Дієта при жовчнокам'яній хворобі

Накопичення каменів всередині жовчного міхура, а також в протоках називається жовчнокам'яною хворобою (див. фото). Причиною її може стати неправильний обмін речовин в організмі, наявність у предків подібного захворювання, малорухливий спосіб життя хворого, що веде до застою жовчі і утворенню каменів. Видалити каміння з жовчного міхура без операції дуже складно, тому правильно складена дієта при жовчнокам'яної хвороби є основним методом лікування. Розвитку ж захворювання сприяє їжа, перенасичена жирами і вуглеводами.

Дозволені та заборонені продукти

Дієта для хворих на жовчнокам'яну хворобу повністю виключає з раціону:

  • свіжий білий хліб;
  • здобне тісто;
  • смажені пиріжки;
  • ковбаси, копченості;
  • м'ясні бульйони;
  • петрушку, щавель, шпинат, незрілі плоди з кислим смаком;
  • жирні м'ясні та молочні продукти
  • алкоголь, кава, газовані напої.

Хворим жовчнокам'яною хворобою рекомендується вживати в їжу:

  • чорний житній хліб;
  • білі сухарі;
  • вершкове масло;
  • курячі яйця;
  • м'ясо або рибу нежирних сортів (кролик, курка, яловичина, річкова риба);
  • рисову, гречану, манну, пшоняну, вівсяну крупи;
  • фруктові компоти, киселі, муси, пудинги, чай.

Для приготування супів слід використовувати не м'ясної, а овочевий бульйон, так як відвар м'яса може спровокувати скорочення жовчного міхура і рух каменів, що загрожує закупоркою проток. Хворим на жовчнокам'яну хворобу слід гранично мінімізувати прийом в їжу макаронів. В овочах і фруктах дієта майже не передбачає обмежень. Молочні продукти корисні при жовчнокам'яній хворобі, але їх слід обезжиривать.

Готуйте їжу для хворого на рослинному маслі, виключивши тваринні жири. При жовчнокам'яній хворобі дозволяється додавати в суп або кашу трохи вершкового масла, воно легко засвоюється шлунком. Відварені яйця хворому дозволяється їсти, але не зловживати ними (3-4 штуки в тиждень). Дієта дозволяє пити фреші соки, фруктові компоти, неміцний чай. При жовчнокам'яній хворобі та інших захворюваннях жовчного міхура відмовтеся від алкогольних напоїв, кави, газованої води. Правильно складена дієта буде найкращою профілактикою розвитку захворювання.

Лікувальне харчування при жовчнокам'яній хворобі

Харчування при жовчнокам'яній хворобі має ряд особливостей. Саме головне – привчити себе харчуватися дробно. Рекомендується приймати їжу маленькими порціями (розміром з жменю) 5-6 разів на день. Така дієта буде сприяти гарному відтоку жовчі, вона не буде застоюватися в жовчному міхурі і утворювати нові камені. Хворим жовчнокам'яною хворобою необхідно ретельно пережовувати їжу. Стежте, щоб перед сном шлунок був порожнім, останній раз їжте не менше, ніж за 2 години до сну. Повністю замініть смажені і гострі страви вареними, тушкованими або запеченими.

Дотримуючись дієти, постарайтеся не приправляти страви гострими спеціями – пекучим перцем, хріном, гірчицею. Солоні та копчені закуски – небезпечна їжа для хворих жовчнокам'яної хворобою. Готуйте супи та другі страви без додавання смаженої цибулі, моркви, борошна. При смаженні овочі утворюють жирні кислоти, що негативно впливають на слизові оболонки. Щоб не допустити загострення хвороби, не їжте дуже гарячу і дуже холодну їжу.

Перешкоджати подальшому каменеутворення і розвитку жовчнокам'яної хвороби може лише правильний склад жовчі. А для його нормалізації хворому вкрай важливо вживати в їжу продукти з великим вмістом білків – м'ясо, молочні продукти, яйця. За бажанням додайте в свій раціон сир, негострий сир, пісне м'ясо, річкову рибу, гречану, пшоняну, вівсяну каші, сою, морську капусту, кальмари, гриби.

Жири є основою, матеріалом для будови живих клітин печінки, ендокринних залоз, а також нервових клітин. Але не можна, дотримуючись дієти, приймати занадто велику кількість жирів. При порушенні необхідного співвідношення при жовчнокам'яній хворобі руйнується баланс жовчних кислот і холестерину, тому утворюються камені. Сміливо вживайте в їжу рослинні олії (соняшникова, оливкова) і молочні жири (сметану, вершкове масло), але не більше 30-50 г на добу.

Вуглеводи також відіграють велику роль в організмі. Хворому жовчнокам'яною хворобою корисно їсти вчорашній білий хліб або злегка підсушені в духовці сухарі. Також в раціоні повинні бути присутніми цукор і мед – основні джерела глюкози, а з неї організм теж будує свої клітини. 75 г цукру в день, доданого в компот або чай, не принесуть шкоди людині, яка страждає хворобою жовчного міхура.

Меню на тиждень дієти №5 при загостренні

У разі загострення жовчнокам'яної хвороби і панкреатиті людина відчуває сильні больові приступи, тому хворому рекомендується на три дні повністю відмовитися від їжі, щоб дати відпочити підшлункової залози і жовчного міхура. У ці дні лікарі дозволяють вживати рідину. Голодувати при таких хворобах легко, організм сам регулює відновні процеси, тому людина не відчуває почуття голоду.

