Медилис - інструкція із застосування, склад, механізм дії та протипоказання

Позбутися від комах, які окупували квартиру, будинок, або паразитують на рослинах, можна з допомогою сучасних засобів. Інсектоакарициди – універсальні препарати, що допомагають знищувати не тільки комах, але і павукоподібних (кліщі). До такого типу засобів відноситься Медилис, створений на основі потужного пестициду, який пригнічує життєві функції дрібних шкідників. На відміну від аналогів, до цього засобу у вошей, бліх та інших комах не виробляється резистентність (стійкість).

Інструкція по застосуванню Медилиса

Засіб застосовують для обробки житлових і нежитлових приміщень, територій, пансіонатів, санаторіїв, лікувальних установ від шкідливих комах. Його використовують в аграрній сфері для боротьби з шкідниками посівів, наносять на одяг з метою профілактики укусів кліщів, з його допомогою можна позбутися вошей і бліх. Користуватися инсектоакарицидом потрібно обережно, щоб не нашкодити собі, дітям, домашнім вихованцям. Для цього важливо строго дотримуватися інструкції по застосуванню.

Склад і форма випуску

Інсектицид випускається трьох різновидів, кожна з яких має свій склад. У продажу є засоби, готові до застосування, але є і ті, що потребують розведення водою:

Тип препарату

Діюча речовина

Допоміжні компоненти

Форма випуску

Антиклоп

Перметрин, циперметрин, тетраметрин

Органічний розчинник

Ємність з розпилювачем (спрей)

Ципер

Циперметрин (25%)

Емульгатори, віддушка

Пластикова ємність 50, 500 мм або в ампулах по 1 мл

Супер

Фентіон (24%)

Речовини-синергісти, що посилюють активність фентиона

Скляна або пластикова ємність 50, 500 мл

Механізм дії препарату

Вплив кошти на паразитів залежить від основної діючої речовини. У препарату «Супер» активним компонентом є фентіон – синтетичне масляниста речовина, що володіє часниковим запахом. Фентіон пригнічує життєві функції комах, згубно впливаючи на холінестерази – ферменти, що стимулюють передачу нервових імпульсів між нейронами. Речовина продовжує свою дію протягом 1-2 місяців після обробки поверхні, стійка до впливу ультрафіолетового світла.

Дещо інше дію у циперметрина, що входить до складу Медилис Антиклоп і Ципер. Це речовина – піретроїди, а потрапляє в організм паразита двома шляхами – через зовнішні покриви або за допомогою травлення. Циперметрин завдає удару по нервової системи шкідника, оскільки викликає деполяризацію мембран клітин, що веде до уповільнення струму іонів натрію. Цей процес призводить до виникнення синаптичних порушень, обездвиживающих комаха.

Свідчення

Інсектицид володіє активністю проти клопів, тарганів, мурашок, бліх, ос, мух, комарів і їх личинок. Застосовують препарат для профілактики укусів іксодових кліщів, що переносять енцефаліт і бореліоз. Цим засобом обробляють території і приміщення для знищення коростяних кліщів, личинок небезпечних комах. Різновид препарату Супер також застосовують проти різного виду вошей – головних, лобкових, одежних.

Спосіб застосування і дозування

Супер і Ципер застосовують у розведеному вигляді і наносять методом розпилення. Перед початком роботи з препаратом необхідно надіти гумові рукавички, а після закінчення процедури – викинути їх і вимити руки з милом. Концентрація готового розчину залежить від того, з яким шкідником належить боротися. Після додавання препарату рідину слід добре збовтати протягом 5 хвилин.

Медилис Супер

Якщо потрібно позбавитися від вошей, підійде препарат Супер. З 1 мл засобу (1 ампула), змішаного з 119 мл води вийде розчин з концентрацією діючої речовини 0,2%. Приготовлений концентрат нанести на шкіру голови за допомогою ватного тампона, змити шампунем через 20 хвилин. Потім обполоснути волосся кислим розчином (склянка 9%-ного оцту змішати з 200 мл води), вичесати дрібним гребенем для видалення гнид і загиблих комах. Повторити обробку волосся через 7-10 днів. Не застосовувати більше 2 разів за 30 днів.

Для знищення платтяних вошей бажано провести обробку одягу хворого. Для цього речі потрібно на 20 хвилин замочити у воді, куди додана 2%-ная водна емульсія препарату. На 1 кг сухої білизни потрібно 2,5 л розчину. Після цього прополоскати білизну і знову замочити в 3 л гарячої води (80-85 °С) з додаванням 3 ст. л. соди і 15 г господарського мила, потім випрати звичайним способом.

Для знищення клопів слід приготувати розчин – 995 мл води взяти 5 мл засобу. Для профілактики зараження шкідниками можна використовувати концентрацію слабкіше – на 998 мл рідини 2 мл препарату. Обробити ліжко, матрац, а постільна білизна краще прокип'ятити або продезінфікувати і випрати зазначеним вище способом. Усунути тарганів допоможе більш концентрований розчин – 15 мл препарату на 1 л води. Обробляти можна стіни, підлога, щілини між стіною і плінтусом, витяжні решітки.

