Причини появи плям на шкірі у дітей і дорослих

Поява висипань на шкірних покривах людини – дуже часте явище. Плями і висип виникають з різних причин. Якщо вони супроводжуються неприємними симптомами, це може бути ознакою небезпечного захворювання. При появі плям на шкірі червоних, коричневих, білих відтінків, які сверблять або лущаться, потрібно негайно звернутися до фахівця-дерматолога.

Що таке плями на шкірі

Висипання на тілі людини часто мають різний вигляд, розмір, форму (круглі, овальні). Плямою називається зміна відтінку ділянки шкірного покриву. Цятки можуть приймати вид шкірної висипки (маленьких червоних точок) або великих утворень і займати великі площі, розповзаючись по всій спині, животі, ногах. Висипання можуть бути з окантовкою, лускатими, різних кольорів, з відтінками синього, помаранчевого, бузкового, білого. Часто разом зі зміною кольору змінюється форма шкірного покриву. Даний ділянку піднімається над рештою поверхнею, утворюючи бляшки, горбки, пухирі.

Поява плям дуже часто супроводжується свербежем, лущенням, відчуттями болю. Іноді їх виникнення проходить без будь-яких тривожних симптомів. Якщо вони розташовуються в недоступних місцях, людина може не відразу їх помітити. У багатьох випадках ураження шкірних покривів свідчать про наявність яких-небудь хронічних захворювань внутрішніх органів. Плями на тілі червоного кольору часто є проявом алергії. Виникнення шкірних висипань іноді свідчить і про інфекційних захворюваннях.

Причини

Часткове зміна кольору шкірних покривів обумовлюється різними факторами. Вони бувають зовнішніми і внутрішніми. До перших відносяться дія сонця, вітру, морозу, високої температури, хімічних речовин. Внутрішніми факторами є захворювання різного роду, що вражають людину. Це може бути виникнення інфекції, запалення органів травної системи. Усунення плям і висипань, обумовлене зовнішніми факторами, є більш легким процесом. Часто вони не вимагають лікування, а проходять самостійно.

Для того щоб визначити, з якої причини виникли дивні плями на тілі, необхідно отримати консультацію дерматолога. Після діагностики він повинен призначити відповідне лікування. Поширеними причинами, по яких з'являються плями на шкірі, вважаються:

Червоні плями на тілі

Найпоширенішим видом шкірних утворень на тілі людини є цятки червонуватих відтінків. Якщо червона пляма на тілі свербить – це ознака дерматологічної патології або грибкових інфекцій. При захворюванні кандидозом можуть виникати свербіж, почервоніння ділянок шкіри. Різні види дерматитів, лишай, екзема проявляються чешущіеся і шелушащимися червонуватими цятками. Такі інфекції, як вітряна віспа, кір, менінгіт, супроводжуються появою дрібної висипки, плям темно-червоного, малинового відтінку. Всі ці хвороби викликають свербіж, часто нестерпний.

При алергічних реакціях на здоровій шкірі вискакують прищі, плями червоних відтінків. В результаті стресу іноді з'являються темно-червоні і бордові плями на шиї, грудях. Вони часто зникають після стабілізації стану. При порушенні обміну речовин відбувається поява висипки на обличчі і руках. У всіх цих випадках виникнення плям може супроводжуватися сверблячкою, так і проходити без нього. Червоні цятки на тілі, які не сверблять, іноді з'являються із-за порушення роботи кровоносних судин. Виникнення судинних плям буває, в основному, у літніх людей.

Темні

Плями на тілі світло-коричневого кольору пов'язують з дією сонця. Це явище називається «порушенням пігментації». Після прийняття сонячних ванн шкіра може покритися коричневими цятками. Це говорить про надлишок в організмі пігменту меланіну. У літньому віці у жінок шкіра часто покривається старечими бляшками темно-коричневого, чорного кольору. Пігментні утворення легко виводяться із шкіри за допомогою світлих кремів. Чорні цятки можуть бути ознакою таких захворювань, як: цукровий діабет, полікістоз яєчників, рак внутрішніх органів.

