Фальцева покрівля: монтаж і пристрій покриття для даху

Зайнялися влаштуванням даху власного будинку, але при цьому не можете вибрати підходящий варіант? Вам потрібна фальцева покрівля, пристрій і з'єднання якої забезпечує повну герметизацію поверхні – це досягається за рахунок того, що технологія її виготовлення передбачає використання фальцювання. Фальцом ж називається вид шва, що утворюється при з'єднанні картин, тобто окремих елементів покрівельного покриття зі спеціально підготовленими кромками.

Що таке фальцева покрівля

Надійним металевим покрівельним покриттям є фальцева покрівля, для виготовлення якої використовують рулонну/листову оцинковану сталь і кольорові метали. Серед останніх найбільше поширення набула мідь, т. к. покрівля з неї виходить надійною і довговічною – термін її служби може досягати 100 років! В залежності від складності вигину фальцеві з'єднання бувають одинарними або подвійними. Вартість фальцевой покрівлі сильно залежить від матеріалу виготовлення.

Пристрій

Перед тим як замовити і купити фальцевое покриття для покрівлі, прийміть до уваги його пристрій. На першому етапі виготовляються картини, призначені для рядового шару скатів, настінних жолобів, звисів карнизів і разжелобов. Після цього готові сталеві вироби піднімаються на кришку, де їх бічні краї з'єднуються один з одним за допомогою стоячих фальців. Інструмент для фальцевой покрівлі, який обов'язково знадобиться, – це фальцлинейка для обрізки крайок.

Для кріплення картин до решетування застосовуються клямери, що представляють собою смужки сталі – їх ширина становить 25-30 мм. Монтувати їх потрібно таким чином: один кінець заводиться в фальц, а інший – кріпиться до бруса обрешітки. Всі використовувані для монтажу деталі повинні бути виготовлені з сталі оцинкованої типу. У підсумку виходить пиріг, який додатково включає в себе паро - і гідроізоляцію.

Технологія

При монтажі залізних листів необхідно закріплювати один кінець вже покладеного вироби до решетування з допомогою кріплення. Кляммери необхідно розташовувати по краю листа з проміжками (кроком) до 60 см. До основи їх кріплять, як правило, за допомогою саморізів/покрівельних цвяхів. Якщо конструкція буде складатися з довгих листів (від 10 метрів і більше), то закріплювати їх слід за допомогою клямерів плаваючого типу – незалежно від того, буде це однофальцевая або двухфальцевая покрівля. Підказки:

  • Якщо ви хочете домогтися того, щоб шви між картинами не було видно, то вибирайте лежачі фальци. Завдяки цьому дах будинку буде виглядати рівною.
  • Для дахів, кут нахилу яких становить більше 25 градусів, рекомендується використання кутових стоячих фальців.
  • Врахуйте, що збереження герметичності протягом тривалого експлуатаційного строку залежить від того, наскільки якісно були виконані всі вузли покрівлі.

Види

Залежно від типу матеріалу фальц-покрівля буває листової і рулонної. Для невеликих дахів найкраще фальцевать окремі листи з оцинкованої сталі, товщина яких складає від 0.4 до 0.8 мм, а маса 1 м2 досягає 3-6 кг. Другий варіант виготовляється у вигляді рулонів, його основна перевага полягає у відсутності поперечних швів, т. к. покриття виготовляється на всю довжину кришки. Крім того, існує класифікація за матеріалом виготовлення – покрівля з:

  • алюцинка;
  • цинк-титану;
  • оцинкованої сталі;
  • мідна;
  • алюмінієва.

