Купероз на обличчі: лікування та відгуки

Якщо шкіра на обличчі у людини сприйнятлива до впливу зовнішніх факторів, то вона швидко реагує на них запаленням або почервонінням. Власники чутливої шкіри навіть при незначних перепадах температури відчувають печіння, свербіж, поколювання в області носа і щік. Надалі розвивається купероз на обличчі, що призводить до постійної красноте, викликаної ламкістю кровоносних судин. Проблема більше знайома жінкам зі світлою шкірою, а чоловіча половина населення хворіє розширенням дрібних судин набагато рідше.

Що таке купероз шкіри обличчя

Купероз є наслідком порушеного кровообігу у верхніх шарах шкіри. Якщо кров застоюється, то вона постійно надає навантаження на стінки капілярів, що стає причиною їх крихкості і ламкості. Спочатку купероз проявляється сильним почервонінням деяких зон на обличчі, а якщо цей етап пропущений, то в місцях лопнули капілярів проступає судинна сітка, звана медиками телеангиэктазией.

Причини виникнення судинних зірочок на обличчі

Крім генетичної схильності, купероз провокують безліч інших факторів, які слід уникати, щоб капілярний кровотік не порушувався:

  1. Алкоголь. Спиртні напої, особливо червоні вина, діють на шкіру сосудорасширяюще, що рано чи пізно позначиться на стані шкіри.
  2. Куріння. Ця звичка негативно впливає на роботу всієї кровоносної системи, провокуючи купероз.
  3. Гаряча, гостра їжа – союзниця ламкості капілярів.
  4. Перепади температур. Щоб не провокувати купероз на шкірі не слід проживати в агресивному кліматі, протирати обличчя льодом, стрибати в ополонку з парилки і так далі.
  5. Ультрафіолет. Прямі сонячні промені та солярій вражають капіляри на шкірі.
  6. Гарячий шоколад, кава. Ці продукти надають стимулюючий ефект для кровообігу, тому їх краще взагалі виключити з раціону.
  7. Стреси. Емоційні перепади, нервові зриви провокують підвищення тиску, що порушує нормальну роботу судин, і рано чи пізно призведуть до куперозу.

Як позбутися від куперозу сучасними методами

Основний етап лікування капілярних зірочок – це діагностика куперозу. Для того щоб виявити захворювання, потрібно відвідати гастроентеролога, ендокринолога, дерматолога. Якщо причиною куперозу шкіри послужили хвороби внутрішніх органів, то пацієнту призначається медикаментозне лікування, спрямоване на усунення зазначеної проблеми. В інших випадках сучасна медицина пропонує звільнення від судинної сіточки з допомогою апаратної косметології. Але перш, ніж йти на процедуру, бажано зробити ультразвукову чистку обличчя, щоб шкіра оновилася.

Лазерне лікування

Видалення куперозу лазером – це процедура, після якої не залишається слідів, і не потрібно спеціального догляду за шкірою обличчя. Промінь лазера за мить нагріває і споює посудину. З його допомогою швидко обробляються великі ділянки шкіри, а після сеансу пацієнт може спокійно піти на роботу вже без судинних зірочок на обличчі. Але після обробки лазером є можливість повернення куперозу від будь-якої провокації: стресу, алкоголю та ін. Щоб цього не сталося, пацієнту, як мінімум, на 2-3 місяці слід відмовитися від усіх провокують це судинне захворювання факторів.

Фотоомолодження

Суть методу фотоомолодження зводиться до того, що фахівець вибірково впливає на уражені куперозом ділянки шкіри світловими імпульсами з високою інтенсивністю. У цьому випадку використовується властивість клітин людини поглинати світло окремими частинами, а не всією поверхнею. На всі інші тканини обличчя ніякого навантаження не проводиться, включаючи теплову. При купероз фотоспалах – це самий дієвий спосіб, який в більшості випадків усуває не тільки візуальні прояви, але й причину захворювання.

Мезотерапія

Цей метод ґрунтується на вибірковому введенні під шкіру мікроін'єкцій спеціально підібраним лікарським складом в область проблемної зони. Введені підшкірно препарати довго зберігають свою дію, тому немає необхідності при куперозі часто проходити процедуру. Мезотерапія - це не тільки медикаментозне лікування. Під час сеансу шкіра піддається впливу на біологічно активні точки, що вирішує не тільки проблеми судинних зірочок, але і допомагає усунути порушення сну, головні болі та інші хворобливі прояви.

Як лікувати купероз на обличчі в домашніх умовах

Купероз на обличчі лікують в домашніх умовах. Позбутися від цього судинного захворювання самостійно складно, але при регулярності і в комплексі з медикаментами це зробити цілком можливо. У боротьбі з куперозом важливо знати, як доглядати за шкірою, від чого з'являється проблема, і правильно вибирати косметику. При наявності судинної сітки на шкірі слід вмиватися тільки теплою водою, так як перепади температур протипоказані. Тому на питання: чи можна протирати обличчя льодом при купероз, однозначну відповідь – не можна.