Злущуються

Дуже часто при дерматологічних патологіях на здорових ділянках шкіри виникають плями, покриті лусочками. Це омертвілі частинки дерми, ураженої яким-небудь захворюванням. Лущення може супроводжуватися сверблячкою. При їх розчісуванні лусочки видаляються, потім хвору ділянку шкіри знову покривається ними. Плями, що лущаться, на тілі з'являються внаслідок таких хвороб:

Лишай залишає на шкірі плями з чітко окресленою облямівкою. За короткий час вони поширюються по всьому тілу. При себореї шкіра сильно лущиться і свербить. Почервонілі місця на шкірному покриві людини, що супроводжуються лущенням, бувають при грибкових інфекціях. Почати лущитися і червоніти шкіра може із-за сухості або впливу низьких температур.

Рожеві

Ураження шкірних покривів, мають вигляд рожевих цяточок, часто виникають з-за атопічного дерматиту. Це прояв алергічної реакції організму. Його може викликати вживання будь-яких продуктів, пил, контакт з хімічними засобами. Іноді плями рожевого відтінку виникають із-за нестабільної психоемоційного стану людини. Локалізація висипань охоплює шию, обличчя, руки, груди.

При такому захворюванні, як рожевий лишай, з'являються цятки на спині, стегнах, боках. Хвороба активізується при зниженому імунітеті, після перенесення інфекційних захворювань. Стригучий лишай, який провокує рожеві висипання, буває в дитячому віці. Переважно хвороба вражає ділянки шкіри на голові дитини, але іноді локалізується на обличчі, шиї.

Сухі

З-за недостатньої кількості вологи шкірні покриви висушуються, стають грубими. Сухі плями на обличчі, руках, шиї виникають при тривалому перебуванні на сонці. Таку ж дію має вітер, морозна погода. Поява сухих плям може бути спровоковано патологіями шлунково-кишкового тракту. Недоотримання поживних речовин відбивається на стані шкірних покривів людини. Сухі рожеві або червоні цятки часто з'являються у вигляді алергічної реакції до зовнішніх подразників.

Білі плями, що лущаться

Якщо шкірні висипання мають вигляд світлих шорстких плям, швидше за все, це висівкоподібний лишай. Ще його називають сонячним грибком. При цьому захворюванні в роговому шарі дерми починається запальний процес. Уражені клітини відмирають, утворюючи лусочки. Пляма починає свербіти і лущитися. Характерними ознаками цього виду позбавляючи є наявність світлих плям на смуглом тілі. На блідій шкірі освіти мають жовто-коричневий відтінок.

Червоні опуклі

Почервоніння на шкірі у вигляді плям часто приймають вигляд пухирів, блискучих бляшок, набряків. Подібні сліди виникають після укусів кровосисних і жалких комах. Центр укусу може припухнуть і починає набрякати – це реакція організму на уприскування отрути під шкіру. Багато інфекційні захворювання характеризуються появою гнійних утворень червоного кольору, пухирів. Наприклад, при вітряній віспі утворюються червоні опуклості з гнійників в середині, які потім покриваються кіркою. Схожі висипання можуть з'явитися і в разі ураження шкіри екземою, псоріазом.

Сірі

Цятки сіруватого відтінку на тілі людини викликає така небезпечна хвороба, як рак. У цьому випадку шкірні утворення характеризуються гладкою поверхнею. Пігментні плями, що виникають на сонці, теж можуть бути сірого кольору. Це плоскі висипання, які з'являються у людей в літньому віці. Цятки з сірими лусочками бувають і при зараженні одним з видів лишаю.

Фіолетові плями на обличчі

При наявності захворювань крові та внутрішніх органів ніс, лоб, щоки часто покриваються синюшними плямами. До цього призводить наявність таких хвороб як: лейкемія, тромбоцитоз, печінкова недостатність. Плями фіолетових відтінків викликають такі рідкісні захворювання:

  • полум'яніючий невус;
  • синдром Кобба;
  • саркома Капоші;
  • синдром мармурової шкіри.

