Дизайн спальні в стилі прованс

Щоб спальня в стилі прованс порадувала вас, потрібно ретельно продумати інтер'єр і правильно поєднувати меблі, оформлення і кольору. Прованський стиль поєднує в собі простоту, ніжність і романтику. Множинні деталі вносять індивідуальність оформлення кімнати. Господарі квартир-студій і заміських будинків все частіше вибирають цей стиль для декору своїх осель.

Що таке стиль прованс в інтер'єрі

Кожен стиль має свої характерні риси і нюанси. Деякі з них є більш значущі, інші не настільки істотні, але це тільки на перший погляд. Щоб відтворити стиль прованс в інтер'єрі спальні, потрібно врахувати кожну дрібницю. Прованс – романтичний стиль, він зародився у французькій селі і випромінює спокій, простоту. Не даремно він має альтернативне назва – «французький кантрі». Таке оформлення актуально для заміських будинків, дач, але може зустрічатися і в квартирах.

Основні риси стилю:

  • контрасти виключені. При оформленні інтер'єру використовуються виключно пастельні тони. Гармонія фактур і відтінків обов'язкове.
  • використовуйте меблі з натуральних матеріалів. Прованс не терпить штучність у будь-якому її прояві.
  • багато природного освітлення. Дизайнери рекомендують використовувати кілька варіантів додаткового світла − це може бути основна люстра і декоративні лампи.
  • багато аксесуарів і декоративних елементів− різноманітні дрібниці з порцеляни або кованого заліза.
  • численні квіткові орнаменти. Квіти можуть красуватися на шпалерах і тканинах.
  • меблі повинна навіювати відчуття старовини, часто використовуються вітражні речі.
  • якщо прованс застосовується у вітальні, то важливо наявність каміна.

Дизайн спальні

Спокій і особливий шарм роблять стиль прованс в спальні особливо актуальним. Така атмосфера відмінно сприяє сну, відпочинку. Щоб дизайн виглядав завершено, потрібно врахувати всі нюанси, інакше ви ризикуєте відтворити інший напрямок − кантрі. Дизайн спальні повинен бути повністю гармонійним. Всі деталі поєднуються між собою, нічого не вибивається із загальної картини. Такий дизайн потрібно ретельно продумати до того, як починати ремонт.

Колірна гамма

Чарівна атмосфера простоти і елегантності формується з допомогою квітів − прованс передбачає використання спокійних відтінків. Основна палітра нагадує картини французьких пейзажів і передбачає комбінування теплих і ніжних відтінків. Головне − не створювати контрастів. Виберіть кольори акварельного стилю, вони будуть поєднуватися в інтер'єрі, немов на полотні.

Прованс припускає комбінування теплих, приглушених відтінків. Зверніть увагу, що відтінки сірого кольору вітаються, але не варто ними зловживати. Колірна гамма стилю прованс:

  • колір морської хвилі або небесно-блакитний;
  • теракот і охра;
  • колір кави з молоком і бежевий;
  • зелений і лимонний у світлих, блідих варіантах;
  • колір рожевої пудри;
  • бузковий;
  • теплий сірий колір;
  • теплі відтінки білого кольору, холодний білий.

Прованські вікна

Наповнення спальні потоком природного світла є одним з ключових аспектів створення кімнати з французькими мотивами. Вікна в прованському стилі великі за розмірами. Якщо ви володієте будинком, можна поставити французькі вікна-двері від самої підлоги. Віконця з декількома секціями актуальні для квартир. Вікна можуть мати зовнішні і внутрішні дерев'яні віконниці - це особливо практично, коли є багато сонячного світла.

Віконна рама фарбується білою водоемульсійною фарбою або в колір декоративних балок на стелі і стінах. Для декорування вікон можна використовувати не тільки віконниці, а і жалюзі, легкі штори, тюлі. Головне, щоб спальня була добре освітлена природним чином. Ручна вишивка на тюлі буде виглядати дуже доречно. Пластикові вікна не дуже добре вписуються в цей стиль, краще замінити їх вікнами з імітацією дерева.

Двері

Прованські двері повинні бути важкими і габаритними. Виготовлені з деревини двері, можуть мати різні різьблені декоративні елементи. Переважно вони білого кольору, можна імітувати старовину. Головне, щоб вхід був оформлений в тій же кольоровій гамі, яка застосовувалася скрізь. Вхід в спальню – візитна картка всієї кімнати, не забувайте про це.

