Лімфостаз - що це таке, причини і лікування

У регуляції життєдіяльності організму лімфатична система виконує важливу роль. Вона є складовою імунітету людини, сполучною ланкою між тканинами і кровоносною системою в процесі обміну речовин. Лімфа переносить жири і деякі ферменти, забирає з тканин продукти розпаду, еритроцити, токсини, бактерії. Лімфостаз – що це таке, які порушення діяльності лімфатичної системи ведуть до розвитку хвороби, як відбувається лікування захворювання?

Що таке лімфостаз

В організмі людини лімфа утворюється після фільтрації плазми крові в простір між тканинами, вона рухається спочатку по дрібних капілярах, потім по периферичних судинах до лімфатичних колекторів (вузлів) і грудного протоку. При патологічних змінах порушується лімфообіг, знижується відплив лімфи і відбувається її накопичення в міжтканинної просторі. У м'яких тканинах утворюється набряк – лімфостаз.

При нормалізації лімфообігу набряк зникає і ніяких змін в тканинах не відбувається. У разі затяжної хвороби спостерігається незворотній процес – розпад білків і утворення волокон, що веде до розростання сполучної тканини. Патологічні зміни викликають ущільнення тканин м'язів, фасцій, жирової клітковини та шкіри, порушення кровопостачання ураженої ділянки і розвиток ускладнень.

Код за МКХ-10

За нової міжнародної класифікації хвороб (з десятого перегляду) лімфостаз має кілька кодів:

  1. 189.0. Цей код присвоєний хвороби під назвою лімфангіектазія.
  2. 189.1. Код відноситься до захворювання лімфангіт.
  3. 197.2. Під таким кодом розрізняють постмастэктомический синдром.
  4. Q82.0. Код прийнятий для хвороби – спадкової лімфедеми.

Симптоми

Клінічні прояви захворювання залежать від місця локалізації, стадії розвитку хвороби. Лімфостаз супроводжується набряком і відчуттям важкості. Набряклість може зникати вранці і збільшуватися до вечора або носити постійний характер. При необоротних процесах уражені тканини ущільнюються, шкіра темніє, стає натягнутою і болючою, у разі ускладнень виникають виразки. Частіше спостерігається лімфостаз гомілки, рідше – верхніх кінцівок, зустрічаються випадки патологічного набряку черевної порожнини, статевих органів, вен.

Причини

Лімфостаз може проявлятися як самостійне захворювання, а також бути наслідком інших хвороб або травм. Причинами хвороби можуть стати:

  1. Аплазія. Відсутність одного з сегментів системи.
  2. Гіпоплазія. Недорозвиненість лімфатичних судин.
  3. Гіперплазія. Надмірна звивистість або гіпертрофія стінок судин.

Вроджені аномалії системи перешкоджають нормальному відтоку лімфи і ведуть до утворення набряків. Викликати лімфостаз можуть захворювання:

  1. Варикозна хвороба. Спостерігається розширення лімфатичних судин, зниження тонусу стінок, що веде до розвитку клапанної недостатності системи і порушення лімфообігу.
  2. Серцева недостатність і патологія нирок. Відбувається зниження відтоку лімфоїдної рідини від тканин нижніх кінцівок.
  3. Гіпопротеїнемія. При зниженому вмісті білка в крові спостерігається затримка відтоку лімфи, освіта набряклості.
  4. Запальні процеси, пухлини. Відбувається здавлення лімфатичних судин і обмеження руху лімфи.

Лімфостаз зустрічається у хворих з ендокринними порушеннями, при ожирінні. Можуть набрякнути тканини при великих фізичних навантаженнях або при тривалому знаходженні в нерухомому стані. Розвиток набряку може стати наслідком:

  • травм;
  • опіків;
  • операцій (проведення при мастектомії лімфодіссекціі часто викликає лімфостаз верхніх кінцівок).

Лімфостаз може викликатися паразитарних або вірусним ураженням організму. Захворювання розвивається у пацієнтів, у яких діагностовано:

  1. Стрептококовий лімфангіт, флегмона, бешиха. При стрептококової інфекції спостерігається набряк верхніх або нижніх кінцівок.
  2. Филяриоз. При паразитарних ураженні гельмінти філярії локалізуються в лімфатичній системі, перекривають русло течії лімфи, а це викликає утворення набряклості нижніх кінцівок і мошонки.

Різновиди лімфостазу

Класифікацію видів захворювання проводять згідно з клінічними проявами та причини виникнення хвороби. Існують наступні стадії розвитку лімфостазу:

  1. Нульова. Це прихована форма, коли відбувається порушення транспортування лімфи, але набряк не спостерігається.
  2. Перша – легкий ступінь тяжкості. Характеризується виникненням з тильного боку стопи оборотної набряклості – лімфедема, яка зникає після сну або відпочинку. Що таке лімфедема? Набряк м'який, рухливий, неболезненный, шкіра над ним бліда, може збиратися в складки. Після натискання утворюється ямка, яка швидко зникає.
  3. Друга стадія – форма середньої тяжкості. Відзначається наявністю постійного стійкого набряку (фибредемы), який поширюється на гомілку, стає щільним, болючим. Відбувається деформація кінцівки, зниження її рухливості, можуть спостерігатися судоми. Відбуваються незворотні процеси розростання сполучної тканини.
  4. Третя стадія – важка форма. Кінцівка сильно збільшується в об'ємі, змінюються її контури, відбувається розвиток слоновості. Розростання тканин у вигляді горбів призводять до утворення шишок, розділених складками. Можуть приєднуватися гіперкератоз, папіломатоз або з'являтися ускладнення: виразка, екзема, остеоартроз. Хворих турбує біль, вони обмежені в рухах.