Алюцинк

Люди давно шукали ефективний спосіб боротьби з окисленням. Найвідомішим серед них є покриття листа стали цинком. Таким же гарним антикорозійним матеріалом є і алюміній. Він за цим показником у багато разів перевершує цинк. Вчені в кінцевому підсумку поєднали обидва даних матеріалу, отримавши якісні і довговічні листи металу, відмінно підходять для будь-якої покрівлі, в т. ч. і крівлі:

  • Виробники – Гранд Лайн.
  • Характеристика – шар цинку забезпечується захист аркуша по краях і в місці згину, алюміній захищає його від корозії.
  • Переваги – підвищений захист від корозії, довговічність.
  • Недоліки – ретельний догляд.
  • Ціна – від 450 руб. за м2.

Оцинкована покрівельна сталь

Такий варіант покриття є в наші дні однією з найпопулярніших. Для монтажу покрівлі в даному випадку застосовується сталевий лист, який з обох боків покритий цинком. Завдяки простій технології установки він ідеально підходить для даху, що має різну конфігурацію. В цілому, з року в рік продажу такого виробу тільки ростуть, що говорить про його широкому поширенні:

  • Виробники – Гранд Лайн, Рууккі.
  • Характеристика – матеріал відрізняється легкістю і доступністю.
  • Переваги – доступна вартість, економічність, герметичність, дешевизна.
  • Недоліки – під впливом атмосферних явищ цинк починає окислюватися.
  • Ціна – від 266 руб. за м2.

Мідна

Мідь є не тільки самим довговічним і надійним матеріалом для покрівлі, але і вельми привабливим з естетичної точки зору. Крім цього, даний матеріал не потребує експлуатаційних витратах. Для здійснення монтажу покрівлі подібного виду застосовується стрічка, для якої використовуються спеціальні сплави, що складаються на 99 відсотків і більше з міді:

  • Виробники – МетроКупер, Аурубис.
  • Характеристика – пластичність міді надає можливість застосовувати листи з неї для укладання покрівель найскладніших форм.
  • Переваги – привабливий зовнішній вигляд, надійний захист від деформації та корозії, довговічність.
  • Недоліки – освіта зеленуватою патини, дорожнеча.
  • Ціна – від 1670 руб. за м2.

Алюмінієва

Покрівля з алюмінію користується не меншою популярністю в порівнянні з деякими своїми «побратимами». Завдяки тому, що вона характеризується порівняно невеликою вагою, що становить близько 2 кг/м2, листи з цього матеріалу можна використовувати практично на будь-яких ящики. Ідеальним варіантом є використання покрівлі такого типу разом з металевими сайдингами:

  • Виробники – Префа, Алюнова, Новелис.
  • Характеристика – алюмінієві листи відрізняються гнучкістю і практичністю, завдяки чому їх можна покрити великі поверхні.
  • Переваги – довговічність, стійкість до атмосферних явищ, стійкість кольору.
  • Недоліки – висока ступінь теплового розширення.
  • Ціна – від 520 руб/м2.

Цинк-титан

Даний матеріал має високі споживчі якості, але при його купівлі і монтажі потрібно взяти до уваги деякі особливості. Справа в тому, що його коефіцієнт лінійного розширення приблизно на 30% більше в порівнянні зі сталлю. Це говорить про необхідність створення т. зв. компенсаційних зазорів в кролях, експлуатованих в регіонах з холодною зимою і жарким кліматом:

  • Виробники – Райнцинк, Недцинк.
  • Характеристика – листи з цинк-титану можна використовувати для монтажу покрівлі будь-якої складності, наприклад, з наявністю куполів, шпилів.
  • Переваги – висока пластичність, міцність, антикорозійна стійкість.
  • Недоліки – крихкість при монтажі при мінусових температурах.
  • Ціна – від 1820 руб. за м2.

Типи з'єднань фальцевої покрівлі

Перш ніж почати робити покрівлю для свого будинку, визначитеся з відповідним типом з'єднання. Фальц може бути одинарним і подвійним – ці два різновиди характеризують фальцевый замок числом загинів аркушів одного на одного. При цьому подвійний фальц володіє перевагою перед одинарним аналогом по герметичності і міцності з'єднання. Крім того, фальц залежно від положення в просторі ділиться на стоячий і лежачий.