Оформлення спальні в стилі прованс

Особливість оформлення спальні обумовлена поєднанням французького шарму із сільською простотою. Інтер'єр спальні в стилі прованс принесе гармонію і комфорт у ваш будинок і життя в цілому. Часто предмети інтер'єру декоруються вручну, використовують розпис, декупаж тощо. Для отримання такого ефекту, необхідно слідувати наступним правилам:

  • Відтінки і текстури гармонують між собою.
  • Тільки натуральні матеріали фігурують в оформленні спальні.
  • Хороше освітлення створює відчуття просторості приміщення.

Шпалери

Традиційне оформлення французького кантрі передбачає просту і непомітний обробку стін. Можна обійтися без шпалер зовсім. Провінційні французи могли дозволити собі лише штукатурення і фарбування стін. Зараз все частіше використовують шпалери в силі прованс для спальні. Актуальні фактурні шпалери, що імітують традиційну сільську обробку.

Можна застосовувати шпалери нейтральних або білих тонів з малюнками. Оздоблення з зображенням дрібних або великих квітів застосовна при оформленні спалень представленого стилю. Ніжні смуги підійдуть тільки за умови відсутності контрастів. Шпалери з імітацією недбалої штукатурки або голою цегляної стіни наблизять вигляд стін до істинного провансу в його початковій формі. Тільки пам'ятайте, що декор стін теж потрібно зістарити.

Освітлення

Для створення особливої атмосфери використовуються вітражні ковані люстри − вони привносять велич і шарм. Можна використовувати більш спрощені варіанти з абажурами з текстилю. Крім основного освітлення, використовуйте красиві настільні або настінні світильники. Оформлення таких предметів має поєднуватися з люстрою. Освітлення в стилі прованс відіграє особливу роль – цьому питанню слід приділити увагу при продумуванні деталей.

Меблі

Кількість меблів безпосередньо залежить від розмірів спальні. Лаковані предмети неприйнятні при оформленні стандартної прованської кімнати. Меблі для спальні прованс повинна мати матову і навіть потерту поверхню. Старовинний або штучно зістарений гарнітур повинен привернути вашу увагу. Підберіть дерев'яні предмети меблювання. Можна віддати перевагу виробам білого кольору.

Важливо підібрати правильну ліжко в стилі прованс. Вона обов'язково повинна бути великою – двоспальним. Високе узголів'я ложа може бути виконано з дерева або кованого металу, поруч поставте приліжковий столик або тумбу. Комод, шафа, стіл і стільці повинні доповнювати ліжко, оформлення меблів має бути ідентичним. Використовуйте дерево, або кований метал. Для розстановки акцентів можна застосувати художній розпис.

Текстиль

Для створення атмосфери затишку використовують стилізований текстиль, актуальні вироби з ручною вишивкою. Француженки любили займатися рукоділлям вечорами, тому декор ручної особливо актуальний в прованському оформленні. Текстиль в інтер'єрі провансу повинен бути ніжним. Постільна білизна з рюшами, мереживом і оборками буде до місця. Використовуйте простирадла білих тонів.

Фіранки з бавовни, ситцю, льону повинні бути однотонними. Якщо ж ви віддаєте перевагу текстиль з візерунком, то малюнок штор повинен повторювати елементи інших предметів інтер'єру. Варто відзначити, що грубі штори нехарактерні для провансу і застосовуються виключно для квартир. Подушки і серветки не повинні пістрявити декором. Хороший вибір − однотонні тканини з мереживами і оборками.

Розпис меблів у стилі прованс

Оригінальне і цікаве декорування − розпис меблів у стилі прованс своїми руками. Цей процес займає багато часу, але результат вас не розчарує. Спочатку варто підібрати фарбу і візерунок. Акрилові фарби відмінно ляжуть на дерев'яну поверхню. Вибирайте кисті з синтетики або зі змішаним ворсом − вони відмінно підходять для новачків, не злипнуться від фарби.

