Як помити вікна без розлучень в домашніх умовах

Брудні, запилені, каламутні вікна псують вид житла і виглядають неохайно. Щоб підтримувати їх у чистоті і отримати ефект блискучих прозорих стекол, що не притягають пил, треба знати, які миючі засоби і прийоми використовувати.

Причини розлучень на склі

Розводи на склі з'являються від хімічних засобів, які або висохли занадто швидко, або недостатньо добре були змиті. Треба дотримуватися правила: мити вікна в теплу, але не сонячну, безвітряну погоду. На сонці рідина швидко висихає і велика ймовірність не встигнути вчасно змити миючий розчин. Інша причина розлучень – неправильна послідовність процесів миття. Починати треба з рам, потім очищати скла, інакше буде мутний наліт по краях.

Як правильно мити вікна

Пластикових і дерев'яних вікон потрібно різний відхід. Щоб чисто вимити пофарбовану дерев'яну раму, потрібно дотримуватися наступних правил:

  • не використовувати абразивні засоби і жорсткі губки, щоб не пошкодити дерев'яну поверхню;
  • змивати бруд зверху вниз по склу губкою, просоченою миючим розчином;
  • прибирати мокрою ганчіркою з рами накопичилася піну, а потім витирати насухо.

Миття вікон без розлучень передбачає:

  • теплий мильний розчин (наприклад, приготований з стружки господарського мила з водою);
  • використання для чищення скла з боку вулиці швабри або щітки з довгою ручкою;
  • фінальний етап – зганяння води насухо зі всіх частин вікна, а потім полірування стекол.

Чистка склопакетів у металопластикових рамах – процес не складний, але у нього є особливості:

  • використовують будь-які миючі засоби для вікон (зі спиртом, оцтом і т. д.);
  • гумові прокладки добре промивають і просушують, щоб вони не деформувалися, не відставали від рами, а ще обробляють силіконовою змазкою;
  • особливої уваги вимагають фурнітура та кріплення пластикових вікон, після миття всі деталі просушують, змащують машинним маслом або універсальним засобом WD-40.

Чим мити вікна, щоб не було розлучень

Для догляду за вікнами підійдуть побутові, професійні або домашні засоби. Ефективність їх різна. Перед роботою підготуйте інвентар:

  • ємність з теплою водою;
  • спреї або інші склади для миття вікон;
  • сухі ганчірки (добре вбирають воду);
  • серветки для миття вікон без розлучень;
  • швабру для очищення зовнішньої сторони скла;
  • скребок для згону води;
  • гумові рукавички.

Миючі засоби

Виробники пропонують безліч засобів. Найдорожчі – з позначкою «еко», максимально натуральні. Не всі вони однаково ефективні, незважаючи на високу ціну. Професійні засоби краще. Вони можуть бути у вигляді спрею, піни, рідини для розведення у воді, чистячого крему. Такі кошти дорожче, вони ефективні, але можуть викликати алергічну реакцію. Найпопулярніші:

  • Спрей iKeep!. Вартість – 150 рублів за 750 мл. Прибирає сліди від пальців з будь-яких глянцевих поверхонь, містить антистатик (відштовхує пил), має приємний нерізкий запах, нетоксичний.
  • Крем CIF. 215 рублів за 750 мл. Ефективно відмиває бруд і жир зі скла, надає помітний блиск, має зручний флакон, що володіє різким хімічним запахом.
  • Засіб Homestar. 60 рублів за 750 мл. Не залишає розводів, видаляє плями і жир з дзеркальних і скляних поверхонь, утворює невелику піну, має приємний запах.
  • Clin Windows & Glass.246 рублів за 500 мл. Не залишає розводів, спрей може перемикатися в економічний режим, нетоксичний, має слабкий хімічний запах, добре прибирає бруд з вікон, у продажу є змінні флакони.
  • HG для миття вікон і рам. 300 рублів за 500 мл. Концентрований засіб, економне (3 столові ложки на 5 літрів води), що має великий термін зберігання (7 років). Відмиває жирні плями, не шкодить фарбі віконних рам, нетоксична, рһ-нейтрально. Розлучень після нього немає.

Народні рецепти

Існує чимало народних методів надання кришталевої чистоти вікон. В них використовуються прості і доступні продукти – оцет, сода, сіль, крейда та ін Плюс в тому, що на такі миючі засоби немає алергії, та й ціна в порівнянні з побутовою хімією радує. Прості рецепти з використанням доступних компонентів:

  • Фланелева тканини або замшева ганчірочка просочується лляною олією. Нею ретельно протираються скла. Вовняний або фланелевою тканиною поліруються відразу по маслу. Можна олією з насіння льону обробляти рами всередині і зовні, полірувати фурнітуру. Цей спосіб видаляє бруд, надає блиск скла, дозволяє зберегти їх чистими надовго, дає антистатичний ефект.
  • Товчений крейда. Крейдяна крихта змішується з розчином спирту (1:2 з водою) або горілкою до стану рідкої кашки (крейда поступово заливають горілкою). М'якою фланелевою тканиною, змоченою сумішшю спирту з і крейди, очищаються скла. Кашка змивається водою. Скла поліруються фланелевою тканиною. Після такої обробки вони блищать, бруд довго не прилипає.
  • Картопляний крохмаль надає блиск. Порошок крохмалю розводиться в теплій воді (1 ст. л. на літр), скла промиваються, просушуються і поліруються м'якою ганчіркою.
  • Ріпчаста цибуля – ще один засіб для миття вікон в домашніх умовах. Він використовується при сильному забрудненні. Цибулина розрізається навпіл і сік зі зрізу наноситься на забруднене місце. Через 20 хвилин змивається водою і полірується. Це засіб допоможе відмити сліди скотча, клею, присохлого штучного снігу.
  • Розчин соку лимона або оцту з водою використовується при ополіскування після миття стекол (столова ложка на склянку води). Надає блиск і відлякує комах. Після очищення стекол змочуємо ганчірку розчином, протираємо поверхню, поліруємо м'якою тканиною.
  • Для полірування стекол після миття можна використовувати суху газету. Листи згортають у нещільні кульки, якими натирають скла з обох сторін до блиску.

​​​​​​​

Як помити вікна взимку зовні

При необхідності можна вимити вікна взимку, в тому числі і з зовнішнього боку. Доведеться запастися відповідним інвентарем, підготуватися і діяти планомірно. Як помити вікна без розлучень в холодну погоду:

  1. Вичистити бруд з підвіконня, з рам і стекол. У цьому допоможе пилосос, але знадобиться спеціальна насадка для щілин. Акуратно, щоб не залишити подряпин на поверхні, видаляємо велику бруд. Чистку самих щілин робимо за допомогою зубочистки або ватної палички.
  2. При обмерзання стекол із-за скупчення конденсату забирається полій. Хорошим помічником буде розчин солі або соди (розвести 10 столових ложок на 1л води). Склад можна наносити і на скло, і на рами (не дерев'яні). Після обробки поверхні потрібно витерти. Краще всього використовувати ганчірку з мікрофібри. Вона не залишає ворсинок і не вимагає сильного змочування водою, що допоможе працювати без утворення полою.
  3. Наступний етап – очищення.У зимовий час з-за мінусових температур слід застосовувати спеціальні склади. Звичайна побутова хімія не дає ефекту від морозу. Можна застосовувати використовувані взимку очищувачі для автомобілів.
  4. Відразу після промивання потрібно видалити вологу з поверхні скла та рам, потім відполірувати.
  5. В кінці– обробити скла засобами від обмерзання або гліцерином.

Відео

Як мити вікна без розлучень.Як мити скла до блиску.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!