже ефективна. Більшість процедур – дорогі, проводяться в кілька сеансів. Важливо розуміти, що вони не усувають причин гірсутизму. Хоча волосся і втечуть надовго, але через певний час знову з'являться. Види апаратної епіляції:

  1. Лазерне видалення волосся. Метод впливу середньої інтенсивності. Крізь стрижень проходить лазерний промінь, який нагріває містять меланін клітини і руйнує фолікул. Курс епіляції триває від одного до шести місяців і проводиться в кілька сеансів. Це пов'язано з тим, що під впливом лазера видаляються тільки волоски у фазі активного зростання, сплячі ж цибулини не зачіпаються.
  2. Електроепіляція. Вплив струмом на фолікул з метою руйнування. Електроепіляція допомагає видалити небажану рослинність на тривалий період. В залежності від жорсткості стрижня підбирається температура впливу і сила струму. Підходить для будь-якого типу шкіри, але може спровокувати багато ускладнення і навіть поява рубців. Процедура хвороблива, проводиться в кілька сеансів.
  3. Фотоепіляція. Спалахи высокоимпульсного світла взаємодіють з меланіном, в результаті чого утворюється теплова енергія, що руйнує волосяні фолікули. Ефекту вистачає приблизно на 5-6 місяців, процедура проводиться в кілька сеансів і вона абсолютно безболісна. Фотоепіляція добре видаляє темні волосся на обличчі у жінок, але практично не дає результату при світлих. У власниць засмаглої шкіри може спровокувати опіки. Як правило, процедура проводиться в салоні, але зараз деякі виробники випускають фотоепілятор для домашнього застосування.

Апаратні методики дозволено проводити не всім. Загальними протипоказаннями до цих видів епіляції є:

  • порфірія;
  • вогнища запалення в оброблюваних зонах;
  • наявність інсулінової помпи або кардіостимулятора;
  • вагітність;
  • підтяжка золотими нитками;
  • цукровий діабет;
  • онкологічні захворювання;
  • купероз;
  • прийом изотретиноина, стероїдів;
  • хвороби серцево-судинної системи;
  • татуювання у зоні впливу;
  • хронічні захворювання шкіри;
  • гепатит;
  • інфекційні, вірусні захворювання;
  • тривале перебування на сонці перед процедурами.

Видалення волосся на обличчі назавжди неможливо. Немає такого методу епіляції чи депіляції, який допоміг би позбутися від рослинності навічно. Деякі методи, особливо апаратні, допомагають зменшити її кількість і швидкість росту, але все одно повинні проводитися регулярно. Надійніше всього буде виявити причину гірсутизму і усунути її. Як тільки нормалізується гормональний фон, рослинність на обличчі перестане вас турбувати.

Народні засоби

Апаратні та косметичні процедури – не єдиний шлях позбавлення від волосся на обличчі. Є багато засобів, які можна приготувати і застосовувати в домашніх умовах: з йодом, лимонною кислотою, перекисом водню, спиртом. Як правило, їх дія спрямована на освітлення або витончення волосся, уповільнення або придушення процесу зростання. Домашні засоби допомагають позбутися від рослинності, не порушуючи цілісності шкірних покривів. Вибравши і застосовуючи одне з них, вам вдасться ефективно вирішити проблему з небажаними волоссям на обличчі.

Содовий розчин

Дія кошти спрямовано на висвітлення і витончення волосків. Поступово вони можуть навіть випасти. Розчин не слід наносити на ділянки шкіри навколо очей, інакше можна отримати опік. Використовувати його потрібно так:

  1. Потовчіть в порошок одну таблетку гидроперита. Змішайте з 1 ст. л. харчової соди.
  2. Поступово вливайте воду, поки маса не дійде до стану кашки.
  3. Распарьте обличчя і нанесіть склад на ділянки, які потрібно проепілювати.
  4. Через 15-20 хвилин очистіть шкіру ватним диском.
  5. Повторюйте процедуру двічі–тричі на тиждень.

Мильна попіл

Це засіб безпечний, але відгуки про нього суперечливі. Деяким склад дуже добре допомагає, для інших зовсім неефективний. Рецепт приготування і застосування:

  1. Зберіть золу, що залишилася від печі або багаття. Просійте через сито.
  2. Закип'ятіть воду, залийте золу.
  3. Натріть на дрібній тертці мило. Додайте стружку в окріп з золою. Ретельно перемішайте склад і дайте йому трошки настоятися. По консистенції він повинен нагадувати густу пасту.
  4. Нанесіть засіб на проблемні ділянки обличчя. Змийте через чверть години.
  5. Повторюйте процедуру через день.

Горіхова зола

Засіб призначений для потоншення волосків і поступового видалення. Горіхову золу не рекомендується наносити на чутливу шкіру, тому що це може пошкодити капіляри. Як правильно застосовувати її:

  1. Спаліть шкаралупу волоського горіха.
  2. Отриману золу розведіть 1 ч. л. води.
  3. Нанесіть склад точково на ділянки обличчя з рослинністю.
  4. Змийте, коли маса застигне і візьметься кіркою.
  5. Повторюйте процедуру тричі на добу.

Відео

Олена Малишева - Немає вусах і бороді! Як жінці позбавитися від зайвого волосся?

Видалення волосся ниткою

Відгуки

Катерина, 45 роківЗ віком у мене над верхньою губою з'явилися вусики, які мене дуже сильно дратують. Вони світлі і малопомітні, але для мене це проблема. Вирішую я її за допомогою крему для депіляції. Пробувала продукцію декількох виробників, зупинилася на найдорожчому. Ефект від крему триває приблизно тиждень, мене влаштовує.
Христина, 33 рокиУ мене на підборідді є кілька жорстких стрижневих волосків. Не знаю, з чим пов'язана їх наявність, вони з'явилися давно. Намагалася позбутися від них народними способами, але жоден з них не допоміг, навіть засіб з Риванолом. Зараз вирішую цю проблему за допомогою пінцета – просто вищипують все зайве. Не бачу в цьому способі яких-небудь недоліків.
Тетяна, 35 роківУ мене з підліткового віку проблема з надлишком чоловічих гормонів. Одне з неприємних наслідків цього дисбалансу – вусики над верхньою губою. Перепробувала безліч способів їх видалення, але заспокоїлася, коли купила домашній фотоепілятор. Мені цей пристрій чудово допомагає. Застосовувати його зовсім не боляче і ефективно.
Анастасія, 41 рікВусики над верхньою губою я видаляю або спеціальними восковими смужками, або цукровою пастою, яку роблю самостійно. Обидва методу мені подобаються, тому що у мене низький больовий поріг. Після процедур іноді з'являється легке почервоніння, але дуже швидко проходить після нанесення зволожуючого крему. Інші способи не пробувала і не бачу сенсу.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!