Як відмити духовку від жиру в домашніх умовах

Будь-яка духовка у ході експлуатації покривається шаром жиру, від якого потрібно своєчасно позбавлятися. Відмити стінки й дверцята, щоб повернути їм колишній блиск, можна за допомогою цілого ряду засобів. Одні з них передбачають застосування побутової хімії, інші – народних і підручних засобів. При цьому врахуйте, що чим довше ви будете відкладати цю процедуру, тим до більш складних способів вам доведеться вдаватися. Найкраще намагайтеся після кожного використання протирати поверхні вологою ганчірочкою або хоча б серветкою.

Чим відмити духовку від старого пригорілого жиру

Якщо у вас немає часу постійно протирати духовку або ви просто забули це зробити, а залишки жиру поступово накопичилися, утворивши товстий шар нагару на стінках, то вдамося до побутової хімії. На сьогоднішній день можна знайти десятки видів продукції, взаємодія якої з забрудненням дозволяє ефектно позбутися накопиченого жиру. Не меншою ефективністю володіють деякі народні та підручні засоби, які є нешкідливими і безпечними для людини. Ще один варіант – це купити духова шафа з функцією самоочищення.

Побутова хімія

Більшість сучасних духових шаф мають емалеве покриття, яке легко чиститься звичайною вологою ганчіркою. Якщо після приготування їжі на поверхнях духовки залишився засохлий жир, то вдамося до спеціальним миючим засобам. Вибір побутової хімії в даний час дуже широкий. Ви можете замовити будь-яку продукцію, відповідну для поверхні вашої кухонної техніки. Головне – не купуйте миючі склади, які включають в себе кислоти, інакше вони зашкодять покриття духовки.

Зі своїм завданням хімічні засоби справляються швидко і легко, випускаються вони в основному у вигляді спреїв і гелів. При цьому врахуйте, що хімічні склади можуть залишатися на внутрішніх стінках, тобто при подальшому використанні духової шафи вони можуть потрапити в їжу. З цієї причини, відмивати такі кошти потрібно ретельно – в деяких випадках поверхню потрібно обробити водою 70 разів і більше. До популярної продукції для очищення духовки від жиру належить:

Найменування

Опис і характеристики

Ціна в рублях

Frosch з екстрактом грейпфрута (500 мл)

Універсальне сильнодіючий засіб для чищення, яке швидко видаляє жир, засохлий бруд і стійкі забруднення зі всіх миючих поверхонь. Ідеально підходить для миття духової шафи. Продукція марки Frosch (Німеччина) не тільки ефективно видаляє бруд, але і оберігає шкіру рук. Є безпечною для навколишнього середовища.

243

Mr. Muscle (Містер Мускул) «Експерт» свіжість лимона (500 мл)

Продукція для догляду за кухонними поверхнями з антибактеріальним ефектом. Ефективним чином розчиняє бруд і жир. До складу входять органічні розчинники, вода, а-ПВ, віддушка і алкилдиметилбензиламмоний хлорид. Не можна допускати тривалого контакту з цим розчином покриттів з алюмінію.

187

Bagi Шуманит (400 мл)

Продукція для швидкого видалення млинці і стійких жирів з різних видів кухонної техніки. Застосовується за допомогою розпилення – через деякий час протирається вологою ганчіркою, споласкивается водою. Є небезпечним для шкіри і очей. До складу входять особливі активізовані речовини, ароматизатор, алкальный компонент.

361

Amway (Amway) «Oven Cleaner» (500 мл)

Дорога, але потужна продукція для ефективної чищення духових шаф, плит, жаровень і т. п. Не вимагає посиленого отскабливания або відтискання. У складі цього густого гелю відсутні абразивні речовини. Відрізняється простотою в застосуванні, швидким розм'якшенням і видалення стійких плям від підгорілої їжі.

515

Faberlic (Фаберлік) «Засіб для чищення духовок та плит» (500 мл)

Відносно недорога побутова хімія, яка легко видаляє навіть застарілі жирові плями і нагар. Підходить для чищення духів і всіх видів плит з металу, склокераміки і кераміки. Добре змивається, не має абразивів, не пошкоджує і не дряпає навіть найделікатніші покриття. Є біорозкладаним.

