Висока нижнє тиск - причини і лікування препаратами і народними засобами

Одним з ключових біологічних показників стану серцево-судинної системи і роботи інших органів є артеріальний тиск. З-за підвищеного показника ПЕКЛО можуть порушуватися важливі фізіологічні процеси, що протікають в організмі. Висока нижнє тиск – причини і лікування якого визначаються лікарем, виникає внаслідок звуження артеріальних судин і означає, що у людини є порушення в роботі серцевого та/або судинній системі.

Норма нижнього тиску

Систолічний тиск формується внаслідок скорочення лівого шлуночка серця під час викиду крові в аорту. Нижній (діастолічний) показник артеріального тиску залежить від тиску на стінки судин, яке відбувається через розслаблення серця і безпосередньо залежить від тонусу стінок артерій. У нормальному стані у здорової людини систолічний АТ тримається в межах 110-140 мм рт. ст., норма діастолічної величини становить 60-90 мм рт. ст. Перевищення зазначених цифр у медицині визначається, як артеріальна гіпертензія.

Що таке високе нижнє тиск

У людини рівень артеріального тиску визначається двома цифрами – нижнім і верхнім показником. Останній (систолічний показник) – це об'єм крові, выталкиваемый в процесі скорочення серцевого м'яза. Нижня величина означає рівень розслаблення м'язів серця і відповідає за тонус судин. Дане ПЕКЛО також називають нирковим, оскільки від його норми залежить стан цього органу.

Підвищений діастолічний тиск (буває вище 95 мм рт. ст.) вказує на порушення, які відбуваються в організмі. Цей стан вважається патологічним, якщо показник вище 90 мм рт. ст. і він не знижується протягом тривалого часу. При цьому незначне зростання нижнього тиску протягом дня вважається допустимим, оскільки його можуть викликати фізичні, емоційні навантаження і несподівані стреси.

Причини

Фактори, які провокують падіння нижнього ПЕКЛО дуже різноманітні, проте найчастіше діастолічна гіпертензія виникає на фоні вже наявних інших захворювань. Так, якщо у людини підвищується нирковий тиск до 120 мм рт. ст. – це свідчить про присутність в організмі яких-небудь порушень. Підвищення нижнього артеріального тиску, як правило, відбувається внаслідок:

  • наявності надлишкової ваги;
  • генетична схильність;
  • низької фізичної активності;
  • нестабільного психоемоційного стану;
  • вживання великої кількості солі;
  • шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю, наркоманії).

Крім перерахованих чинників загального характеру, існують і інші причини високого нижнього тиску. Стійке підвищення діастолічного показника може говорити про наявність:

  • захворювань нирок;
  • гормональному дисбалансі;
  • дисфункції щитовидної залози;
  • новоутворень в наднирниках, на гіпофізі;
  • патології серцево-судинної системи.

Підвищений нижнє тиск при нормальному верхньому

Зростання показника діастолічного АТ вказує на високу опірність стінок судин і їх постійному спазмі. Якщо артерії і вени постійно звужені, кровотік сповільнюється, чому органи і тканини недоотримують кисень, поживні речовини. Так ізольоване діастолічний тиск призводить до порушення роботи всього організму. Причини даного явища:

  • патології нирок, включаючи вроджене аномальна будова органу, хронічний гломерулонефрит, тощо (даний орган приймає участь у регулюванні артеріального тиску, а підвищення останнього може означати звуження ниркової артерії, при якому зменшується об'єм крові, що надходить в нирки);
  • хвороби гіпофіза, надниркових залоз;
  • серцеві захворювання (вади, пухлини);
  • патології щитоподібної залози;
  • грижі хребта;
  • гормональний дисбаланс.

Причини підвищення нижнього одночасно з верхнім ПЕКЛО

Якщо підвищений нижнє артеріальний тиск разом з верхнім показником (наприклад, тиск 130 на 100 мм рт. ст.), у пацієнта можуть бути вади клапанів серця, аорти, аритмія, надмірна активність наднирників. Одночасне зростання обох цифр АТ може бути обумовлений:

  • гіпертиреозом (збільшеної вироблення гормонів щитовидної залози);
  • літнім віком (в старості верхній показник АТ зростає із-за збоїв в роботі серця, а нижній – з причини в'ялості судин);
  • поєднанням різних захворювань (наприклад, у хворого одночасно є захворювання судин і вади аортального клапана).

