Судоми в ногах

Мимовільне скорочення групи м'язів, що супроводжується різкою, гострим болем і онімінням називається судомою або спазмом. Судоми в ногах – проблема багатьох чоловіків і жінок, що вимагає постановки діагнозу, обов'язкового лікування. Численні причини виникнення спазмів м'язів добре вивчені медициною, легко коригуються, швидко лікуються. Якщо ви постійно мучитеся від скорочень кінцівок, то обов'язково зверніться до лікаря, який допоможе вам вирішити цю проблему. З яких причин виникають судоми в лівій або правій ногах?

Причини виникнення судорог у ногах

У медицині виділяють тонічні спазми м'язів, що характеризуються тривалим напругою м'язів, і клонічні – короткочасні скорочення, що чергуються з розслабленням. Судоми в ногах відносяться до першої категорії, виникають в стопах і литкових м'язах. Спазми нижніх кінцівок супроводжуються гострими, хворобливими відчуттями закам'яніння частини тіла, виникають раптово, больовий синдром триває від 2 до 5 хвилин, проходить тільки після розслаблення м'яза.

Причини виникнення судорог у ногах:

  • Нестача вітамінів і мікроелементів – магнію, кальцію, калію, вітаміну D, що відповідають за передачу нервових імпульсів до м'язів. Брак мікро - і макроелементів може бути обумовлена незбалансованим харчуванням, надлишком шкідливих речовин (нікотином, кофеїном, таніном, цукром), білкової дієти, прийомом лікарських засобів, що перешкоджають їх засвоєнню.
  • Зневоднення організму. При активному потовиділенні відбувається значна втрата мікроелементів, що забезпечують здорове функціонування м'язів. Тому так важливо випивати в день до 2,5 літрів води, особливо в жаркий літній сезон і під час активних занять спортом.
  • Фізичне навантаження. Надмірне напруження під час спортивних занять, нерівномірно розподілене навантаження, недостатня розминка і розігрів перед тренуванням, важка фізична фізична праця призводять до перенапруження однієї групи м'язів, неправильної роботі мускулатури тіла, судоми. Для ефективного функціонування м'язової маси важливо чергувати напруження/розслаблення при фізичній активності.
  • Перепади температури. Переохолодження під час купання або на морозі викликає різке скорочення мускулатури кінцівок, появи судом м'язів. Тому важливо стежити за температурою тіла, не допускати перепади температури до 10 градусів.
  • Хвороби. Неправильний обмін речовин, захворювання судин, травми кінцівок часта причина виникнення судом м'язів. Для усунення спазмів проконсультуйтеся з фахівцем (ендокринологом, невропатологом, флебологом, ортопедом), пройти призначене лікування.
  • Стреси. Під час емоційної напруги, нервового зриву відбувається інтенсивне навантаження на весь організм людини, в першу чергу на нервові закінчення, які відповідають за скорочення м'язів тіла. Надлишок гормону стресу (кортизолу) веде до порушення балансу мікро - та макроелементів, призводить до нестачі кальцію в організмі, необхідного для здорового функціонування, напруги і розслаблення мускулатури.

М'язові судоми

М'язові судоми в ногах схоплюють з-за порушення передачі нервового імпульсу до мускулу на розслаблення. Даними спазмів схильні м'язи гомілки, передньої і задньої поверхні стегна. Інтенсивність судоми може варіюватися від невеликого посмикування до значного скорочення, що супроводжується сильним болем. Спазмовані м'язи схожі на камінь: тверді, щільно стислі, різко виділяються на тілі. Судомний напад тривати від 1 до 15 хвилин, з кількома повтореннями спазмів за період часу.

Судоми пальців ніг

Судоми пальців на ногах – синдром метаболічних розладів або захворювань різного характеру. Трапляються при хворобах суглобів, венозної недостатності, атеросклерозі судин нижньої кінцівки, цукровому діабеті. Може спостерігатися у людей, чия діяльність пов'язана з тривалим перебуванням на ногах, тривалою ходьбою в незручному взутті. Часті напади судом пальців стопи вимагають обов'язкової консультації з профільним лікарем, який допоможе встановити причину виникнення симптому, призначить правильне лікування.

