Постільний кліщ: як позбутися від паразитів

Умови проживання людей стають нестерпними при появі в квартирі дрібних паразитів, наприклад, постільних або білизняних кліщів. Членистоногі настільки малі, що побачити їх неможливо, але це не заважає їм завдавати величезної шкоди людському організму. Вони можуть спровокувати алергію, висип, дерматологічні захворювання.

Загальні відомості про постільній кліща

Мікроскопічне членистоноге, яке паразитує на шкірі людини і тварин, називається постільною кліщем (Cimex lectularius). Цей небажаний квартирний мешканець не більше 0,5 мм і непомітний для людського ока. Розгледіти паразита можна тільки під мікроскопом: приплюснуте черевце, 8 ніг з присосками на кінці, 2 пари щелеп.

На відміну від клопів, павуків, комарів, тарганів подушковий кліщ в ліжку не кусає і не смокче кров: харчується виключно лупою і омертвілими лусками шкіри. Найбільшу активність дрібний шкідник виявляє в нічний час. Алергія на постільної кліща – реакція людського організму на продукти життєдіяльності членистоногих.

Причини появи постільних кліщів в будинку

Маленькі паразити живуть в місцях, куди не потрапляє сонячне світло і свіже повітря. Боїв мешканців можна зустріти біля ліжка, на матраці, в м'яких меблів і іграшках. Кліщі в ліжку можуть з'явитися одним із способів:

  • Від сусідів. Коли паразитів труять і створюють несприятливі умови, вони перебирається в більш комфортні місця.
  • Причепившись до різних речей. Так, зупинившись на ніч у дешевому готелі, посидівши на старому дивані або відпочивши на природі, можна на одязі, взуття, сумки принести додому дрібних членистоногих.
  • Разом з новими речами. При купівлі меблів, техніки, килимових покриттів є ймовірність занести в оселі непроханих сусідів.
  • На шерсті тварин. Постільний кліщ може потрапити в квартиру разом з домашнім вихованцем.

Ознаки наявності постільної кліща

Маленькі розміри паразита не дозволяють розгледіти його. Виявити ж шкідника можна за певними симптомами. Якщо в будинку оселилися кліщі в постільній білизні, можлива поява таких ознак:

  • горбисті висипання на шкірі, але слідів укусів немає;
  • чхання, нежить;
  • поява хрипів, проблем з диханням;
  • почервоніння, сльозотеча, запалення очей.

При виявленні у себе або членів сім'ї схожих симптомів обов'язково звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Фахівець поставить правильний діагноз і призначить відповідні препарати. Під час терапії важливо проводити профілактичні заходи: як можна частіше міняти постільну білизну після прання ретельно прасувати шви на одязі.

Виведення постільної кліща

Типовий спосіб боротьби з дрібними членистоногими – виклик спеціальної бригади, яка проведе дезінфекцію житла. Можна самостійно спробувати позбутися непрошених гостей механічним або хімічним способом. Неважливо, який спосіб ви віддасте перевагу, головне – вжити заходів оперативно, щоб маленькі шкідники не заполонили житло.

Механічний метод

Ліжко кліщі швидко розмножуються, тому приступати до дезінфекції бажано як можна раніше. Механічний метод позбавлення від паразитів включає наступні етапи:

  1. Ретельно вичистити з допомогою пилососа заражені місця.
  2. Пиловий мішок міцно зав'язати і негайно викинути.
  3. Перепрати весь одяг на максимально високому температурному режимі.
  4. Прогріти складки ліжка, м'які іграшки, меблі та інші місця, де були виявлені матрацні кліщі. Для цієї мети підійде пароочисник.
  5. Старі паласи, килими, подушки краще викинути, так як з них дуже важко буде вивести паразитів.
  6. Кожен день провітрювати приміщення і витирати пил вологою ганчіркою.

Хімічний метод

Використовувати інсектицидні засоби від постільних кліщів потрібно згідно з інструкцією. Заборонено застосовувати хімічні препарати, якщо в будинку живуть маленькі діти або домашні тварини. Одноразового нанесення буде недостатньо: для повної гарантії курс потрібно повторити через 2 тижні. Для боротьби можна використовувати оцет, скипидар, борну кислоту, а можна придбати наступні репеленти:

  • Доброхім Мікро проводиться на основі хлорпірифоса. Дія розрахована на 6 місяців. Форма випуску – концентрату емульсії
  • Рейд містить праллетрин, зета-циперметрин, имипротрин. Захисні дії препарату активні протягом 2 тижнів. Форма випуску – аерозоль.
  • Акаритокс виробляється у вигляді порошку, який попередньо розчиняють, а потім розбризкують за допомогою пульверизатора. Захисна дія репеленту триває близько 2 тижнів.
  • Циперметрин – контактно-шлункову засіб від постільних кліщів, максимальна активність якого виявляється в першу добу після обробки і тримається місяць. Хімікат випускають у вигляді таблеток, емульсії і порошку.

Профілактика зараження житла

Для того щоб постільний кліщ не оселився у вашій оселі важливо дотримуватися ряду правил:

  • замінити пір'яні подушки;
  • прибрати старі килими, паласи;
  • надіти на матраци захисні чохли;
  • провітрювати квартиру;
  • регулярно проводити вологе прибирання з застосуванням оцту або 20% соляного розчину;
  • кип'ятити або прати постільну білизну при високій температурі;
  • влітку і взимку виносити подушки, ковдри, матраци на балкон;
  • стежити за гігієною домашніх тварин.

Відео

Жити здорово, про пилових кліщів

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!