Залежно від причин виникнення, розрізняють первинну (ідіопатичну) лимфедему і вторинну. Первинний лімфостаз є самостійним вродженим захворюванням лімфатичної системи при аплазії, гіпоплазії, гіперплазії, фіброзі, відсутності лімфатичних вузлів і характеризується раннім проявом – зустрічається в підлітковому віці, до тридцяти років. Вторинний розвивається у старшому віці як наслідок:

  • інфекційних, хронічних, запальних захворювань, пухлин;
  • травм, опіків;
  • операцій;
  • обмеження рухів.

Діагностика

Визначення діагнозу пацієнта проводиться шляхом огляду хворого і вивчення анамнезу: наявність інших захворювань, травм, спадкових факторів – родичів, що страждають лімфостазом. Більшу ймовірність захворіти мають люди, у яких в родині були випадки лімфедеми. Лікар проводить пальпацію пухлини, вимірювання об'єму кінцівки, пацієнту дають направлення на проведення:

  • загального і біохімічного аналізу крові;
  • ультразвукового дослідження судин;
  • лимфангиографии.

Лимфосцинтиграфия

Для отримання достовірних результатів про стан лімфатичної системи застосовують сучасний метод дослідження – лимфосцинтиграфию. Пацієнту обидві кінцівки (для порівняння) під шкіру вводять контраст – радіонуклід і роблять серію знімків. З їх допомогою фахівець визначає проходження речовини по судинах і ступінь ураження лімфатичної системи.

Лікування

Як лікувати лімфостаз? Одужання – довгий процес. Для досягнення позитивних результатів при лікуванні важливо звернутися до фахівців – лимфологам, флебологам. Вони призначають комплекс заходів, метою яких є усунення причин захворювання, забезпечення максимального відтоку лімфи від пошкодженої ділянки. При лікуванні поєднуються медикаментозна терапія з фізіотерапевтичними процедурами. Хворому рекомендують:

  • носіння компресійної білизни;
  • підкладання в стані спокою під хвору кінцівку валиків;
  • спеціальний комплекс вправ, заняття плаванням;
  • догляд за хворою шкірою.

Медикаментозне

Хворим призначають приймати препарати для лікування захворювань, які спричинили утворення набряку. При наявності ускладнень (виразки) застосовують антибіотики. Ефективною для зняття набряклості є апаратна пневмокомпрессия. При відсутності видимих результатів лікування використовують мікрохірургічне втручання з метою створення лімфатичних анастомозів для відведення лімфи від пошкодженої ділянки.

Препарати, які стимулюють відтік лімфи

При лимфодеме хворому для відновлення нормального транспортування лімфи призначають лікарські препарати:

  • для відтоку лімфи з тканин – флеботоник Детралекс;
  • для підвищення тонусу судин – флеботропні гелі Троксевазин, Венорутон форте;
  • для стимуляції циркуляції крові та лімфи – Теонікол, Трентал, Але-шпа;
  • для поліпшення стану тканин – Гіалуронідазу, Бутадіон, Вітамін Ст.

Масаж

Для видалення застою лімфи проводять лімфодренажний масаж. Він може стати єдиним методом лікування на початку захворювання, його включають в комплекс з іншими заходами на пізніх етапах лімфостазу. В результаті методичного натискання на набряклі тканини хворого відбувається звуження лімфатичних судин і поліпшується циркуляція лімфи в системі.

Народні засоби

Ефективність лікування можна підвищити з допомогою цілющих властивостей рослин. Як компрес рекомендують застосовувати спечену в шкірці цибулину. Її змішують з дьогтем, наносять на тканину і прикладають до набряку на ніч протягом двох місяців. Полегшення приносить компрес з житнього борошна і кефіру. Борошно заливають окропом в рівних пропорціях, настоюють 20 хвилин, змішують з кефіром, просочують марлю і обгортають набряклість. Можна в склянку кип'яченої води додати ложку меду з яблучним оцтом і вживати напій вранці і ввечері.

Профілактика

При лікуванні лімфостазу і для профілактики захворювання необхідно суворо дотримуватися таких приписів:

  1. Дотримання спеціальної дієти. Їжа повинна містити мінімум солі, тваринних жирів, білків. В раціон потрібно включати свіжі овочі, фрукти, кисломолочні продукти.
  2. Стежити за вагою.
  3. Вести рухливий спосіб життя. Робити паузи в роботі для фізичних вправ.
  4. Своєчасно проводити терапію захворювань.

Відео

Рекомендації для лікування лімфостазу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!