Важливо дотримуватися порядку дій. Нанесення малюнка передбачає 4 етапи:

  1. Грунтуємо поверхню, фарбуємо її двома шарами фарби: світлим білим відтінком, а потім більш темним.
  2. Для розпису можна застосовувати ескіз або трафарет. У першому випадку зробіть начерки простим олівцем. Трафарет ж варто міцно закріпити на поверхні за допомогою скотча.
  3. Покрийте виріб лаком на масляній основі. Він сохне приблизно 4 години.
  4. Покрийте зображення водорозчинним лаком.

Як зробити кімнату в стилі прованс

Спальня в прованському стилі – хороше рішення для великих і маленьких будинків. Такий стиль можна відтворити, незважаючи на розміри кімнати. Для створення інтер'єру кімнати на прованський лад, варто керуватися простими правилами:

  • Стіни можна покрити фактурною штукатуркою – це самий правильний варіант. Крім цього, можна задекорувати частина стіни за допомогою текстилю з квітковим принтом.
  • Підлога з дерева. Причому зовнішній вигляд дуже важливий: класично укладені дошки. Можна використовувати теракотові плити - таке покриття повинне мати подряпини, потертості, тріщини.
  • Меблі бабусиних часів. Варто тільки зміцнити вироби. Зовнішній вигляд меблів цілком впишеться в канони стилю. Дерев'яні вироби або кований метал – характерний атрибут гарнітура для спалень.
  • Безліч текстильних елементів з ручним декором. Скатертини, покривала, чохли на подушках, серветки, чохли для стільців повинні перегукуватися між собою.
  • Вітається застосування декору з кованого металу. Це можуть бути фігурки або клітини з іграшковими птахами.
  • Для більшого затишку можна постелити декоративний килимок на стіл.

Для дівчинки

Якщо кімната для дівчинки в стилі прованс звернена на сонячну сторону – використовуйте холодні тони, а якщо на тіньову – теплі. Декорувати дитячу кімнату розписом можна разом з дитиною − дівчинці точно сподобається таке заняття. Відійдіть від загальних канонів і додайте фотошпалери або розпис з мультяшними героями на білому тлі. Безліч милих дрібничок і м'яких іграшок відмінно завершать загальну картину і порадують дівчинку. Замість стандартних дощок використовуйте більш сучасний ламінат. На велику дитячу ліжко помістіть ортопедичний матрац.

Маленька спальня

Завдяки використанню світлих тонів і великого вікна, маленька спальня в стилі прованс візуально розширить свої кордони. Відмінно підійде вікно з широкою рамою. Однотонні білі стіни помітно розширять простір. Для привнесення акцентів доповніть стіни малюнками квітів, птахів, метеликів. З однотонними стінами поєднуйте текстиль з квітковим мотивом, а якщо стіни з малюнками, то текстиль повинен бути однотонним.

Не варто заповнювати місце зайвими предметами, аксесуарами, використовуйте мінімальну кількість меблів. Вибирайте витончену меблі з кованими ніжками і дрібні аксесуари − це створить ілюзію вільного простору. А ось масивні бабусині шафи вам не підійдуть. Для оформлення маленької спальні використовуйте основні правила провансу, а дрібницями можна знехтувати - це допоможе відтворити прованс, але не перевантажувати приміщення зайвими речами.

Спальня в мансарді

Варто враховувати специфіку простору на мансарді. Встановіть ліжко під скатом даху, узголів'ям до низької стіни. Замість безлічі дрібничок, повісьте кілька картин, дзеркало або годинник французького стилю. Спальня в мансарді в стилі прованс особливо актуальна - таке розташування додає романтики. Можна використовувати й інші стильні прикраси. Віддайте перевагу характерному оформлення віконця. Не використовуйте штори, а тільки легкий струмує тюль. Все це допоможе вигідно використовувати нестандартність приміщення.

Для підлітка

Спокійне, ніжне оформлення здатне налаштувати дівчат і юнаків на відпочинок. Кімната для підлітка в стилі прованс допоможе її господареві убезпечитися від стресів в затишному, світлому приміщенні. Власнику кімнати варто самому обрати аксесуари і стилістику меблів. Більш темпераментні точно віддадуть перевагу великій кількості металу, а романтичним натурам сподобається прованська тематика в інтер'єрі.

Фото спальні в стилі прованс

Відео

Спальня в стилі прованс - справжній домашній рай, вибираємо меблі та аксесуари

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!