Найбільш часто використовуваним типом замка є подвійний стоячий фальц, який застосовується для поздовжнього з'єднання картин один з одним. При з'єднанні поперечних кромок в горизонтальній площині рекомендується використовувати лежачий замок. На великих ухилах при цьому використовується тільки лежачий одинарний фальца, а його подвійний аналог застосовують для з'єднання картин при малому куті нахилу.

Вартість монтажу

Вирішивши придбати покрівельні листи для самостійного монтажу, по-перше, переконайтеся, що вони виконані у відповідності з нормами СНиП, а по-друге, врахуйте, що робота по влаштуванню покрівлі повинна проводитися відповідно до ТТК. Будь-яке неправильне дію може порушити загальну герметичність. У зв'язку з цим багато людей звертаються за допомогою в монтажні компанії, кількість яких у Москві, Санкт-Петербурзі та інших великих містах стає тільки більше. При підрахунку підсумкової вартості орієнтуйтеся на таблицю:

Назва операції

У рублях за квадратний метр

Вартість монтажу фальцевої покрівлі

від 750

Монтаж гідроізоляції

від 60

Установка кроквяної системи

від 400

Монтаж утеплювача

від 90

Як вибрати

До вибору листів потрібно підійти серйозно і грунтовно, щоб зроблена покупка була оптимальною в плані ціни-якості. Рекомендується зробити порівняння цін в різних інтернет-магазинах, що пропонують доставку на будинок або поштою, оскільки різниця у вартості одного й того ж матеріалу може бути істотною. До того ж в такому разі є можливість натрапити на акцію і придбати листи дешево. Поради:

  1. Обрані аркуші за своїм зовнішнім виглядом повинні поєднуватися з будинком.
  2. Основну увагу потрібно приділити вибору матеріалу. Сталь з часом втрачає свій первинний вигляд, тому краще зробити вибір на користь матеріалу з полімерним покриттям, яке представлене в широкій колірній гамі.
  3. Якщо ви шукаєте оригінальний і ефектний варіант, віддайте перевагу міді, але врахуйте, що вона відрізняється м'якістю.
  4. При виборі листів з алюмінію врахуйте, що цей матеріал схильний до коливань температури.

Іншими критеріями вибору є наявність/відсутність антикорозійного захисту, покриття у вигляді фарби. Важливо, щоб товщина металу становила не менше 0.5 мм. При купівлі будь-якої продукції дізнайтеся, чи можна закочувати фальци вручну. Застосування самозащелківающіеся деталей на покрівлі дозволяє не використовувати додатково обладнання для «закупорки» клямерів і фальца.

Відео

Монтаж фальцевої покрівлі короткий огляд

Відгуки

Ігор, 32 рокиПокрівля в цілому мене цілком влаштувала, т. к. виглядає дуже естетично і оригінально, тим більше її купив на розпродажі. Обійшлася вона приблизно на 10-15 відсотків дорожче металочерепиці, але вартість цілком обґрунтована. На картинках шар оцинковки товщі, так і метал якісніше – думаю, що мінімум років 50 ремонт крівлі фальца не потрібно.
Петро, 45 роківВирішив влаштувати покрівлю за рекомендаціями знайомих – звернув увагу на те, що вона виглядає ефектно. При цьому зрозумів, що решетування найкраще робити суцільний, в іншому випадку метал з часом може почати прогинатися. Зробив вибір на користь звичайних оцинкованих листів для покрівлі, які виявилися найдешевшими.
Віталій, 43 рокиВирішив купити фальцевую покрівлю з міді, яка обійшлася мені не так уже й дорого, т. к. магазин надав деяку знижку. При цьому зробив вибір на користь фальців, які можуть самозащелкиваться. Завдяки цьому фальцева дах було змонтовано мною самостійно, хоча на це пішло чимало часу. В цілому виглядає естетично.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!