Після поліпшення стану органів травлення хворого жовчнокам'яною хворобою переводять на дієту №5, але з деякими обмеженнями. Слід повністю вивести з раціону м'ясо і бульйони. Через кілька днів, при покращенні стану, хворий знову буде вживати м'ясо, але його треба подрібнювати в блендері. Також необхідно перетирати каші. Для профілактики жовчнокам'яної хвороби рекомендується 1 день в тиждень проводити розвантажувальні дні. Їжа при дієті №5 повинна бути легкою, низькокалорійна, без хліба. Перевагу віддавайте каш, овочевих, фруктових страв.

Лікувальна дієта №5 застосовується при симптомах жовчнокам'яної хвороби, панкреатиті і холециститі. На сніданок хворим пропонуються манна, вівсяна, гречана каші з молоком, відвареним м'ясом або рибою, чай або відвар шипшини. Протягом тижня страви чергуються. Різноманітність в дієту хворого жовчнокам'яною хворобою вносять м'ясні салати, паштети, оселедець, сирне суфле, білкові омлети. Між сніданком і обідом обов'язково присутній другий сніданок – проміжний прийом легкої їжі. Для нього підійдуть свіжі фрукти, сирний пудинг, овочевий салат, сир.

В обіднє меню хворого жовчнокам'яною хворобою включається кілька страв. На перше – овочевий суп або вегетаріанський борщ, молочний суп, пісний суп. На друге дієтою планується: м'ясний бефстроганов, варене нежирне м'ясо, плов, м'ясні фрикадельки, а також гарнір – відварена картопля або пюре, морквяні котлети, тушковані кабачки, терта варена буряк. На третє хворому жовчнокам'яною хворобою дають фруктовий компот або кисіль, полуничне желе.

Між обідом і вечерею обов'язково присутній проміжний прийом їжі – полуденок. Зазвичай це щось легке: сухарики з цукром, галетне печиво, фрукти, чай. На вечерю згідно дієті готують овочеві котлети, яблучну шарлотку, відварну рибу, картопляне пюре, фруктовий плов, морквяно-яблучні зрази, парові курячі котлети. Якщо за 2 години перед сном хворий жовчнокам'яної хворобою відчуває почуття голоду, він може випити склянку кефіру або кислого молока.

Магнієва дієта при загостренні ЗБК

Хворі, які страждають жовчнокам'яною хворобою, часто відчувають напади кольок у правому підребер'ї внаслідок спазмів жовчного міхура і поганої прохідності жовчних проток. Їм рекомендується магнієва дієта, побудована на їжі, багатої на магній (гречана, ячна, пшоняна і вівсяна крупи, різні види горіхів, морська капуста, горох, квасоля). Цей елемент має властивість послаблювати спазми і прибирати запалення. Рослинна клітковина, що міститься в таких продуктах, поліпшує перистальтику кишечника.

При загостренні жовчнокам'яної хвороби або після операції на жовчному міхурі перші два дні хворому нічого не дозволяється їсти, вживати тільки маленькими порціями теплу рідину у вигляді розбавлених соків, солодкого чаю або відвару шипшини. Максимальний добовий об'єм рідини – 3 склянки.

Через два дні раціон хворого жовчнокам'яною хворобою розширюється шляхом додавання протертої їжі – круп'яних супів, каш. В якості десерту допускаються фруктовий кисіль, мус або желе. Якщо їжа сприймається організмом позитивно, через кілька діб додається риба, пісне м'ясо, нежирний сир.

Рецепти страв

Картопляний суп

  • Взяти 3 невеликих картоплини, 2 середніх цибулини, 1 моркву. Овочі очистити, промити, дрібно нарізати, залити 2 склянками води.
  • Варити 20-30 хвилин до готовності.
  • За кілька хвилин до вимикання додати 20 г вершкового масла, трохи солі, зелень кропу.
  • Якщо жовчнокам'яна хвороба протікає без явно виражених загострень, можете цибулю і моркву попередньо підсмажити на олії до золотистого кольору і додати до картоплі.

Картопляно-морквяне пюре

  • Взяти 4 невеликі картоплини, очистити, порізати дрібними шматочками, залити водою і варити до готовності.
  • Отриману масу протерти відразу, в гарячому вигляді.
  • Після додати гаряче молоко, збити до повітряного стану міксером.
  • Одну середню моркву також відварити і протерти.
  • Дві отримані маси з'єднуємо, додаємо сіль і кип'ятимо, помішуючи, на слабкому вогні 1 хвилину.

Легкий білковий омлет

  • Треба взяти 2 курячих яйця, відразу відокремити білки від жовтків, додати в білки 120 г молока, щіпку солі, за бажанням порубати туди зелень кропу.
  • Отриману суміш добре збити міксером або блендером, щоб вона стала повітряної.
  • Перелити масу в порційний посуд і поставити в пароварку. Якщо немає пароварки, омлет готують на водяній бані або на товстій чавунній сковороді.

Сирне суфле парове

  • Взяти 200 г нежирного сиру, перетерти через сито або подрібнити у м'ясорубці.
  • Додати 1 жовток, 0,5 столової ложки цукру, півсклянки молока, 2 їдальні ложки сметани.
  • Розмішати все блендером до однорідної маси.
  • В білок, що залишився, додати 0,5 столової ложки цукру і збити міцну піну.
  • Акуратно підмісити піну до сирної маси.
  • Форму для випікання змастити вершковим маслом, перелити туди суміш, помістити в пароварку на 30 хвилин.

На жаль, з кожним роком кількість страждають самими різними хворобами жовчного міхура збільшується. Детальніше про причини виникнення жовчнокам'яної хвороби і дієті при цьому захворюванні дивіться у нашому відео:

Харчування при жовчнокам'яній хворобі. Клініка "Тибет"

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!