При наявності на обличчі куперозу треба уважно вивчати склад косметичних засобів, перш ніж ними скористатися. Відмовитися зовсім потрібно від мила, адже воно містить сульфат натрію, пересушивающий шкіру, що дає загострення захворювання. Серед заборонених інгредієнтів косметики знаходяться:

  • олії: гвоздична і евкаліптова;
  • алое, мед;
  • спирт, ментол, камфора;
  • ароматизатори, барвники, консерванти.

Медикаментозними препаратами

При лікуванні капілярної сітки прийом вітамінів – обов'язкова умова. Це аскорутин, що містить у своєму складі вітаміни С і Р. Його варто приймати після прийому їжі, запиваючи водою. Таблетки не можна розсмоктувати або розжовувати, адже аскорбінова кислота на емаль зубів буде впливати негативно. Лікувальна доза при куперозі для дорослої людини – 1 таблетка 3 рази в день. Курс лікування призначає лікар, залежно від ступеня тяжкості та характеру цього судинного захворювання.

У деяких випадках лікарі призначають при куперозі вікасол – синтетичний аналог вітаміну К, що відповідає за еластичність шкіри, згортання крові. Потреба організму в цьому вітаміні невелика, тому для його відновлення шкіри вистачить разової дози вікасолу 15-30 мг. троксевазин Капсули призначають при ураженні куперозом великих ділянок шкіри особи. Їх треба приймати в комплексі з однойменної маззю по 1 капсулі 3 рази на добу під час їжі протягом 14 днів.

Зовнішнє лікування: мазі і крему

Троксевазин. Серед зовнішнього лікування ефективне ліки – троксевазин від куперозу на обличчі. Він містить рутин, зміцнює стінки судин, покращує циркуляцію крові в капілярах. Використовують препарат тільки зовнішньо, втираючи гель на шкіру двічі на день. Троксевазин застосовують тривалий час, поки уражені ділянки не зникнуть. Якщо у вас хронічний гастрит, виразкова хвороба шлунка або ниркова недостатність, то даний препарат вам протипоказаний.

Дирозеаль. Хороша альтернатива троксевазину – крем від куперозу дирозеаль, який відмінно заспокоює запалену шкіру, робить щільніше поверхневі шари епідермісу, активує клітинний метаболізм, приховує при тривалому застосуванні сітку кровоносних судин. Дирозеаль покращує мікроциркуляцію крові, тому після того, як лікування завершиться, купероз більше не повертається.

Гепариновая мазь. Деякі жінки не знаючи, чим лікувати купероз на обличчі, починають користуватися гепариновою маззю. Але з цим препаратом потрібно бути дуже обережно, адже не дивлячись на уявну безпеку і простоту, у нього багато протипоказань. Без призначення лікаря мазь викликає алергічне висипання або гіперемію шкіри. Наносити препарат потрібно дуже обережно, не розминаючи уражену область, щоб капіляри не запалилися, а при тривалому застосуванні бажано проводити контроль за згортанням крові.

Масаж обличчя

Не можна використовувати при куперозі грубі рушники, парові інгаляції з ефірними маслами, ручну чистку шкіри обличчя і різні косметичні масажери. виняток становить дарсонваль – апарат, призначений для омолодження та лікування проблемної шкіри. Він впливає на судинні ділянки імпульсними струмами, що проходять через скляний вакуумний електрод, сприяючи поліпшенню обміну речовин, відновленню еластичності епідермісу, активізує захисні властивості шкіри.

Відмінно допомагає лімфодренажний масаж для зниження тиску крові в судинах. Він допоможе зняти почервоніння, сприяє відтоку крові. Але що не можна при купероз – це лімфатичний і японський масаж, які виконуються під тиском. Відмінно допоможе гімнастика для особи, в яку входять вправи для укріплень лицьових м'язів, наприклад, гімнастика від Керол Мадджио або йога краси від Лурдес Доплито Сэбук.

Дієта

Харчування при куперозі має обов'язково включати в себе продукти, багаті вітамінами, щоб зміцнювати стінки судин. Краса шкіри багато в чому залежить від вашого раціону, а значить, треба щодня включати в нього:

  • вітамін Р, який підвищує в сполучних тканинах тонус кровоносних судин, і міститься в гречці, петрушці, червоному перці, спаржі, моркви;
  • риб'ячий жир, який є джерелом омега-3, який отримують з риби і морепродуктів;
  • зелений чай, який є чемпіоном за вмістом катехінів – елементів, що позитивно впливають на судини і уповільнюють утворення куперозу на шкірі;
  • білок, якого щодня треба з'їдати 150 г для фортеці м'язів на обличчі, а це яйця, індичка, курка, бобові, твердий сир нежирних сортів;
  • лляне масло, сповільнює старіння шкіри.