Діагностика

Для того щоб позбутися від неприємних висипань на шкірі, необхідно точно встановити діагноз. Від цього залежить призначення адекватного лікування. Ліки виписує тільки лікар на основі діагностичних досліджень. Цей процес починається з опитування пацієнта і його фізичного огляду. Потім слід лабораторне обстеження із застосуванням спеціального обладнання. Проводяться такі дослідження:

  • Дерматоскопія. Оцінка стану дерми за допомогою інструменту для візуального обстеження уражень шкіри.
  • Аналіз тканин. З ураженої ділянки береться зішкріб. Частинки шкіри розглядають під мікроскопом на предмет виявлення паразитів.
  • Аналіз крові. Таким методом визначають наявність запалення в організмі.
  • Бактеріологічне дослідження. Лікар бере мазок і проводить тести щодо виявлення мікроорганізмів.

Лікування

Для того щоб вивести плями з тіла, необхідно з'ясувати причину їх виникнення. Терапію призначає фахівець на підставі лабораторних даних та інформації, отриманої від пацієнта. Лікування залежить від виду, форми, характеру хвороби, яка спровокувала появу плям. Для терапії можуть застосовуватися такі види ліків:

Лікування важких захворювань проводиться комплексно, із застосуванням декількох груп лікарських засобів. Якщо хвороба має легку форму, часто використовуються тільки препарати місцевої дії. Ліки випускаються у вигляді:

  • таблеток;
  • мазей, кремів, спреїв;
  • розчинів, настоянок.

Кетоконазол

Кетоконазол є ефективним протигрибковим засобом. Активна речовина препарату потужно пригнічує діяльність грибків, руйнує їх клітинну структуру. Засіб використовується для усунення утворень на шкірі, викликаних дерматологічними захворюваннями. Його призначають при ураженні висівкоподібному лишаєм, себореєю, мікозах різних видів.

Кетоконазол добре переноситься організмом, майже не має протипоказань. Курс лікування становить 2-8 тижнів.Відмінною рисою препарату є те, що він швидко усуває шкірні висипання. Плюсом можна вважати можливість застосування ліки для вагітних. До недоліків кошти відноситься велика кількість побічних ефектів.

Метронідазол

Метронідазол – антибіотик широкого спектру дії. Це одне з кращих сучасних ліків. Є протимікробним препаратом високої ефективності. Активні речовини метронідазолу знищують багато видів бактерій, знижують ризик повторних захворювань. Він застосовується для лікування складних захворювань інфекційного характеру, хронічних хвороб внутрішніх органів.

Плюсом Метронідазолу є успішне лікування вугрів, лишаїв, гнійних утворень на шкірі. До недоліків відноситься наявність безлічі побічних дій. Серед небажаних проявів – порушення функцій нервової системи, розлад стравоходу, сечовидільних шляхів, алергічні висипання на тілі. Ліки має хороші відгуки лікарів і пацієнтів.

Кларитин

Кларитин – антигістамінний препарат, успішно усуває прояви алергії у дорослих і дітей. Використовується для лікування кропив'янки, алергічного дерматиту, інших шкірних захворювань, що супроводжуються висипаннями. Крім активної речовини – лоратадину, містить натуральні елементи, ароматизатори. Ліки не викликає звикання, що є великим плюсом. Його можна використовувати тривалий час, не побоюючись завдати шкоди здоров'ю.

Відмінною характеристикою засобу вважається те, що воно швидко знімає симптоми алергії, не викликаючи сухості дерми. Препарат має безліч переваг: може призначатися маленьким дітям, майже не має протипоказань, добре переноситься організмом, побічні дії спостерігаються рідко. До єдиного мінусу відносять те, що від нього рекомендується відмовитися під час вагітності та годування.

Фото плям на шкірі

Відео

Білі плями на шкірі. Від чого вони з'являються?


Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!