Зволоження шкіри обличчя: засоби та процедури

Щоб завжди добре виглядати, доводиться докладати чимало зусиль, але результат того вартий. Для щоденного догляду за обличчям мало використовувати лише поживні креми і очищаючі скраби, необхідно потурбуватися про достатньому зволоженні. Це допоможе запобігти лущення, в'янення шкіри і поява зморшок. Кращий підхід до утримання живлющої вологи усередині клітин – комплексний, заснований на правильному харчуванні, дотримання питного режиму і використанні косметики по догляду за обличчям.

Коли потрібно зволоження

Нестача вологи призводить до появи різних косметичних проблем: лущення, тьмяності, в'ялості шкірного покриву, відчуття сухості, появи зморшок. Зневоднена особа схильна купувати сірий землистого відтінку, в результаті людина виглядає старше свого віку, втомленим і змарнілим. Гідратація (зволоження) потрібно не тільки сухий або в'янучої шкірі, але і при наявності певних проблем зі здоров'ям:

  • інтоксикація – стан організму, при якому відбувається порушення нормальної працездатності організму внаслідок впливу на нього токсинів або інших отруйних речовин;
  • нещодавно перенесені захворювання, інфекції – грип, ангіна, бронхіт;
  • шлунково-кишкові розлади – запор або діарея, здуття живота;
  • алергічний дерматит, ксероз (аномальна сухість шкірних покривів);
  • гіповітаміноз – дефіцит вітамінів, який виник внаслідок незбалансованої дієти.

Як зволожити шкіру обличчя в домашніх умовах

Усунути сухість допоможуть зволожуючі продукти щоденного догляду – лосьйони, креми, тоніки, молочко, аптечні гелі. Вони сприяють відновленню необхідного рівня pH, позбавленню від лущення і почуття стягнутості. При покупці звертайте увагу на склад – в хорошій зволожуючою косметиці повинні міститися одне або кілька речовин:

  • гліцерин;
  • гіалуронова кислота;
  • рожева або міцелярна вода;
  • зелений чай;
  • алантоїн;
  • сечовина;
  • мінеральне масло;
  • ланолін.

Обов'язково доповніть основний догляд масками, які можна не тільки купити в косметичних магазинах, але і приготувати вдома. Добре живить епідерміс маски на основі сиру, молока, томатів, кефіру, цитрусових фруктів. Правильно підібрані зволожуючі засоби для особи – це тільки половина успіху. Важливо не тільки регулярно використовувати косметику, але і не допускати появи сухості. Лікарі-дерматологи рекомендують дотримуватися наступних принципів:

  • щодня приймайте теплий душ замість гарячої ванни;
  • під час купання використовуйте м'які крем-гелі, а скрабами і пилингами для тіла користуйтеся не частіше одного разу на тиждень;
  • якщо приймаєте ванну, додайте відвари з трав (календули, ромашки, м'яти, селери);
  • при відвідуванні лазні, пляжу або басейну наносите на обличчя захисний крем, а після купання обов'язково прийміть душ і використовуйте зволожуючий засіб;
  • регулярно провітрюйте приміщення і підтримуйте оптимальну вологість повітря – 30-45% в холодну пору року і 30-60% влітку;
  • не зловживайте солярієм і прийняттям природних сонячних ванн – оптимально перебувати на сонці в ранкові години (з 7 до 11) або ввечері (з 16.00–19.00);
  • відмовтеся від шкідливих звичок і нормалізуйте харчування;
  • використовуйте косметику правильно – вранці зволожуючий крем, вночі – живильний.

Як зволожити шкіру зсередини

Нестача рідини в організмі призводить до погіршення стану не тільки зовнішнього шару – епідермісу, але і самої дерми (глибокого шару шкіри). З-за нестачі вологи відбувається втрата еластину і колагену – двох важливих складових еластичності і пружності шкіри. В результаті таких руйнівних дій «пливе» контур обличчя, з'являються дрібні мімічні та глибокі зморшки, шорсткості і мікротріщини.