199

Народні та підручні засоби

Чищення духовки в домашніх умовах передбачає використання не тільки хімічних складів, але і народних засобів. Їх перевага полягає в нешкідливості, адже агресивну хімію складно повністю вимити – її частинки можуть потрапити в їжу разом з випарами під час готування. До популярним і доступним способам вирішення проблеми відносяться:

  • Абразивна мочалка. Здатна позбавити від гару і жирного нальоту навіть стару духовку. За рахунок своєї текстури, така мочалка ефективно очищається будь-який тип покриття духової шафи. При цьому нею не рекомендується користуватися для чищення скляної дверки техніки, т. до. мочалка здатна пошкодити її, склавши незначні подряпини.
  • Харчова сода (двовуглекислий натрій). Один з найпопулярніших варіантів, який видаляє як нагар, так і застарілі жирові плями. Особливо добре підходить для чищення віконця духової шафи. Сода чудово справляється з запахом гару. Щоб отримати необхідний результат, доведеться докласти максимум зусиль. Все що потрібно: щедро насипати соду на брудні місця, трохи потерти губкою (жорсткої) і залишити на годину, після чого відмити. Перед цим дією рекомендується протерти вологою губкою всі ділянки з жирними плямами, щоб сода могла «пристати» до них.
  • Столовий оцет. Є щадним варіантом для чищення кухонного техніки, навіть якщо її внутрішня ємність покрита емальованим напиленням. Оцтова кислота добре справляється з проблемою жирної кіптяви.
  • Укус з содою. Непогане поєднання, оскільки водень, який виділяється при взаємодії цих двох компонентом, здатний зруйнувати навіть застарілий жировий наліт. Навіть стару кіптява на кухонній техніці це народний засіб видалить без праці.
  • Лимонний сік. Кислота, що міститься в лимоні, способу легко і швидко зруйнувати як нагар, так і жирну кіптява. Існує кілька ефективних способів очищення з використанням цього компонента.
  • Господарське мило. У складі цієї продукції є виключно природні компоненти, які є екологічно чистими та безпечними. Завдяки тому, що у господарського мила лужне середовище, з його допомогою можна впоратися з будь-яким забрудненням. Все що потрібно для видалення застарілих плям жиру на кухонній техніці – це шматок такого мила і звичайна вода.
  • Пар. Духова шафа з емальованим покриттям простіше вимити звичайним пором, т. к. не всі народні способи оптимальні через делікатність емалювання. Все що потрібно, це налити в деко кілька склянок води (щоб вона не переливалася через край), додати в неї трохи миючого складу і розігріти духовку до 150 градусів. Далі залишається нагрівати воду протягом півгодини, почекати, поки вона охолоне і пройтися по емальованому покриттю вологою ганчіркою.
  • Нашатирний спирт. Такий тип спирту широко застосовують для того, щоб відмити духову шафу від гару, нагару і застарілих жирових плям. Є кілька способів очищення з використанням цього компонента, але в будь-якому випадку він чудово справляється з утворився жиром навіть на поверхні старої кухонної техніки.
  • Розпушувач для тіста. Мало хто може подумати, що це речовина справляється з жировими утвореннями. На ділі розпушувач ефективно чистить деко і стінки духовки. Все що потрібно – це купити кілька упаковок даної продукції.
  • Кам'яна сіль. При грамотному підході навіть звичайна кухонна сіль стає ефективним засобом у боротьбі з жирними плямами всередині духовки. Мінерали, що містяться в її складі, під час нагрівання роблять застарілий жир більш пористим, в результаті чого добре розм'якшують його. Після нагрівання солі можна з легкістю відмити будь-які плями. Потрібно тільки рясно посипати полиці і деко сіллю, нагріти духовку (поки сіль не придбає золотавий колір) і очистити дверцята зі стінками слабким розчином миючого засобу.

Як почистити духовку в домашніх умовах за допомогою спеціальних засобів

Чищення духовки від жиру за допомогою побутової хімії передбачає дотримання певних рекомендацій. Якісна продукція при грамотному використанні, допоможе позбутися від будь-якого нагару і навіть самих старих жирних плям без великих труднощів. Якщо ви вже купили потрібний засіб, то виконаєте наступні дії:

  1. Надіти гумові рукавички, щоб не пошкодити шкіру рук.
  2. Заповніть таз гарячої води, розчиніть у ньому невелику кількість миючого засобу.
  3. Вийміть з духовки всі полички і деко.
  4. Опустіть всі елементи в таз з водою.
  5. Нанесіть невелику кількість побутової хімії на губку, обробіть всі внутрішні поверхні духовки не обробляйте миючим розчином нагрівальні елементи.
  6. Щоб жир швидше розм'як, увімкніть кухонну техніку на 10-15 хвилин.
  7. Після цього можете вимкнути духову шафу і зайнятися очищенням поверхні.