Виключити з раціону слід чорний чай, кава, напівфабрикати, які містять консервуючі добавки, що негативно впливають на стан шкіри. Паштети і копченості теж містять консерванти, підсилювачі смаку, що дає поштовх до розвитку куперозу. Бажано скоротити споживання червоного м'яса. Підвищують ризик розвитку судинних зірочок на обличчі свинина, яловичина, телятина, баранина.

Народні засоби

  1. Маска для обличчя з імбиру. Цей унікальний продукт здатний гальмувати старіння, зміцнювати імунітет шкіри і стимулювати кровообіг у судинах. Щоб зробити маску, візьміть 5 грамів меленого імбиру, розбавте 100 мл гарячої води, охолодіть і ватним тампоном нанесіть на проблемні місця щодня.
  2. Яблучний оцет надає живильну, очищаючу, антисептичну і регенеруючу дію на шкіру. Щоб приготувати лосьйон для обличчя, потрібно змішати оцет з водою в пропорціях 1:4 і змащувати судинну сіточку 1-2 рази/добу.
  3. Зелена глина – це чудотворне природне засіб. При купероз вона допомагає звузити пори, поліпшити обмін речовин, зняти набряклість шкіри і почервоніння судин. Щоб зробити маску для обличчя, розведіть 1 столову ложку зеленої глини водою до стану густої сметани і втирайте суміш в проблемні ділянки шкіри легкими масажними рухами на 10 хвилин, потім змийте теплою водою.
  4. Лимонна маска для обличчя нормалізує клітинний обмін, прискорює регенерацію клітин, наситить шкіру вітаміном С і необхідними неорганічними кислотами. Лимон слід вичавити, а в сік додати 2 столові ложки оливкової олії. Сумішшю просочити марлеву серветку і накладіть на обличчя, залишаючи області навколо рота і очей вільними . Через 10 хвилин сполосніть шкіру теплою водою. Застосовуйте лимонну маску для усунення судинних зірочок не частіше, ніж 1 раз в 10 днів.

Дізнайтеся більше способів, як зміцнити судини і капіляри народними засобами.

Фото: як виглядає купероз на обличчі

Будь-яка жінка мріє про гарну, чисту шкіру і рожевих щічках. Але іноді дрібні судини на обличчі розширюються, на щоках з'являється сіточка або судинні зірочки, що приводить їх володарку в жах. Шкіра набуває надчутливість, ставати разраженной, сухої, почервонілої – це прояви куперозу. Дивіться на фото, як виглядає це судинне захворювання:

Відео

Раннє поява куперозу нам сигналить про те, що організм схильний до розширення судин, і підвищуються ризики освіти варикозу або навіть інсульту. Тому важлива профілактика цього судинного захворювання. Щоб виключити виникнення капілярних сіток на шкірі обличчя, потрібно відмовитися від спиртовмісних і абразивних косметичних засобів, використовувати зволожуючі і сонцезахисні креми, викорінювати шкідливі звички, правильно харчуватися, і тоді куперозу легко уникнути.

Купероз ефективно лікується тільки при комплексному підході. Це вітамінотерапія, маски, масажі для обличчя. На ранніх стадіях захворювання зняти запалення судинної сітки допоможуть крему, збагачені ефірними маслами м'яти, розмарину, лемонграсу у пропорції на 1 ч. л. крему 5 крапель аромамасла. Дивіться у відео поради косметолога про те, як правильно лікувати купероз в домашніх умовах:

Маска від куперозу - Все буде добре - Випуск 127 - 06.02.2013 - Все буде добре, Все буде добре

Відгуки

Ольга 27лет:«Борюся з куперозом з детсва, але нещодавно знайшла ефективний крем «Stop Cuperoz SOS інтенсив». Не хочу говорити про те, що захворювання зникло зовсім, але після короткочасного використання мені стало не соромно виходити на люди: судини на шкірі дуже сильно посвітлішали і я навіть можу наносити макіяж».
Наталія 44года:«Я завжди у пошуку якого-небудь новенького кошти від куперозу, адже хворію цим захворюванням з підліткового віку. Про троксевазине знала, як про препарат від варикозу, так його і використовувала. Але одного разу прочитала, що гель використовують від куперозу, і нанесла на проблемні ділянки шкіри, і, о диво! Вони моментально посвітлішали! Зараз користуюся тільки троксевазин».
Євгенія 34года:« Від куперозу користуюся кремом «Кора» вже давно. Моїй шкірі він підходить, а при систематичному застосуванні повністю прибирає почервоніння, залишаються тільки незначна судинна сітка, яку не помітно. До складу крему входить рутин, олії ши і соєва, що дає відмінну можливість не приймати додатково вітамінний комплекс».
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!