Щоб забезпечити глибоке зволоження шкіри обличчя, однією доглядає косметики буває недостатньо. Для максимально ефективної внутрішньої гідратації необхідно дотримуватися питний режим і збалансувати харчування. Корисною для підтримання водно-ліпідного балансу є нутрикосметика (засоби для прийому всередину). Придбайте в аптеці спеціальні капсули з вітамінами A та E, ненасиченими кислотами Омега – 3, Омега-6. Вони підвищать стійкість захисних властивостей шкірних покривів, захистять від вільних радикалів, допоможуть запобігти процесам старіння зсередини.

Питний режим

Вода, яку ви п'єте – головне джерело молодості шкіри. Вона не тільки необхідна для проведення біохімічних процесів в організмі, але і для регенерації клітин, пружності і тонусу епідермісу, вироблення еластину і колагену. Щоб підтримувати оптимальний водний баланс, необхідно дотримуватися питний режим. Розрахувати кількість води просто: 30 мл на 1 кг ваги. Отриману норму необхідно розподілити за наступною схемою:

  • Третину від загального обсягу потрібно випити ще до сніданку. Краще це робити поступово – протягом 30-40 хвилин. Бажано пити теплу воду (38-40 °С). Якщо чисту рідину в такому обсязі вжити важко, додайте до неї трохи лимонного соку і половину чайної ложки меду.
  • Ще третина від загальної денної норми розподіліть на проміжок часу, який припадає від сніданку до 5 годин вечора. Дерматологи рекомендують вживати рідину однаковими порціями і через рівні проміжки часу.
  • Останню частину необхідно випити за 2-3 години до сну.

При цьому важливо пам'ятати, що пити після їжі не можна. Це порушує роботу травлення. Якщо сильно мучить спрага, можна випити склянку води через 30-60 хвилин після прийому їжі або під час їжі, але не більше 1/3 від загального обсягу з'їденого. Фахівці підкреслюють, що питний режим полягає у вживанні тільки води. Кава, вино, газована вода, чай – не є його частиною.

Правильне харчування

Здоров'я шкіри багато в чому залежить від того, що людина вживає в їжу. Варто уникати ковбасних виробів, маринованих овочів і фруктів, смаженої їжі. Алкогольні, кофеїн— або цукровмісні напої діють, як сечогінні засоби, тому їх споживання теж бажано скоротити до мінімуму. Якісне харчування, спрямоване на підтримання водного балансу організму, має містити продукти:

  • на основі води – кавуни, огірки, дині, помідори, зелений салат, цибуля, селера, апельсини, авокадо, ківі, яблука;
  • з високим вмістом вітамінів A, B, C, E і натуральних антиоксидантів – абрикоси, полуниця, морква, ягоди чорниці, грейпфрут, листова капуста, шпинат, гарбуз, моркву, кисломолочні продукти, йогурт, папайя;
  • з сіркою – яйця, часник, спаржа, яловичина, морепродукти, сир, квасоля, зародки пшениці;
  • з мононенасиченими жирами, Омега-3 і Омега-6 кислот – насіння льону, горіхи, жирна риба (лосось, скумбрія, сьомга.

Взимку

На холоді сповільнюється робота сальних залоз, процеси кровообігу, поступово стоншується захисний шар епідермісу. Якщо додати до цього вплив кімнатних обігрівачів на шкірні покриви, з-за яких з них йде вся волога, результат вийде вельми сумний – лущиться особа, блідий і змучений вигляд, поява куперозної сітки, збільшення кількості зморшок.

Щоб уникнути всього цього, взимку шкірі необхідно забезпечити особливий догляд. Візьміть на замітку наступні моменти:

  • Змінити звичну послідовність використання косметичних засобів. Денні зволожуючі креми, які в теплу погоду ви звикли наносити вранці, використовуйте ввечері, а перед виходом на вулицю скористайтесь живильним нічним кремом. Холодні пори вітру, сніг, мороз, значно скорочують час дії легких денних коштів.
  • Тимчасово відкладіть річну декоративну косметику. Замість розсипчастої пудри, використовуйте пресовану. У ній більше жиру, який створює захисний бар'єр. Сухі рум'яна і тіні замініть крем-косметикою.
  • Відмовтеся від використання мила, замінивши його м'якою пінкою або спеціальним молочком для вмивання.
  • Двічі на тиждень використовуйте скраб. Він допоможе видалити омертвілі частинки і добре тонізує шкіру. Після очищення робіть живильні маски на основі сиру, яйця, меду або інших гідратаційні компонентів.
  • Не виходьте на вулицю без гігієнічної губної помади. Вона не дасть губ обветриться, запобігає появі тріщин і лущення.