Цікавим варіантом є поєднання кількох засобів, з яких готується спеціальна паста. Вона ідеально підходить для електричних духовок. Все що потрібно – це змішати в рівних пропорціях чистячий засіб Комет або Пемолюкс, бальзам для миття посуду і лимонну кислоту, після чого:

  1. Нанесіть склад, що вийшов з допомогою губки на поверхні духової шафи, дверцята, дека і поличок.
  2. Залиште очищувальну пасту на 30-60 хвилин в залежності від ступеня забруднення техніки.
  3. Після закінчення зазначеного часу ретельно змити залишки засобу великою кількістю води і насухо протріть всі поверхні.

Після використання агресивних миючих складів в духовій шафі може залишитися неприємних хімічний запах. Щоб позбутися від нього, скористайтесь одним із запропонованих способів:

  • Гарненько провітріть духовку. Для цього залиште дверцята на цілу ніч або на цілий день.
  • Налийте в підходящу ємність невелику кількість води, розчиніть в ній кілька таблеток вугілля активованого). Поставте одержаний розчин в духову шафу і прокип'ятіть протягом 30 хвилин. Після закінчення півгодини їдкий запах миючих склад повинен зникнути.
  • Ретельно змийте з поличок і стінок залишки миючих складів, постійно міняючи воду.
  • Протріть всі поверхні, використовуючи лимонний сік або слабкий розчин оцтової есенції.

Чищення духовки народними засобами

Зважаючи на те, що багато варіанти побутової хімії відрізняються агресивністю, то великий ризик подряпати ніжну поверхню духової шафи. Крім того, вимити залишки миючих засобів буває дуже складно, тому зверніть увагу на народні кошти. Вони ефективно очистять стінки і інші поверхні духовки, а також зроблять її ідеально гігієнічною і нешкідливою для приготування страв. Більшість рецептів відносно прості й економічні в плані вартості компонентів.

Нашатирний спирт від застарілого жиру

Деяку популярність придбала чищення духовки нашатирним спиртом, придбати який можна в аптеці. Найпростіший варіант використання цього засобу полягає в наступному: потрібно рясно змочити ганчірку спиртом, після чого протерти внутрішню частину духовки і залишити нанесений нашатир на всю ніч. При цьому рекомендується герметично заклеювати техніку скотчем для запобігання проникнення шкідливих парів в приміщення. Вранці потрібно відмити кухонну техніку слабким розчином миючого засобу.

Є ще один спосіб, який є більш ефективним, оскільки усуває навіть застарілі плями жиру. Вам знадобиться:

  • 5 пляшечок (200 мл) нашатирного спирту;
  • сода;
  • 1 л води;
  • невелика миска для спирту і велика для води;
  • гумові рукавички;
  • ганчірка, губка.

Цей спосіб суттєво спростить процедуру позбавлення від складних забруднень завдяки парах аміаку. Послідовність дій:

  1. Вийміть з духовки всі листи, але залиште решітку.
  2. Розігрійте кухонну техніку до 180 градусів.
  3. Наповніть відповідні миски водою та нашатирним спиртом. Не забудьте при цьому відкрити вікна.
  4. Вимкніть техніку, додайте в її камері обидві миски: ту що з содою поставте на дно, а з нашатирним спиртом трохи вище – на полицю.
  5. Залиште духовку остигати. На цей процес піде 30-40 хвилин. Якщо забруднення дуже старі, то залиште миску зі спиртом на ніч.
  6. Як тільки стінки камери охолонуть, візьміть вологу ганчірку, губку і соду, і відмийте з їх допомогою решітку і всі поверхні від нагару і жиру.
  7. Ретельно видаліть залишки нальоту від бруду, розчину аміаку. Потім можете повернути решітку і листи на місце, протерти дверцята із зовнішнього боку.

Чищення духовки оцтом

Столовий оцет ідеальний для духовок з будь-яким типом поверхні, включаючи емальоване покриття. Він добре справляється з жирною кіптявою. Процес очищення оцтом відносно простий:

  1. Для початку потрібно вийняти листи та решітки, просочити губку оцтом.
  2. Опрацювати всю духовку зсередини, після чого нанести оцтову есенцію на інші елементи.
  3. Рівномірно розподіліть столовий оцет по всій поверхні і через кілька годин ретельно протріть їх.
  4. По закінченні декількох годин протріть стінки губкою.

