Що таке постуральна гіпотензія - причини виникнення, симптоми, методи лікування та профілактики

Патологічний стан, при якому відчувається слабкість, може бути викликано ортостатичної або постуральною гіпотензією. Однією з ознак захворювання служить низький тиск у судинах головного мозку. Запобігти розвитку ускладнень не важко, якщо слідувати порадам лікарів і приймати ліки, які запобігають гіпотонію.

Що таке ортостатична гіпотензія

Розшифровка медичного терміна ховається в його назві. Ортостатична гіпотензія - це різке зниження артеріального тиску, яке відбувається після зміни положення тіла на вертикальне. Особливо часто страждають жінки і діти в ранньому підлітковому періоді. Організм в цьому патологічному стані не здатний правильно перерозподіляти кров у судинах. Вона спрямовується в органи, розташовані в нижній частині тіла через зниження серцевих скорочень або дії сили тяжіння.

Існує кілька різновидів захворювання:

  1. Синдром Шая-Дрейджера. Відбувається при серйозному ураженні нервової системи одночасно зі зниженням гормону норадреналіну, який надає звужуючий дію на судини.
  2. Ідіопатична не має точної встановленої причини. Може виникнути у зовні здорових людей.
  3. Медикаментозна – патологія з'являється після прийому лікарських препаратів, що впливають на тиск.
  4. Підгостра форма гіповолемії пов'язана зі значним зниженням об'єму циркулюючої рідини в організмі.
  5. Ортостатичний колапс у важкій формі, коли об'єм крові знижено до критичного.
  6. Неврологічний виникає при порушеннях в роботі вегетосудинної системи.
  7. Постуральна гіпотензія є наслідком тривалого постільного режиму, коли тонус і швидкість скорочення судин знижується.

Симптоми ортостатичної гіпотензії

Саме знижений тиск може з'являтися з-за різних нездужань. Вірогідними симптомами ортостатичної гіпотензії вважаються ті, які говорять про порушення кровопостачання внутрішніх органів. Часто вони турбують хворого в той час, коли він змінює положення тіла, постає або намагається почати рух, після спокою. До них відносяться стани:

  • раптова слабкість;
  • ортостатичне запаморочення;
  • підвищене потовиділення;
  • нудота і блювання;
  • втрата свідомості;
  • судоми;
  • стенокардія;
  • біль в шийних м'язах;
  • утруднене дихання.

Причини ортостатичної гіпотензії

У здорових людей під час зміни горизонтального положення на вертикальне відбувається реагування серцево-судинної системи одночасно з переміщенням крові під дією гравітації. У хворої людини всі механізми порушені. Це є основною причиною ортостатичної гіпотензії. Іншим характерним фактором може стати хвороба, пов'язана з патологічним зниженням тиску:

  • порушення роботи ендокринної системи;
  • нервове перенапруження;
  • травми спинного мозку;
  • цукровий діабет;
  • анемія;
  • амілоїдоз;
  • легенева тромбоемболія;
  • варикозне розширення вен;
  • інфекційні захворювання;
  • тривалий прийом у великій дозуванні медикаментів, з-за яких тиск може зменшуватися: діуретиків, судинорозширювальних, антагоністів кальцію, седативних, гіпотензивних;
  • серйозна крововтрата в результаті травми;
  • інтоксикація, що викликала сильне потовиділення, блювання і пронос.

Крім того, причинами, що впливають на розвиток хвороби, є:

  • вагітність;
  • різка зміна клімату;
  • підлітковий вік;
  • переїдання;
  • вживання алкоголю і наркотиків;
  • довгий дотримання постільного режиму.

Діагностика ортостатичний колапс

Після прийому, на якому обговорюються скарги хворого, лікар призначає повне обстеження. Обов'язково потрібно провести загальний аналіз крові, для виявлення рівня гемоглобіну. Додаткові методи діагностики ортостатичний колапс:

