Куди дзвонити, якщо сусіди шумлять вночі або вдень

Вночі спокій будь-якого громадянина, що охороняється законом. Але якщо сусіди не дотримуються положення Закону про тишу і заважають вам відпочивати, ви маєте право звернутися в правоохоронні структури. Запам'ятайте порядок, що робити, якщо сусіди шумлять ночами.

Порушення режиму тиші у нічний час

ФЗ про дотримання тиші регламентує всі необхідні положення:

  • час, коли можна шуміти;
  • допустимий рівень шуму в різний час доби;
  • заходи покарання за недотримання тиші.

Вночі шумом вважається будь-який голосний звук, що заважає сусідам спати. Не можна голосно розмовляти і тупотіти ногами, влаштовувати гучні заходи, включати телевізор і музику на високому рівні гучності, проводити будівельні роботи.

З деякими поправками діє законопроект для різних регіонів країни, але, як правило, шум заборонений з 23.00 до 8.00 у будні, з 22.00 до 10.00 по вихідним. Ремонтні роботи можна проводити з 9.00 до 20.00. Вдень будівельники зобов'язані зробити перерву з 13.00 до 15.00, якщо по сусідству живуть маленькі діти, яким необхідний денний сон.

Куди звертатися, якщо сусіди шумлять ночами

Можна спробувати самим залагодити ситуацію. Сусіди часто спокійно і з розумінням реагують на усне зауваження. Вимога припинити порушення тиші в нічний час буде задоволено. Але якщо переконати людей не вдалося, треба звертатися в наступні інстанції:

  • Викличте дільничного. Він зобов'язаний забезпечувати порядок на ввіреній йому ділянці.
  • Коли шумить велика компанія, потенційно здатна завдати шкоди оточуючим, викликайте наряд поліції.
  • При наявності свідків і відеозаписи з порушенням зверніться в Росспоживнагляд або суд.
  • Поскаржитися на гучних сусідів можна і в керуючу компанію.

У багатоквартирному будинку

П'яне веселощі, лайка, активні танці під гучну музику – вагомі підстави скаржитися на сусідів, особливо, якщо вони не реагують на ваші зауваження. Порядок дій:

  1. Викличте дільничного чи поліцію. Порушникам випишуть штраф за шум у нічний час. У перший раз з ними проведуть виховну бесіду.
  2. Коли мешканці однієї і тієї ж квартири на регулярній основі порушують Закон про тишу – напишіть колективну скаргу, це набагато ефективніше. З нею можна піти в Росспоживнагляд, прокуратури або суду.
    Штрафи та інші заходи покарання будуть серйозніше.

На заміській ділянці

З юридичної точки зору положення Закону про тишу не поширюються на дачні ділянки і заміські володіння. У регіонів є свої нормативні акти для таких ситуацій, але якщо у вашому населеному пункті цього немає, миритися з порушенням громадського порядку все одно не варто.

Якщо вночі сусіди по ділянці стукають молотком або виспівують пісні, ви можете вжити наступні заходи:

  1. Спробуйте поговорити з сусідами і залагодити конфлікт мирним шляхом.
  2. Якщо сусіди відмовляються дотримуватися тиші, зателефонуйте в поліцейську ділянку найближчого населеного пункту – вони зобов'язані приїхати, навести порядок.
  3. Деякі заміські пункти мають власну охорону, яка повинна забезпечувати порядок на ввіреній території.
  4. Якщо шум заважає не тільки вам, влаштуйте загальні збори мешканців і підніміть це питання. Зверніться зі скаргою до правління дачного об'єднання або району, де розташований будинок.

Відео

Куди звертатися і що робити, якщо сусіди шумлять?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!