Як екологічно зволожувати шкіру обличчя взимку?

Засоби для зволоження шкіри обличчя

Якісна гідратація неможлива без використання спеціальної косметики, придбати яку можна в супермаркетах чи спеціалізованих магазинах. Вибирайте кращий засіб для зволоження шкіри особи в залежності від її типу:

  • Жінкам з нормальним типом шкіри варто двічі в день використовувати зволожуючий крем. Тільки стежте за тим, щоб він містив ультрафіолетові фільтри і мав індекс SPF не менше 10 – для зимового варіанту крему, і від 20 – річного.
  • Дамам з сухим типом епідермісу варто крім спеціального поживного крему придбати в магазині зволожуючі маски і м'які патчі під очі з алое віра, листям м'яти, екстракт троянди. Наносити маски необхідно на попередньо очищену шкіру 1-2 рази в тиждень або по мірі необхідності.
  • Кращий зволожувач для особи, не забиває пори жирної шкіри, – термальна вода. Вона відмінно зволожує і прибирає жирний блиск. Використовувати термальну воду можна поверх макіяжу, не переживаючи про те, що потече туш або осиплеться пудра.

Креми

Гідратація шкіри малоефективна без правильно підібраного щоденного крему. Влітку косметологи рекомендують придбати засіб з легкою текстурою у вигляді гелю або флюїду. Такий вибір допоможе уникнути закупорки пір і розвитку запалення, що можливо, якщо з-за крему на обличчі буде утворюватися щільна плівка. Взимку знадобляться продукти з щільною, густою текстурою, розроблені на основі гіалуронової кислоти, колагену, натуральних масел – ши (каріте), оливкової, рослинного, сандалового, жожоба. У їх складі також можуть бути присутні:

  • Хітозан – полісахарид, отриманий з панцирів ракоподібних. Він утворить на шкірі захисну плівку, яка нейтралізує вплив морозу, снігу або поривів сильного вітру.
  • Ліпосоми – микровещества, що проникають в глибокі шари дерми і живлять вологою зсередини.
  • Алантоїн – має ранозагоювальні властивості, захищає від обмороження.

Асортимент зволожуючих кремів дуже широкий. Особливою популярністю у жінок користуються наступні марки:

  • Гіалуронова зволожуючий крем від Librederm. Підходить для всіх типів шкіри, не містить шкідливих сульфатів або парабенів. Крем з дуже легкою текстурою володіє вираженими зволожуючими властивостями, стимулює вироблення колагену і еластину, зміцнює каркас особи. До складу засобу входять такі додаткові компоненти: масло рижика, гіалуронова кислота, демінералізована вода, мінеральне масло. Ціна за 50 мл крему – 591-819 рублів.
  • Vichy Aqualia Thermal. Крем забезпечує свіжість і красу шкіри протягом усього дня, підходить для використання ввечері і вранці. До його складу входять гліцерин, термальна вода, парфуми. Купити 50 мл Vichy Aqualia Thermal можна за 1388 рублів.
  • La Roche-Posay TOLERIANE – Крем для комбінованої та чутливого типу шкірного покриву. Зволожує і живить всі шари дерми, має пом'якшувальну і заспокійливу дію, може використовуватися як основа під макіяж. До його складу входять такі зволожуючі компоненти – гліцерин, пропіленгліколь. Вартість 40 мл – 1134-1420 рублів.

Маски

Даний «секретна зброя» жінок – маски для обличчя. Спеціальні суміші не тільки ефективно зволожують шкірний покрив, але здатні живити, відбілювати, омолоджувати. Для чутливого епідермісу підійдуть маски без спирту з натуральними маслами, поліненасиченими жирними кислотами. Власницям проблемного типу дерми потрібно віддати перевагу потягам з ефірними оліями чайного дерева, алое віра, глини. Нанесення маски – проста процедура, знайома кожній жінці, але і тут є свої тонкощі:

  • Перед нанесенням зволожуючого складу обов'язково очистити шкіру від макіяжу, бруду, пилу за допомогою скрабу.
  • Ідеально, якщо ви посидьте кілька хвилин над трав'яним відваром. Це допоможе порам розкритися і взяти максимум корисних речовин.
  • Після чищення обов'язково протріть шкіру тоніком або лосьйоном.
  • Наносити склад слід м'яким пензликом, рухаючись від лоба до підборіддя, і уникаючи зони навколо очей.
  • Після нанесення треба виждати час, вказаний на упаковці з маскою. Під час процедури не можна вставати, займатися домашніми справами або ходити.
  • Після зняття маски не забудьте нанести крем.

