Діастолічний тиск 60 при нормальному систолічному - причини і лікування

Два показники характеризують артеріальний тиск: систолічний (верхнє) та діастолічний (нижнє) значення. Діастолічний рівень показує стан опірності, еластичності і тонусу судин. Коли досягається тиск 120 на 60, тобто різниця між верхніми і низькими величинами сягає понад сорок одиниць, організм сигналізує про серйозні патології, і необхідно шукати причини такого стану.

Що означає тиск 120 на 60

Такі значення викликають побоювання, насамперед тому, що діастолічний тиск 60 вважається дуже низьким показником. Звичайна норма – це 120 на 80, хоча не для всіх і не завжди. Співвідношення з часом змінюється, залежить від стану організму, його захворювань, але різниця рівнів систолічного і діастолічного повинна знаходитися в межах 40 мм рт. ст.

Людям молодого віку можна не турбуватися за таких цифр на тонометрі. Низький нижній рівень для них не небезпечний і регулюється з віком. Для літньої категорії стан вимагає уваги: показання відображають розслаблення серцевого м'яза людини. Діастолічний тиск низький загрожує хворобами, так як при таких артеріальних показниках кров починає застоюватися і серце виконує скорочення набагато швидше нормального рівня. Все це збільшує ризик серцево-судинних захворювань, аж до втрати пам'яті.

Причини

Найпоширеніші причини тиску 120 на 60 – це хвороби серця (порок серця), нирок, центральної нервової та ендокринної систем. Такий стан може зберігатися в постінфарктному періоді. Як можливі причини, чому нижнє тиск низький, розглядають:

  • побічний ефект від ліків;
  • підвищене фізичне навантаження;
  • гостра ревматична лихоманка;
  • атеросклероз;
  • злоякісні пухлини;
  • депресивний стан.

Часто проблема спостерігається у вагітних жінок. Зниження діастолічного тиску виникає в першій половині вагітності, що істотно погіршує кровопостачання плода і вимагає лікарського уваги. Серед причин не рідкість – невірне проведення вимірювання показників, оскільки пацієнт не вміє користуватися тонометром (неправильно накладає манжету тощо).

Симптоми

Багато хто не помічають зниження, продовжуючи звичайний спосіб життя. Інша категорія, навпаки, чутлива до будь-яких змін організму. У таких пацієнтів може часто хворіти голова область чола і потилиці), спостерігатися сонливість, дратівливість, відчуття грудки в горлі. Нерідко низька нижнє тиск супроводжується легким онімінням по тілу, запамороченням, тошнотою, збільшенням частоти серцевого пульсу, відхиленнями у роботі шлунка. Можуть виникати зірочки в очах. Після полудня самопочуття таких пацієнтів покращується.

Небезпечно знижений нижнє тиск

Низьке діастолічний тиск менш небезпечно, ніж підвищений. При низьких станах знижується ризик інсульту, але як наслідки зменшення припливу крові до мозку і серця можливі запаморочення, аж до втрати свідомості. Для різного віку характерні свої типи гіпотонії: у літніх людей – постпрандиальная; у молодого покоління – вегетосудинна дистонія. Застою крові і, як наслідок, швидке скорочення серцевого м'яза призводять до високого верхнього тиску, підвищується ризик стенокардії, серцевої недостатності.

Як підняти нижню тиск

Важливо знати, що підвищувати нижній поріг не можна. Ліки будь дозування здатні піднімати чи знижувати обидва рівня. Щоб поліпшити роботу серцево-судинної системи, треба розробити й дотримувати режим дня – так можна спробувати вирішити проблему, як підвищити нижнє тиск без ліків:

  • Відмовтеся від нічної, добової роботи.
  • Спіть не менше 8-9 годин у нічний час в добре провітреній кімнаті.
  • Вранці робіть нескладну зарядку.
  • Харчуйтеся різноманітно, свіжими продуктами 5 разів на день.
  • Добре допомагають басейн, гідромасаж, а від сауни, гарячих ванн необхідно відмовитися.

Як підняти нижню тиск в домашніх умовах і нормалізувати стан здоров'я? Відмінно допомагають засоби народної медицини. Для цього курсом 30-40 днів треба приймати препарати – настоянку елеутерококу, кореня женьшеню, відвар китайського лимонника. Якщо спостерігається зниження до вечора, то заварюйте рослини із заспокійливими якостями: ромашку, валеріану, пустирник. Крім народних засобів, обов'язково звернення до лікаря для призначення медикаментів з лікування основного захворювання.

Відео: про що говорить нижнє тиск

Артеріальний тиск. Про що говорить нижнє тиск

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!