  1. Візуальний огляд лікаря-терапевта. Визначення зовнішніх ознак варикозного розширення, анемії, зневоднення.
  2. Опитування пацієнта, в ході якого уточнюється, які препарати він приймає, і немає серед них гіпотензивних.
  3. Прийом невропатолога для встановлення неврологічної причини розладу.
  4. Вимірювання тиску в різних положеннях або ортостатична проба протягом декількох хвилин. Для початку проводиться моніторинг в лежачому положенні, потім заміряються показники після підняття у вертикальному положенні. У деяких випадках призначається ТІЛТ-Тест, коли пацієнта прив'язують до піднімається і опускається дошці.
  5. Аналіз крові на біохімію. Під час дослідження визначається рівень таких речовин, як холестерин, сечовина, креатинін. Вони впливають на тиск. Одночасно перевіряється наявність натрію і калію, які є електролітами та контролюють водно-сольовий баланс в організмі.
  6. Аналіз крові на гормони, які виділяють наднирники і щитовидна залоза. Якщо їх зміст падає, виникає гіпотонія.
  7. Електрокардіографія та ехокардіографія призначаються додатково, для того, щоб визначити розмір стінок, клапанів та порожнин серця.
  8. Холтерівське моніторування роботи серця. Заміри тиску відбуваються протягом доби. Дослідження допомагає визначити розлад вегетативної системи, що регулює діяльність дихальної, видільної, травної систем.

Лікування ортостатичної гіпотензії

Тактика лікування ортостатичної гіпотензії, що вибирається лікарем, залежить від ступеня розвитку захворювання. Кожен пацієнт потребує індивідуального підходу і допомоги. При легкій формі рекомендують:

  1. Знизити активність, починати рух повільно, щоб не впасти в непритомність. Цей метод підходить вагітним жінкам і літнім людям.
  2. Припинити прийом лікарських засобів, що знижують тиск. Вони можуть накопичуватися в крові і надавати побічна дія. Для діабетиків спосіб не підходить, тому що постійно доводиться вживати такі ліки.
  3. Дотримуватися дієти, в яку входять продукти з підвищеним вмістом солі. У ній містяться натрій, утримує рідину і підвищує тиск. Люди, які страждають серцево-судинними захворюваннями не можуть використовувати таке меню.
  4. Носити спеціальні компресійні панчохи, якщо ортостатична реакція виникла через варикозного розширення вен.
  5. Нормалізувати режим дня.
  6. Виконувати лікувальну гімнастику під керівництвом фахівця. Вправи повинні бути спрямовані на зміцнення вестибулярного апарату.

Якщо гіпертензія перейшла в хронічну стадію, потрібно прийом ліків. Хворим призначаються:

  • бета-адреноблокатори – вони посилюють роботу гормонів надниркових залоз;
  • мінералокортикоїди утримують натрій, контролюють спазм кровоносного русла, збільшують кількість крові в судинах;
  • адреноміметики викликають звуження судин головного мозку, перешкоджають раптового зниження тиску;
  • аналептики, які підвищують тиск, до них відноситься кофеїн, женьшень, лимонник, елеутерокок.

Профілактика ортостатичний колапс

При схильності до зниженого тиску медики радять прийняти профілактичні заходи, щоб недуга не став хронічним. Це дозволить вести звичайний спосіб життя, не турбуючись про рецидиви. До заходів профілактики ортостатичний колапс відносяться:

  1. Вживання їжі маленькими порціями, щоб уникнути переїдання.
  2. Часті прогулянки на природі.
  3. Дотримання суворого режиму дня, в якому на сон відводиться 8-10 годин.
  4. Відмова куріння, прийому алкогольних напоїв, інших шкідливих звичок.
  5. Регулярне обстеження у лікаря. Якщо не турбують запаморочення, можна спостерігатися 1 раз в рік.
  6. Помірне фізичне навантаження.

Відео

Артеріальна гіпотензія (гіпотонія)

Відгуки

Яна, 29 роківПостійно турбували схожі симптоми, боялася вставати з ліжка, доводилося спочатку трохи посидіти, тільки потім продовжувати рух. До тих пір, поки не випивала чай або каву, не могла нормально збиратися на роботу. Після звернення до лікаря і прийому настоянки елеутерококу вранці вдалося позбутися від такого стану.
Карина, 45 роківСтала помічати, що після роботи на грядках важко розпрямитися, в очах темно, хворобливі відчуття в шиї та голові. Пройшла кілька обстежень, виявилося, що всьому виною наднирники, які запалилися та не виділяли потрібних гормонів. Крім того, був знижений гемоглобін. Почала приймати ліки від анемії, зараз вже набагато легше.
Світлана, 38 роківМені поставили діагноз ортостатична гіпотонія під час останньої вагітності. Голова крутилась постійно. Доводилося виходити з кімнати, тримаючись за стіни, щоб не впасти. Спеціального лікування не отримувала, лікар сказав, що слід більше їсти солоних продуктів і пити 2-2,5 літра за добу. Після пологів ці ознаки перестали виявлятися.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!