Випускаються маски декількох видів. Живильні суміші в баночках або тюбиках підійдуть для домашнього застосування, а спеціальні тканинні маски зручно використовувати в поїздках. Популярністю серед професійних косметологів і звичайних жінок користуються наступні марки:

  • Avene – заспокійлива, зволожуюча маска створена на основі термальної води. Вона має м'яку кремову текстуру і не вимагає змивання, по закінченню процедури необхідно просто промокнути серветкою залишки засобу. Єдиний недолік маски – висока вартість. За тюбик 50 мл доведеться заплатити близько 1100 рублів.
  • Natura Siberica Frozen Limonnik Nanai енергія та харчування – містить екстракт лимонника, натуральне кедрове масло. Маска володіє зволожуючими властивостями, здатна підтягувати контур обличчя. Ціна баночки об'ємом 100 мл – 220 рублів.
  • Teana "Чарівна скринька Океану" – містить екстракти кориці, гвоздики, мінерали, натуральні морські водорості. Продукт стимулює кровообіг, живить епідерміс на рівні рогового шару, зволожує. Перед нанесенням маску необхідно розвести водою, пропорція – 1 до 3. П'ять пакетиків, вагою 30 грам, коштують від 636 рублів.

ОГЛЯД КРАЩИХ засобів для ЗВОЛОЖЕННЯ Шкіри

Салонні процедури

Повернути молодість, підтягнути контури обличчя допомагають спеціальні салонні процедури. Найпопулярнішою вважається гліколевий пілінг – поверхневе очищення епідермісу сумішшю на основі гліколевої кислоти. Він хороший тим, що підходить для будь-якого типу шкірного покриву і практично не має обмежень за віком (процедура дозволена з 15 років). У гліколевої кислоти низький молекулярний індекс, тому вона проникає у всі шари дерми, ефективно зволожує її, запускає процеси природної вироблення колагену. Суть процедури полягає в наступному:

  1. Косметолог за допомогою пензля наносить на шкіру слабкий розчин гліколевої кислоти, який розм'якшить ороговілий шар.
  2. Слідом за розчином наносять гліколевий гель. Тримають 3-5 хвилин, а після прибирають за допомогою спеціальної рідини-нейтралізатора.
  3. На завершальному етапі на обличчя наносять маску із заспокійливим ефектом.

Гліколевий пілінг рекомендується проходити курсами по 4-12 сеансів. Після проведення процедури забороняється відвідувати сауни, приймати гарячі ванни, ходити на пляж. Обмеження для такого типу зволоження стандартні:

  • наявність травм, подряпин, відкритих ран;
  • вагітність;
  • наявність утворень – висячих родимок, папілом, бородавок;
  • нещодавнє проходження курсу гормональної терапії.

Відносно нова процедура мезотерапії для обличчя – біоревіталізація. Для її проведення використовують гіалуронову кислоту нетваринного походження в якості основи. Вона не тільки живить клітини живлющою вологою, але ще покликана активізувати кровообіг, стимулювати вироблення колагену. Проводять процедуру двома способами:

  • Ін'єкційно. Для цього в місця з вираженими ознаками сухості або старіння за допомогою тонкої голки вводять гіалуронова гель до появи невеликих папул.
  • Лазером. Проникнення кошти в глибокі шари дерми здійснюється шляхом впливу лазерного випромінювання.

Курс біоревіталізації становить 2-4 сеансу. Після проведення процедури забороняється робити скрабування або очищати обличчя механічними пілінгами, приймати гарячі ванни, перебувати на сонці. Як і у всіх інших процедур, у біоревіталізації є ряд суворих протипоказань, до яких відносяться:

  • індивідуальна непереносимість гіалуронової кислоти;
  • період вагітності або лактації;
  • герпесная інфекція в період загострення;
  • онкологічні хвороби;
  • аутоімунні захворювання.