Як відмити духовку від жиру содою з оцтом

Один із перевірених народних рецептів передбачає використання харчової соди і оцту. Цей спосіб оптимальний для очищення духової шафи із середнім ступенем забруднення. Насамперед підготуйте харчову соду, оцет і воду. Крім того, вам знадобляться рукавички гумові), ганчірка, силіконова або пластикова лопаточка, пульверизатор. Послідовність дій наступна:

  1. Вийміть із камери ґрати, дека, термометр і все інше, що є в ній.
  2. Приготуйте пасту з соди. Для цього змішайте половину чашки соди (харчової) з водою. Останню додавайте столовими ложками до тих пір, поки суміш не придбає пастоподібну консистенцію.
  3. Нанесіть отриману суміш на всі внутрішні поверхні духової шафи, уникаючи нагрівальних елементів. Надіньте рукавички, щоб покрити пастою всі місця, включаючи важкодоступні. Особливо густо покрийте ділянки там, де суміш придбала коричневий колір від жиру і нагару, і утворила грудки.
  4. Залиште содову суміш на ніч або на 12 годин, щоб вона могла проникнути за цей час. Паралельно займіться очищенням решітки і листів. Для цього попередньо замочіть їх у ванні із засобом для миття посуду, після чого скористайтеся механічної чищенням содою.
  5. Візьміть вологу ганчірку і витирайте висохлу пасту, нагар, плями жиру. Щоб зішкребти бруд, використовуйте лопаточку з пластику або силікону.
  6. Далі налийте трохи оцту в пульверизатор і обробіть ним ділянки, на яких видніються сліди бруду, соди. Оцтова кислота вступить в реакцію з содою, в результаті чого відбудеться піноутворення.
  7. Потім начисто витріть піноутворювальні складу від оцту з содою і наліт. По мірі необхідності змочуйте водою ганчірку або оцтом, поки стінки не стануть блискучими.
  8. В кінці поверніть все на місце, не забувши протерти фасад кухонної техніки.

Способи очищення лимонним соком

Підготуйте лимона або лимонну кислоту, теплу (не окріп) воду. Видавіть з лимона сік у склянку і влийте стільки ж води, або розведіть пакетик лимонної кислоти такою ж кількістю води. Потім отриманим складом рясно змочіть ганчірку, якою потрібно обробити всі внутрішні поверхні духовки. Залиште нанесену «підкислену воду» на 30-40 хвилин, після чого протріть кухонну техніку вологою ганчіркою. Ще один метод:

  1. Наповніть ємність на 1/2 водою, додайте невелику кількість рідини для миття посуду. Покладіть в ту ж ємність нарізаний дрібними шматочками лимон.
  2. Поставте в духовку нагрійте до 150 градусів. Дайте час приготовленого розчину, щоб він гарненько прокипел всередині камери.
  3. Через півгодини вимкніть техніку, дайте її охолонути 10 хвилин. Потім можете прибрати размягчившийся жир, наприклад, пористою губкою.

Третій спосіб схожий на перший по набору інгредієнтів. Склад, що вийшов потрібно перелити в ємність з розпилювачем. Потім підкислену воду необхідно розпорошити на всі поверхні кухонної техніки, залишити на 30 хвилин, а на завершення – протерти сухою ганчірочкою. Так від нагару і жирових плям не залишиться ніяких слідів.

Як почистити духова шафа з допомогою господарського мила

За допомогою лужному середовищі господарського мила можна впоратися практично з будь-якими забрудненнями. Для виконання процедури з очищення камери духової шафи вам знадобиться звичайна вода і один шматочок мила:

  1. Натріть 1/2 бруска господарського мила на дрібній тертці.
  2. Отриману стружку розчиніть в ємності, наповненою гарячою водою. Потім помістіть всі в духову шафу.
  3. Нагрійте кухонне обладнання приблизно до 150 градусів. Кип'ятіть мильний розчин протягом 45 хвилин.
  4. За пройдену час жир з нагаром мають розм'якнути і стати більш пористими. Завдяки цьому наліт можна видалити, використовуючи жорстку губку.
  5. Після зробленої очищення в обов'язковому порядку промийте всі поверхні чистою водою, причому кілька разів. На ніч залиште дверцята відкритими, щоб специфічний запах мила встиг провітритися.