Ступень

Спазми м'язів ступнів пов'язані з наявністю плоскостопості або порушеннями неврологічного характеру. Якщо у вас часто спостерігаються судоми в районі ступень, зверніться за консультацією до ортопеда, невролога. Знизити кількість нападів допомагає відмова від носіння незручного взуття, зменшення інтенсивності навантаження на нижні кінцівки, прийом вітамінів і мікроелементів, сприяють нормалізації функціонування м'язів опорно-рухового апарату.

Чому часто зводить судомою ноги ночами

Основна причина нічних судом м'язів – уповільнене кровообіг, у результаті якого знижується засвоюваність необхідних для мускулатури поживних речовин, і незручне положення під час сну. При частих нічних спазмолітичних нападах збільшити в раціоні продукти харчування з підвищеним вмістом кальцію, калію, магнію. Частіше їжте гречану і вівсяну крупу, сочевицю, бобові, сухофрукти, горіхи, морську капусту, кисломолочні продукти.

Для оздоровлення судин кровоносної системи знизьте кількість або повністю відмовтеся від нікотину, кофеїну, цукру. Зменшіть кількість споживаного білка тваринного походження, віддаючи перевагу дієтичного м'яса птиці. Більше часу проводите на повітрі, поєднуючи неквапливі прогулянки з невеликою фізичним навантаженням на м'язи тіла. Приділіть пильну увагу якості сну. Зручне ліжко з ортопедичним матрацом допоможе вам знизити кількість судом м'язів ночами.

З чим пов'язані це явище під час вагітності

Судоми м'язів під час вагітності можуть бути викликані багатьма причинами: від порушення фосфорно-кальцієвого обміну до різноманітних ускладнень, викликаних утрудненням кровообігу. Якщо у вас часто виникають судоми в ногах при вагітності, то важливо визначити і усунути причину виникнення м'язових спазмів, проконсультувавшись з лікарем.

Розглянемо основні передумови розвитку судом м'язів у вагітних:

  1. нестача вітамінів групи В, магнію, кальцію, калію;
  2. зниження гемоглобіну (анемія);
  3. підвищення показників цукру в крові;
  4. захворювання судин, варикозне розширення вен;
  5. порушення венозного відтоку в ногах;
  6. надлишок кофеїну;
  7. малорухливий спосіб життя.

Збалансована дієта, додаткові комплекси вітамінів, помірне фізичне навантаження допоможуть уникнути судом м'язів при вагітності. Якщо напади часто повторюються, не зникають, то це додатковий привід звернутися за консультацією до лікаря. Своєчасне звернення, постановка правильного діагнозу допомагають прибрати спазмолітичні напади, запобігають негативні наслідки від судом м'язів під час вагітності.

Що робити при раптовій судомі - перша допомога

Існує кілька способів надати першу допомогу при судомах м'язів:

  1. провести сеанс інтенсивного масажу ураженої області;
  2. спробувати розтягнути напружену м'яз:
  • литкові м'язи ступні – сидячи, випрямити кінцівки, взятися руками за великі пальці ніг, потягнути на себе;
  • передня частина стегна – встати прямо, зігнути уражену ногу в коліні, взятися за гомілку обома руками, потягнути стопу до сідниць;
  • задня частина стегна – встати прямо, виставити ногу з ураженими м'язами вперед на один крок, поставити її на п'яту, здорову зігнути в коліні, спертися на неї руками, акуратно почати розтягувати хвору, відводячи таз назад, наче намагаєтеся з хворої зняти черевик;
  1. зробити холодний компрес.

Застосовуйте ці способи, щоб зняти основний больовий синдром при судомі. Вони допомагають розслабитися напруженою м'язі, підсилюють кровообіг в ногах, зменшують болісні відчуття. Після усунення основної болю забезпечте хорошу кровотік в ураженій області: ляжте на спину, підкладіть під ноги подушку, щоб кінцівки були під кутом в 60 градусів, постарайтеся максимально розслабитися. Залишайтеся в такому положенні до тих пір, поки не підуть усі больові відчуття від судоми м'язи.

Способи лікування поза нападу

Основне завдання профілактичного лікування судом м'язів поза спазмолітичних нападів – поліпшити стан судин і кровоносної системи. Перегляньте своє харчування, збагативши раціон необхідними вітамінами, мікро - і макроелементами, відмовившись від шкідливої, нездорової їжі. Знизити або повністю виключити з раціону алкогольні напої, фаст-фуд, продукти, що пройшли промислову обробку, надто солону і солодку їжу, газовані напої. Відмовитися від куріння.