Причини високого нижнього артеріального тиску у жінок

Підвищення діастолічного показника пов'язано з різними чинниками. Приблизно у чверті жінок причини виникнення гіпертонії обумовлені наявністю зайвої ваги, низькою фізичною активністю, частими стресами. У деяких випадках нижнє ПЕКЛО висока з-за ендокринних патологій або хвороб нирок. Діастолічний показник може підвищуватися як у літніх пацієнток, так і у молодих дівчат, при цьому причини відхилення можуть залишатися невстановленими (як правило, якщо у хворого не виявлено супутніх захворювань).

Чим небезпечно високу нижню артеріальний тиск

Незначні відхилення від норми можуть означати, що у пацієнта є генетичні або набуті патології. Останні часто зумовлені віковими змінами організму. Важливо розуміти, що висока нижнє тиск небезпечно для здоров'я всього організму. Ізольований підвищений рівень діастолічного АТ загрожує:

  • погіршення проникності судин;
  • порушення кровопостачання мозку;
  • погіршення серцевого кровотоку;
  • поступового зношування організму;
  • утворенню тромбів;
  • збільшенню ризику інсульту, інфаркту міокарда, атеросклерозу;
  • зниження гостроти зору, загострення хронічних патологій.

Як знизити нижню тиск

Існує два основних методи лікування високого нижнього тиску – прийом гіпотензивних препаратів і домашнє приготування народних засобів. В екстрених випадках рекомендується робити вибір на користь першого варіанту, коли діастолічний АТ швидко зростає. Якщо спостерігається помірне підвищення нижнього тиску, можна проводити лікування травами. Тим не менш, лише фахівець може визначати методи терапії патології, оскільки самолікування може призвести до загострення проблеми. Перед початком лікування важливо пройти обстеження для встановлення причин розвитку недуги.

Медикаментозні препарати

Ключовим принципом лікування патології є усунення фізіологічних факторів, які провокують підвищення нижніх показників артеріального тиску. Щоб знизити діастолічний тиск, лікарі призначають такі лікарські препарати:

  1. Бета-блокатори. Допомагають нормалізувати АТ, регулюючи роботу серця. Під дією таких препаратів знижується кисневе голодування серця, завдяки чому відбувається розслаблення м'яза. Результатом відновлення м'язового тонусу цього органу є стабілізація інтенсивності кровотоку і зниження тиску до нормального межі.
  2. Антагоністи кальцію. Стимулюють вироблення реніну, важко виробляється при нирковій недостатності. Лікування даними препаратами проводять при наявності запущеній стадії гіпертензії або після перенесеного інфаркту міокарда.

Стабільну високу нижню тиск – причини і лікування якого у кожного пацієнта індивідуальні – не можна ігнорувати, оскільки воно призводить до розвитку серйозних патологій і може серйозно погіршити стан здоров'я людини. Для лікування захворювання лікарі можуть призначати такі препарати:

  1. Конкор. Препарат групи бета-блокаторів знижує високий артеріальний тиск, нормалізує пульс і серцевий ритм. Діючою речовиною таблеток служить бісопролол гемифумарат. Конкор здатний зменшити потребу серцевого м'яза в кисні, а тривале лікування таблетками запобігає стенокардичні шуми і розвиток інфаркту міокарда. Плюс медикаменту в його швидкості дії: терапевтичний ефект помітний вже через 1-3 години після прийому препарату, при цьому він чудово всмоктується в кров'яне русло. Мінус лікування Конкором – різке припинення його прийому призводить до руйнівних серйозних загострень.
  2. Карведилол. Препарат відноситься до групи неселективних бета-блокаторів. Карведилол може використовуватися в ролі монотерапії, проте у важких випадках лікування гіпертонії їм проводять у комплексі з антагоністами кальцію, діуретиками, інгібіторами АПФ, сартанами. Перевага ліки полягає в хорошій його абсорбції активних компонентів в органах ШЛУНКОВО-кишкового тракту, при цьому біодоступність засобу становить близько 25-30%. Мінус таблеток – їх не можна приймати при декомпенсованій серцевій недостатності.
  3. Верапаміл. Ефективний препарат допомагає знизити високий нижнє ПЕКЛО, запобігає аритмію і ішемію серця. Верапаміл зменшує периферичний опір судин, причому цей ефект супроводжується частішанням серцевого ритму, оскільки таблетки мають здатність зменшувати частоту серцевих скорочень. Препарат практично не впливає на нормальний рівень АТ. Плюси Верапамілу – його доступність і благотворний вплив на нирки. Недоліком ліки вважається його відносно низька порівняно з іншими антагоністами кальцію біодоступність (близько 10-20%).