Розпушувач для тіста від нагару і жиру

Вирішити проблему жирових плям, особливо застарілих, можна за допомогою розпушувача для тесту, який використовують, щоб зробити повітряну і пишну випічку. Купіть декілька упаковок даної продукції, після чого можете приступити до вирішення завдання:

  1. Для початку змочіть ганчірку водою і протріть всю поверхню кухонного обладнання.
  2. Потім посипте вологі стінки і полиці розпушувачем для тесту. Залиште на кілька годин.
  3. Через зазначений час жирний наліт повинен зібратися в грудочки, які легко прибираються жорсткою губкою.

Кухонна сіль з вугільною кислотою

Така «дружба» вугільної кислоти і кухонної солі допоможе вам впоратися із застарілими забрудненнями в максимально стислі терміни. Обидва інгредієнта є доступними, тому ви можете у будь-який час вдатися до цього способу. Головне, дотримати деякі пропорції:

  1. Розведіть близько 1 кг солі в 600 мл води, після чого додайте вугільну кислоту. Гарненько розмішайте все.
  2. Розігрійте духовку до 150-200 градусів.
  3. Поставте одержаний розчин на нижню полицю обладнання. Грійте протягом 30 хвилин.
  4. Після закінчення зазначеного часу вимикайте техніку, дайте їй добре охолонути і вимийте гарячою водою, додавши в неї склад для миття посуду.

Духовки з функцією самоочищення Ecoclean

Завдяки сучасним технологіям на ринку з'явилися духові шафи з функцією самоочищення Ecoclean, що реалізуються під брендами Bosch, Miele, Siemens та ін. Покриття такого типу здатне зберігати свої очищаючі властивості протягом усього експлуатаційного терміну обладнання. Такі покриття розрізняються зовні, т. до. вони тонше аналогів і пофарбовані в сірий колір. За словами виробників, жир, потрапляє на панелі, розщеплюється дуже швидко, оскільки він не розтікається по всій поверхні камери, а вбирається в емаль. Всього виділяють три типи обладнання з самоочищенням:

  • З гідролізної очищенням. Таке обладнання вкрите кислоустойчивой емаллю, що перешкоджає проникненню жиру всередину, але гідролізний варіант доставляє певні незручності. Хоч цей тип техніки коштує недорого і споживає менше електроенергії в порівнянні з аналогами, жирний наліт з гаром доводиться з часом очищати вручну.
  • З гідролізної самоочищенням. Це обладнання має функцію, що перетворює залишки їжі в попіл. Крім того, такий тип духової шафи оснащується функцією «холодної дверцята», що має температуру біля 50 градусів. Це безпечно і зручно, т. к. при знищенні залишків їжі температура в камері досягає 500 градусів. Перевагою вважається ефективна система самоочищення. Користувачеві не потрібно виймати листи та решітки, щоб вимити обладнання зсередини. Коштують такі духові шафи дорого і якщо протирати їх нутрощі не дуже часто, то з часом може з'явитися горілий запах.
  • З каталітичної очищенням (безперервної). Техніка з цією функцією покрита усередині напилення, що перешкоджає осадженню жиру і бруду на стінках. Каталітична технологія полягає в тому, що жирові забруднення розщеплюються на воду, вуглець, органіку. Така реакція відбувається під впливом окислювачів, що знаходяться на внутрішніх поверхнях обладнання. Обладнання цієї категорії є енергозберігаючим, т. к. процес самоочищення здійснюється безпосередньо при приготуванні їжі. Мінусом є те, що каталітичні панелі час від часу доводиться міняти, т. к. спеціальне напилення з часом стирається, термін експлуатації панелей становить приблизно 300 годин.

Відео

2 надійні способи ✔ ЯК ЛЕГКО ОЧИСТИТИ ДУХОВКУ ВІД ЖИРУ І НАГАРУ

Як очистити ДУХОВКУ від БАГАТОРІЧНОГО нагару і жиру? 100 % ефект. Чим почистити духову шафу?

Як почистити духовку в домашніх умовах від жиру і нагару

Відгуки

Ірина, 29 роківДля очищення стінок духовки використовувала перекис водню (3-відсоткову), змішану з харчовою содою. Суміш після нанесення стояла близько години, після чого я її змила. Ефект в цілому виявився вражаючим, велика частина бруду відійшла.
Ганна, 35 роківВирішила почистити камеру духовки і скляне віконце харчовою содою. Зробила все по інструкції, рясно посипавши всі проблемні місця содою. Результат виявився непоганим, але для його досягнення довелося добряче потрудитися. Часу пішло чимало.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!