Медилис Ципер

Це засіб не підходить для усунення вошей, в іншому концентрат розводять так само, як і Супер. В інструкції вказані такі пропорції:

  • для обробки одягу з метою профілактики укусів іксодових кліщів – на 995 мл води, 5 мл засобу;
  • для знищення мух (імаго), тарганів, бліх, осиних гнізд, шершнів необхідно розвести 996 мл рідини 4 мл препарату;
  • мурахи, постільні клопи, комарі, москіти – на 998 мл води взяти 2 мл інсектициду.

Особливі вказівки

При роботі з інсектицидом важливо дотримуватися правил безпеки – використовувати захисний костюм (якщо передбачається обробка великих територій), рукавички, окуляри, респіратор. Інші особливі вказівки:

  • Посуд, в якій готувався розчин, після використання викинути.
  • Дезінфекцію приміщення виконують при відкритих кватирках, продукти харчування необхідно заздалегідь винести з кімнати. Після закінчення обробки провітрюють житло протягом півгодини.
  • Засіб малотоксичне для теплокровних тварин, але краще процедури виконувати відсутність домашніх вихованців. Якщо в приміщенні є акваріум, його потрібно прикрити кришкою, вимкнути аератор.

Побічні ефекти і протипоказання

Під час дезінфекції в приміщенні не повинні бути вагітні, особи, молодші 18 років, ті, кому протипоказаний контакт з пестицидами. При отруєнні парами речовини можливі такі прояви:

  • присмак гіркоти у роті, слинотеча;
  • нудота, посилюється при курінні, прийомі їжі;
  • запаморочення, головний біль;
  • біль у животі, диспептичні явища;
  • загальна слабкість.

При таких симптомах потрібно вивести потерпілого на свіже повітря, дати випити води. Якщо частина емульсії потрапила в шлунок, необхідно випити абсорбент – активоване вугілля (10-20 таблеток), Ентеросгель або Атоксіл. При попаданні засобу в очі, обов'язково промити їх водою, закапати Альбуцидом. Після надання першої допомоги хворого показати лікарю.

Умови продажу та зберігання

Купити інсектицид можна в спеціалізованих відділах господарських універсамів. Нерозведений препарат вогненебезпечний, тому зберігати його подалі від вогню при температурі не вище 35 °С. Не слід ставити ємність із засобом поряд з харчовими продуктами. Термін зберігання з моменту виготовлення – 5 років. Готову емульсію потрібно використати протягом 8 годин після приготування.

Аналоги

Замість Медилиса можна використовувати інший засіб для боротьби з комахами. Ефективні такі препарати:

  • Веда – шампунь, призначений для видалення вошей і гнид. У складі перметрин, який паралізує комах, завдаючи удару по їх нервової системи.
  • Медифокс – засіб на основі перметрина для лікування педикульозу та корости. Препарат розводять водою і наносять на шкіру або волосся з допомогою тампона.
  • Нюда – маслянистий розчин, активна речовина якого диметикон. Це з'єднання – рідкий силікон, він обволікає комах щільною оболонкою, сприяючи їх удушення.
  • Пара плюс – багатокомпонентний аерозоль від вошей і гнид. У складі перметрин, малатіон і бутоксид перонила, які працюють в синергізмі, посилюючи дію один одного.
  • Параніт – шампунь від головних вошей на основі диметикона, що володіє ефектом зневоднення і задушення паразитів.
  • Паразидоз – репелент для відлякування комах, використовується для профілактики появи вошей у дітей і дорослих. У складі етил бутилацетиламинопропионат, наноситься за допомогою розпилення на волосся.
  • Фул Маркс – засіб для усунення педикульозу (головних вошей). У складі циклометикон і ізопропілміристат. Призводить до зневоднення комах і їх загибелі.

Ціна Медилиса

Вартість Медилиса залежить від регіону, обсягу ємності з препаратом, магазину. Має значення різновид інсектициду – Антиклоп, Ципер, Супер. У Москві можна придбати засіб з наступними цінами:

Назва препарату

Об'єм ємності, вартість

50 мл/рублів

250 мл/рублів

500 мл/рублів

Антиклоп

385-460

Ципер

190-230

1200-1500

Супер

190-250

1300-1550

Відео

Продавець магазину розповідає про Медилис-ЦИПЕР

Медилис ципер інструкція по самостійній обробці ділянки від комарів і кліщів

Відгуки

Серафима, 67 роківВнук приїхав з табору з повною головою вошей. Донька ледь не зомліла – довелося мені брати справу в свої руки. В аптеці порадили Медилис Супер. Мені не дуже сподобалося, що його потрібно розводити водою, та й запах не дуже приємний. Зате діє – після першого разу воші всі загинули. Для профілактики процедуру повторили через тиждень.
Тетяна, 44 рокиНа дачній ділянці мою подругу вкусив кліщ – відпочинок з шашликами не вдався, довелося понервувати. На всяк випадок вирішили обробити траву та кущі біля будинку пестицидами. У нашому «сільпо» знайшлося одне засіб «Медилис Ципер». Розвели водою, використовували спрей. Токсичність у нього висока – заодно позбавилися від мошок і осине гніздо знищили.
Ігор, 50 роківДочка недавно заміж вийшла, вирішили з чоловіком квартиру знімати. Все сподобалося, техніка, меблі є, тільки в дивані клопи. Ми з матір'ю спочатку пробували позбутися від комах народними засобами – пижмо, полин, ромашка, багно. Допомагало не дуже – купили Медилис від клопів, обробили диван, килим, а через добу жодного комахи вже не було.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!