Фрукти від запору - перелік плодів з вираженим проносним ефектом

Багато людей стикаються з постійними або періодичними затримками стільця. Медики стверджують, що численні медикаменти і неприємні клізми можна замінити на фрукти від запору з високим вмістом клітковини. Таке нововведення в раціоні здатне покращити не лише стан ШКТ, а і загальне самопочуття.

Правила вживання фруктів при запорах

Овочі та фрукти при запорах необхідно вживати щодня. Дієтологи рекомендують їсти їх за 1-1,5 години до їди і запивати чистою водою.

Дорослій людині необхідно вживати близько 400 г свіжих фруктів у першій половині дня незалежно від стану кишечника.
Можна вживати розпарені сухофрукти. Такий варіант ідеальний для людей з гастритом, панкреатитом і діабетом.

Способи вживання фруктів можуть бути різні, але важливо вводити невеликі порції. Надлишок клітковини призводить до спазмів, діареї і болючим скупченням газів. Ви можете приготувати компот, відвар або коктейль. На користь піде свіжовіджатий сік, але м'якоть варто перетерти і також додати в напій. При закрепах рекомендується вживати пюре з молоком або салати з йогуртом без цукру.

Фрукти з вираженим проносним ефектом

У разі затримки калу в кишечнику потрібні ті продукти, які покращують його рухливість. Проносні фрукти при запорах:

  1. Сливи мають особливо виражене проносну властивість. В них міститься сорбіт, який утримує воду. Завдяки цьому калові маси розм'якшуються і легше виходять з кишечника. Для усунення хронічного розладу варто вживати до 10 плодів середніх розмірів за добу. Чорнослив містить в 4 рази більше сорбенту, ніж свіжі сливи.
  2. Яблука – найкращі фрукти від запорів у дорослих і дітей. Проносні властивості проявляються завдяки пектину. У ранньому віці, при вагітності варто вживати в печеному вигляді.
  3. Цитрусові сприятливо впливають на процес продукування ферментів. Такі продукти очищають організм від шлаків і калових мас.
  4. Авокадо не менш ефективно при щоденному стабільному вживанні. Продукт містить 30% клітковини від добової норми дорослої людини.

Заборонені продукти

Вживання деяких продуктів може ускладнити ситуацію з виведенням калу з кишечника. Важливо, що продукти не несуть шкоди для ШКТ якщо проблеми з дефекацією відсутні. Під час хронічного або періодичного запору відмовтеся від:

  1. Бананів, вони містять велику кількість крохмалю, він кріпить.
  2. Хурми – має терпкий ефект, ускладнює дефекацію навіть при початковому відсутності проблем.
  3. Фініків – відрізняються великою крахмалистостью.
  4. Груш – мають у своєму складі багато крохмалю з цукром, з-за цього відхід калових мас ускладнюється.

Відео

Супер-їжа для боротьби з запорами. Помічники кишечника

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!