Сечогінні препарати

Скупчення солей натрію і води в крові є однією з причин гіпертонії. Сечогінні засоби, включаючи діуретики, уповільнюють повторне всмоктування рідини та мінеральних солей канальцями нирок, збільшуючи їх виведення з організму через сечові протоки. Завдяки цьому в тканинах нормалізується рівень рідини, йдуть набряки, у кровотік надходить менше води і натрію, тому навантаження на серце скорочується і нижнє тиск в судинах при ходить до нормального показника. До числа сечогінних препаратів відносяться:

  1. Гіпотіазид. Помірні за силою і тривалістю дії таблетки сприяють прискоренню виведення натрію, калію і хлору з організму. При цьому кислотно-лужну рівновагу залишається в нормі. Приймати ліки слід після їди, а дія Гипотиазида буде помітно через 2 години після прийому. Медикамент вимагає дотримання дієти: раціон хворого потрібно доповнити продуктами, багатими на калій. Недолік препарату полягає в тому, що людям з нирковими захворюваннями не рекомендується пити таблетки разом з калійзберігаючими діуретиками або препаратами калію.
  2. Спіронолактон. Засіб легкого дії, що володіє тривалою дією. Таблетки для лікування гіпертонії дають стійкий терапевтичний результат через 3-5 днів після початку прийому. Перевага препарату – його можна приймати в комплексі з іншими гіпотензивними або сечогінними засобами. Мінусом Спіронолактону є розвиток побічних ефектів (при тривалому прийомі у чоловіків ерекція слабшає, у жінок – порушується менструація).
  3. Дайтек. Відноситься до легких діуретиків, володіє незначною сечогінним ефектом. Дайтек починає діяти приблизно через 2-5 годин після прийому. Плюс препарату для лікування діастолічного АТ полягає у великій тривалості дії таблеток (13-15 годин). Мінусом кошти є небезпека виникнення побічних реакцій у літніх хворих (ураження нирок, відкладання калію в канальцях, гіперкаліємія).

Дієта

Якщо нижній тиск підвищений, лікарі настійно рекомендують пацієнтам дотримуватися спеціальної дієти. Правильне харчування при гіпертонії спрямоване на відновлення обмінних процесів і захист організму від побічних ефектів при прийомі гіпотензивних препаратів. Для лікування високого нижнього артеріального тиску і зниження негативного впливу на організм медикаментозних засобів, необхідно строго дотримувати наступні правила харчування:

  • ввести в меню багато зелені, овочів, сирих фруктів, молочних продуктів, злаків;
  • скоротити споживання маринадів, солінь, приправ, копчених продуктів;
  • звести до мінімуму споживання солі (до 3 г на добу);
  • виключити жирну, смажену їжу, алкогольні напої, кофеїн;
  • включити в раціон жирну рибу, м'ясо;
  • їжу готувати на пару, в духовці або варити в каструлі;
  • щодня їсти кілька зубків часнику;
  • пити виключно трав'яні відвари, морси, натуральні соки, слабкий зелений чай, компоти або негазовану воду.

Як знизити серцевий тиск при нормальному верхньому

Якщо нижній показник АТ має властивість різко підніматися, необхідно знати, як швидко привести його до нормального значення в домашніх умовах, не знижуючи при цьому верхній тиск. Фахівці рекомендують хворим, які страждають серцевою гіпертонією, робити наступну процедуру:

  • ляжте на живіт;
  • на шию помістіть пакет з льодом, попередньо обернувши його м'якою тканиною;
  • перебуваєте в такому положенні 20-30 хвилин;
  • помасажуйте охолоджену зону з використанням аромомасел або зволожуючого крему.

Народна медицина

Засоби нетрадиційної медицини можна використовувати для лікування діастолічного АТ тільки як часто комплексної терапії. Приступати до терапії дозволено лише після виявлення лікарем причин захворювання і схвалення вибраних вами народних методик. Дієвими засобами проти високого нижнього АТ є:

  1. Настій з півонії. Залийте 1 ст. л. сухих квіток крутим окропом (1 склянка) і кип'ятіть кілька хвилин. Знявши з вогню, відвар слід остудити і процідити. Приймайте настій по 20 мл натщесерце і перед кожним прийомом їжі (всього 3 рази на добу).
  2. Настій з кропиви собачої. Суху траву (2 ст. л.) залийте двома склянками окропу і дайте настоятися 20 хвилин. Пийте засіб для лікування ниркового ПЕКЛО 3-4 рази за добу невеликими порціями.
  3. Валеріановий настій. 1 ст. л. сухих коренів рослини залийте склянкою окропу, залишивши в термосі на ніч. Вранці процідіть засіб і приймайте по 1 ст. л. 4 рази в день після їжі.

Відео

Причини високого нижнього тиску

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!