Для профілактики лікування судом м'язів не допускайте зневоднення організму. Випивайте протягом дня 2 – 3 літри рідини у вигляді питної води без газу, зеленого чаю, свіжих соків, натуральних морсів, компотів домашнього приготування. Зменшіть кількість споживаної кави, чорного чаю. Ці напої мають сечогінну ефектом, тому крім води з організму будуть вимиватися корисні мікроелементи.

Щоб знизити ймовірність судом м'язів займайтеся спортом або іншими активними видами діяльності, які допоможуть відновити кровообіг в ногах після сидячої роботи, поліпшать кровопостачання нижньої частини тіла. Перед сном бажано щодня займатися розтягувальними вправами, йогою, пілатесом, які знімуть стрес і напругу, розтягнутий втомлені м'язи. Хорошою профілактикою проти нічних судом є теплий душ або ванна з аромамаслами: троянди, лаванди, м'яти, іланг-ілангу.

Лікарські препарати

Виходячи з поставленого діагнозу, для лікування і профілактики судом м'язів використовуються ліки різних напрямків діяльності: коригувальні обмін речовин, покращують стан судин кровоносної системи, що допомагають відновлюватися після травм. Додатково призначаються комплекси вітамінів, мікроелементів, заповнюють важливі для організму речовини. Важливо пам'ятати, що застосовувати таблетки для медикаментозного лікування судом м'язів необхідно тільки після консультації у лікаря.

Народні засоби

Народні засоби від судом м'язів допомагають зменшити кількість і частоту спазмів, знижують больові відчуття під час нападу, покращують кровообіг у кінцівках, підвищують еластичність судинної системи. Застосування народних методів – хороша профілактика та доповнення до основної схеми лікування хворобливих судом м'язів, прописаних лікарем.

Популярні засоби лікування судом:

  • холодні компреси з лимонним соком ступень, 2 рази в день протягом 2-х тижнів;
  • олія на основі лаврового листа, використовується під час самомасажу при м'язовому спазмі;
  • звичайний магніт покладіть на зведену судомою групу м'язів, через 1 хвилину напад пройде;
  • компрес на ніч протягом 1 тижня: лист хрону, змащений медом, посипаний сіллю прикладаємо до хворого місця, зверху замотуємо бавовняним рушником;
  • мазь на основі чистотілу: змішати сік рослини з вазеліном, натирати перед сном проблемні частини тіла протягом 2-х тижнів;
  • щоденний самомасаж ніг з гірчичним маслом.

Лікувальна гімнастика

Спеціальний комплекс вправ допоможе вам від судом у кінцівках. Виконання лікувальної гімнастики сприяє кращій прохідності вен, розробляє і покращує роботу м'язової маси, сприяє тренування м'язів на скорочення/розслаблення, зміцнює зв'язки і суглоби, знімає стрес, емоційне напруження. Виконуючи спеціальні вправи, ви зменшуєте ймовірність настання нападів спазми в кінцівках, проводите профілактику варикозної хвороби, артритів і артрозу.

Комплекс лікувальної гімнастики при судомах м'язів:

  1. в положенні стоячи:
  • кругові обертання кожної стопою в різні боки, 30 разів;
  • перекати з носка на п'яту, 30-50 разів;
  • піднімаємося на шкарпетки і різко опускаємо п'яту, 30 разів;
  • махи ногами в різні боки, по 20 разів.
  1. в положенні лежачи:
  • обертаємо ногами, імітуючи їзду на велосипеді;
  • почергові махи кінцівками, 30-40 разів;
  • махи ногами хрест-навхрест, 20 разів

Постійно виконуючи нескладні вправи лікувальної гімнастики 1-2 рази в день, ви позбавитеся від судом в м'язах кінцівок, стопах і пальцях. Після завершення комплексу прийміть гарячу ванну з додаванням солі і аромамасел, сприяють поліпшенню кровообігу, розширення судин і розслабленню мускулатури: базилік, евкаліпт, шавлія, герань, лаванда, мандарин, сандал, неролі.

Відео: як позбутися від судом ніг

Судоми в ногах: причини і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!