Народні засоби для зволоження шкіри обличчя

Насичення шкіри вологою можливо не тільки за допомогою салонних процедур або покупних кремів, але і з використанням домашньої косметики власного приготування. Хороший ефект дають парові ванночки з відварами і настоями з трав (ромашки, календули, м'яти). Примочки або компреси з медом, домашній крем або лосьйон з вершками, сметаною, соком свіжих фруктів. Слід пам'ятати, що відсутність ефекту від самолікування протягом 2-3 тижнів – привід звернутися до фахівців.

Домашні зволожуючі маски

Особливе місце займає зволоження шкіри обличчя в домашніх умовах за допомогою масок – бананова, вівсяна, яєчна, овочева, з додаванням цедри цитрусових. Популярністю користуються і такі рецепти:

  • Відміряти по 1 ст. л. пшеничних зерен. Подрібнити до стану борошна. Відокремити один жовток від білка, збити білкову частину в пишну піну. Додати до яєчної суміші 1 ч. л. меду, пшеничне борошно, акуратно перемішати. Нанести маску на марлю, складену в два шари, залишити на обличчі на 30 хвилин. Змити залишки засобу теплою водою, а після нанести зволожуючий крем для обличчя.
  • 2 бульби картоплі залити водою і відварити до готовності разом з шкіркою, потім остудити і очистити. Розтерти в пюре, додавши до картоплі 2 ст. л. молока, 1 жовток. Отриману кашку розігріти на повільному вогні до 35-38 °С. Нанести теплу суміш на обличчя, зверху накривши марлевою пов'язкою. Через 30 хвилин змити залишки маски теплою водою.
  • Перемішати 1 ст. сметани з жовтком одного яйця. Додати до суміші ½ ч. л. цедри лимона, 10 крапель оливкової олії. Нанести засіб на обличчя за допомогою кисті, залишити на 25 хвилин. Після змити залишки маски теплою водою, нанести на обличчя живильним кремом.

Кефірна

Для приготування маски візьміть 1%-ий кефір або замініть його йогуртом, сметаною, кисляком. Процес приготування живильної суміші простий:

  1. Відміряйте 2 ст. л. кефіру, 2 ч. л. картопляного крохмалю, 3 ст. л. подрібненої до порошкоподібного стану зеленого чаю.
  2. Ретельно перемішайте всі інгредієнти, потім додайте до них ½ чайної ложки оливкової олії.
  3. Масу знову перемішайте, нанесіть на обличчя.
  4. Через 15-20 хвилин змийте залишки засобу.

З помідорів

Простий зволожуючий складу очистить шкіру від чорних крапок, насичує клітини живлющою вологою, допоможе позбутися від пігментних плям. Схема приготування томатної маски:

  1. Один великий помідор обдати окропом, зняти шкірку.
  2. М'якоть натерти на тертці або розім'яти виделкою.
  3. Додати томату 1 ч. л. крохмалю.
  4. Суміш нанести на обличчя пензликом.
  5. Залишити на 25 хвилин, після чого змити прохолодною водою.

Лосьйон з сливи

Коли дерма зневоднена, навіть просте умивання з милом може доставляти дискомфорт, такі ж відчуття приносить використання спиртових тоніків та лосьйонів. Дерматологи рекомендують вибирати м'які косметичні продукти, які будуть знімати сухість, дарувати відчуття зволоження. Приготувати лосьйон можна і в домашніх умовах з сливи, молока, сметани або нежирних вершків. Рецепт простий:

  1. Сливи обдайте окропом і зніміть шкірку.
  2. Подрібніть м'якоть за допомогою блендера.
  3. Отриману кашку перекладіть в марлю, відіжміть півсклянки соку.
  4. Змішайте фруктовий сік з такою ж кількістю молока або вершків.
  5. Кожен день протирайте лосьйоном контури особи. Залишки засобу зберігайте в холодильнику не довше 2-3 тижнів.

Відео

Малишева Про Зволоження Шкіри. Зволоження Та Догляд. Огляд

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!